Follow Us

Saturday, 23 September 2017

My Convocation : Diploma In Information Communication And Technology (Networking)

September 23, 2017 0 Comments

Assalamualaikum

Dah nak seminggu konvokesyen baru update bercerita pasal konvo. Biasala.. Habis konvo terus pecut balik Dungun sebab esok tu aku ada training di resort. Cuti dibekukan. So, nak atau tak kena balik walaupun badan penat gila. Rasa nak cabut pinggang letak dalam luggage.

Sebenarnya konvo aku tidak berjalan terlalu lancar tetapi alhamdulillah.. Walaupun tidak begitu lancar, Allah swt permudahkan urusan aku. Tak apa, asalkan aku dah naik pentas, dah pakai jubah dan mortar board, parents dah tengok anak bongsu dia nie konvo, itu terlalu cukup untuk aku.

16092017 adalah hari pengambilan jubah dan mortar pada waktu pagi dan raptai konvokesyen pada waktu petang. Waktu free tu sempatlah aku bergambar pre-convocation. Tapi gambar masih tak siap lagi. Photographer still on editing.



Inilah aku dan #gengpekakdotcom. Yang setia daripada semester satu sampai sekarang. Duduk hostel sama-sama, kena tendang duduk rumah sewa pun sama-sama. Sewa dan tinggal di rumah puaka pun sama-sama 😂 Mana nak cari oii sahabat yang sanggup susah senang bersama walaupun kadang kala ada selisih faham.







Okay, aku konvo nie aku ada hired seorang make-up artist gitu. MUA yang berasal dari Sekinchan. Sanggup ya pukul 5.00pagi gerak dari Sekinchan dan 5.30pagi sampai Sabak Bernam terus make-up aku. Simple but sweet look make-up gitu. Murah je! RM60 sahaja.. Kalau ada sesiapa yang nak tengok lebih lanjut gambar-gambar MUA nie make-up, terjah instagram MakeUpByLiyanaJ.


Alhamdulillah.. Setelah tiga tahun berpenat lelah belajar untuk dapatkan segulung diploma, akhirnya aku berjaya! Walaupun dipuji dan pada masa yang sama diherdik oleh pensyarah, aku berjaya! Berjaya buktikan diherdik bukan penghalang untuk aku. TIDAK SAMA SEKALI! Sambung degree tu nanti aku fikir-fikirkan. Nak cari pengalaman bekerja.

TAHNIAH EYQA HASNAN KERANA BERJAYA HABISKAN DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (RANGKAIAN) DI POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH, SABAK BERNAM SELAMA TIGA TAHUN!

Monday, 18 September 2017

Penginapan Dengan Harga Yang Terendah Di Premiera Hotel Kuala Lumpur

September 18, 2017 44 Comments
Assalamualaikum


Kuala Lumpur adalah syurga shopping bagi kaum wanita di luar sana tu. Setuju tak? Haruslah setuju, kan? Mana taknya, sekitar Kuala Lumpur nie terdapat banyak tempat shopping yang kita boleh pergi. Nak fesyen apa semuanya ada di Kuala Lumpur! So, apa kata cuti yang akan datang nie korang semua bawaklah anak-anak atau kawan-kawan korang datang menghabiskan masa yang terluang tu datang sini berjalan sambil mencuci mata di Pusat Bandaraya Kuala Lumpur nie. Haaa! Kalau korang tak tahu nak menginap hotel mana dekat Kuala Lumpur nie, haa tak payah pening-pening fikir. Sini aku nak bagi tahu satu hotel yang menawarkan harga yang berpatutan dan yang paling penting hotel nie bertempat di tengah-tengah Pusat Bandaraya Kuala Lumpur okay!

Superior Room
Deluxe Room
Executive Suite Room
Suite Room
Suite Room
Nama hotel yang aku nak kongsi dengan korang tu ialah Premiera Hotel Kuala Lumpur. Uitt! Nama hotel pun dah kerlasss gitu! Hotel nie berhampiran dengan Dataran Merdeka iaitu mengambil masa hanya selama 15 minit dengan berjalan kaki. Terdapat empat pilihan bilik dengan harga yang berbeza iaitu Superior Room, Deluxe Room, Suite Room dan Executive Suite Room. Setiap bilik yang terdapat disini sangat-sangat selesa okay! Aku suka sangat dengan cara penyusunan dan hiasan dalaman dalam bilik di hotel nie sebab it's just a simple room tetapi berkonsepkan elegant gittuu! Kalau korang nak bilik yang lagi selesa, korang boleh pilih Deluxe Room, Suite Room or Executive Suite Room. Kalau korang nak tahu, setiap bilik di sini mempunyai pemandangan Pusat Bandaraya Kuala Lumpur yang sangat cantik! Tak nak ke korang oii? Rugi tau! Hihihihihihii...

