Assalamualaikum

Menggapai Awan Ke London Bersama Airbus A380 | Bila dah bekerja nie, perasaan ingin melancong ke keluar negara tu meluap-luap. Apatah lagi bila dah pegang duit sendiri. Kena menabung lagi nie. Tapi sejak dulu aku ingin jejak kaki ke London. Apa lagi, terus aku search apa yang menarik di London dan mencari info serta membuat plan untuk menjayakan misi Menggapai Awan Ke London Bersama Airbus A380 aku.

Apa yang menarik perhatian aku kali ini untuk menjayakan misi pertama ini ialah kapal terbang! Yang menjadi pilihan setelah mencari ialah Malaysia Airlines A380. Dan seperti menjadi pilihan ramai, haruslah nak seat tepi tingkap kan? Kononnya menenangkan dapat melihat awan putih di luar sepanjang perjalanan. Tengah search tentang flight pun dah terbayang-bayang pemandangan itu!

Selain itu, Airbus A380 ini merupakan pesawat penumpang terbesar di dunia dan perjalanan dari Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang Heathrow mengambil masa kira-kira 14 jam. Namun, semestinya perjalanan tidak begitu terasa lama kerana penumpang kebiasaannya akan tidur atau menikmati perkhidmatan hiburan yang disediakan. Antara yang disediakan oleh Malaysia Airlines ini dan boleh kita mengisi waktu terluang sepanjang perjalanan ialah menonton filem, mendengar lagu serta belajar Bahasa baru. Bestnya!

Gigih aku search sepuasnya tentang Airbus A380 nie berdasarkan pengalaman orang lain. Yelaa, kali pertama nak terbang tinggi. Tak pernah naik flight lagi, mestilah jakun sikit. Hihihiii.. Yang aku tahu tentang Airbus A380 selepas baca pengalaman yang lain, sepanjang perjalanan akan dihidangkan dengan dua hidangan utama dan beberapa makanan dan minuman ringan. Kacang masin haruslah ada dalam pesawat!

Hidangan menu pertama adalah ikan atau ayam yang dihidangkan bersama nasi dan sayur-sayuran. Selain itu, antara menu sampingan ialah salad segar, sepotong kek, keropok dan roti berserta cheese dan mentega. Itu baru hidangan menu pertama tau! Macam seronok je naik A380 nie. Mewah dengan makanan tau!

Hidangan menu kedua pula seharusnya sama pilihannya. Ikan atau ayam yang dihidangkan bersama nasi dan sayur-sayuran. Dan menu sampingan haruslah sama. Tetapi yang menarik pilihan aku, minuman pilihan yang ada ialah kopi, teh, air mineral, minuman berkarbonat dan jus buah. Jangan risau! Pramugara dan pramugari yang ramah-tamah sedia menawarkan refill untuk minuman. Tapi kalau aku nanti, air mineral tetap menjadi pilihan. Tak suka air manis! 

Tapi tahu ke korang? Aku nie sebenarnya ada beberapa tempat di London yang aku nak pergi. Ini antara plan aku yang wajib aku pergi! Nak jadikan kenangan kepada anak cucu nanti. Nikmati sementara masih bujang ini. Mana tahu pergi sana nanti boleh bawa balik calon menantu omputih untuk parent aku. Hihihii..

Hyde Park


Apa yang aku baca sebelum ini, Hyde Park nie menjadi tumpuan ramai dengan kedudukan taman di tengah bandar London ini. Pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh orang-orang sekitar, antanya jogging, berbasikal, main bola, berkelah dan lain-lain lagi. Tapi aktiviti wajib bagi pelancong haruslah bergambar disini. Berhampiran dengan Hyde Park ini juga ada Kensington Palace iaitu salah sebuah kediaman diraja.

Buckingham Palace


Buckingham Palace ini salah satu tempat wajib pergi jika ke London. Aktiviti yang menarik dan menjadi tumpuan disana ialah Changing Guard Ceremony yang antara upacara tertua dan terkenal. Nama sebenar adalah Guard Mounting. Upacara ini berlangsung untuk pertukaran shift antara pengawal-pengawal istana pada tarikh-tarikh tertentu.

