Assalamualaikum

Keindahan Di Peladang Setiu Agro Resort | Dah cerita pasal apa yang ditawarkan disana, sekarang aku akan ceritakan keindahan dan kemudahan yang disediakan disana. Selain bilik seperti yang aku cerita disini entry lalu [rujuk sini], Peladang Setiu Agro Resort juga menawarkan beberapa kemudahan lain.

Apakah kemudahan yang disediakan?
  1. Surau
  2. Dewan Seminar
  3. Dewan Mesyuarat
  4. Cafe
  5. Agro Training Centre
  6. Tapak perkhemahan
Yang lebih menarik, sewaktu team #KBBA9 sampai di sini, ada program perkhemahan peringkat negeri. Makin meriah ya! Jom tengok aktiviti apa yang team #KBBA9 lakukan.

Night Agro Trekking


Night agro trekking nie best gila! Nie pengalaman pertama aku sebab tak sertai mana-mana trekking pun sebelum nie. Apatah lagi nie night agro trekking. Sehari sebelum pergi sana pun aku dah fikir bukan-bukan. Entah apa yang ada dalam hutan sana.

Yang lebih menarik semasa night agro trekking, dapatlah ilmu tentang sejenis kulat yang dinamakan kulat 3K. Kulat nie mempunyai keistimewaan yang tersendiri terutama kepada wanita bagi meningkatkan lagi pemuliharaan kewanitaan dan membantu memulihkan wanita lepas bersalin.

Credit this picture to Azura Abu *Amazing Terengganu*

Dan paling tak best bila night agro trekking ialah terkena gigitan manja pacat! Aku nie sejenis kedekut nak derma darah tapi pacat nie mencabul betul. Dia datang gigit sendiri kaki dan tangan aku. Mampu menjerit je weyy! Minta tolong buang pacat yang tengah hisap darah atau tengah merayap naik tu.

Flying Fox



Flying fox nie kalau korang punya keberanian yang tinggi dan tak gayat, sangat dialu-alukan untuk mencuba ya. Kalau sejenis penakut macam aku, sila fikir dua tiga kali. Sebab tangga untuk naik ke platform pun dah curam gila. Tangga itu mempunyai kecuraman 45° pada tangga pertama, 50° pada tangga kedua, 55° pada tangga ketiga dan 45° pada tangga terakhir untuk sampai ke platform. Bayangkan sendiri macam mana nak sampai ke platform atas tu. Hahahahaa.. Aku yang sejenis penakut pun cuba ya. Cuba untuk atasi gayat sebab aku tahu, penghujung untuk sangat menggembirakan walaupun aku menjerit sakan semasa nak turun tu.



Laguna Setiu Wetland



Selepas bergembira main flying fox, team #KBBA9 terus terjah ke Laguna Setiu Wetland di Kampung Limau Nipis, Gong Batu, Setiu. Disana juga dibawah Peladang Setiu Wetland yang memuatkan enam buah chalet disana. Kalau nak ke sana, perlu menaiki bot yang mengambil masa 5-10 minit sahaja.


Disana begitu kaya dengan tumbuhan paya bakau dan pokok-pokok nipah. Yang lebih menarik, disini aku dapat belajar mencari scallop atau lebih dikenali sebagai kekapis, lokam, kepah dan pelbagai lagi. Bila dah belajar cari sendiri, baru aku faham bila orang jual mahal. Susah weyy nak cari! Aku sendiri pun merungut.

Ilmu baru tau bila dapat mencari sendiri. Walaupun masa cari lokam tu, aku kena gigit nyamuk weyy! Hahahahahaa.. Selepas letih berjemur tengah panas mencari kekapis, lokam dan kepah, terus sesi bakar. Yang nie paling best sebab dapat makan yang betul-betul fresh. Manis tu sangat terasa.




Singgah Ke Desa Kekabu Inn


Selepas dah bergembira kenyangkan perut dan sedut ilmu baru, petang tu sebelum pulang ke resort, team #KBBA9 singgah ke Desa Kekabu Inn yang terletak di tepi Sungai Guntung. Desa Kekabu Inn ini mempunyai keunikkan tersendiri dimana ruang makan di tepi sungai. Dari ruang makan boleh lihat air sungai yang mengalir. Menarik dan tempat yang sangat menenangkan. Boleh klik link ini untuk ke facebook Desa Kekabu Inn.




