Assalamualaikum


eczerma-atopic dermatitis


Cara Atasi Masalah Ekzema Yang Kronik | Mandian | Korang ada masalah ekzema? Gatal-gatal yang boleh kita tergaru-garu sampai luka kulit. Ekzema yang juga dikenali sebagai atopic dermatitis (kulit). Ekzema tidak semestinya bayi, orang dewasa juga masih ada ekzema ya.


Apakah Penyebab Ekzema?


  1. Keturunan yang mempunyai sejarah ekzema
  2. Alahan dari pelbagai punca
  3. Kulit kering, gatal dan sensitif pada cuaca dan keadaan yang panas, kain yang berbulu dan permukaan yang kasar
  4. Alahan pada bahan makanan dan lain-lain yang menyebab ekzema
  5. Punca lain yang boleh menyebabkan ekzema:
  6. Infeksi virus terhadap kulit
  7. Alahan terhadap bahan kimia; sabun, pencuci dan minyak wangi
  8. Lain-lain jangkitan


Tanda-tanda Ekzema


  1. Tompok-tompok yang gatal, terjadinya kulit kering dan gatal-gatal pada tangan, leher, muka dan kaki
  2. Kemerahan pada kulit, bersisik dan perubahan warna kulit
  3. Timbulnya bengkak-bengkak yang kecil pada kulit


Cara Merawat Ekzema


Seperti sedia maklum, ekzema ini tidak boleh sembuh tetapi boleh dirawat secara berkala. Macam mana nak merawat ekzema?


  1. Korang perlu menggunakan ubat pencegah gatal; antihistamin
  2. Gunakan losyen atau krim pelembap agar kulit tidak kekeringan yang menyebabkan gatal


Tetapi jika makin teruk atau tidak mengurangkan langsung, dapatkan rawatan doktor dengan segera.


Cara Atasi Masalah Ekzema


  1. Pastikan korang berada dalam bilik yang selesa dan pengudaraan yang sesuai
  2. Elakkan mandi air panas atau suam
  3. Elakkan memakai baju yang berlapis-lapis. Gunakan pakaian yang kain kapas dan nipis
  4. Jangan memakai pakaian menggunakan fabrik yang kasar dan tidak serap peluh
  5. Jangan menggunakan sabun antibakteria
  6. Kenal pasti alahan dari alahan


Sebamed Cleansing Bar Merawat Masalah Ekzema


eczema-sebamed


Aku yang mempunyai masalah ekzema sejujurnya sangat-sangat susah nak cari sabun bersesuaian dengan kulit aku. Pernah guna sabun antibakteria, menangis ye tahan gatal dan pedih akibat kulit menjadi terlampau kering.


Atas nasihat doktor, aku tukar sabun dan tidak lagi menggunakan sabun antibakteria. Aku hanya menggunakan sabun biasa. Tetapi sekarang aku baru mencuba Sebamed Cleansing Bar. Alhamdulillah.. sepanjang aku cuba sabun ini, aku tidak lagi hadap masalah kulit kering dan gatal.


Kandungan Sebamed Cleansing Bar


sebamed-eczema


Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Triticum vulgare starch, Stearic Acid, Cetearyl Alcohol, Palmitic Acid, Talc, Lactic Acid, Aqua, Lecithin, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Betaine, Panthenol, Inulin, Sodium Cocoyl Glutamate, Tocopheryl Acetate, Glycine, Magnesium Aspartate, Alanine, Lysine, Leucine, Benzophenone-4, Tartaric Acid, Parfum, CI 47005, CI 61570, CI 77891.


Sabun ini mempunyai klinikal test tau! Sebab tu aku yakin untuk menggunakannya. Dan aku akan terus gunakan sabun ini. Harga pun murah je! Jadi, aku sarankan kepada korang yang mempunyai ekzema untuk cuba Sebamed Cleansing Bar.



Assalamualaikum



Facebook Aku Disabled | Ingatkan hari yang indah, malangnya tidak. Bangun pagi tadi, ternampak notification Instagram. Aku ingatkan notification apa, terus access Instagram aku. Ehh! Kenapa dapat notification nie?



Haa! Aku dapat notification nie. Otak aku terus jem! Aku terus terfikir, akaun Instagram baru yang mana pulak nie? Aku tak rajin laa nak create akaun baru. Terus aku ke Accounts Center dan remove baru tu.


Klimaksnya bila aku nak upload gambar dalam Facebook. Baru klik icon Facebook, terus terlogout sendiri. Aku pelik laa. Bila nak login, tak boleh dah. Bila klik forgot password, tak dapat trace akaun aku. Masukkan nombor handphone dan email pun sama, tak dapat trace. Seolah-olah tak pernah wujud!