Itu antara dua tempat yang menarik memang aku akan pergi kalau ke London nanti. London Eye, London Bridge, St. James Park, Primark, Queensway dan banyak lagi yang menarik disana. Sebenarnya, tempat yang aku nak pergi lebih kepada bergambar. Kerana aku ingin mencipta kenangan disana! 

Setelah aku membuat senarai pendek beserta budget untuk bercuti, insyaAllah aku menggunakan perkhidmatan Malaysia Airlines ke luar negara. Seharusnya Malaysia Airlines menjadi pilihan utama aku. Aku ingin berterima kasih kepada Malaysia Airlines kerana mengadakan Malaysia Airlines promotion, di mana mereka telah menawarkan pelanggan sehingga 40% tiket penerbangan ke destinasi terpilih serta pelbagai faedah perjalanan termasuk tambang kanak-kanak diskaun, bagasi tambahan dan tempahan hotel. Dan tawaran ini juga termasuk dengan tambang kami termasuk elaun bagasi diperiksa dalam 30 kg kelas ekonomi, ditambah makanan percuma dan hiburan dalam penerbangan unggul dan tiada caj kad kredit tersembunyi. Dengan tawaran ini, aku dapat pergi bercuti ke London, United Kingdom tidak lama lagi. Terima kasih, Malaysia Airlines!
Assalamualaikum


Resepi Lala Masak Pedas Mudah | Bila teringin nak makan lala, mesti nak masak yang mudah je. Malas nak masak yang guna banyak bahan. Yelaa, apatah lagi kalau dah lapar kan? Lauk nie kalau makan sekejap je. Sedar-sedar dah habis semangkuk lala. Hahahahaa..

Bahan-bahan

1. 1 kilo lala segar
2. 2 biji bawang besar *kisar
3. 5 ulas bawang putih *kisar
4. 2 cili besar *kisar
5. 8 cili padi *kisar
6. 2 cm kunyit hidup *kisar
7. Semangkuk kecil air asam jawa
8. 2 batang serai diketuk

Cara-cara

1. Masukkan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan serai yang telah diketuk
2. Masukkan lala dan gaulkan biar sebati dengan bahan tumisan dan tutup kuali dalam 5 - 10 minit
3. Perasakan dengan garam dan gula. Jika nak letak ajinamoto atau perasa yang lain, itulah optional anda
4. Masukkan air asam jawa dan gaulkan. Biarkan lagi 5 minit dan siap!


Mudah je kan? Aku buat semalam berkuah sikit sebab suka makan macam itu. Kalau nak berkuah sedikit, tambah air selepas masukkan lala. Jika taknak, jangan tambah air dah. Cukuplah dengan air asam jawa sahaja.
Assalamualaikum

Be The Best Among The Rest | Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak | Bila pandang kanak-kanak yang sedang membesar, perasan tak? Itu satu permulaan. Permulaan untuk mulakan bersedia hadapi asam garam kehidupan. Bila kanak-kanak nak belajar berjalan, mereka akan lalui proses berbaring, mengiring, meniarap, merangkak dan mengundur ke belakang. Selepas itu, baru mereka belajar duduk, berdiri dan bertatih. Kemudian, barulah melangkah yang kadang kala jatuh juga untuk stabilkan kedudukan. Begitu juga kehidupan dan perniagaan.

Aku pernah terbaca buku Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak terbitan Zy Printpack Sdn Bhd. Bila terbaca kisah yang tertulis, hati aku tersentap sendiri! Betulkah apa yang sedang buat ini? Aku terlalu berkira-kira untuk melangkah lebih jauh. Kerana terlampau takutkan rintangan dan halangan yang bakal aku terima. Sedangkan pasangan ini berdua mampu melakukannya tanpa berputus asa. Kenapa bukan aku?!

Catatan kisah hidup Zaidi Yusoff dan Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly. Kehidupan dua insan yang sangat unik, versatile, merendah diri dan penyayang. Suami isteri sehati sejiwa, seiring sejalan. Bukan setakat untuk dibaca tetapi untuk dijadikan teladan dan motivasi kepada mereka yang mahu berjaya dan menghargai hidup. Ia kisah hidup yang sangat menginsafkan, berbekalkan usaha, ketabahan, kesabaran dan tentunya kasih sayang.