BBQ Dan Senaman Suara


Penutup bagi hari kedua ialah BBQ dan senaman suara. BBQ nie hasil tangkapan siang tadi iaitu kekapis, lokam dan kepah. Disebabkan aku dah terlampau kenyang dan penat, tak makan banyak. Selain itu, sakit kepala menyerang masa itu juga.

Water Confident Dan Kayak

Scene nie dimana bila dah masa jatuhkan badan ke dalam air, si Zarin nie taknak jatuh. Dia nak berpaut tapi nie haaa! Dia cubit bawah lengan tempat paling banyak lemak. Nak je aku kaki kan dia nie 😒

Ini adalah aktiviti terakhir pada hari ketiga sebelum check-out. Sebelum nak berkayak, semestinya wajib lakukan aktiviti water confident. Dimana aktiviti ini untuk menguji mental dan fizikal kita untuk menyelamatkan diri jika berlaku kayak terbalik.


Semua aktiviti disini sememangnya pengalaman pertama aku melainkan BBQ itu. Hahahahaa.. Aku nie sejenis takut air. Masa water confident tu pun aku boleh menjerit tanya mana kaki aku sebab aku tak dapat rasa dasar air. Hahahahaa kena gelak macam apa masa tu. Main kayak lagi aku takut. Satu round je lepas tu aku terus tak nak main dah. Minta maaf Kak Lya sebab tak dapat main lama-lama.


Hasilnya sepanjang disini, aku makin legam! Hahahahaa.. Tapi gembiranya hanya Allah swt je tahu. Pengalaman pertama aku dan sangat manis. Kepada pihak Peladang Setiu Agro Resort, terima kasih kerana menerima kunjungan kami, sediakan aktiviti menarik dan goodies keropok tu. Kepada team #KBBA9, terima kasih untuk kerjasama yang diberikan selama tiga hari dua malam.


" If you don't challenge yourself, you will never realize what you can become "
Assalamualaikum


Sahut Cabaran 14 Hari Bersama Eucerin ProAcne A.I Clearing Treatment | Stressnya bila jerawat menjajah muka aku tanpa permit. Rasa nak tampar je biar kecut semua termasuk lemak. Tapi makin stress, makin banyak jerawat menjajah. Salah picit, siap bawa geng. Kecut perut aku tengok!

Itu dulu.. Sekarang aku sudah ada penyelesaiannya. Tak percaya? Mehh sini aku cerita sikit. Aku nie ada masalah jerawat sejak sambung belajar dan berlarutan sampai sekarang. Aku juga sejenis suka picit jerawat sampai berparut. Tapi sekarang dengan Eucerin ProAcne A.I Clearing Treatment, jerawat berkurang tanpa perlu picit. Horay horey!


Apakah ProACNE Solution A.I Clearing Treatment?


ProACNE Solution A.I Clearing Treatment ialah rumusan khusus untuk mengurangkan jerawat dan mengekalkan kelembapan kulit kita.

10% Hydroxy Complex yang mengandungi tiga kombinasi penggelupasan yang sangat berkesan antaranya Glycolic Acid, Acid Salicylic dan Acid Polyhydroxy - yang membantu untuk memperbaharui semula kulit, membersihkan liang pori, mengurangkan bakteria, membuang sel-sel kulit mati dan menghalangkan jerawat baru.

Licochalcone A membantu mengurangkan kemerahan dan membantu mngurangkan keradangan.


Cara-cara menggunakan Eucerin ProAcne A.I Clearing Treatment


Picit dan calitkan seluruh wajah. Sedikit je tau! Selepas itu, lakukan urutan mudah diseluruh wajah. Bau yang wangi dan cepat meresap ke dalam kulit. Jadi tiada istilah melekit ya!

