Monday, 16 October 2017

Is Buying A Property In Malaysia Viable For Millennials?

October 16, 2017 9 Comments
Assalamualaikum

It is time for you to step into adulthood. Reaching a new milestone in your life where you are planning to have a family and have to buy a house in Malaysia on your own? But buying a house in the in Malaysia is too expensive and you cannot afford it yet because it is way out of your budget, especially for millennials. At the same time, you are swarmed with the negative comments by people around you telling you various horror stories that you can ever imagine, e.g.: the debts that you got yourself into after getting your first property in Malaysia, the tedious procedure of buying a house in Malaysia and the commitments you get yourself into when you start buying a property in Malaysia and you are left with not enough money for yourself after paying for mortgage loan.

All these horror stories however, did not stop millennials nowadays from buying their very first property in Malaysia. Millennials should ask themselves a few questions before making a major decision of buying their very first own property in Malaysia.

1. How Much Can I Afford?
It is advisable to have an expenditure breakfown before deciding on buying a property. It is recommended by most financial experts that you must not allocate more than one-third of your income to pay for the housing loan. If you think you can spend an amount of RM500,000 in buying a condominium in Damansara North, having enough money to pay for your home loan and it would not cause any financial problem to you, then you can proceed to the next step.

After your expenditure breakdown, it is time to be realistic and ask yourself this question: How much can I afford to buy a property? Have a look at your income and set a budget. Know how much you can afford monthly when it comes to paying bank loan, not forgetting the upfront payment that you need to deal with when you purchase a property. Most financial institutions will look at your debt service ratio (DSR) before they decide on the loan amount that you get. The DSR is an indication of how much you can afford for your loan that you are applying after paying for personal loan, auto loan or home loans. In order to be qualified for a loan, your DSR should not exceed 60%, inclusive of repayments of loan that you are applying for.

Let us imagine a scenario:

Monthly income
RM4,500
Car loan installment per month
RM800
Personal loan installment per month
RM300
Total
RM1,100
Property price
RM500,000
Loan amount after 10% down payment
RM450,000
Loan tenure
30 years
Interest rate per annum
4.35%
Home loan installment per month
RM2,240

Based on the table above, we will be able to calculate the DSR.

Total commitment per month = RM1,100 / RM2,240
                                                   = RM3,340

Debt commitment per month = (RM3,340 / RM4,500) x 100%
                                                   = 74%

That being said, the maximum loan amount that you are able to secure will be RM 325,000 and you are only able to afford properties that costs below RM360,000.

2. The Total Upfront Payment
Normally, down payment would be a 10% of your property’s price, but still, depending mainly on how much the bank is willing to loan you. That being said, if the bank if proving a loan of 90%, you will need to pay 10% of the down payment. If the bank is providing lesser loan, say 80% loan, you will then need to pay a 20% downpayment. Not forgeting other upfront payments that you will need to bear after paying for the down payment.

It is said that approximately 75% of people who plan to buy a property have not even saved enough amount for the downpayment itself. Whereas 68% of the millennials that bought their first property in the past two years have overspent their budget. It is said that most of them have overspent on legal fees, renovation costs, buying furniture and other miscellaneous fees such as processing fees, legal fees, stamp duty and home insurance that are unavoidable. That being said, there is only approximately 15% of them have a precise budget in their minds when it comes to budgeting. 

3. How Can I Increase My Eligibility?
The easiest and most straightforward answer to this question is to increase your monthly income. Let us say your salary has been raised from RM4,500 to RM5,500, your DSR will then increase to a 74%, making it much possible to obtain a RM450,000 loan.

However, millennials would think getting a raise is not easy therefore being aligible to afford a house is hard. That is not always the case. Millennials could plan out their finances, set a budget and stick to it in order to achieve their goals. Having a budget and sticking to it is important as it prevents you from overspending on unnessecary things. It also prevents you from falling into a financial debt. Before you buy your first home, you should definitely reduce your credit facilities so your DSR would look good when you apply for a home loan, increasing your chances of securing one. 

In conclusion, millennials nowadays should do their research and start planning ahead before buying a property. Most importantly, they should definitely set a practical budget and stick to it to prevent getting themselves into a financial debt in the future.

Saturday, 7 October 2017

Sepetang Bersama Aeril Zafril Dan Saharul Ridzwan

October 07, 2017 7 Comments
Assalamualaikum


Semangat nak update blog hari walaupun busy. Cerita dah nak seminggu baru sempat nak tulis dalam blog. Bukan apa, busy dengan kerja-kerja duniawi. Hahahahahaa.. Kononnya laa kan? 😂 Task to do banyak sampai tak pandai nak arrange masa sendiri.