Dari Lembah Ke Puncak berkisarkan sepasang suami isteri yang bermula dari bawah. Susah senang hadapi bersama sehingga berjaya sekarang! Pelbagai yang dilalui bersama jatuh, bangun, dikhianat dan ditikam oleh sahabat sendiri. Bukan mudah nak berjaya.


10 tahun yang lalu, tiada siapa yang kenal mereka. Bagaimana jerih perih dalam perniagaan yang hanya memulakan kilang di rumah sewa. Selepas baca buku nie, aku memang bangga kerana ada anak melayu yang berjaya walaupun mungkin akan ada yang mengalah jika diberikan ujian sebegitu.

" Saya yakin semua yang berlaku adalah rencana Allah swt " - Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly
Perniagaan yang dulunya dimulakan dengan RM3000 sahaja kini sudah menjangkau RM30 juta. Begitu besar nilainya. Inilah ganjaran apabila mereka tidak pernah lupa golongan yang memerlukan walaupun sesibuk mana mereka bekerja. Dan sebahagian hasil keuntungannya mereka akan salurkan melalui Yayasan Qaseh ZY Phyto.

" Saya ingat satu perkara, di dalam hak kita ada hak orang lain, rezeki Allah bagi untuk jadi jambatan kepada orang lain, bukan semua hak kita. Sebab itu Allah bagi dan terus bagi, Dia mahu melihat ke mana kita gunakan rezeki itu. Pada masa yang sama Dia tunjukkan kita jalan ke Jannah. Persinggahan akhir yang abadi. " - Zaidi Yusoff
Banyak kisah suka dan duka dalam buku ini. Terlalu pahit untuk diluahkan tetapi pasangan ini berani berkongsi kisah dukanya di dalam sebuah buku. Aku sanggup habiskan masa aku membaca buku yang suntikkan semangat aku. Hanya 23 bab dengan setebal 180 mukasurat sahaja.


Dapatkan segera! Dengan berharga RM49.90 untuk sebuah buku yang mampu buatkan korang tersenyum, menitik airmata dan sentiasa bermotivasi diri untuk terus bersemangat dalam mencapai sesuatu dalam hidup walaupun banyak kali gagal. Melalui buku ini diceritakan segala-galanya dengan harapan menjadi inspirasi kepada orang lain terutama golongan muda bahawa tiada yang mustahil untuk berjaya jika sanggup berusaha keras.

Jadikan kejayaan seseorang sebagai penguat semangat dan inspirasi kita untuk berjaya. Bukan dicemburui. Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang.

Kalau korang pun berminat nak miliki buku ini, boleh dapat contact Putri https://www.wasap.my/601128868898. Seriously, memang takkan menyesal! Sangat bermanfaat untuk kita. Jangan down jika kita gagal, sebenarnya kegagalan itu adalah satu permulaan.

" Satu perkara yang perlu kita ingat, siri-siri kegagalan kecil sepanjang kegagalan adalah perjalanan paling mahal dalam hidup kita. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mengambil pengajaran dari kegagalan tersebut. '' - Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak
Assalamualaikum


Resepi Nasi Goreng Ikan Cili Tumbuk | Sarapan pagi dengan nasi goreng ikan boleh buat berat badan naik wooo! Sedap! Nak cuba? Mehh sini aku kongsikan resepi istimewa nasi goreng ikan nie. Kalau orang Terengganu, memang suka sangat! Sebab masa zaman aku belajar, aku buat nasi goreng ikan nie, kawan aku tertanya-tanya sedap ke? 😑

Bahan-bahan

1. Nasi putih
2. 5 ekor isi ikan goreng dihancurkan (Boleh guna ikan selayang/selar/selar kuning/tongkol)
3. Segenggam cili kering dah direbus *tumbuk
4. 2 biji bawang besar *tumbuk
5. 6 ulas bawang putih *tumbuk
7. Sedikit belacan *tumbuk
8. Sayur-sayuran
9. Sos ikan *optional

Cara-cara

1. Tumbuk bahan-bahan bertanda dengan kasar. Nak blend pun boleh tapi jangan halus sangat bila blend
2. Tumis bahan-bahan tumbuk itu sehingga pecah minyak supaya bahan-bahan itu masak
3. Bila dah pecah minyak, masukkan isi ikan goreng. Isi ikan goreng dihancurkan dan dileraikan
4. Masukkan nasi putih dan gaul sekali. Perasakan dengan gula dan garam
5. Campak sayur-sayuran dan renjis sedikit sos ikan. Siap!





