Assalamualaikum

Top 10 Fitness Gifts for Him This Christmas 2021 | Everyone deserves to be spoiled once in a while and this coming Christmas is the perfect opportunity for you to spoil your loved one. If you are struggling to find the perfect fitness gifts for the gym-goer or fitness freak boyfriend or crush, we are here to help you.

We have compiled ten top Muscle Metabolix (MMX) fitness gifts for your perfect other half this Christmas. Best of all, every MMX product is Halal certified by the Islamic Services of America, a body recognised by JAKIM. So, time for some shopping and make it the most memorable Christmas of all time.

1. MMX BCAA

(Left: MMX Athlete Faez Kamal with the MMX BCAA)

Nobody understands the pain of muscle soreness (especially after a gruesome leg day) than your gym lover boyfriend. Some MMX BCAA will definitely soothe those soreness, and will also warm the heart. 

BCAA, or also known as branched-chain amino acids, are a group of three essential amino acids: leucine, isoleucine and valine that can help to build muscle, decrease muscle fatigue and alleviate muscle soreness.

Shop now: https://nutritionpro.my/product/mmx-bcaa-30-serving/

2. MMX 2022 Limited Edition Sleeveless Workout Shirt

(Left: Sazali Samad, Nutrition Pro and MMX’s Ambassador with the MMX Shirt 2022 Edition)

On a budget? Fret not because the latest MMX 2022 Limited Edition sleeveless workout shirt will cost you RM40 only. Made with microfiber polyester material that makes it light and airy, the soft and comfortable MMX sleeveless shirt also makes it easy for movement and mobility. 

There is nothing better than a shirt endorsed and worn by the ten times Mr Universe, Sazali Samad, and it will definitely put a smile on his face.

Available sizes: S, M, L, XL, XXL and XXXL

Shop now: https://nutritionpro.my/product/microfiber-jersey-fit-t-shirt/

3. MMX Dexe Brn-XR Fat Burner (Capsule / Powder)

If your other half is on a constant diet, why not an MMX Dexe Brn-XR fat burner as a gift for him. Available in capsule and powder, the MMX Dexe Brn-XR is dubbed as one of the most effective fat burners in the market. No more hardcore diets and definitely no more skipping the delicious festive meals.

Shop now:

Shopee: https://bit.ly/39huqrL

Lazada: https://bit.ly/3pJov6z

4. MMX Dexe Brn-XR Stim Free (Night Series)

(Left: MMX Athlete Jason Chua with the MMX Dexe Brn-XR Stim Free)

Is your boyfriend or your other half neglecting you because they are obsessed over their daily weight loss routine? Are they counting calories for their diet? The MMX Dexe Brn-XR Stim Free (Night Series) is the perfect product for your loved one.

No caffeine, no stimulants, and just one scoop of MMX Dexe Brn-XR Stim Free every night before bedtime will help to burn off those stubborn fats in their sleep. Say goodbye to sacrificing a beautiful date night.

Shop now:

Shopee: https://bit.ly/3y78afP

Lazada: https://bit.ly/31HIvxZ

5. MMX Mass Gainer 13lbs & 2.5lbs

(Left: MMX Athlete Akmal Azahar with the MMX Mass Gainer 13lbs and 2.5lbs)

New year, new resolution, new gains? If that is something your other half is aiming for, the MMX Mass Gainer is the perfect gift to make his dreams come true, and it is as easy as two scoops, three times a day to get those gains.

Made with premium quality protein (65 grams per serving), BCAA (14 grams per serving), Creatine (5 grams per serving), Glutamine (8 grams per serving), and a premium source of carbohydrates (250+ carbs per serving), the MMX Mass Gainer can help to put on mass and weight, especially for those who are underweight. Turn this Christmas into a magical festivity with a dream physique fulfilled.

Available in 13lbs (approximately 6kg) and 2.5lbs (approximately 1kg), time to feel the transformation with MMX Mass Gainer.

Shop now: 

MMX Mass Gainer 13lbs (6kg): https://nutritionpro.my/product/metabolix-mass-gainer-13-lbs/

MMX Mass Gainer 2.5lbs (1kg): https://nutritionpro.my/product/metabolix-mass-gainer-2-5lbs/

6. MMX TEST Sply

(Left: MMX Athlete Chen Wei Au aka Rex Au with the MMX TEST Sply)

A man always runs with his testosterone, but when the testosterone level goes low, a lot of his functionality in the body becomes slow as well. Why not a confidence booster for the man you love as a present this Christmas? The MMX TEST Sply will definitely be the optimum choice to boost the testosterone.

