Assalamualaikum
Lepas aku post je entry Baiki Atau Pilih Laptop Recon, terus ayah suruh trade in je laptop. Rasa nak menangis, mengamuk and menjerit pun ada masa tu. Tiga tahun lebih weyy laptop tu dengan aku and tu laptop pertama aku. Gila tak sayang!

Tapi nak buat macam mana kan? Tu atas arahan ayah aku. So, terima je laa. Masa aku cakap kat tauke kedai tu yang aku nak trade in, dia macam taknak kasi. Sebab dia cakap kalau trade in kena bought something laa.

So, aku try bodek sampailaa dia cakap okay. Hahahahahaa.. Kalau aku ambil laptop rosak tu buat apa kan? Better aku trade in je. Dapatlaa duit tu sikit. Lepas tu, dengan rasmi tak rasminya aku dah takde laptop. Sumpah sedih!

Sekarang harapkan laptop rumah nie je laa. Tapi sekarang aku masih menunggu panggilan kerja. Taktahu laa dapat ke tak. Dah banyak tempat aku submit resume. Dapat ke tak tu semuanya urusan Dia. Aku hanya mampu berdoa dan berharap je. Harap-harap aku dapatlaa kerja tu. Tak puas weyy bila tak dapat pegang duit hasil sendiri. Doakan aku dapat kerja ya!
Assalamualaikum
Stress sangat bila mood nak update blog nie mencurah-curah tapi laptop dah rosak. Stress weyy! Tu laa satu-satunya laptop pertama aku. Ayah belikan laptop tu bila dapat tahu aku boleh sambung belajar. Elok je habis belajar, laptop jahanam terus.

Punca laptop rosak? Tertumpah air masak tanpa sedar. Nampak tumpah atas lid tu je, bila dah lap and try on, takleh. Esoknya hantar ke kedai, dah berkarat and salah satu RAM slot ada kesan terbakar. Try tanya range kalau cuba-cuba baiki laptop tu RM600.

Orang tu cakap kalau trade in RM120. But kalau trade in mesti kena beli something kan? Takleh dapat duit tu. Seriously confius okay! Taktahu nak buat pilihan sama ada baiki yang taktahu dapat elokkan laptop tu atau tak ataupun grab je laptop recon tu. Kalau nak beli baru, kesian jugak nak suruh ayah belikan. Baru je habiskan tiga ribu lebih untuk decoration bilik aku. Takkan nak suruh belikan laptop baru lagi!

By the way, kalau ada yang tertanya-tanya apa itu laptop recon, boleh baca and rujuk my previous entry Apa Itu Komputer/Laptop Recon. And walaupun dah habis belajar, laptop still penting bagi aku. Mana tahu ada rezeki bekerja nanti nak guna laptop, takkan masa tu baru nak terhegeh-hegeh cari laptop.

So, apa pendapat korang? Baiki atau pilih recon je? One more thing, laptop aku yang rosak tu Lenovo je and Intel Core 3. Laptop recon tu jenama Dell Intel Core 5.
Assalamualaikum

Image result for laptop photography tumblr
RECON adalah kata pendek dari perkataan RECONDITIONING, atau dalam bahasa melayu bermaksud PEMULIHAN (DIBAIKPULIH, DIPERBAIKKAN). Dengan ini bermaksud KOMPUTER RECON ini adalah komputer terpakai/telah dipakai (bukan yang rosak atau reject) dan diperbaikkan semula oleh kami pada tahap maksima termasuk spray, cuci, re-programming dan lain-lain proses upgrade seperti tambah RAM, HARDISK, PROCESSOR. Komputer Recon yang kami jual kebanyakan di import dari luar negara dan kebanyakan komputer ini sebelumnya diguna di Pejabat sahaja. Komputer yang kami jual diberi WARRANTY HARDWARE selama 3 BULAN.

Jadi, kenapa memilih KOMPUTER RECON?

