Assalamualaikum


Dunia IT Berubah Apabila Dicampak Ke Sana Dan Ke Sini | Bila waktu macam nie aku update blog, maknanya aku memang ada mood nak menaip laa tu. Alaa.. taknak laa blog nie terisi dengan job je. Kan kan?

For the first time in forever, aku nak kongsikan pasal kerja aku. Kalau sesiapa yang baca blog aku nie salah seorang staff kat tempat kerja tu, nak pertikaikan kenapa aku kongsikan disini, it's my blog. Aku kongsikan apa yang aku nak kongsi dan benda tu sememangnya bukan private and confidential.

Pada 10.01.2017 aku jejakkan kaki ke tempat kerja aku sekarang sebagai IT Assistant. Gembira dan gementar bercampur baur. Kali pertama nak bekerja dalam syarikat antara yang dikenali di daerah aku. Tapi aku bangga kerana aku terpilih sebagai pekerja pertama yang menjawat jawatan IT Assistant. Sebelum nie tak pernah wujud jawatan itu. Bila lama-lama aku disitu, aku makin happy walaupun kadang kala wujudnya persekitaran yang tidak sihat antara pekerja. Tapi aku berjaya tepis dan abaikan persekitaran negatif itu. Hampir setahun lebih aku disana, aku di campak ke dunia Sales And Marketing tetapi jawatan dipegang masih sebagai IT Assistant.

Tapi lama-lama aku almost give up. Terlampau banyak task yang perlu aku siapkan. Kekangan masa buatkan aku tak sempat nak sentuh blog aku. Pengurusan masa aku teruk. Aku rasa tertekan dan itu kali pertama aku rasa kerja aku makin teruk. Aku hantar surat resign. Aku nak berehat! Aku luahkan masalah aku pada parents and D, dorang sokong untuk resign. Maybe ada yang lebih baik. Tapi aku ambil masa untuk bertenang dalam tempoh notis tu. Selepas salah seorang Board of Director datang tanya apa masalah, aku luahkan everything, aku rasa lega dan hilang beban dibahu aku.

Tak berapa sebelum tempoh notis aku tamat, aku tarik balik surat resign tu. Aku bekerja seperti biasa. Jiwa aku disini. Walaupun aku perlu multitasking tapi aku enjoy! Now aku dah pandai uruskan masa aku. Politik kerja, berapa banyak jenis orang aku perlu dan hadap. Sama ada pekerja, guest and whatsoever. Tapi cara aku senang je, selagi tak ganggu periuk nasi aku, do whatever you want.


Korang, doakan aku tau! Semoga aku kuat hadapi rintangan yang mendatang dalam usaha mencari rezeki. Banyak impian aku belum tercapai nie! Jika ditakdirkan olehNya disini punca rezeki ku sampai bila-bila, aku terima.
Assalamualaikum

Lebih RM590 Ribu Disumbangkan Dalam Program Komuniti McDonald’s Bantu Rakyat Pantai Timur | Seiring dengan nilai teras McDonald’s Malaysia dalam memberi semula kepada masyarakat, sejumlah RM594,800 disumbangkan oleh syarikat khidmat segera terkemuka ini demi meringankan beban golongan masyarakat kurang berkemampuan di Terengganu. Program Komuniti merupakan usaha tahunan McDonald’s Malaysia mendekati masyarakat, dan sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat syarikat.

Antara inisiatif-inisiatif kemasyarakatan yang diumumkan di bawah Program Komuniti Peringkat Negeri Terengganu termasuklah, pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia-belia dari keluarga kurang berkemampuan untuk menyertai SLDN McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah” kepada kanak-k anak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah.

“Kami amat menitikberatkan kebajikan dan kesejahteraan masyarakat. Sebagai syarikat terkemuka dengan reputasi yang kukuh di Malaysia, kami ingin memainkan peranan kami kearah mewujudkan impak positif kepada masyarakat, lebih-lebih lagi di sekitar lokasi operasi kami,” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia.

YB Dato' Haji Yahya bin Haji Ali, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu merupakan tetamu kehormat yang hadir di majlis ini, mewakili YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri bin Mokhtar, Menteri Besar Terengganu.