Hasil sebelum dan selepas menggunakan ProACNE Solution A.I Clearing Treatment


Sertai 14 Days Acne Clear Challenge

Takkan nak cantik sorang je. Maka, Eucerin mengadakan Contest 14 Days Acne Clear Challenge. Aku pun terus menyahut cabaran itu. Nampak sangat pantang dicabar! Hahahahaa.. Selepas 9 hari menggunakan produk ini, alhamdulillah jerawat aku kecut dengan jayanya!

Dimana untuk mendapatkan produk Eucerin?

Kalau korang nak dapatkan produk Eucerin nie, korang boleh dapatkan di seluruh farmasi terdekat dengan harga RM62. Eucerin ProAcne juga mempunyai produk pencuci muka, pelembab, skrub, serum dan pelembab siang. Menariknya!

Untuk maklumat lanjut mengenaikan rangkaian produk penjagaan muka Eucerin ProAcne A.I Clearing Treatment, sila layari:-

Assalamualaikum

Wajah Baru Royal Expert Advance Brightening Cream | Siapa pernah dengar jenama Royal Expert Advance Brightening Cream? Jenama yang masih kekal di pasaran Malaysia.

Untuk makluman, pada 23 March 2018 ini Royal Expert Brightening Cream akan melancarkan packaging baru yang lebih menarik. Bagi aku, packaging ini ternyata dapat menarik hati aku. Hihihihi.. Lawa weyy!







Antara kandungan di dalam produk ialah:-
Water, Stearic Acid, Propylene Glycol, Glycerin Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Ascorbic Acid, Cetyl Alcohol, Ascorbl Tetraisopalmitate, Zinc Oxide, Titanium Dioxide, Ipomoea Hederacea Callus, Culture Extract, Tocopherol, Lecithin, Isopropyl Palmitate, Ainoethylphosphinic Acid, Panthenol, Cyclomethicone, DMDM Hydantoin, Niacinamide Salicylic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Menthol, Butylene Glycol, Fragrance

Kandungan yang baik untuk kulit kita. Jangan risau! Produk ini telah dilakukan ujian makmal ya. Maka, produk ini bebas merkuri dan paraben seperti yang kita takutkan selama ini. Selain itu, ia juga terbukti berkesan seawal 7 hari. Wow!

Harga?
Hanya RM135 untuk seunit. Mampu milik uols!

Sebelum terlupa, ada yang special untuk korang. Apa yang special? Sebuah contest sedang berlangsung. Pemenang bakal diumumkan pada 04 April 2018. Jangan lepaskan peluang untuk sertai contest itu. Semua boleh join tau! Pemenang bakal memenangi hadiah seperti berikut:-

Tempat Pertama
Parkson Voucher bernilai RM200 dan produk Royal Expert Advance Brightening Cream

Tempat Kedua
Parkson Voucher bernilai RM100

Tempat Ketiga 
Parkson Voucher bernilai RM50

Tengok je hadiah-hadiah tu, aku pun tak sabar nak sertai contest Royal Expert Advance Brightening Cream 😂 Kalau nak tahu lebih lanjut tentang contest ini, jangan lupa melayari facebook Royal Expert Group.

Jom layari website Royal Expert Group untuk mengetahui maklumat lebih lanjut. Tidak lupa juga, Royal Expert sudah mempunyai 4 stokis. Antaranya:-

Royal Expert Resource Centre PJ - http://pj.royalexpert.com/
Royal Expert Resource Centre JB - http://jb.royalexpert.com/
Royal Expert Resource Centre Cheras - http://cheras.royalexpert.com/
Royal Expert Resource Centre Sabahhttp://sabah.royalexpert.com/

Siapa ingin menjadi wakil jualan Royal Expert?
Kalau sebelum ini perlukan modal sebanyak RM3000 untuk menjadi wakil jualan. Namun kini Royal Expert membuka peluang kepada 100 org terawal, hanya RM500 sebagai modal yang diperlukan untuk menjadi wakil jualan kami. Hanya RM500 tau! Jom sama-sama menjadi wakil jualan!
Assalamualaikum


Kembara #KBBA9 Ke Peladang Setiu Agro Resort, Setiu | Siapa pernah dengar Peladang Setiu Agro Resort? Kalau baca entry nie, mungkin korang akan terus plan untuk datang ke sini. Hahahahahaaa serious tak tipu okay! Anak-anak pun confirm seronok datang sini.

