Monday, 25 September 2017

Tips/Petua : Bedak Sesuai Warna Kulit

Assalamualaikum
Semalam aku dah kongsi Tips/Petua : Bedak Yang Sesuai Dengan Kulit Wajah. Hari nie aku nak kongsikan cara memilih atau membeli bedak yang sesuai dengan warna kulit. Nie penting tau! Salah pilih tona warna, nampak peliklaa muka kau sepanjang hari.


Kulit Gelap

Walaupun memiliki kulit gelap, tak semestinya kita mesti hadkan penggunaan bedak. Sebab bedak yang kita gunakan akan membuat wajah kita tampak lebih segar. Bagaimana memilih bedak untuk kulit gelap? Pilihlah bedak yang warna kecoklatan atau tropical beige.

Kuning Langsat

Wanita Asia rata-rata memiliki kulit yang bertona kuning langsat. Jika memiliki warna kulit yang demikian, warna bedak yang harus anda pilih adalah warna yang kekuningan atau yellow beige.

Kulit Sawo Matang

Jika memiliki kulit sawo matang atau kulit yang tidak terlalu gelap namun tidak juga kuning langsat, sila pilih bedak dengan warna natural beige.

Kulit Putih

Bagi yang memiliki kulit berwarna putih, anda bebas memilih warna bedak. Tetapi pilihlah bedak yang warna putih atau yang disebut sebagai white cream.

Kulit Kemerahan

Terakhir! Jika memiliki kulit kemerahan, pastikan untuk memilih bedak warna ivory.

14 comments:

  1. thanks for the tip eyqa. sangat berguna tips ni

    ReplyDelete
  2. petua yang bagus! tapi IQ tak tahu warna kulit IQ ni warna apa.. haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. IQ boleh jumpa pakar kot. Kah kah kah kahh gurau je

      Delete
  3. Nice tips eyqa..ehh tersama plak template blog kita.. 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah laa migha. Alaa biasa laa free templates. Hahahahahaaa

      Delete
  4. tetiba rasa macam nak pakai pula. eh.. haha

    ReplyDelete
  5. pemilihan memnag kena betul .. kalau tak sangat pelik nanti...huhuhu..

    ReplyDelete
  6. Tips yang Bagus. Thanks yer...

    ReplyDelete
  7. Akak memang selalu pakai natural/beige.
    Sawo matang la akak ni..hehe

    ReplyDelete
  8. Haa memang suka natural beige, sesuai dengan kulit sawa matang ni..

    ReplyDelete