Nampak tak gambar Saharul Ridzwan tu? Haaa masa tu Saharul ada shooting di Ulek Beach Resort tempat aku kerja nie dengan Aeril Zafril dan Raysha Rizrose. Aku yang tengah off day pun kena kerah tenaga pergi office untuk selesai task bersama artis nie.


Aku salah seorang staff yang tunggu artis-artis nie selesai shooting dari petang sampai malam. Penat weyyy! Tunggu hanya untuk dengar ikhlas review tentang Ulek Beach Resort daripada Saharul Ridzwan dan Aeril Zafril. Nampak tak lagi ciri-ciri pekerja berdedikasi untuk company? Hihihihiii 🙈🙊

Sekitar pukul 8.00 malam, production take a break setengah jam. Masa tu nampaklah masing-masing penat gila. Aku pun bagitahu salah satu crew untuk berjumpa Aeril Zafril. Dia cakap okay terus dia suruh PA Aeril bawa aku berjumpa Aeril. Aeril Zafril masa tu duduk bermenung tepi gazebo sorang diri. Hahahahahaaa aku terus je laa tegur dan bagitahu nak minta ikhlas review.

Then...

Recording.....

video

Seriously, mata Aeril Zafril sangat seksi. Pandangan mata dia tu taktahu nak describe macam mana bila dia tak senyum. Huhuhuhuuu.. Tapi memang handsome dengan pandangan mata yang tajam dan seksi tu. Hahahahahaaa ya ampun suami orang weyy!

Selepas ambil video dan gambar dengan Aeril Zafril, aku pergi ke bilik yang Saharul Ridzwan tengah shooting. Borak-borak dengan crew production sekejap. Bila intai-intai, Saharul tengah baring. Berehat sebab penat kot. Aku pun pergi ke Binjai Bistro berehat sambil minum-minum air dulu. Dorang pun terus start shooting tak lama lepas tu.

Aku tengok je laa scene dorang lakukan tu. Maaf, tak boleh upload sebab menyalahi etika production. Nantikan di television okay tak lama lagi. Elok je tengah shooting, hujan pulak. Terus dorang stop! Aku pun pergi ke Saharul Ridzwan yang tengah dengan Aeril Zafril kat tangga bilik.

Bayangkan tengah hujan aku pergi berjumpa artis-artis tu. Bukan sebab aku terlampau minat gila-gila tapi untuk company. Biasalah netizen sekarang. Kalau artis buat review, lagi cepat terpengaruh kan? Sebab tu aku guna medium macam tu. Artis depan mata babe!

Then...

Recording.....

video

Yeayy! Selesai record video artis-artis terhangat masa kini. Tak sombong dan mudah bekerjasama. Apa tunggu lagi? Dorang dah bagi review baik punya. Korang taknak ke? Jom terjah Ulek Beach Resort sekarang!

Kalau ada yang nak tahu cerita apa yang mereka lakokan, nantikan di TV3 tidak lama lagi. Slot Zehra okay! Bertajuk Zahir Tak Terucap. So, dengan rasminya aku dah tahu serba sedikit scene cerita itu. Hahahahahaa..

Wednesday, 4 October 2017

6 Langkah Tingkatkan Jangka Hayat Alat Penyaman Udara Anda

October 04, 2017 18 Comments
Assalamualaikum

Alat penyaman udara memainkan peranan penting dalam mewujudkan suasana yang lebih nyaman dan selesa di dalam rumah. Oleh itu, ramai pemilik rumah menganggap alat penyaman udara sebagai satu pelaburan yang amat berbaloi.

Menurut pakar penyaman udara, jangka hayat bagi alat penyaman udara boleh mencecah 15 tahun jika ia diselenggara dengan baik. Jadi, jika anda ingin memastikan pelaburan anda yang bernilai ribuan ringgit itu menjadi pelaburan yang berbaloi untuk tempoh yang lama, ikuti langkah mudah berikut.


1. Kapasiti Alat Penyaman Udara Sesuai Dengan Saiz Bilik

Semakin besar sesuatu ruang, semakin besar kuasa kuda (horse power - HP) yang diperlukan. Menurut pakar, alat penyaman udara jenis unit pisah (split unit) dan jenis kaset sesuai untuk kegunaan rumah. Jenis unit pisah akan dipasang di dinding dan perlu dipasang sekitar 9 hingga 10 kaki dari lantai. Manakala bagi jenis kaset pula, ia akan digantung di siling rumah dan memerlukan ketinggian siling sekurang-kurangnya 12 kaki.