“Sokongan pelbagai pihak dalam membantu kerajaan negeri memikul tanggungjawab sosial dan usaha kearah meningkatkan kualiti hidup masyarakat adalah sesuatu yang amat penting. Hal ini membolehkan setiap anggota masyarakat lebih-lebih lagi mereka yang kurang bernasib baik menerima bantuan sewajarnya kearah kehidupan yang lebih baik. Kerjasama awam-swasta sebagaimana yang dilakukan oleh McDonald’s Malaysia menerusi Program Komuniti yang dianjurkan merupakan sesuatu yang wajar dipuji,” kata YB Dato' Haji Yahya bin Haji Ali, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu merupakan tetamu kehormat yang hadir di majlis ini, mewakili YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri bin Mokhtar, Menteri Besar Terengganu.



Sejumlah RM594,800 disumbangkan oleh McDonald’s Malaysia melalui Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Terengganu untuk meringankan beban golongan memerlukan di negeri ini. Inisiatif-inisiatif yang diumumkan termasuklah penyerahan zakat perniagaan bagi tahun 2019, penyerahan sijil pelantikan kepada pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”.



Yang Berhormat Dato’ Haji Yahya bin Haji Ali, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu ketika menyampaikan ucapan bagi pihak Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri bin Mokhtar, Menteri Besar Terengganu di Majlis Penyampaian Sumbangan Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Terengganu.



Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia menyatakan komitmen McDonald’s Malaysia kearah mewujudkan impak positif kepada masyarakat, lebih-lebih lagi di sekitar lokasi operasinya.





(kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia ketika menyerahkan bayaran zakat perniagaan McDonald’s Malaysia bagi negeri Terengganu untuk tahun 2019 kepada (dua dari kiri) Yang Berhormat Dato’ Haji Yahya bin Haji Ali, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, sambil disaksikan oleh (tiga dari kiri) Encik Saidi bin Salleh, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM).



(tengah) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia dan Yang Berhormat Dato’ Haji Yahya bin Haji Ali, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu bersama para pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s ketika Majlis Penyampaian Sumbangan Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Terengganu.



(empat dari kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia dan (lima dari kiri) Yang Berhormat Dato’ Haji Yahya bin Haji Ali, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu bersama kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga kurang berkemampuan di Terengganu yang menerima pek “Kembali ke Sekolah”. Lebih 1,900 kanak-kanak sekolah rendah melibatkan 65 sekolah di serata Terengganu menerima pek ini.

Inisiatif pekerjaan untuk belia melalui SLDN McDonald’s

Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan yang berteraskan industri selama 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30 peratus kelas teori di bilik darjah. Program ini diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (DSD), Kementerian Sumber Manusia – salah satu usaha restoran khidmat segera itu untuk meningkatkan piawaian pembangunan modal insan syarikat dan memupuk bakat baharu, sejajar dengan agenda negara.

"Kami teruja untuk mengalu-alukan para belia dari negeri Terengganu untuk menyertai program latihan kami ini. Diharap melalui program ini, belia yang terpilih akan mempelajari kemahiran yang diperlukan untuk memajukan diri dan memulakan karier yang menjamin masa depan seterusnya meningkatkan status ekonomi keluarga masing-masing," kata Azmir.

Program ini adalah sebahagian daripada Program Komuniti yang dianjurkan untuk belia daripada golongan kurang berkemampuan. Sebaik sahaja para pelatih lulus penilaian dan ujian akhir program ini, mereka layak bekerja di restoran McDonald's. Setakat ini, terdapat 650 pelatih sedang menjalani SLDN McDonald’s.

Setiap pelatih menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan dan insurans, serta makanan percuma.

Program “Kembali ke Sekolah”






Lebih 1,900 kanak-kanak dari 65 sekolah di seluruh negeri Terengganu menerima pek “Kembali ke Sekolah” tahun ini. Program “Kembali ke Sekolah” adalah inisiatif tahunan yang diterajui oleh McDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.