Kembara #KBBA9 selama 3 hari 2 malam disini bermula pada 16 sehingga 18 March 2018. Bukan senang nak berkumpul macam nie sambil melakukan aktiviti-aktiviti menarik. Nantikan aku akan cerita semua aktiviti yang dilakukan disini. Sebelum itu, siapa yang sertai program ini?

Credit this picture to Azura Abu *Amazing Terengganu*

Kembara #KBBA9 kali ini didatangkan dari pelusuk negeri okay. Dari Negeri Sembilan, Johor, Selangor, Kuala Lumpur, Kelantan dan paling dekat dari Terengganu. Bukan biasa-biasa nie 😂  So, jom baca selanjutnya sepanjang entry ini.

Masa sampai di resort nie, reaksi aku macam terkejut. Sebab selama nie asyik hotel di tengah bandar, kiri kanan hutan batu dan asap je. Bila sampai sini, ya Allah kehijauan tu terserlah. Yang lebih menariknya, bilik view tasik. Dari beranda tu boleh nampak flying fox okay. 


Apa yang ditawarkan di Peladang Setiu Agro Resort?
Dah nama pun resort, mestilah sediakan bilik. Hahahahahaaa okay gurau je 😑 Resort ini ada 82 bilik yang 58 unit berkonsepkan chalet seperti New Link Chalet, Garden Chalet, Pool View Chalet, Deluxe Chalet, Deluxe VIP, Deluxe Family dan VIP Suite.

Mesti korang dah bosankan lakukan aktiviti biasa je dengan keluarga. Jadi disinilah tempatnya! Aktiviti lebih mencabar dan menyeronokkan. Dapat uji sikit fizikal dan mental bersama anak-anak.


Aktiviti menarik disini?
Bab aktiviti ini jangan risau. Segalanya ditanggung beres oleh pihak resort. Jadi, tak perlu fikir apa yang patut lakukan. Sediakan fizikal dan mental, segalanya beres! Depan bilik nie pun ada mini waterpark untuk anak-anak mandi kolam. Seronok oii tengok!

Antara aktiviti yang disediakan ialah river crossing, kayak, jungle trekking, night agro trekking, obstacle course, abseiling, rafting, solo camping, flying fox, survival program dan water confident. Menarikkan? Rugi tau kalau tak datang sini. Apa aktiviti geng #KBBA9 lakukan? Nantikan entry seterusnya 💃

Korang jangan risau! Segala aktiviti yang disediakan ini dikendalikan oleh jurulatih berlesen dan berpegalaman. Jadi, mereka lebih berpegalaman untuk kawal masalah-masalah penakut korang 😂

Kalau nak datang sini atau nak buat sebarang pertanyaan berkaitan resort ini, boleh hubungi nombor yang tertera dibawah ini:

PELADANG SETIU AGRO RESORT
Alamat: Lot 3912, Guntong, 22040 Setiu, Terengganu Darul Iman.
Telefon: 09-692 0059/09-692 0039/09-692 0017/019-919 2240
Email: peladang_agroresort@yahoo.com
Website: www.agroresort.com
Facebook: Agroresort Setiu Terengganu
Assalamualaikum

Segmen #KBBA9: 10 Tempat Menarik Di KUALA LUMPUR Untuk Keluarga | Siapa yang datang ke Kuala Lumpur untuk bercuti mesti tertanya-tanya dimanakah tempat yang menarik dan sesuai untuk seisi keluarga. Haaa.. Sekarang aku akan kongsikan 10 tempat menarik di Kuala Lumpur. Aku akan cuba alihkan minda korang yang selalu berfikir jika ke Kuala Lumpur, hanya ada shopping mall.

1. Upside Down House Kuala Lumpur


Kalau sebelum nie pernah terbaca Upside Down House di Sabah, kali ini aku perkenalkan Upside Down House di Kuala Lumpur. Tarikan terbaru rumah terbalik ini di Menara KL. Rumah terbalik pertama di Kuala Lumpur dan tertinggi di Malaysia dengan ketinggian dua tingkat. Yang lebih menarik, dalam rumah ini sama seperti rumah yang betul. Ada ruang tamu, bilik tidur, ruang makan, dapur dan bilik air.