Jadi, sebelum membuat pembelian alat penyaman udara, dapatkan nasihat daripada pakar penyaman udara tentang jenis dan kapasiti yang sesuai untuk setiap ruang di rumah anda. Apabila alat penyaman udara yang dipasang itu sesuai dengan saiz ruang, ia akan berfungsi dengan efisien setiap kali digunakan.

2. Gunakan Fungsi Penjimatan Elektrik

Boleh dikatakan semua alat penyaman udara keluaran baharu hadir dengan fungsi penjimatan elektrik (energy saving), mod automatik (auto mode) atau mod tidur (sleep mode). Secara asasnya dengan ketiga-tiga fungsi ini, alat penyaman udara akan terpasang dan terpadam dengan sendiri mengikut keperluan.

Alat itu akan terpasang sehingga suhu bilik menjadi seperti yang anda tetapkan di termostat dan padam dengan sendiri. Apabila suhu bilik meningkat, ia akan pasang semula. Fungsi ini akan menyebabkan alat itu hanya bekerja untuk tempoh yang singkat untuk setiap sesi, menggunakan elektrik dengan lebih efisien dan sekaligus meningkatkan jangka hayatnya.

3. Lakukan Servis Secara Berkala

Sama seperti alat elektrik yang lain, alat penyaman udara juga perlu diservis mengikut jadual yang telah ditetapkan. Menurut pakar, kebiasaannya alat tersebut perlu diservis setiap empat hingga enam bulan, bergantung kepada tahap pengunaan. Setiap kali pakar penyaman udara melakukan servis, unit dalam dan unit luar akan dibersihkan, dan gas penyejuk juga akan ditambah jika perlu.

Kebiasaannya, caj yang dikenakan untuk servis biasa adalah antara RM80 hingga RM120 untuk setiap unit. Tetapi jika anda membuat tempahan untuk servis lebih dari dua unit alat penyaman udara melalui Recommend.my, anda akan dicaj dengan kadar tetap RM60 untuk servis sebuah unit.

4. Baiki Kerosakan Kecil Dengan Segera

Apabila sesuatu alat itu digunakan, semestinya ia akan mengalami masalah pakai dan lusuh (wear and tear). Air menitis, bunyi hembusan angin yang terlalu kuat, lambat sejuk dan alat yang terpasang dan terpadam dengan sendiri adalah antara masalah biasa bagi alat penyaman udara.

Jangan ambil mudah jika alat penyaman udara anda menunjukkan fungsi yang berbeza daripada selalu. Dapatkan perkhidmatan pakar penyaman udara untuk membaiki kerosakan kecil sebelum ia melarat. Ingat, semakin besar kerosakan, semakin besar juga kos untuk membaikinya.

(Baca: Why Is Your Aircon Leaking?)

5. Tukar Penapis Udara Bila Perlu

Kebiasaannya setiap alat penyaman udara jenis unit pisah akan datang dengan dua keping penapis udara yang dipasang di unit dalam. Bagi alat penyaman udara yang masih baharu, ia hanya perlu dibasuh dan dikeringkan setiap dua minggu. Tetapi jika alat penyaman udara anda sudah terlalu lama dan kotoran habuk yang melekat pada penapis itu tidak dapat dibersihkan dengan baik, tukarkan dengan penapis udara yang baharu.

6. Lakukan Pemeriksaan Tahunan

Selain servis berkala, alat penyaman udara juga perlu diperiksa secara menyeluruh setiap tahun. Melalui pemeriksaan ini, sebarang kerosakan pada unit luar dan dalam akan dikenalpasti dan dibaiki dengan segera. Pastikan anda mendapatkan perkhidmatan ini daripada pakar yang benar-benar berpengalaman agar anda mendapat nasihat yang betul.

Saya berharap dengan perkongsian langkah mudah ini anda akan lebih faham tentang cara-cara untuk menjaga alat penyaman udara, dan jangka hayat alat penyaman udara anda juga akan lebih panjang.

Recommend.my mempunyai lebih 380 pakar penyaman udara yang dipercayai di seluruh Malaysia. Untuk dapatkan perkhidmatan pemasangan, servis dan baiki penyaman udara, anda hanya perlu lakukan permohonan secara atas talian. Selain itu, Recommend.my juga mempunyai kadar caj tetap untuk perkhidmatan servis alat penyaman udara.