Program “Kembali ke Sekolah” 2019 yang dilancarkan di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober lalu, merupakan yang terbesar setakat ini – dengan jumlah sumbangan mencecah RM3 juta bagi membolehkan seramai 30,000 kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah dan miskin bandar di seluruh negara menerima pek "Kembali ke Sekolah" menjelang tahun persekolahan 2020. Ia bakal disampaikan secara berperingkat di negeri-negeri seluruh Malaysia sehingga penghujung tahun ini.

Pek "Kembali ke Sekolah" yang diagihkan mengandungi satu set pakaian seragam sekolah, sepasang kasut, sepasang stoking dan beg sekolah bernilai RM100.

Pada tahun 2018, McDonald's Malaysia dan RMHC Malaysia telah menyampaikan pek "Kembali ke Sekolah" bernilai RM1.7 juta kepada 17,000 kanak-kanak sekolah rendah. Tahun sebelum itu pula menyaksikan McDonald's dan RMHC membantu 6,000 pelajar menerusi jumlah sumbangan sebanyak RM1.2 juta.

RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia yang bermatlamat membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik di Malaysia. Hubungi ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 atau layari https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/ jika anda berminat menyumbang wang tunai atau menjadi sukarelawan untuk RMHC Malaysia.
Assalamualaikum



#candlelightdinnerbyulekbeachresort di Dungun, Terengganu | Mana-mana pasangan yang inginkan suasana yang romantik ditemani deruan ombak yang membadai tepian pantai, aku suggest kepada korang untuk memilih Ulek Beach Resort sebagai tempat untuk korang merealisasikan impian korang.

Ulek Beach Resort terkenal dengan sebuah destinasi percutian di Dungun, Terengganu. Tetapi disini tetap menyediakan pelbagai pakej yang menarik untuk korang. Antara yang terkenal selain menginap dan seminar, candlelight dinner sangat terkenal disini. Ditemani dekorasi yang menarik, diterangi gemerlapan cahaya lilin dan diiringi alunan muzik yang romatik.


Haaa! Di atas antara pakej yang ditawarkan. Nak add-on makanan pun boleh. Murah kan? Harga ini termasuk dekorasi tau! So, korang hanya datang makan sahaja sambil celebrate bersama yang tersayang. Tunggu apa lagi tu? Korang boleh contact direct je dengan Sales person Ulek Beach Resort.

Whatsapp/Call : 0134560737
Assalamualaikum







Iklan AdSense Suspended Lagi | Taktahu nak bagi reaksi macam mana selepas dapat email tu. Apakah salahku kali ini?! Aku baru je happy haritu kerana Lulus Adsense Selepas 5 Kali Gagal. Siap kongsikan tips kenapa Iklan AdSense Kerap Tidak Muncul. Tak lama selepas itu, akaun AdSense aku suspended. Why?!

Sakitnya tuh disini di dalam hatiku 🎶 🎶 🎶

Aku tak tahu apa salah aku kali nie. Nak kata aku klik iklan sendiri, tak ada pulak. Aku sangat berhati-hati selepas akaun AdSense aku hari tu disabled. Arghh! Stress betul. Tak menarik dah tengok blog nie. Biasanya ada je iklan menari-nari di sidebar dan dalam entry. Kali nie tak ada..

Mungkinkah akan ada yang lebih baik selepas ini? Mungkin.. aku tak tahu apa yang terbaik untuk aku. Mana tahu lepas nie kalau apply baru dan lulus, income mencanak naik. Kan kan? Tak apa.. aku sabar je untuk 30 hari nie.

Cepatlah waktu berjalan. Sakit jugak laa bila baca email nie lagi lagi dan lagi. Hahahaha.. penatlah fikir apa kesalahan aku. Adakah orang spamming klik iklan pun akan jadi suspended? Ada yang lebih arif pasal nie tak? Kongsikan please!
Assalamualaikum


Jom Kenal Masalah Kulit Kita | Disebabkan aku banyak mempunyai masalah kulit, aku berterusan kongsikan pasal masalah kulit dan kecantikan. Dalam mengenali masalah kulit kita, boleh kita ambil tips dan petua untuk membaikpulih masalah dan cantikkan kulit kita ini.