Okay! Now aku nak cerita antara facilities and service that is provided here. Antaranya ialah fasiliti dalam bilik iaitu Electronic Key Lock System, hairdryer, iron and iron board, coffee & tea making, TV LCD and if korang nak extra bad, korang bolehlah request termasuk surat khabar dan banyak lagi. Facilities yang lain pulak seperti khidmat pembersihan harian, ruang menyimpan bagasi, dobi, tempahan untuk jamuan atau mesyuarat, bilik bebas merokok dan banyak lagi pilihan oiii! Disini juga terdapat restoran yang menyajikan makanan buffet atau ala cart dimana makanan yang disajikan ialah masakan asia dan barat. So, korang bolehlah makan apa yang korang nak. Banyak pilihan menanti anda! Makanan kat sini juga sedap dan lazat! Dan yang penting harga yang dikenakan sangat berpatutan dengan kelazatan makanan yang disediakan. Tidak rugi!

Macam aku bagitahu tadi, hotel nie berhampiran dengan pusat membeli belah yang terkenal di sekitar Kuala Lumpur. Mesti korang nak tahu kan Shopping Mall apa yang berhampiran dengan hotel nie. Antaranya ialah Maju Junction Mall, Sogo, Masjid India, Sunway Putra Mall, Suria KLCC, Berjaya Times Square dan banyak lagi sebenarnya. Haaa banyak kan? Korang boleh berjalan kaki je kalau nak ke tempat yang aku sebut tadi kalau korang stay di Premiera Hotel nie. Tak payah la korang nak pening-pening kepala fikir nak redah jammed nak cari parking lagi. Betul tak? Aku pun tak sanggup nak redah jammed yang gerak macam sifut tu. Hahahaha.. Selain dari tempat shopping nie, korang pun boleh pergi ke tempat yang lebih menarik di sekitar hotel nie antaranya seperti Dataran Merdeka, Menara Kuala Lumpur, Menara Berkembar Petronas dan sebagainya..

Haaa.. Selain restaurant yang terdapat dalam Premiera Hotel tu, korang juga boleh makan di Maju Palace Cantonese Cuisine bagi yang menggemarkan makanan Chinese ye. Kalau taknak, korang boleh makan di Sogo dalam tu banyak tempat yang korang boleh pilih untuk makan. Banyak juga pilihan menu yang menarik! Selain itu, di KLCC pun ada tempat makan iaitu di food court KLCC di tingkat atas. Pergghhh! Makanan yang ada kat situ memang sedap weyy! Dahlah banyak pilihan makanan okay. Tak payah korang risau nak makan apa. Tunjuk je!

Untuk pengetahuan korang, Premiera Hotel nie menerima sambutan yang sangat luar biasa dari penginap yang pernah menginap di sini tau antaranya ialah lokasi hotel nie yang sangat strategik, pemandangan yang sangat mengagumkan, bilik yang selesa dan banyak lagi. So, korang jangan buang masa lagi. Apa nie asyik baca entry nie je? Jom la book hotel nie di www.traveloka.com untuk rate yang paling best! JIMAT DENGAN TRAVELOKA DAN NIKMATI HOTEL YANG SELESA!

Monday, 11 September 2017

Salted Caramel Brownies Terbaik Di Dungun

September 11, 2017 26 Comments
Assalamualaikum

Makan brownies sambil update blog memang layan habis weyy 😂 Aku dahlaa hantu sikit bab coklat nie. Pantang nampak atau ada coklat, tak berhentilaa aku mengunyah sampai orang sekeliling stress tengok aku makan 😂 Patutlaa badan besar macam badak. Makan benda berlemak. Hahahahaaa 😂😂😂

Okay.. Aku sebenarnya nak memperkenalkan Salted Caramel Brownies yang terbaik di Dungun *bagi aku*. Nie kali kedua aku repeat order dengan Mellmerah Creations yang bergelar pensyarah di UiTM Dungun. Sekali brownies tu masuk mulut, memang susah nak berhenti. Sedap sangat! 😋😋😋
Tadaaaaaaaaa! Salted Caramel Brownies dengan model naked face okay! Hahahahaa.. Baru siap mandi, Mellmerah Creations dah call bagitau on the way nak hantar brownies. So, bersiap ala kadar je laa.. Lepas je ambil brownies, terus masuk rumah selfie dengan brownies. Hahahahahaaa perangai betul! 😅
Cuba tengok gambar tu. Sedap kan? Walnut banyak gilaaaa atas brownies. Memang aku tak salah pilih dan beli. Sekali hidang, terus banyak tangan yang capai nak makan brownies. Tak dapat nak cerita macam mana sedapnya brownies nie. Hihihihihiii 😄😄😄

Kalau korang nak rasa keenakkan brownies nie, boleh hubungi nombor dibawah. Oppsss! Bukan sekadar brownies ya, banyak lagi yang Mellmerah Creations nie boleh buat. Sedap dan harga pun berpatutan. Nak tengok hasilnya, boleh tengok di Instagram Mellmerah Creations nie.

Contact here:-
Instagram : Mellmerah Creations
Whatsapp : 019-2757 075

Thursday, 31 August 2017

Selamat Hari Kebangsaan Yang Ke 60 Tahun

August 31, 2017 1 Comments
Assalamualaikum

Semangat update blog mentang-mentang bercuti selama enam hari. Gila tak happy?! Hahahahaa.. Bulan September tahun nie ialah bulan cuti-cuti Malaysia. Bekerja berapa hari je. Cuti je lebih 😂 Aku pun terlebih semangat menanti bulan September.