Tuesday, 26 September 2017

Penjagaan Dalaman Dengan Jus Asam Kunyit Madu (JAKM)

September 26, 2017 33 Comments
Assalamualaikum


Siapa sini pengamal jamu? Angkat tangan cepat! Yang bukan pengamal jamu pun lepas nie confirm akan jadi pengamal tegar jamu. Jamu apa? Haa nie laa masanya untuk aku perkenalkan kepada korang. Jangan terkejut ya! Sebab jamu nie yang muda dara bergetah pun dah boleh minum. Tak payah tunggu kahwin atau lepas bersalin baru nak amalkan. Benda macam nie kena jaga dari awal.

Semalam kongsi JAKM dengan officemate. Mula-mula dia taknak minum tapi aku suruh jugak minum. Hahahahahaa.. Dia minum sikit je tak sampai 60ml pun. Makk aiii! Dia nie masih breastfeed anaknya. Dia cakap susu memang banyak dan tidur lena je. Pergghhh! Nampak tak bagusnya JAKM nie?

Sebelum tidur aku amalkan 60ml JAKM. Sangat sedap! Tidur lena sampai pagi. Bangun pagi nie tak ada laa letih macam semalam. Badan rasa segar je. Bersemangat lain macam nak pergi office. Seriously, JAKM nie memang menjadi dengan tubuh aku. Tak tipu! Tadi pun aku paksa lagi officemate aku minum. Hahahahahaaa.. Benda baik kena kongsi. Kan?


Jom aku perkenalkan lagi JAKM nie dengan lebih lanjut. Jangan risau sebab JAKM bukan macam jamu-jamu yang dipasaran tu. JAKM banyak sangat khasiat tersembunyi. Apa khasiatnya? Khasiatnya tersembunyi kan? Mana boleh bagitahu 😑 Hahahahaaa gurau je..

Khasiat Jamu Asam Kunyit Madu by Forreen Secret:-

😍 Membantu mencegah lesu-lesu badan
😍 Membantu merawat masalah kulit
😍 Membantu proses pencerahan kulit scara alami
😍 Menaikkan aura seri wajah
😍 Merawat haid tidak teratur dan darah-darah kotor
😍 Membantu merawat kolestrol berlebihan
😍 Membantu buang angin dalam badan
😍 Membantu merawat ibu-ibu dalam pantang/lepas bersalin
😍 Membantu melambatkan proses penuaan (awet muda)
😍 Membantu merawat luka jahitan lepas bersalin
😍 Membantu merawat masalah rahim/peranakan
😍 Membantu merawat masalah bau badan
😍 Membantu atasi masalah keletihan
😍 Membantu atasi migrain/kerap sakit kepala
😍 Menstabilkan gula dalam darah
😍 Membantu meningkatkan kesuburan suami isteri
Kenapa aku cadangkan minum JAKM nie? Aku masih muda. Aku nak jaga dalaman walaupun badan aku besar. Penting! Nak buang kolestrol berlebihan. Kolestrol nie boleh jadi punca penyakit lain. So, bermula dari sini, aku amalkan minum JAKM. Sekali minum terus suka! Sebab rasa tu memang sedap sangat. Rugi siapa tak cuba.

JAKM nie highly recommended kerana produk 100% homemade. Tiada sedikit pun bahan pengawet yang digunakan. Dengan menggunakan ibu kunyit, halia, asam jawa, temu kunci, madu, saffron, habbatussauda dan juga gula melaka sebagai ramuan utama. Bersih dan selamat!


Selepas aku minum JAKM nie, memang badan rasa ringan je. Angin-angin dalam badan keluar dengan pelbagai bentuk contohnya kentut. Kah kah kah kah kahhh 😂 Tapi takpa, angin je keluar bukan bau. Hihihihiii.. Haaa lupa nak bagitahu benda penting nie.

NOTA PENTING!

🔑 Lelaki dan perempuan boleh minum Jus Asam Kunyit Madu (JAKM).
🔑 Amalkan 60ml setiap pagi dan malam.
🔑 Simpan dalam peti sejuk untuk kesegaran
🔑 JAKM tahan selama 2-4 minggu
Hari nie aku promote benda nie dengan staffs Ulek Beach Resort. Finance sebotol, housekeeping tiga botol. Tengah solat pun ada yang call sebab nak order. Hahahahaa.. Tadi pergi ke Binjai Bistro sebab nak settle kerja tapi aku menyelam sambil minum air. Promote terus! Hahahahaaa.. Alhamdulillah.. Ramai yang suka dengan JAKM. Aku pun dah ada orang panggil Mak Jamu. Sebab promote satu resort hari nie..

Haaa! Kalau korang pun nak rasa Jus Asam Kunyit Madu (JAKM) nie, korang boleh contact Puan Azrina 👇

Instagram : Jus Asam Kunyit Madu 
Whatsapp : 010-818 1796019-382 8369

Instagram