Tidak semua orang bernasib baik mempunyai kulit yang bersih bebas cela. Kulit kita akan seiring berubah dengan peningkatan usia kita. Kerana kandungan kolagen dalam tubuh kita senti semakin merosot apabila umur semakin bertambah. Boleh baca Rutin Penjagaan Kulit Harian, Mingguan, Bulanan Dan Tahunan untuk memastikan kulit korang sentiasa terjaga dan bersih.

Justeru itu, apa kata kita kenali dulu masalah kulit kita. Kalau kita dah kenal masalah kulit kita, mudah untuk kita merawat dan kekalkan kaedah rawatan supaya kulit kita sentiasa terjaga. Kulit wajah nie penting tau! Kerana masih ada sesetengah orang pentingkan kecantikan wajah berbanding hati. Gituwww~

Masalah Jeragat
Biasanya terjadi pada wanita apabila umur meningkat usia 30 tahun dan ke atas. Semuanya terjadi kerana sinaran UV dan kekurangan kolagen dalam badan.

Masalah Jerawat Dan Parut
Disebabkan hormon, darah kotor ataupun lebihan minyak dalam liang pori terbuka dan seterusnya menyebabkan masalah jerawat. Picit jerawat merupakan kuman menyerang, udara yang tidak bersih menyebabkan jerawat semakin teruk dan tinggalkan parut hitam.

Lingkaran Gelap Bawah Mata
Selain tidur yang tidak cukup dan kurang rehat, ia merupanya tanda penuaan dan kedutan yang menyebabkan lingkaran gelap bawah mata

Bintik Hitam
Bintik hitam atau lebih dikenali sebagai blackheads ada lebihan minyak dan sel kulit mati yang terkumpul pada kelenjar 'sebaceous'. Apabila terdedah kepada udara, akan berlaku proses pengoksidaan yang menyebabkan lebihan minyak dan sel kulit mati yang terkumpul itu menjadi hitam.

Kulit Berminyak
Kulit kita menghasilkan minyak yang berfungsi sebagai pelindung kulit dari bahaya luar seperti pencemaran dan debu yang akan masuk ke dalam liang pori kulit. Tetapi minyak yang berlebihan menyebabkan bakteria dan kuman terlekat dimuka. Pori wajah tertutup, mengumpul habuk, kotoran dan minyak hingga jerawat naik makin banyak.

Kulit Kering
Selalunya yang mempunyai masalah kulit kering ini akan rasa sedikit kesat dan apabila di usap, akan ada penggelupasan di kawasan-kawasan tertentu.

Dah kenal masalah kulit korang tu? Aku cukup stress dengan masalah kulit aku. Banyak duit perlu dihabiskan untuk merawat kulit sendiri. So, korang kalau nak lagi tips, boleh terus ke Tips Cantik by Eyqa Hasnan tau! Banyak aku akan kongsikan dengan korang lagi.
Assalamualaikum


Cara Yang Betul Menggunakan Sunblock | Cuaca panas dan kadang kala tidak menentu, korang masih apply sunblock tak bila keluar rumah? Jika masih apply sunblock, kenapa masih sunburn? Haa disini kesilapannya yang korang mungkin terlepas pandang. Tetapi sebelum itu, jika korang nak tips untuk memilih sunblock, korang boleh baca entry Tips/Petua : Sunblock Yang Sesuai Dengan Kulit Wajah.

Sebenarnya, ada sesetengah orang fikir sunblock ini tak penting pun. Itu kesalahan yang besar tau! Sunblock penting untuk lindungi kulit kita dari sinaran UV yang boleh merosakkan kulit kita. Selain tu, sunblock dapat membantu untuk kurangkan sunburn and mencegah kanser kulit. Sekarang korang rasa penting tak sunblock? Penting!

Kenapa pentingnya sunblock?
  • Membantu kita melindungi daripada sunburn
  • Membantu kita melindungi kulit daripada pigmentasi dan jeragat. Selalunya yang dapat jeragat nie sebab tak apply sunblock
  • Kulit akan tegang seperti awet mudaa
  • Mencegah daripada kanser kulit
Siapa perlu guna sunblock?
Semua orang kena guna sunblock. Dimana-mana pun perlu apply sunblock. Kalau korang tak keluar rumah, tak terdedah dengan matahari jadi tak terdedah dgn sinar UV? Silap! Sinaran UV bukan dari cahaya matahari je, tapi boleh ada di skrin laptop, handphone, TV macam cahaya matahari.