Entah anak manusia mana qnguyen.thanhtamqzqh nie! Emosi aku sepanjang hari tau gara-gara hilang Facebook. Dah laa kat situ tempat aku cari makan melalui review. Sedih tau! Facebook dah berusia 10 tahun. Penat aku create networking kat sana 😭


Lagi bernasib baik bila aku dapat selamatkan fanpages eyqahasnandotcom. Macam mana aku dapat selamatkan? Dulu aku sempat add husband aku untuk access fanpages tu. So, selamatlah pages tu. Friends dan followers aku untuk Facebook sahaja yang hilang 😭


Korang, mehh add Facebook baru aku 👉 Eyqa Hasnan.

Assalamualaikum


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Kenapa Korang Perlu Miliki Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i | Murah Dan Mampu Milik | Bila sejenis cepat terpengaruh, sangat berbahaya ya. Suami aku pun risau kalau aku nie cepat sangat terpengaruh. Pantang di tunjuk barang-barang baru dan best, confirm cepat je aku add to cart. Hahahahahaaa..


Korang korang! Sini sini.. aku nak meracun sikit. Korang pernah tak scroll shopee, ternampak wireless keyboard nie? Alaa.. wireless bluetooth yang retro keycap comel-comel macam aku nie. Bulat-bulat berwarna-warni seperti kehidupan yang ceria.


Aku nie sejenis kalau nak menaip, mesti nak keycap yang soft ya. Aku pernah guna keyboard yang keycapnya a bit hard. Menyampah ye! Sekali dengan pakej lag teruk dan bunyi yang kuat. Keyboard aku sebelum nie keyboard mekanikal tu je. Tapi kali nie aku berubah angin. Kita cuba keyboard aku.


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Comel kan? Walaupun nie seorang yang anti warna pink, kadang kadang aku pilih pink untuk nampak ceria dan comel. Keyboard nie dah lama aku aim tapi aku nie mengumpul duit dulu. Beli menggunakan duit review yang aku dapat. Okay laa tu kan? Boleh dikatakan self reward untuk aku.


Korang! Aku nak bagitahu nie.. korang perlu dapatkan keyboard nie sekarang!


Kenapa Korang Miliki Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i didatangkan dengan 84 keycap dengan keyboard bersaiz 12.6 x 5.4 x 1.2 inci. Keyboard ini menggunakan dua biji batteri AAA dan korang boleh connect dengan mana-mana devices Mac, iOS, Windows, Android menggunakan bluetooth.


Ciri-ciri Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Keyboard yang ergonomik dan memberikan keselesaan kepada pengguna. Dengan noise-redusing techonology, bila korang tekan-tekan keyboard nie pun tak mengganggu ya bunyinya.


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Reka bentuk keycap yang retro dan unik ini juga dapat membantu mengurangkan keletihan jari jemari semasa tempoh penggunaan yang lama.


Selain itu, keyboard ini juga mempunyai button shortcut ya. Nak print screen, volume, copy paste semua ada. Mudah kan?


Jenama: Ajazz

Model: Papan Kekunci Bluetooth 308i

Versi Bluetooth: 3.0

Warna: Kuning, Kelabu, Hitam, Putih, Berbilang warna (Pilihan)

Kunci: 84

Saiz: 320 * 137 * 30.5mm / 12.6 * 5.4 * 1.2 inci

Tukar Kehidupan: 10 Juta Kali

Bateri: 2 * AAA

Keperluan Sistem: untuk Mac, iOS, Windows, Android

Berat: 300g / 10.6oz


Cara Connect Keyboard Dan Device


Mudah sangat! Nanti ada manual book. Kalau korang nak connect dengan device, pastikan device korang on bluetooth ya. Keyboard tu korang hanya tekan serentak button Fn + C selama 2 saat macam tu, terus boleh connect dan guna macam biasa.


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Power saving pada keyboard ini akan membantu penjimatan bateri tau! Selepas 15 minit tiada penggunaan, keyboard ini akan auto sleep dan disconnect bluetooth dengan sendirinya.


Harga Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Keyboard nie boleh di dapatkan dengan harga bawah RM100. Aku beli yang aku punya dengan harga RM75.00 sahaja. Ada yang lagi murah tapi satu warna je laa keyboard. Tapi yang bagusnya seller nie, aku order je terus pos. Tapi dua hari baru sampai sebab courier shopee express.


Nahh link untuk korang membeli Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Berbaloi Ke Keyboard Ajazz 308i


Personally, bagi aku berbaloi. Keyboard sangat-sangat memudahkan kerja aku untuk guna dimana sahaja. Aku kadang-kadang menggunakan tablet untuk selesaikan tugasan dengan segera. Maka, bila ada keyboard nie, semuanya smooth je. Dengan saiz kecil dan harga mampu milik, sangat berbaloi memiliki keyboard Ajazz 308i.