Hubungi:
03-2020 5444

Lokasi:
Menara Kuala Lumpur, No. 2 Jalan Punchak, Off Jalan P.Ramlee, 50250 Kuala Lumpur

Waktu Operasi:
9.00 pagi - 10.00 malam (Tiket masuk terakhir pada 9.30 malam)

Harga Tiket:
Dewasa: RM19.00 *dengan mykad
Kanak-Kanak
: RM14.00 *dengan mykid
2. District 21 Di IOI Mall Putrajaya


Bagi yang suka aktiviti lasak boleh sertai pengembaraan di taman tema pertama di Malaysia yang menyediakan aktiviti menarik seperti ini. Sangat sesuai untuk seisi keluarga yang stress. Sebab? B0leh menjerit puas-puas dalam nie. Dimana? District 21 di IOI Mall, Putrajaya.

Antara aktiviti yang disediakan ialah Wall Climbing, Roller Glider, Pump Track, Low Rope, The Maze, Free Fall, Sky Trail, Trampoline, Tubby Ride, Carousel dan Go Pedal.

Hubungi:
03-8328 8888

Lokasi:
District 21, AT 6, Level 1, IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Putrajaya, Malaysia.

Waktu Operasi
Park Attractions: Isnin - Jumaat : 12.00 Tengahari - 8.00 Malam ,  
Sabtu - Ahad & Cuti Umum; Cuti Sekolah: 10.00 Pagi - 8.00 Malam
Ticketing & Customer Service Counter: 10.00 Pagi - 10.00 Malam
Level 2 Amusement: 10.00 Pagi - 10.00 Malam

Harga Tiket:
Isnin - Jumaat : RM68 (Active Pass) & RM10 (Non-Active Pass)
Sabtu - Ahad & Cuti Umum; Cuti Sekolah :
RM10 (Active Pass & Non-Active Pass)

3. Taman Eko Rimba Bukit Nenas Kuala Lumpur


Hutan Simpan Bukit Nenas merupakan hutan simpan yang tertua di Semenanjung Malaysia. Paling menariknya hutan simpan ini berada di tengah-tengah Kuala Lumpur yang berperanan sebagai Green Lung.

Yang lebih menarik, terdapat tiga denai iaitu Denai Arboretum, Denai Penarahan dan Denai Merbau-Jelutong. Terdapat juga kemudahan aktiviti lain seperti padang permainan, pondok dan bangku rehat, kawasan perkhemahan serta trek untuk jogging.

Hubungi:
03-8000 8000

Lokasi:
Pejabat Hutan Wilayah Persekutuan, Lot 240, Bukit Nanas, Jalan Raja Chulan, 50250 Kuala Lumpur.

Waktu Operasi:
Dibuka setiap hari: 7.00 - 6.00 petang

Harga Tiket:
Percuma

4. Rumah Penghulu Abu Seman Di Kuala Lumpur


Rumah zaman dahulu makin luput. Nak tunjuk pada anak-anak pun susah. Rumah batu je banyak. Jadi, ibu bapa boleh bawa anak-anak ke Rumah Penghulu Abu Seman di Jalan Stonor, Kuala Lumpur. Rumah ini mempunyai ukiran yang sangat cantik sesuai dengan rumah-rumah zaman dahulu.

Hubungi:
03-2144 9273

Lokasi:
Badan Warisan Malaysia di Jalan Stonor, Kuala Lumpur.

Waktu Operasi:
11.00 Pagi - 3.00 Petang (Isnin - Sabtu)
Harga Tiket:
Hanya derma dengan minimum RM10

5. Blok Space Mont Kiara, Kuala Lumpur


Yang mana ada anak-anak untuk menguji kreativiti mereka, apa kata pergi ke Blok Space. Kanak-kanak yang berumur 5 tahun - 14 tahun boleh menikmati setiap saat mereka disini dengan memasing lebih daripada 300+ permainan LEGO dan DJECO yang disediakan.