31 Ogos 2017! Genap 60 tahun kita merdeka. Siapa yang berusaha merdekakan negara kita daripada dijajah? Siapa yang laungkan Merdeka Merdeka Merdeka? Ingat tak? Kita ambil tahu tak? Kita bersyukur tak? Cuma persoalan aku sekarang, merdekakah kita sekarang?

Selamat Hari Kebangsaan Yang Ke-60 Tahun negaraku Malaysia. 60 tahun merdeka, 22 tahun aku hidup, aku berbangga menjadi salah satu warga Malaysia. Bersyukurlah kita masih aman dan damai di negara sendiri. Tidak lagi dijajah di tanah sendiri.


Doesn't matter how corrupt you are, you still my home, Malaysia. Let's us always remember that unity is our fundamental strength as a Nation. Don't ask what your county can do for you. Ask what you can do for your country.

Resepi : Cucur Viral Lemak Manis Bakar

August 31, 2017 6 Comments
Assalamualaikum

Lepas balik kerja semalam, lapar gila perut. Parents pergi ke kenduri kat Kota Bharu. Memang menyesal gila tak singgah kedai runcit beli roti ke apa 😑 Entah macam mana teringat cucur viral lemak manis tu. Gigih laa aku letak handbag dan barang-barang kerja terus bersilat kat dapur.

Resepi Cucur Viral Lemak Manis Bakar by Eyqa Hasnan

Bahan-bahan

1. 3 cawan tepung
2. 3 cawan air panas yang mendidih
4. 5 sudu gula
5. Secubit garam
6. TV yang tayangkan cerita menyeronokkan

Cara-cara

1. Gaulkan sebati tepung, air panas, gula dan garam.
2. Bentukkan bulat seperti bola ping pong
3. Masukkan ke dalam kuali yang minyak betul-betul panas (deep fry)
4. Pergi tengok tv dalam 6 minit
5. Angkat dan toskan cucur viral lemak manis
6. Sedia untuk dihidangkan!

Selamat Mencuba

Jeng....

Jeng....

Jeng...

Jeng..

Lihatlah! Lihatlah! Hahahahahahahaa.. Bila nak elok entah buat kerja 😂 Haritu dah jadi Keropok Lekor Bakar. Semalam cucur viral lemak manis bakar pulak. Sedap tapi hangit 😁😂 Bergelak-gelak aku sensorang kat rumah. Gara-gara layan cerita Ali Baba Bujang Lapuk punya pasal.

Saturday, 26 August 2017

Permohonan Diluluskan

August 26, 2017 6 Comments
Assalamualaikum
Hari nie masuk kerja selepas MC sehari dan off day sehari. Mungkin sekarang virus demam tengah berleluasa. Dalam office aku, bergilir-gilir demam. Mula-mula HR demam, selepas masuk hari keempat, Finance demam. Tak sampai hari ketiga Finance demam, IT pulak demam iaitu aku 😂 Berjangkit teruk wey!

Semalam happy gila nak masuk kerja sebab sebelum aku MC, semua design aku dah settle. Maknanya kalau aku masuk kerja hari nie, tak ada kerja aku nak buat. Dapatlah aku rehatkan otak yang baru nak pulih demam nie.. Sekali dapat whatsapp daripada boss aku. Suruh siap sedia sebab banyak kerja yang tunggu aku 😑

Tapi entah kenapa bangun pagi tadi aku dapat semangat lain macam. Tak sabar nak pergi kerja. Terfikir-fikir ada berita gembira ke tengah menunggu aku 😂 Masuk je office, terus boss panggil masuk bilik. Discuss pasal project terbaru untuk perbaharui mutu resort.

After discussion, aku memang focus design untuk project terbaru tu sampai tak sedar waktu berjalan weyy! Sedar-sedar dah nak lunch hour. Lepas lunch, focus je buat sampai nak balik. Hahahahaa.. Memang nampak sangat semangat lain macam selepas demam. Kalau tak? Asyik menguap je dan kira berapa jam lagi nak balik.

Elok je lagi setengah jam nak balik, boss yang baru nak keluar dari bilik sebut nama aku. Aku cuak jugak sebab fikir kena overtime sampai design semua siap. Hahahahahaa.. Sekali boss cakap " Mulai esok, awak dah boleh masuk pukul 8.00 pagi dan balik 5.00 petang. Off day dua hari ". Ya Allah! Happy betul aku! Terlupa aku pernah suarakan permohonan aku untuk tukar waktu kerja.

So, mulai 27082017 aku dah boleh start masuk kerja awal. Sebelum nie aku masuk kerja pukul 9.00 pagi dan balik 5.00 petang tetapi off day sehari je. Seriously tak cukup sehari tu. Otak penat, badan penat. Mata penat hadap laptop dan otak fikir design nie tak cukup rehat. Masuk awal sejam tu okay je bagi aku.