Bagaimana cara terbaik nak apply sunblock? Bersihkan muka dan pastikan kulit wajah dalam keadaan bersih supaya tiada bakteria terkumpul yang boleh menyebabkan jerawat. Langkah yang betul menggunakan sunblock ialah mengikut turutan tau. Ramai yang salah step menggunakan sunblock. Bagaimana? Pastikan korang ingat steps nie tau.
Cleanser → Toner → Moisturiser → Sunblock → Foundation
Bila nak apply sunblock? Make sure korang apply sunblock at least 30 minit sebelum melangkah keluar. Kenapa? Supaya semuanya menyerap secara optimal ke dalam kulit. Haa masa tu baru korang dapat maximum protection.

Banyak ke perlu apply sunblock? Hanya sebanyak dua jari je tau. Lepas tu calit-calit dan pastikan sekata ke dalam kulit. Jangan apply dalam kuantiti sedikit kerana nanti tidak dapat maximum protection dan nanti masih sunburn.

Make sure reapply! Jangan korang buat-buat lupa ya. Sila reapply sunblock setiap tiga hingga 4 jam. Jangan korang apply pagi tu je. Lepas tu berjemur macam ikan kering sampai ke petang. Memang legam laa korang. Tolong reapply! So, kalau korang tak nak parut hitam, tak nak sunburn, rajinkan diri tu apply sunblock.
Assalamualaikum


Jaga Hormon Supaya Kekal Cantik | Sebelum aku tidur, gigih laa aku nak kongsikan benda yang penting nie. Apatah lagi kita sebagai seorang wanita. InsyaAllah apa yang aku kongsikan ini sangat berguna untuk kita semua. Cakap nak cantik kan?

Kita sebagai wanita yang normal terdapat dua jenis hormon iaitu hormon estrogen dan progesterone. Hormon ni akan berubah-ubah semasa kita datang haid. Hormon ini juga memberikan kekuatan pada tulang, otot dan dalaman wanita. Tetapi apa yang berlaku jika terdapat ketidakseimbangan pada hormon-hormon kita nie?

Jika berlaku ketidakseimbangan pada hormon-hormon ini, boleh menyebabkan perubahan tingkah laku atau emosi yang menyebabkan kita jadi seorang yang mudah sensitif, tertekan, mudah marah atau mengalami kemurungan. Bukan tu sahaja, ketidakstabilan hormon boleh memberi kesan negatif pada kulit muka kita seperti kulit kusam, pigmentasi, berjerawat, berjeragat dan lain-lain. Haa selalu terjadi bila period!

Pernah lihat tak kawan-kawan atau ahli keluarga kita jerawat kerap naik dimuka? Jerawat dimuka dan jerawat badan tak berhenti naik. Bila mekap, susah untuk ratakan bedak kerana bintik hitam dan putih bermaharajalela. Guna skincare, sembuh sekejap, naik semula. Buat facial, lama-lama kulit kembali kusam. Ada orang, gunalaa skincare apa pun, makeup lah tebal macam mana pun, kulit sangat jarang naik jerawat. Senang cerita, kulit langsung tiada masalah.

Nak tahu sebabnya? Salah satu puncanya kerana masalah hormon dalam badan. Hormon yang tidak stabil boleh menyebabkan timbul pelbagai masalah kulit mahupun dalaman. Rawatan yang hanya memfokuskan pada kulit sahaja tanpa ambil kira hormon dalam tubuh kita tidak mungkin memberikan hasil yang kekal pada jangkamasa panjang kerana jika kelenjar hormon yang tidak dirawat sudah menghasilkan hormon pada tahap rendah, masalah yang dihadapi akan berulang.

So, dah faham kan kenapa masalah kulit kita sekejap elok, sekejap datang balik? Kenapa period kita warna kadang-kadang asyik bertukar? Itu semua salah satunya disebabkan faktor gangguan hormon. Kalau nak cerita tentang dalaman, tentang hormon yang tak stabil memang tiada kesudahan sebab jadi wanita bila hormon kacau semua pun jadi kacau.

Tidak hairan laa kenapa aku kerap berjerawat. Hormon aku selalu tak stabil. Sebab tu perangai selalu mengalahkan hantu. Hahahaa.. Nasib baik bila berjerawat teruk setiap kali period nak muncul, Parut Jerawat Makin Pudar Dengan Serum Dr Beau Pure Natural Skin Oil membantu aku tau! Atau PCOS Mengganggu Hidup Aku ini masih menghantui aku?
Assalamualaikum


Rutin Penjagaan Kulit Harian, Mingguan, Bulanan Dan Tahunan | Penjagaan kulit antara perkara penting yang perlu kita ambil kira jika korang nak kulit kekal sihat dan cantik. Macam mana nak jaga tu? Banyak ke langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk kulit sihat? Haa disini akan korang temui jawapannya.

Untuk makluman korang, kulit kita akan sentiasa berubah seiring dengan peningkatan usia. Kalau dulu masa baby, kulit memang gebu dan bersih tapi bila makin meningkat dewasa, ehh lain je kulit. Kenapa ya? Semuanya disebabkan kandungan kolagen dalam tubuh semakin merosot apabila umur semakin bertambah.

Untuk entry kali nie aku fokuskan pada penjagaan kulit luaran. Penjagaan luaran penting untuk menjaga kulit kita supaya kekal cantik. Korang perlu tahu bahawa skincare hanya membantu untuk menjaga kulit kita apabila terdedah kepada banyak benda setiap hari. Kalau korang nak kekalkan kulit yag sihat, salah satu benda korang perlu ada ialah set penjagaan muka seperti pencuci muka, toner, serum dan pelembap.

Tapi macam mana kalau dah guna skincare pun masih tak sembuh masalah kulit muka seperti jerawat? Jerawat yang naik pada usia remaja adalah jerawat yang normal. Kenapa normal? Sebab masa usia remaja kita mula lalui perubahan terhadap hormon lagi-lagi sebelum, semasa dan selepas datang haid. Masa tu kelenjar minyak cenderung lebih aktif yang menyebabkan minyak di muka lebih banyak. InsyaAllah masalah akan berhenti bila proses perubahan hormon tersebut stabil.

So, korang perlu rawat dalaman dulu. Rawatan dalaman penting untuk kekal cantik walaupun dah berusia. Dalaman yang sihat dan bersih terpancar dari kulit muka yang cantik. Pinkish flawless semulajadi! Bila toksin dah tak ada, tiada yang tersumbat, tiada darah kotor, hormon seimbang, barulah jerawat segan sikit nak naik. Dia akan naik tapi bukan setiap masa macam nak sewa tempat dekat muka kita.

Bagi lebih mudahkan kerja korang untuk rutin penjagaan kulit, aku akan kongsikan rutin penjagaan ini. Baca dan amalkan tau! Jangan malas. Cakap nak cantik dan kulit sihat. So, korang kena amalkan rutin sebegini.


Harian
1. Cuci muka dua hingga tiga kali sehari
2. Tanggalkan make up setiap malam sebelum tidur
3. Guna make up remover untuk bersihkan kulit muka waktu pagi untuk tanggalkan minyak yang keluar semasa tidur
4. Guna pelembap selepas mencuci muka
5. Guna air suam untuk mencuci muka
6. Minum air masak lapan gelas sehari
7. Gunakan SPF 24++

Mingguan
1. Guna skrub muka homemade
2. Guna masker muka
3. Exercise dua hingga tiga kali seminggu
4. Tukar cadar, sarung bantal dan tuala
5. Bersihkan berus make up

Bulanan
1. Guna skrub badan homemade
2. Lakukan facial
3. Buat pemeriksaan kulit supaya bebas anasir-anasir jahat yang tersumbat dalam kulit

Tahunan
1. Jumpa pakar untuk pemeriksaan kulit (dermatologis)
2. Buat skin screening supaya kulit kekal sihat dan cantik

Ini sahaja rutin penting yang perlu korang lakukan. Jangan malas tau! Yang mingguan tu sangat penting! Please make sure cadar, sarung bantal dan tuala tu tukar. Berus make up sila cuci dan keringkan dengan elok. Semua nie punca kulit kita bermasalah tau!