Harga murah! Setiap pembelian pasti harga menjadi keutamaan. Sama seperti komputer terpakai. Harganya lebih murah berbanding yang baru kerana komponen dan program yang agak sedikit lama. Walaupun lama tetapi masih boleh digunakan.

Jimat! Biasanya komputer terpakai dijual dengan pakej. Satu pakej termasuk CPU, monitor, speaker, keyboard dan mouse. Tidak perlu membeli satu demi satu.

Tiada perbezaan ketara dengan komputer baru! Contoh paling mudah, jika membeli komputer yang digunakan oleh makmal sekolah atau universiti. Beza teknologi cuma 2 hingga 3 tahun. Jika membeli untuk rumah, ia masih boleh dikatakan berbaloi kerana komputer masih boleh digunakan selama mungkin selagi mampu.

Selamatkan bumi dari lambakan komputer di pasaran! Go green!

Mudahnya, kenapa masih membeli komputer baru jika masih boleh berjimat sehingga 80%. Wang boleh digunakan untuk perkara lain yang lebih penting. Jadilah pembeli bijak.
Assalamualaikum
22112016 aku dah pergi interview kerja sebagai kerani di salah sebuah syarikat guaman area sini. Phew! Persaingan weyy walaupun sebagai kerani. Ingatkan aku je yang datang interview tapi meleset weyy sangkaan aku!

Ada lagi sorang nie datang interview jugak. At first tu level confident aku tinggi tapi bila dengar je dia cakap dia dah ada pengalaman kerja sebagai kerani, level confident aku menjunam jatuh. Why why why? Terus aku rasa macam susah untuk aku dapat kerja tu.

Tapi yang suka bila majikan tu dia buat yang datang interview nie macam kawan je. Just tanya education background, tinggal mana, experiences and terus sembang pasal anak-anak dia, kehidupan dia and more. Hye! Aku suka macam tu laa.

Apa yang aku harapkan aku dapat kerja tu. Bukan apa, tiga tahun weyy belajar. Even nie lari bidang aku belajar tapi takpe. Aku nak cari pengalaman kerja aku sambil nak cari duit sendiri. Takkan selama-lamanya aku nak harapkan duit ayah je.
❝ Ya Allah Ya Tuhanku. Aku bermohon padaMu Ya Allah. Bukakanlaa pintu rezeki Nursyafiqa Binti Hasnan agar dapat kerja itu ataupun yang lebih baik. Aminnn... ❞
Assalamualaikum
Alhamdulillah, officially graduated from Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam. Bangun je pagi terus check result final semester. Even tak capai target nak dekan, at least sikit lagi. Takleh nak frust sangat, kang aku nie macam tak reti bersyukur.

Parents pun nampak gembira even anak bongsu dia nie tak capai pointer 3.50. Lol! It's just a number right ? *sedapkan hati* Tak sangka dah habis belajar secara rasminya weyy! Rasa macam baru je lagi menangis-nangis taknak parents tinggalkan aku kat PSIS tu.

So, tahniah semua yang check result politeknik hari nie. Yang mana dapat dekan or lulus tu, seribu tahniah. Yang mana tak dapat, tak capai target or gagal, it's okay. Cuba lagi semester depan. Jangan pernah putus asa. Ingat! Apa yang kau usaha, itu yang akan kau dapat.

Assalamualaikum

Pada tarikh 03110216 tepat pukul 4.30, unofficially aku selesai habis enam semester selama tiga tahun untuk diploma. Fuhh! Perasaan tu jangan cakaplaa. Bangga and sedih bercampur okay. Bangga sebab berjaya habis belajar selama tiga tahun and sedih sangat bila berpisah dengan sahabat-sahabat aku.

Jujur, aku tak pernah ada kawan yang totally masuk air macam dorang. Bila aku masuk politeknik tu, barulaa aku jumpa sahabat sebenar aku. Tiga tahun disana aku bersahabat dengan orang-orang yang tolong bila aku dalam kesusahan, yang sama-sama rasa bila aku senang. Terima kasih ya Allah kerana pertemukan kami.