Shop now:

Shopee: https://bit.ly/3GBPOq1

Lazada: https://bit.ly/3s10HxQ 

7. MMX Amino Shred

(Left: MMX Athlete Suy Xiao Jun with the MMX Amino Shred)

A two-in-one combination of l-carnitine (helps to transform body fat into energy) and amino acids (helps with muscle recovery) that will burn off fat while building muscles, say no more as the MMX Amino Shred will bring your loved one a step closer to their dream physique.

Shop now: https://nutritionpro.my/product/amino-shred-30-serving/

8. MMX ISOLEAN

(Left: MMX Athlete Terrance Chiam Ann with the MMX ISOLEAN)

Made with premium quality isolate whey, the MMX ISOLEAN hails a 25 gram whey isolate and 5 grams of BCAAs per serving (per scoop). The MMX ISOLEAN is also fat free and lactose free, making it suitable for those who are lactose intolerant.

Moreover, it is a great catalyst for those who would like to lose some weight and gain some muscles this Christmas. Best of all, it is suitable for both male and females.

Perhaps it is time for a couple fitness goals?

Shop now: https://nutritionpro.my/product/metabolix-isolean-5lbs/

9. MMX Glutamine

(Left: MMX Athlete Muhammad Nazrul Naim with the MMX Glutamine)

Building muscles can be expensive but by thinking smart and using the right product, it can be easy. By adding just one (1) scoop of MMX Glutamine into your MMX Mass Gainer, you will feel the difference in your physique in a short period of time.

Shop now: https://nutritionpro.my/product/phrma-grd-glutamine-80-servings-400grams/ 

10. MMX Spr Hmn Pre-Workout

(Left: MMX Athlete Eiman Adziq with the MMX Spr Hmn)

The thing about Christmas is that it is just a few days away from the new year, and the drive for a new year resolution to obtain a fit body with six pack abs is always the first to make it to the list, and the first to be abandoned after the new year.

Why let the motivation dwindle just after two weeks into a year when you can motivate your other half to workout more with the MMX Spr Hmn pre-workout?

Time to keep their energy going to keep the motivation moving. If not, they will end up on the couch, again, just like how they tell you every year end.

Shop now:

Shopee: https://bit.ly/3lAsoZn

Lazada: https://bit.ly/3pNOvOh

And there you have it, 10 amazing Christmas gifts for the 1 person you love. Nothing beats a push during Christmas into a new year with a new resolution, especially when it comes to getting one’s dream physique and more importantly, their health.

Start now, start today, and let Nutrition Pro guide you through your fitness journey to success.

Assalamualaikum

Jompay Je Bayar Zakat Online Sekarang | Dalam keadaan sekarang, ramai yang terjejas pendapatan kerana ekonomi akibat Covid-19. Dan begitu ramai buntu macam mana bantu keluarga bila pendapatan terjejas. Dan aku juga turut terkena tempiasnya tau!

Apabila ekonomi semakin pulih, jangan kita lupa tanggungjawab kita untuk membayar zakat. Membayar zakat merupakan salah satu daripada Rukun Islam kita.

Kalau dulu nak bayar zakat, kita kena cari 'Amil atau pusat-pusat zakat yang disediakan. Sekarang kita berada dalam zaman teknologi yang makin canggih dan kemajuan yang pesat. Lembaga Zakat Selangor mudahkan kerja kita semua dengan pembayaran secara online atau cashless. Jadi kita tak perlu ke pusat zakat lagi.

Lembaga Zakat Selangor membantu untuk kita sama-sama mengambil langkah berjaga-jaga dengan tidak perlu keluar rumah. Bila bayar zakat secara online, lebih mudah, selamat dan pantas. Tak perlu keluar rumah, hanya lakukan pembayaran dimana mana sahaja.

Apa itu zakat?

Dari segi bahasa, zakat merupakan kata terbitan dari kalimah ( زَكَى ) bermaksud suci dan subur, termasuklah bersih, berkat, berkembang, dan baik kepada harta zakat, pembayar zakat, dan penerima zakat.

Dan dari segi syarak, zakat adalah mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu.

Dengan mengeluarkan zakat, ia dapat memupuk rasa syukur dalam diri seseorang peniaga itu untuk lebih bersyukur terhadap nikmat-nikmat yang Allah telah berikan. Tidak dapat kita nafikan bahawasanya nikmat-nikmat yang Allah berikan kepada kita sangat banyak dan tidak terhitung. Berzakat adalah salah satu cara untuk kita melahirkan rasa syukur dengan nikmat yang telah diberikan.

