Follow Us

Wednesday, 24 June 2015

Test JPJ

June 24, 2015 5 Comments
Assalamualaikum

Waah

Previous post aku bulan lepas about lesen kereta dah selesai. 22062015 aku dah test jpj. I cuak okay! Dahlaa 22062015 tu hari pertama aku praktikal. Terpaksa buat permohonan keluar untuk test jpj. Nasib baik diluluskan!

So, aku sesi pertama test jpj. Ingatkan test dalam litar dulu. Rupa-rupanya test jalanraya. Cuak gila! Aku bernombor 25. Sementara tunggu orang lain test dulu, aku rasa nak menangis je. Sesiapa test dengan jpj lelaki tu, confirm tak lulus. Sebab? Jpj drive kereta tu bila balik ke driving school. Kau rasa? Hahahahaa..

Aku berdoa sangat agar tak test dengan jpj lelaki tu. Cerewet mengalahkan jpj perempuan. Tunggu punya tunggu, tibalaa turn aku. Jeng jeng jeng! Dapat dengan jpj lelaki bermisai. Pergh! Macam sarjan misai okay! Menakutkan!

Masa mula-mula drive tu, aku terlupa nak turunkan handbreak. Hahahaha.. Bila sampai dekat simpang tiga pertama, aku terlupa nak masuk gear 1. Kau rasa? Banyak je kesalahan aku kan? Berzikir je aku sepanjang drive tu. Nasib baik enjin tak mati sepanjang perjalanan tu.

Bila dah sampai driving school, tunggu dalam kereta sementara jpj kira markah aku. Aku terus cakap aku nak lulus. Berani okay! Bila dia tanya kenapa nak lulus, aku cakaplaa aku nie student. Tengah praktikal hari pertama minta permohonan keluar untuk test jpj. Jpj terus cakap markah nie berdasarkan apa yang buat semasa test tadi. Hmm hmm..

Bila dia hulurkan kertas tu, menjerit aku dalam kereta. Lulus! Tahu apa perasaan aku? Happy nak gila okay! Tak sangka lulus. Hahahahaa.. Excited nak mampos! Bila selesai je test jalanraya, aku ada test RPK, RSM and litar.

Aku cakap kat jpj yang aku nak buat awal sebab nak masuk office. So, RPK tu aku tak sempat nak terang sangat , terus jpj suruh aku buat RSM. Part RSM nie memang lawak okay! Jpj stress dengan aku. Aku tak dapat nak pakai seat belt and bunyikan hon dengan betul, aku bising salahkan kereta depan jpj. Hahahaha.. Tergelak besar jpj lelaki dua orang tu.

Jeng jeng jeng! Test dalam litar. Yang lagi menakutkan sebab ramai yang tak lulus. Aku perhati je siapa yang tak lulus part bukit, selekoh z, selekoh s, side parking and tiga penjuru. Ramai yang tak lulus. Bila turn aku, alhamdulillah. Tayar depan kereta 100% dalam garisan kuning masa naik bukit. Selekoh z and selekoh s pun tak ada masalah. Masa nak masuk side parking, aku tengok kereta depan tengah parking. Cun okay! Tapi bila nak keluar, dia terlanggar divider. Failed! Aku makin berdebar-debar. Bila aku parking, alhamdulillah tak ada apa-apa masalah. Tiga penjuru! Tak ada masalah jugak.

Terus aku pergi parking kereta and berjalan ambil result. Dup dap dup dap! Bila sampai pondok jpj tu, jpj terus hulur kertas. Haa menjerit lagi aku depan tu. Hahaha.. Tiga orang jpj lelaki dalam pondok tu tergelak. Gembira sangat! Lulus dengan jayanya. Balik rumah muka happy je. Sekarang tengah tunggu lesen siap. Yeayh! Dah ada lesen kereta.

Friday, 22 May 2015

Review - Celcom First Basic 38

May 22, 2015 4 Comments
Assalamualaikum


Hari nie nak review pasal Celcom First Basic 38 nie. Meletop gitu! Baru-baru nie Celcom telah melancarkan pelan postpaid terbaru mereka yang mendapat sambutan ramai iaitu Celcom First Basic 38. Pelan postpaid ini berbeza dengan pelan postpaid sedia ada yang ditawarkan oleh telco-telco lain di Malaysia kerana menawarkan pakej harga serta kelebihan yang mampu membuatkan ramai pengguna prepaid dan pelanggan telco selain Celcom untuk jump ship.

Actually, aku nie memang pengguna setia Celcom tapi prepaid laa. Aku student, tak mampu nak guna postpaid. Setiap bulan nak bayar, mana nak cari duit? Parents bank in duit tiap-tiap minggu untuk makan, minum and beli barangan studies je. Boros? No!

Tetapi disebabkan ada pelan postpaid terbaru nie, ayah belikan aku nombor baru postpaid yang Celcom First Basic 38. Seriously, berbaloi sangat! Aku suggest kepada semua untuk bertukar ke Celcom!


Okay macam nie ceritanya pasal gambar tu. Setiap bulan just perlu bayar RM38. Data 3GB dan WiFi 3GB. Mendapat 50 minit panggilan dan 50 SMS ke semua telco. Setiap bulan akan dapat okay! Siapa nak bagi? Celcom laa! Kalau korang terlebih guna minit panggilan dan SMS tu, korang kena bayar lebihlaa. Kadar panggilan 15sen/minit dan 15sen/SMS/MMS. Haaa lagi satu! Baki kuota internet korang yang tak habis pakai nie, akan dibawa ke bulan yang seterusnya. Yang special lagi, tiada pay-per-use okay. Kalau kuota internet habis, tak ada bayar lebih. Cuma internet korang je jadi slow.

Korang boleh je nak convert prepaid to postpaid. Nak bertukar? Pergi ke Celcom Blue Cube berdekatan dan bagitau je nak convert prepaid to postpaid. Semudah 1 2 3 je. So, selamat mencuba!

Wednesday, 13 May 2015

Lesen Kereta

May 13, 2015 2 Comments
Assalamualaikum


Selepas beberapa hari, baru boleh update blog. Kesuntukkan masa buatkan aku susah nak update blog. Bila ada masa, idea lari entah kemana pulak. Sedih kan? So, sementara ada sedikit masa lagi nie, bolehlaa aku merepek kejap.

Hari sabtu 09052015, aku pergi kursus untuk ambil lesen kereta. Umur 20tahun baru nak buat lesen kereta, Masa habis sekolah dulu, tak sempat nak ambil lesen kereta sebab busy dengan kerja je. Sekarang tengah cuti semester, baru boleh ambil lesen kereta.

So, petang tadi sempatlaa pergi ujian komputer. Markah lulus sekurang-kurangnya 42/50. Ingat mudah? Hahaha.. Berdebar macam nak final exam je tadi. Alhamdulillah, luluslaa 46/50. So, lepas nie tunggu lesen L siap and bolehlaa start buat latihan.
❝ Berdebar bila nak drive kereta gear manual nie. Tak pernah drive kereta manual. Biasa drive kereta auto je. ❞