Dua hari before last paper kalau tak silap, gagahkan diri pergi photoshoot kat bendang okay. Semata-mata nak cipta kenangan bersama gituuuuu. Nie sahabat setia aku sembilan orang. Kemana je mesti sembilan orang nie tapi tak selalu laa sebab aku kadang-kadang melepak kat rumah je.


Yang ramai-ramai nie budak kelas aku tapi tak penuh sekelas nie sebab ada yang dah balik *whatever*. Weyy! Seriously aku sayang dorang tau. Kalau classmates lelaki nie lagi laa. Haritu ada problem dengan sistem untuk final year project, muka-muka nie gigih tolong aku. Terharu!

Sebab nie gambar aku kan, so aku besarkan saiz gambar. Special gitu! Hahahahaa.. Aku laa yang suka menangis dalam bilik sensorang bila aku over stress. Perasaan takleh nak gambarkan bila habis belajar nie. Hello! Even setakat diploma je, takpelaa. Degree tu tunggu dulu. Kau takyah nak ejek-ejek aku.
❝ 22112016 nie aku ada interview as clerk. Doakan aku berjaya! Nak cari pengalaman dulu je nie. Walau apa pun kerja aku dapat, asalkan halal. ❞
Assalamualaikum

26082016 aku and housemates ke Frenzy Waterpark Lumut, Perak. Cuba search tempat tu. Wipeout versi Malaysia okay! For me, seriously best. Bayangkan selama nie aku just tengok wipeout kat astro je. Tapi kali nie aku main benda tu semua.

Range harga pun macam package students je. Murah okay! Tapi main benda nie kena banyak hati-hati sebab kalau tak ikut arahan dan peraturan, maybe boleh cedera. Jangan menggatal nak flip ke apa kalau kau tak pandai. Patah tangan or tengkuk baru tahu!

Pergi sini tak ada gopro and tak ada casing handphone waterproof. So, gambar masa tengah main tak ada. But it's okay, everyone enjoy it! Pergi muka lawa-lawa je semua, balik semua macam terlebih masak. Hitam and berbelang!




❝ Pengalaman tak dapat dibeli tapi dapat dicipta. Jangan buang masa dengan benda tak yang mendatangkan hasil. Cipta kenangan dan pengalaman! ❞
Assalamualaikum
Kasih oh kekasih
Kau selalu disisiku
Berjanji setia kita bertemu semula
Berdua jasad berbeza
Namun hati menjadi satu
Jadilah milikku selama lama
Jangan pernah tinggalkan diriku

Dan hanya kamu yang bisa mengubati rasa rindu
Tanpanya dirimu hatiku tidak menentu
Dan hanya satu permintaan yang ku ingin darimu
Jadilah milikku selama lama
Jangan pernah tinggalkan diriku

Jadilah milikku selama lama
Jangan pernah tinggalkan diriku

Kau kekasihku aku cinta kepadamu
Kaulah bintangku menerangi malamku
Sepi duniaku kan bila tiada dirimu
Jiwa ragaku tersemat di kalbumu
Kaulah selama lama
Tetap dalam jiwa
Kaulah yang bertakhta bersama selamanya

Kasih oh kekasih
Kau selalu disisiku
Berjanji setia kita bertemu semula
Berdua jasad berbeza tapi hati menjadi satu
Jadilah milikku selama lama
Jangan pernah tinggalkan diriku

Dan hanya kamu yang bisa mengubati rasa rindu
Tanpanya dirimu hatiku tidak menentu
Dan hanya satu permintaan yang ku ingin darimu
Jadilah milikku selama lama
Jangan pernah tinggalkan diriku


Assalamualaikum
Rasanya dah lama tak update blog. Biasalaa, line wifi rumah sewa nie slow sangat. Nak connect wifi pun boleh bergaduh dengan jiran sebelah. Sementara aku dah dapat connect wifi kat laptop nie, dapatlaa update blog kejap.