Nahhh! Siap pun nasi goreng ikan cili tumbuk aku. Nak lawankan dengan telur mata pun boleh. Tapi aku selalu lawankan dengan ikan kering. Makk aihh! Sedapnya. Kalau hujan-hujan makan nasi goreng ikan cili tumbuk nie, memang syiokk! Kalau korang nak cuba, boleh guna resepi nie. Mudah je! Sedap pun sedap..
Assalamualaikum


Dashing 2 In 1 Face And Body Wash: Pembersih Wajah Dan Badan Lelaki Maskulin | Bila tengok produk-produk lelaki, terus seperti terdengar-dengar je lagu allahyarham P.Ramlee bertajuk Beginilah Nasib 😭😭😭 Apakah ini tanda-tanda aku perlu cari jodoh secepat mungkin?  😂

Beginilah nasib diriku yang malang, Oh Tuhan
Tak boleh bersenang lenang
Berehat sekejap produk Dashing sudah sampai
Tiada suami lagi, abang dan ayah yang kebas ♫♬

Jenama Dashing semestinya sudah tidak asing lagi bagi lelaki maskulin. Dashing adalah salah satu jenama yang melambangkan maskulin dan keyakinan lelaki. Yang teguh berdiri lebih daripada 20 tahun, ia telah sebati dengan jiwa lelaki di Malaysia. Selain itu, jenama ini cukup sinonim dengan sangat berkualiti dan wangian yang tahan lama, ia mampu mencorakkan lelaki di zaman moden ini untuk lebih berkeyakinan dengan harga yang berpatutan.

Dashing juga memahami kaum lelaki serta menarik perhatian mereka dengan gaya yang kontemporari, gempak, bertenaga dan berkeyakinan. Produk ini juga mempunyai daya tarikan tersendiri dan meningkatkan personaliti pengguna sendiri.



Lelaki di zaman moden ini amat mementingkan penjagaan dan penampilan diri. Sebelum menghadapi hari-hari yang mencabar, membersihkan wajah dan badan dapat memberikan kesegaran dan bersih sepanjang hari. Selain itu, membersihkan wajah dan badan selepas penat seharian dapat menyingkirkan segala kotoran pada wajah serta minyak akibat habuk, kelembapan dan pencemaran.


Kini, Dashing telah memperkenalkan satu lagi produk terbaru dan aku pasti, produk ini mempunyai tarikan terbaru. Dashing 2 in 1 Face And Body Wash yang telah dirumus dengan formulasi dua aksi efektif untuk memberikan anda kulit segar dan sihat sepanjang hari. Pembersih wajah dan badan ini diperkenalkan dengan pek pam bersaiz 700ml.

Dashing 2 in 1 Face And Body Wash mempunyai 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi dengan pewangi Dashing eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.


COOL - Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.


ACTIVE - Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak  dan  menikmati kehidupan aktif. Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa.


ULTIMATE KICK - Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.


HATTRICK - Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara  semangat dan keghairahan untuk mencapai  impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta  dengan haruman Amber.

 
Harga Dashing 2 In 1 Face And Body Wash?
Bagi sesiapa yang ingin memiliki Dashing 2 In 1 Face And Body Wash, boleh miliki dengan harga hanya RM17.90 yang bersaiz 700ml. Boleh terus layari http://www.dashing.com.my/ untuk maklumat lebih lanjut.
Assalamualaikum


Kulit Cantik Hanya Dengan Skin Polisher Arang 2 In 1 Akar.Co | Bila dah lepas raya, muka pun nak kena jaga cantik-cantik. Sentiasa cantik! Takkan nak cantik bila raya je kan? Apatah lagi bila bekerja yang perlu berhadapan dengan orang, lagi perlu jaga muka dan penampilan diri walaupun diri ini seperti seketul doraemon.

Aku yang berkulit wajah sejenis berminyak dan berparut yang kadang kala jerawat buat skuad kawad ini, perlukan produk yang berkualiti tinggi dan dijamin selamat. Dan sekarang, aku dah jumpa produk yang sesuai. Aku dah cuba tau!