Assalamualaikum


buat duit usd-intellifluence


Jana Duit Dalam USD Dengan Mudah | Bila tengok orang lain yang bergelar housewife jana duit melalui blog, mesti korang pun teringin kan? Sekurang-kurangnya menjadi side income yang menampung perbelanjaan yang lain.


Tapi macam mana nak jana duit dalam USD dengan mudah? Perlukan apa-apa requiremens blog ke? Haa.. aku tahu, mesti korang tertanya-tanya kan? Mehh sini aku terangkan kepada korang.


Aplikasi Intellifluence


buat duit usd-intellifluence


Intellifluence adalah aplikasi yang baru yang mempunyai influencer seperti korang yang ingin mencuba produk dan perkhidmatan dan akan mendapat ganjaran daripada hasil kerja tersebut.


buat duit usd-intellifluence

Bila korang dah register Intellifluence secara percuma, korang perlu mengisi profil korang dengan lengkap. Pastikan 100% baru mudah korang mendapat job lain tau! Tapi sebelum register tu, make sure blog korang dah ada domain sendiri tau!


Selain itu, semasa korang menunggu tawaran daripada client, korang boleh pergi Marketplace di mana client ada menyiarkan tawaran yang terbuka kepada semua influencer.


buat duit usd-intellifluence

Jika korang melihat peluang yang menarik perhatian anda di Marketplace, korang boleh memohon untuk mendapatkannya atau meminta butiran lanjut.


Dengan aplikasi Intellifluence ini, korang dapat jana duit dalam USD dengan mudah dan selamat ya. Kaedah pembayaran juga melalui akaun Paypal. So, make sure korang ada akaun itu. Tunggu apa lagi? Jom register sekarang!


Register disini 👉 Intellifluence.com

Assalamualaikum




Pelbagai Koleksi Permainan Online Dalam Platform Solitaire.org | Bila malam hujung minggu macam nie, memang aku akan buat aktiviti sendiri bersama suami aku. Contohnya layan movie sampai pagi atau bermain permainan online. Biasanya melalui telefon bimbit atau komputer.


Bermain games nie sebenarnya dapat menghilangkan tekanan tempat kerja tahu tak? Kalau aku main games, focus betul sampai suami aku tegur. Berjam-jam pun aku sanggup ya! Asalkan aku tak payah fikir masalah lain. Hihihihii..


Hye hye! Nak tahu tak? Aku jumpa satu platform games menggamit kenangan lalu. Solitaire.org seolah olah memberi aku ruang aku mengimbau zaman komputer kotak tu. Dulu selalu berebut komputer dengan ayah sebab nak games solitaire nie.


solitaire.org-games solitaire

Aku pun apa lagi.. terus layan games solitaire tau! Siap berebut dengan suami aku kali nie. Makan pun depan komputer. Apoooo? Hahahahaa.. perangai betul bila dah jumpa games macam nie. Dah laa dari dulu aku cukup addicted dengan games solitaire.


Dulu pernah tau maa aku marah aku sebab aku terlampau addicted layan games solitaire nie. Yelaa, berjam-jam main sampai tak siapkan kerja sekolah. Tapi tu dulu, sekarang dah kerja dan dah berumahtangga, aku dah pandai bahagikan masa.


Selain itu, dalam platform Solitaire.org juga mempunyai pilihan lain. Banyak tau pilihan lain dan semestinya menggamit memori lama korang.


solitaire.org-solitaire-minesweeper

Minesweeper! Tipulah kalau korang tak pernah main games nie. Aku cukup geram kalau main games nie. Hahahahahaa.. tekan tekan je terus boom! Masa suami aku main games nie, baru dua tekan dah kena boom. Entah apa perangai laa asyik terkena periuk api.


solitaire.org-solitaire-minesweeper-word search
 

My favourite all the time, word search! Kalau permainan word search nie, aku cukup minat ya. Kalau bukan online pun, aku sanggup beli buku word search sampai bersiri-siri. Anak saudara sulong aku sangat mewarisi perangai aku. Minat main games word search. Tajamkan minda katanya.


Seriously, dalam permainan online bukan semuanya tidak elok ya. Masih ada games yang memberikan manfaat kepada kita dan anak-anak. Tak salah kalau korang memberi ruang dan peluang untuk anak-anak korang bermain asalkan pantau waktu.


Nak tahu kenapa aku suka bermain games dalam Solitaire.org? Kerana dalam platform nie tiada iklan. Maka tercapailaa hasrat aku untuk bermain tanpa gangguan. Hanya aku dan games sahaja. So, kalau korang nak hilangkan tekanan korang dengan games, disinilah tempatnya.