Hantu atau ilusi aku semata-mata. A bit worse laa bila fikir hal nie. Let's start the story okay? Aku sewa rumah Hostel Wifi di Sabak Bernam. Biasalaa dah nama pun students kan. Tak dapat kamsis, carilaa rumah sewa berdekatan dengan politeknik nie.

Semester lepas masa duduk rumah nie, okay je walaupun pernah sekali aku terserempak dengan entiti yang paling aku minta dijauhkan daripada jumpa or terserempak. Tapi semester nie paling kerap okay! Housemates dah banyak kali ternampak dalam rumah nie. Kau rasa?

Masa semester lepas, aku ternampak kat ampaian rumah jiran. Yelaaa, masa tu dah malam kot masa aku tengah sidai kain. Siang hari tak sempat nak cuci basuh. Balik kelas baru sempat cuci and sidai. Haa masa nampak tu terus masuk rumah. Sempat lagi cover sebab aku tak lari. Aku berjalan laju macam apa je cari pintu rumah. Terkejut punya pasal!

Kali nie housemates nampak benda kat dapur rumah nie. Haa sekarang aku dah jadi penakut! Nak ke dapur pun nak ada orang temankan. Kalau tak, berdebar weyy! Apatah lagi housemates cakap pernah nampak benda tu kat ruang tamu masa dia nak pergi pukul 2pagi . Lagi laa aku fikir bukan-bukan. Rasa macam lama je nak lalui hari-hari sementara nak habiskan studies nie.

Bila tanya ustazah, dia cakap rumah nie memang ada penunggu. Entahlaa, hati nie rasa berdebar-debar je. Lambatnya masa berlalu! Bila maghrib je, rasa berdebar. Kalau boleh nak siang hari je! Semoga Allah lindungi kami semua. Taknak nampak benda yang macam tu.
Assalamualaikum
Langkah 1
Bila kau nampak perempuan cantik, dah laa cantik, seksi, bau dia wangi pulak tu dan kau rasa suka dan berkenan, kau tengok betul-betul perempuan tu. Apa yang kau suka.
Langkah 2 
Bila kau balik rumah kau pandang bini kau. Apa beza dia dengan perempuan yang kau suka tadi.

Langkah 3
3.1 Kalau bini kau rambut dia kusut masai berbanding perempuan tadi, kau bawak dia pergi saloon buat rambut
3.2 Kalau bini kau muka dia tak putih macam perempuan tadi, kau bawak dia pergi spa atau kau belikan produk-produk yang boleh putihkan kulit dia. Kan dah banyak produk kat pasaran. Kau google je.
3.3 Kalau bini kau pakai baju selekeh, kau bawak dia pergi shopping complex. Belikan baju yang cantik dan daring. Kalau malu nak bawak bini pergi shopping, kau beli online. Orang akan pos sampai rumah.
3.4 Kalau bini kau tak pandai bercakap atau bini kau berkomunikasi cara kampung, ajar dia atau bawak dia pergi kelas komunikasi. Atau kau search kat youtube kaedah-kaedah komunikasi moden. Suruh dia tengok. Cakap kat bini kau, lepas bini kau layan drama TV3 atau cerita korea, suruh dia layan video tu pulak.
3.5 Kalau bini kau tak pandai masak, kau carikan resepi-resepi kat facebook. Lepas tu, kau tagged bini kau. Kalau kau tak nak malukan bini kau dengan cara tu, kau screenshot and sent whatasap kat bini kau. Bila kau dah bagi resepi, kau jangan kedekut nak beli barang dapur pulak. Makan nak sedap, barang dapur kedekut. Bangang namanya!
3.6 Kalau kau cium bini kau busuk, kau belikan perfume. Perfume RM10 ada, perfume mahal pun ada. Kau pilih je bau apa kau nak.
3.7 Kalau kau tengok gigi bini kau kuning, bawak pergi jumpa dentist. Putihkan!
3.8 Kalau kau tengok bini kau gemok, bawak la pergi gym. Takpun subscribekan kelas zumba. Paling koman, belikan produk kurus. Jangan kau tak bagi dia makan sebab nak bagi dia kurus pulak. Kang mati kebulur bini kau tu nanti.
3.9 Kalau bini kau tak seksi, kau belikan baju-baju yang seksi macam kau selalu tengok kat facebook atau TV atau pornhub. Then suruh dia pakai.