Kebaikan Skin Polisher Arang 2 In 1 by Akar.Co

  • Merawat dan menghilangkan jerawat
  • Anti penuaan
  • Mengurangkan kulit berminyak
  • Menghilangkan bintik hitam di muka
  • Mampu memudarkan parut jerawat dan jeragat
  • Menyingkirkan sel kulit mati
  • Meringankan kulit wajah

Selepas baca kebaikan skin polisher nie, aku terus teruja nak mencuba! Aku pun apa lagi, hujung minggu tu memang aku rehatkan muka aku dengan skin polisher arang 2 in 1 by akar.co. Perghh! Hasilnya? Memang best!



Dengan bau yang berangin seperti pudina, memang rasa sejuk bila. Produk nie boleh dijadikan sebagai skrub dan masker tau! Aku selalu guna 2 atau 3 kali seminggu. Muka dah selalu make up, jadi aku sental balik dengan skin polisher ini.

Kandungan Skin Polisher Arang 2 In 1 by Akar.Co


Sejujurnya, aku highly recommended kalau sesiapa mencari skin polisher terbaik! Bukan boleh pakai di muka je, di seluruh badan dan bibir pun boleh okay. Aku nie always sapu di bibir sebab nak elakkan bibir gelap. Seronoknyaaaa! Ada sesiapa nak dapatkan produk ini? Baca maklumat dibawah cepat!

Macam mana nak dapatkan Skin Polisher Arang 2 In 1 Akar.Co ini? Boleh layari laman sesawang dibawah:-

HARGA: RM85 (100 gram)
WEBSITE: https://akarco.com/
FACEBOOK: Akar.co
INSTAGRAM: @Akar.co
Assalamualaikum


9 Kebaikan Bersama BB Jelly Lovera | Sebagai seorang wanita yang mementingkan kecantikan, mesti tahu tentang BB Cream kan? BB Cream berfungsi lapisan yang melindungi serta sebagai oil control yang juga memberikan kelembapan pada kulit. Tapi korang tahu satu produk nie yang ada 9 kebaikan untuk kulit kita?

Jeng.....

Jeng....

Jeng...


BB Jelly ini yang aku gunakan untuk melindungi kulit aku. Memang best! Dengan bertekstur gel yang sangat ringan, sejuk dan cepat menyerap. Calit-calit dan sapu je, menyerap terus! Tak melekit tau! Bau pun best je. Tidak seperti BB Cream yang biasa ada dipasaran sekarang.

Haa bukan itu je. BB Jelly ini juga mempunyai 9 kebaikan. Wahh banyak tau kebaikan BB Jelly ini. Makin buat aku jatuh cinta betul. Jom kita tengok apa 9 kebaikan itu..

9 Kebaikan BB Jelly Lovera
  1. Mencerahkan kulit
  2. Menutupi parut dan cela
  3. Membantu masalah jerawat
  4. Sunblock SPF20
  5. Mengecilkan pori-pori
  6. Menambahkan seri dan mencantikan kulit wajah
  7. Sekatakan warna kulit
  8. Lembabkan kulit
  9. Lembutkan kulit

Selain itu, ada kebaikan tersembunyi tau! Siapa pernah baca khasiat daun zaitun? Daun zaitun mempunyai manfaat antioksidan, dapat membuang kotoran serta boleh melembabkan dan melembutkan kulit. Mungkin ini kebaikan tersembunyi tetapi paling bagus untuk BB Jelly ini.
 

Kenapa Perlu Milik BB Jelly Lovera?
Untuk pengetahuan korang, BB Jelly ini mesra wudhuk dan tidak berminyak serta melekit. Lagi best bila senang dicuci. Jadi, kalau tertinggal make-up remover pun, tiada masalah. Calit-calit je BB Jelly nie, terus glowing. Boleh katakan tidak kepada kulit kusam!


Bahan-bahan pun selamat digunakan. Semuanya bahan semulajadi antaranya aloe vera, Vitamin B dan ekstrak daun zaitun serta pudina. Memang ini yang jadikan bau yang wangi. Haa lupa nak cakap! BB Jelly ini sesuai untuk semua jenis kulit. Sila dapatkan sekarang tau!



Macam mana nak dapatkan BB Jelly ini? Boleh layari laman sesawang dibawah:-

HARGA: RM45 (30ml) tidak termasuk kos penghantaran
FACEBOOK: Lovera Malaysia
INSTAGRAM: @LoveraMalaysia