Hubungi:
03-6211 6126

Lokasi:
1. IPC Shopping Centre Damansara
2. The School Jaya One
3. Main Place USJ 21
4. Empire Shopping Gallery
5. 1 Mont Kiara

Waktu Operasi:
10.00 Pagi - 9.30 Malam (Waktu berbeza setiap cawangan)
Harga Tiket:
Sila rujuk rajah dibawah


6. The Cooking House, Bangsar


Sambil bercuti, apa kata kita belajar? Haa di The Cooking House ada buka kelas belajar memasak. Bukan untuk anak-anak sahaja, ibu bapa juga boleh turut serta untuk kelas ini. Pelbagai jenis masakan boleh belajar disini. Tenaga pengajar bukan sembarangan orang okay.

Hubungi:
012-395 1243

Lokasi:
The Cooking House, 173, Jalan Maarof, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur

Waktu Operasi:
9.30 Pagi - 6.00 Petang (Isnin - Jumaat)
Sesetengah kelas ada waktu tertentu

Harga Tiket:
Bergantung kepada kelas yang didaftarkan

7. Sky Box, KL Tower


Siapa yang berani dengan ketinggian, boleh menikmati pengalaman terbaru di Sky Box, Menara Kuala Lumpur. Dengan ketinggian 300 meter, pemandangan menarik sekitar Kuala Lumpur. Yang mana minat bergambar, disini tempatkan!

Hubungi:
03-2020 5444

Lokasi:
Menara Kuala Lumpur, No. 2 Jalan Punchak, Off Jalan P.Ramlee, 50250 Kuala Lumpur

Waktu Operasi:
9.00 pagi - 10.00 malam

Harga Tiket:
Dewasa: RM75.00 *dengan mykad
Kanak-Kanak
: RM39.00 *dengan mykid

8. Jadi Batek Gallery, Jalan Imbi


Kalau dulu nak mencating batik mesti sinonim ke Terengganu. Sekarang kalau nak belajar mencanting batik, tak perlu ke mana-mana dah. Di Kuala Lumpur dah ada tempat mencanting batik. Kalau nak rasai pengalamannya, pergi je ke Jadi Batek Gallery. Menariknya!

Hubungi:
03 - 2145 1133

Lokasi
:
Jadi Batek Gallery Sdn Bhd, No 30 Jalan Inai, Off Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur

Waktu Operasi:
-

Harga Tiket:
Sila rujuk rajah dibawah


9. Planetarium Negara

Lawatan sambil belajar hanya dengan keluarga. Anak-anak asyik lawatan sambil belajar bersama rakan-rakan. Apa kata bersama keluarga? Jom pergi ke Planetarium Negara di Kuala Lumpur. Yang menariknya disini, tarikan utama planetarium ini adalah ruang teater yang menayangkan rancangan berkenaan angkasa lepas. Disini juga ada replika jam matahari Stonehenge dan lain-lain balai cerap purba yang dibina berhampiran dengan bangunan kubah ini.

Hubungi:
03-2273 4301

Lokasi:
Planetarium Negara, Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi, No53 Jalan Perdana, 50480 Kuala Lumpur

Waktu Operasi:
9.00 Pagi - 4.30 Petang (Selasa - Ahad)

Harga Tiket:
Sila rujuk rajah dibawah


 10. Cosmos World, Berjaya Times Square Theme Park


Fikir-fikir nak pergi mana, apa kata ajak sekeluarga ke Berjaya Times Square? Taman tema tertutup terbesar di Malaysia yang mempunyai roller coaster terbalik yang paling panjang di Asia Pasifik. Menariknya! Jom anak-anak ajak ibu bapa anda ke sini!

Hubungi:
03-2117 3118

Lokasi:
Berjaya Times Square Theme Park Sdn. Bhd. (352052-U), No. 09-103, 9th Floor, Berjaya Times Square, No.1, Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia.

Waktu Operasi:
Isnin - Jumaat : 12.00 Tengahari – 10.00 Malam
Sabtu - Ahad & Cuti Umum : 11.00 Pagi – 10.00 Malam

Harga Tiket:
Sila rujuk rajah dibawah


Assalamualaikum
Gemuk Tak Semestinya Perlu Dihina | Gemuk ialah sesuatu atau perkataan paling sensitif bagi orang-orang yang mempunyai bentuk badan; belon panas atau kategori lebih comel ialah panda. Maka, yang mana mulutnya keji lagi perlukan carutan, sila terus pembacaan anda.

Aku nie kadang-kadang meluat dengan manusia yang hidupnya sibuk nak jadi juri hidup aku. Ada je yang tak kena dan nak complaint. Apa kau tak pernah puas dalam hidup kau sampai nak complaint tentang diri orang lain? Tahulah kau kurus macam bihun. No need to make people look like bihun too like you.

Don't change your own style just to make people love you by your perfection but make yourself looks imperfect to know who love you by sincerely 💘

Contohnya aku. Aku nie sejenis manusia senang nak gemuk tapi kalau kurus memang susah walaupun berjalan berapa ribu langkah sekali pun. Dasar lemak-lemak degil! Metabolisma aku rendah. Punca aku makin gemuk? Begini kisahnya..

Sejak aku kecil, aku aktif. Peluh tu memang mencurah-curah keluar. Selalu aktif bersukan; bola tampar dan bola jaring. Bila masuk sekolah menengah, aktifnya masih sama. So, badan aku maintain je. Apabila aku ambil langkah untuk kurangkan aktiviti, lemak aku tak terbakar. So, badan naik macam dipam-pam.

Sampailah aku habis sekolah, aku bekerja. Masa tu badan aku menyusut dan sedikit kurus dan sesuai dengan tinggi aku 160cm. Selepas tu aku sambung belajar, aku kembali aktif bersukan dan berjalan kaki ke kelas. Kalau berat naik pun, sedikit demi sedikit.

Tetapi, pernahkah korang dengar pepatah sikit-sikit lama jadi bukit? Haaa sekarang lemak aku bukan membukit je, gunung terus! Stress bila berat badan naik. Apatah lagi sekarang aku dah bekerja. Habiskan masa di pejabat dan balik terus uruskan anak-anak saudara aku. Masa memang tak cukup. Ini bukan alasan ya.

Pernah orang tanya aku tanpa bersalah " Qaa, kau taknak kurus ke? ". Dalam hati aku, membara weyy! Kenapa? Mehh sini aku listkan aktiviti supaya faham keadaan aku supaya orang tak tuduh aku malas exercises.

Pagi : Bangun pagi, hantar anak saudara ke sekolah, pergi kerja, berjalan sekitar kawasan resort kalau ada benda nak kena pantau.
Petang : Balik kerja, mandikan anak saudara, makan, mandi, berehat.
Malam : Gosok baju-baju kerja, ajar anak-anak saudara kalau dorang rajin nak buat latihan sebab baru 5 tahun, pergi beli makanan untuk ma ayah, tukar pampers, buat susu untuk anak saudara, tidurkan mereka.

So, mana masa untuk aku? Tiada! Aku tak ada istilah Me-Time 😭 Masa untuk aku ialah sewaktu di tempat kerja. Tapi itulah, busy dengan kerja-kerja design. Fahamkan kenapa aku susah nak pergi jogging, pergi gym and whatsoever. Maklumlah, aku jaga anak-anak saudara. Parents mereka kerja jauh. Yang dah kahwin, lain situasi. Isteri pergi gym, suami jaga anak. Suami pergi gym, isteri jaga anak.

Jangan nak bandingkan korang dengan aku. Aku lain, korang lain. Kubur pun dah nama masing-masingkan? Janganlah nak bandingkan over sangat. Siapa yang tak nak kurus oii.. Menipu kalau ada yang kata dia tak nak kurus. Nak gemuk je sampai mati!

Diet? Pernah buat tapi tak mampu. Sebab aku tak boleh nak telan sayur dan tinggalkan nasi. Tak mampu nak tinggalkan nasi sebab pernah buat diet atkins, mabuk terus aku! Dasar tekak orang kampung. Okay bye! Penat luahkan perasaan.

Jangan panggil kami gemuk. Kami ada perasaan jugak. Body kami tak cantik tapi kami mampu bahagiakan perut lelaki. Pssttt! Aku masih single 🤣 Baru umur 23 tahun. Don't ever dare call me kakak kalau kau tua dari aku!