Penutup
Kalau kau tak ada duit nak modalkan bini kau cantik, buatlaa tiga atau empat kerja cari duit. Bila bab duit nak cantikkan bini kau, duit asyik tak ada. Tapi bila bab duit nak ajak awek cantik pergi karaoke dan tengok wayang, ada pulak? Bodoh!

Kesimpulan
Bijakkan aku?
Credit : Facebook Wanlove Fasha
Assalamualaikum
Tak update blog langsung! Sekarang aku dah balik Sabak Bernam untuk habiskan diploma aku nie. Tabahlaa woyy untuk beberapa bulan nie. Takde semangat nak balik sebenarnya. Tapi nak buat macam mana kan.
Aku balik Sabak Bernam 19062016 haritu. Elok je balik, aku demam yang boleh tahan teruk. Alhamdulillah semalam baru sihat sepenuhnya tapi still kena makan ubat sampai habis. Demam, batuk dan sakit tekak. Sampai takleh berpuasa selama tiga hari!
Doakan aku supaya aku sentiasa sihat ya. Antibodi sekarang makin menurun! Asyik sakit je laa. Haa! 30062016 aku balik Dungun. Tak sabar nak balik sebab nak makan masakan ma even baru seminggu balik sini. Penat duduk sini sebab kena masak sendiri. Sahur pun kena sediakan makanan sendiri. Pity me!
Assalamualaikum


 Dah 03 Ramadhan baru reti nak ucap Salam Ramadhan kepada umat Islam di seluruh dunia. Bukan apa, a bit busy sampai tak sempat update blog. Lagipun aku baru dapat anak saudara baru. Lagi laa aku super busy!

Ingat! Bulan nie bukan bulan pembaziran. Jangan banyak sangat beli juadah bazaar ramdhan sampai tak habis makan. Rugi! Sila berjimat cermat. Lagi elok kalau banyakkan masak sendiri. Lagi jimat dan sihat! Kan?
One more thing, jangan makan banyak macam Patrick nie. Berhenti sebelum kenyang. Kang malas nak tunaikan ibadah pulak. Yelaa, perut over kenyang! So, aku dengan rendah diri ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak!
Assalamualaikum
Kisah seorang blogger Yuyu Zulaikha yang viral baru-baru nie tentang pernah tidur atas toto selama empat bulan selepas berkahwin. Memang aku tabik pada Yuyu dan suami kerana sanggup tidur atas toto selama empat bulan. Pergghhh! Boleh sakit tulang belakang woyy! Tetapi disebabkan viral nie, ada sesetengah masyarakat nie tak faham dan tak cuba fahamkan apa yang Yuyu post. Maka jadilaa fitnah dan fikir bukan-bukan. Dibawah nie aku ada screenshot apa yang Yuyu post.

Disebabkan post atas nie, tiba-tiba ada yang cakap berkenaan Yuyu naik helikopter semasa majlis perkahwinan. So, ada yang anggap mustahil orang susah. So, Yuyu respon tentang tu!


Sudah jelas ke belum? Aku harap benda nie tidak jadi fitnah lagi. Kesian Yuyu dan suami. Dahlaa Yuyu tu kecil je orangnya. Difitnah lagi! Makin kecil aku tengok dia. Hahahaaa.. By the way, aku retweet semalam cakap-cakap orang tentang Yuyu. So, aku post laa sini sekali. Aku harap yang cakap-cakap tu baca laa entry nie dan tak fikir bukan-bukan dah.



