Saturday, 24 December 2016

Baiki Atau Pilih Laptop Recon

Assalamualaikum
Stress sangat bila mood nak update blog nie mencurah-curah tapi laptop dah rosak. Stress weyy! Tu laa satu-satunya laptop pertama aku. Ayah belikan laptop tu bila dapat tahu aku boleh sambung belajar. Elok je habis belajar, laptop jahanam terus.

Punca laptop rosak? Tertumpah air masak tanpa sedar. Nampak tumpah atas lid tu je, bila dah lap and try on, takleh. Esoknya hantar ke kedai, dah berkarat and salah satu RAM slot ada kesan terbakar. Try tanya range kalau cuba-cuba baiki laptop tu RM600.

Orang tu cakap kalau trade in RM120. But kalau trade in mesti kena beli something kan? Takleh dapat duit tu. Seriously confius okay! Taktahu nak buat pilihan sama ada baiki yang taktahu dapat elokkan laptop tu atau tak ataupun grab je laptop recon tu. Kalau nak beli baru, kesian jugak nak suruh ayah belikan. Baru je habiskan tiga ribu lebih untuk decoration bilik aku. Takkan nak suruh belikan laptop baru lagi!

By the way, kalau ada yang tertanya-tanya apa itu laptop recon, boleh baca and rujuk my previous entry Apa Itu Komputer/Laptop Recon. And walaupun dah habis belajar, laptop still penting bagi aku. Mana tahu ada rezeki bekerja nanti nak guna laptop, takkan masa tu baru nak terhegeh-hegeh cari laptop.

So, apa pendapat korang? Baiki atau pilih recon je? One more thing, laptop aku yang rosak tu Lenovo je and Intel Core 3. Laptop recon tu jenama Dell Intel Core 5.

2 comments: