Assalamualaikum


Hanya Kerana Sebiji Durian, Aku Belajar Tentang Kehidupan | Belajar tentang kehidupan, pelbagai benda boleh dijadikan sebagai contoh. Begitu juga pengajaran, setiap yang berlaku dan kita alami, itulah pengalaman dan pengajaran untuk kita.

Beberapa minggu yang lepas, aku ada berkongsi cerita dengan partner tentang durian yang ayah aku belikan. Hanya kerana durian yang ayah belikan, aku dapat dengar luahan dan isi hatinya. Banyak dia tegur aku tentang kehidupan aku yang kadang kala aku lupa diri.

Aku kadang kala leka dengan hidup aku. Aku lupa yang aku takkan selamanya di atas dan aku juga takkan selamanya di bawah. Semuanya bergantung pada diri sendiri. Tetapi apa yang dia pesan, aku akan ingat.

Dia pesan untuk aku berdikari. Aku tak boleh harapkan ayah semata-mata. Betul laa, aku nie nak apa-apa je mesti minta dengan ayah. Aku sedar yang dia tak nak aku terlampau leka dengan benda tu sehingga aku tak pandai berdikari.

Aku tak tahu apa nasib aku masa akan datang dan aku takkan tahu siapa yang akan kekal disamping aku jika ditakdirkan aku jatuh. Aku sedar akan kebenaran tu! Aku mudah leka, jika tidak dipesan dan ditegur.

Entah, aku kongsikan di sini supaya aku dapat baca pada masa akan datang. Bukan sekadar blog mencari makan, disini aku luahkan apa yang terbuku. Hanya kerana sebiji durian.
Assalamualaikum


Resepi Udang Kari Goreng Cili Kering | Waktu pagi macam nie, memang akan kerap fikir nak masak apa untuk lunch. Betul tak? Aku pun sama masa zaman belajar duduk rumah sewa. Bila weekend je, pagi hari cenggini tengah breakfast pun dah fikir nak masak apa lunch nanti.

Buka peti ais, tengok bahan apa je yang ada. Dengan menggunakan secebis seni kreatif olah menu yang ada, maka terhasil menu nie. Weyy! Seriously sedap bila makan dengan nasi panas-panas. Ngam ngam soi! Takkan pandang belakang dah.

Bahan-bahan

1. 10 ekor udang segar *bersih dan toskan
2. 1 sudu kecil serbuk kari
3. 8 tangkai cili kering *potong
4. 2 biji bawang merah *potong
5. 3 ulas bawang putih *diketuk
6. 1 biji bawang besar *blend
7. Lobak merah *boleh tukar kepada sayur-sayuran lain

Cara-Cara

1. Gaulkan udang bersama serbuk kari dan bawang yang telah blend, dan perapkan seketika
2. Panaskan minyak, tumiskan cili kering, bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
3. Kemudian, masukkan lobak merah yang telah dipotong
4. Masukkan udang dan masak seketika
5. Perasakan dengan gula dan garam
6. Gaul sebati dan siap

Hahahahaaa.. aku nie pro kalau bab olah menu nie. Dulu masa zaman belajar masak, aku mulakan dengan menu campak campak je. Hihihii.. weyy! Aku kongsikan dalam nie untuk kenangan aku tau! Dan kalau korang nak cuba, boleh je. InsyaAllah sedap. Sebab rasa kari tu, pedas-pedas manja cili kering, rangup lobak merah tu. Ngam!
Assalamualaikum


Resepi Cendawan Enoki Goreng Tepung Bestari | Bila malas menjelma tapi perut singgah ketuk-ketuk manja, rasa nak marah berapi betul. Tapi bila fikirkan perut asyik ketuk-ketuk manja tu, aku perlu rajinkan diri untuk sediakan apa yang mudah dan cepat.

Maka, jadilah cendawan enoki goreng menggunakan tepung bestari. Tak perlu letak apa-apa perisa tambahan sebab dah sedap dah pun. Gaul-gaul manja terus goreng. Tapi aku nie suka olah resepi tau. So, aku akan tambah apa-apa yang boleh buatkan lagi sedap. Jom aku tunjuk pada korang!


Bahan-bahan

1. 2 paket cendawan enoki *dipotong bahagian bawah, cuci dan toskan
2. 2 cawan tepung bestari
3. 1 sudu kecil paprika
4. 1/2 sudu kecil blackpepper
5. 1/2 sudu kecil lada sulah

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan-bahan dalam satu mangkuk dan gaulkan bersama cendawan enoki
2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan cendawan enoki yang telah digaul bersama bahan perapan
3. Goreng sehingga kuning keemasan dan sedia untuk dihidangkan

Mudah je kan? Haa semudah a b c je tu. Pesanan dari aku untuk korang yang ingin mencuba, tak perlu tambah garam. Kang termasin pulak. Sebab tepung tu dah cukup rasa dah. Lada sulah tu pun masin dah sebenarnya. So, tak perlu garam okay!
Assalamualaikum


Masalah Kulit Sensitif Hilang Dengan Produk Koolit | Kulit terlalu tegang dan terasa kering hingga menyebabkan kegatalan antara tanda masalah kulit sensitif. Organ terbesar itu berfungsi melindungi organ dalaman lain daripada kecederaan akibat proses dehidrasi. Masalah kulit sensitif bagi segelintir orang berpunca daripada tindak balas alergi terhadap makanan, produk dan aroma wangian hingga menyebabkan kemerahan, kekeringan serta kegatalan.

Aku pulak mempunyai masalah eczema sejak kecil walaupun tidak seteruk mana. Tapi jika tersalah makan, gatal-gatal tu takleh bawak bincang. Sama juga jika tersalah pakai produk seperti dettol, antabax, lifebouy and sebagainya. Kulit aku akan jadi sangat-sangat kering!

Alhamdulillah, aku dapat atasi masalah sedemikian. Seorang hamba Allah swt perkenalkan aku dengan produk Koolit. Selepas hampir sebulan aku cuba, produk ini sangat serasi dengan aku.

Produk ini diperkayakan dengan ekstrak akar manis anti-radang (Licorice) yang dihasilkan untuk mengatasi masalah kulit kering dan kulit sensitif, dengan 40 kali antioxidan dan mampu mencerahkan kulit. Dengan penyerapan pantas dan langsung tidak melekit! Wow! Best betul tu. Paling penting, mengandungi Vitamin E yang sememangnya kita maklum Vitamin E nie sangat bagus untuk kulit. Sebab tu bagus produk Koolit nie. Tidak dinafikan lagi!

Jom unboxing bersama aku dulu!


Produk ini terdiri daripada Koolit Body Wash, Koolit Soothing Lotion dan Koolit Calming Cream. Jom aku perkenalkan dengan korang lebih lanjut tentang produk Koolit ini.

Koolit Gentle Body Wash 300ml (RM45)


Dengan menggunakan Koolit Gentle Body Wash, sangat mudah kerana boleh digunakan tanpa air dan tak perlu bilas. Nak pakai kat mana dan bila-bila masa pun boleh. Korang hanya ratakan pada kulit dan tunggu seketika. Kemudian, lap menggunakan tuala lembap ataupun guna je tisu basah.

Koolit Soothing Lotion 200ml (RM35)


Penyerapan yang pantas dalam masa 10 saat tau! Sangat sesuai untuk pakai seluruh badan termasuk wajah. Ia diformulasikan dengan minyak biji jojoba yang berfungsi merangsang pemulihan kulit dan ekstrak licorice yang membantu melegakan kulit yang bengkak dan gatal serta mencerahkan kulit. Dan korang boleh sapu je seluruh badan. Confirm kulit korang boleh lembut seperti kulit bayi.

Koolit Calming Cream 100ml (RM48)


Antara ketiga-tiga produk Koolit, nie paling idaman hati aku tau! Koolit Calming Cream nie diperkaya dengan minyak zaitun yang membantu untuk memberi kelembapan pada kulit korang. Koolit Calming Cream tanpa wangian ini tidak melekit. Mampu menyerap secara pantas serta melambatkan proses kehilangan air epidermis (TEWL) 20% dalam 24 jam.


Jujur aku katakan, aku terlambat nak cerita dengan korang tentang produk Koolit nie. Sebab aku sungguh-sungguh cuba untuk diri sendiri. Alhamdulillah, lepas nie aku boleh terus setia dengan Koolit. Ehh jap!

Korang mesti tertanya-tanya mana nak dapatkan produk Koolit nie kan? Korang boleh dapatkan di Watson, Farmasi berdekatan dan juga boleh beli online di Shopee dan Lazada.