Assalamualaikum
Selamat hari guru diucapkan kepada semua yang bergelar pendidik. Walaupun yang bergelar pendidik nie dicaci, dikeji oleh ibu bapa yang tak pandai hargai jasa pendidik, aku tetap hargai! Kalau tiada pendidik, macam mana doktor boleh doktor? Siapa yang ajarnya? Kan?

 Aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada guru yang ajar aku dari kecil until now. Dah berpuluh kali kena rotan sebab tak siapkan homeworks, kena rotan sebab tak dapat score A+ dalam matematik, kena campak buku kat luar kelas sebab meniru and more. Kalau tiada guru, entah kemana aku sekarang. Walaupun tak cemerlang, at least dapat aku sambung diploma sekarang.

Tapi kerana perangai negatif seorang guru, aku diheret masuk ke bilik disiplin. Ponteng kelas pun aku pernah buat! Nakal dan degilnya dulu jangan cakaplaa. Teruk sangat perangai. Tapi bab ponteng kelas tu sampai sekarang family aku taktahu. Pandaikan aku sorok? Hahahahaha..

Walaupun macam baik atau buruknya seorang pendidik tu, terima kasih! Kerana pendidik itu yang ajar aku macam mana nak mengeja dan mengira. Kerana pendidik itu yang ajar aku macam mana cekalkan hati apabila semua orang menunding jari pada aku kerana fitnah! Terima kasih..
Assalamualaikum

Situasi Lelaki

Sampai stesen minyak, matikan enjin. Sebelum keluar kereta, tarik tuil untuk buka penutup tangki minyak. Keluar kereta, tutup pintu kereta terus berjalan pergi kaunter bayaran sambil keluarkan duit dan toleh pandang nombor pam.

Lepas bayar, pergi ke kereta terus ke pam, angkat nozzle, buka penutup tangki, hulur muncung nozzle dalam tangki, picit, lock dan tinggal. Lepak-lepak kejap, nozzle berhenti. Simpan balik ke tempatnya, tutup tangki dan gerak.

Situasi Wanita

Sampai stesen minyak, matikan enjin. Cari purse dalam handbag dulu. Keluar kereta, tutup pintu terus ke kaunter bayaran. Patah balik ke pintu besar atau jenguk tengok ke luar sebab lupa tengok pam nombor berapa.

Sudah bayar, pergi ke kereta, buka pintu kereta sebab nak simpan purse dulu. Tutup pintu kereta! Bergerak nak buka penutup tangki. Oppsss! Terlupa nak tarik tuil penutup tangki.

Patah balik buka pintu kereta, tarik tuil dulu. Oppsss! Tersilap tarik tuil nak buka bonet belakang kereta. Pergi tutup bonet dulu. Pergi ke pintu kereta dan tarik tuil penutup tangki. Kali nie baru betul tarik tuil!

Buka penutup tangki, cari tempat nak letak tudung penutup tadi. Akhirnya letak atas bumbung kereta. Pergi pan, angkat nozzle, hulur muncung nozzle dalam tangki, picit, lock dan tinggal sekejap.

Sambil tunggu minyak diisi, terpandang cermin tingkap belakang. Betulkan tudung yang senget! Guna jari jolok anak-anak rambut yang terkeluar. Nozzle terhenti, angkat dan letak ke tempatnya.

Nak tutup tangki tapi terlupa penutup tangki letak dimana. Cari melilau! Ooo atas bumbung rupa-rupanya. Ambil dan tutup penutup tangki sampai ketat. Masuk kereta dan jalan...
Hahahahahaa.. Kenapa complicated sangat wanita nak isi minyak nie? Tergelak masa baca artikel nie. Credit artikel untuk majalah Mastika.