Kaedah Pembayaran Zakat Online Melalui Jompay

Hanya melalui platform Jompay, korang boleh bayar zakat. Mudah kan? Bukan bil je boleh bayar melalui Jompay, zakat pun boleh. Hanya masukkan biller code 3145 untuk Lembaga Zakat Selangor.

Selain itu, ada yang lagi menyeronokkan tau dengan Lembaga Zakat Selangor nie. Setiap tahun, wajib ada peraduan untuk pembayar zakat semua.

Peraduan Menang Dan Kongsi

 

Bermula 15 November 2021 sehingga 31 Disember 2021, Lembaga Zakat Selangor sedang mengadakan Peraduan Menang & Kongsi yang terbuka kepada semua pembayar yang membuat bayaran zakat dimana-mana saluran bayaran tanpa tunai yang disediakan oleh Lembaga Zakat Selangor.

Jangan risau, tiada had minimum bayaran zakat yang ditunaikan. Kalau bayar zakat RM7 pun, masih layak untuk menyertai peraduan ini.

Dan kalau korang dah bayar zakat dimana-mana saluran yang di sediakan oleh Lembaga Zakat Selangor, jom kita sertai! Mana tahu ada rezeki boleh menang Simpanan Tabung Haji yang bernilai RM5,000 tu.

 

Ingatlah! Sebagai Muslim kita diwajibkan menunaikan zakat kerana dengan mengeluarkan zakat dapat membersihkan jiwa dan mensucikan harta kita. Sentiasa letakkan zakat dihati dan dalam diri kita.

Website : https://www.zakatselangor.com.my/
Facebook : https://www.facebook.com/zakatselangor
Instagram : https://www.instagram.com/zakatselangor/
No Telefon  : 1-300-88-4343 (9:00 pagi hingga 4:00 petang)

Assalamualaikum

Dah Boleh Rentas Negeri, Jom Bercuti Di Avillion Port Dickson | Nak tunggu pengumuman boleh rentas negeri macam tunggu pengumuman raya tau! Dah lama tak rentas negeri akibat pandemik Covid-19. Sekarang dah boleh rentas, apa rancangan korang? Ke belum merancang?

Bagi yang belum merancang, apa kata korang ajak keluarga korang untuk bercuti di Port Dickson. Takkan nak bercuti dalam negeri sendiri lagi. Kita rentas laa dulu selagi boleh rentas tapi dalam masa yang sama jaga SOP.

Tapi kalau nak bercuti di Port Dickson, aku nak suggest kepada korang tempat penginapan yang wajib jadi pilihan utama korang. Tempat penginapan nie confirm dapat memberikan kepuasan berganda kepada korang.

Jom jadikan Avillion Port Dickson sebagai tempat penginapan untuk staycation korang. Bagi yang dah pernah menginap disana, mesti dah tahu macam mana exclusive Avillion Port Dickson yang bertaraf 5 bintang.

Avillion Port Dickson adalah tempat peranginan pantai yang telah memenangi anugerah di Malaysia yang memiliki lebih dari 23 hektar pemandangan pantai dan menghadap Selat Melaka, menawarkan 258 bilik, chalet dan vila yang direka dengan indah.

Mesti korang tertanya-tanya bilik yang macam mana Avillion nie ada kan? Dan bila aku dah bagitahu nie, korang dah boleh plan untuk ke sini tau! Nak bercuti bersama keluarga, honeymoon atau apa-apa, semua boleh.

Untuk chalet, terdapat tiga jenis iaitu Garden Chalet, Water Chalet dan Premium Water Chalet. Dan setiap chalet ini berbeza harga dan keluasan. Jika korang memilih Garden Chalet, pemandangan taman untuk private balkoni. Manakala jika memilih Water Chalet, sebahagian pemandangan private balkoni adalah Selat Melaka. Berbeza dengan Premium Water Chalet kerana pemandangan private balkoni adalah pemandangan laut yang luas.

Selain itu, korang yang mempunyai keluarga yang besar, korang boleh membuat pilihan vila. Antara pilihan yang ada adalah 1 Bedroom Water Villa, 2 Bedroom Water Villa dan 3 Bedroom Ultimate Water Villa.

Dan pilihan untuk bilik di tepi pantai, korang masih ada pilihan sama ada bilik Superior atau Duplex. Untuk pilihan bilik di tepi pantai ini lebih sesuai untuk berdua sahaja.

Justeru itu, korang mesti membuat pilihan yang tepat untuk bilik ini. Kalau aku, aku akan pilih mengikut keselesaan dan poket aku. Tapi di Avillion yang bertaraf 5 bintang ini, semua bilik dijamin memberi keselesaan yang maksima kepada korang.

Bercuti bersama orang tersayang, korang patut rancang juga aktiviti apa yang patut korang lakukan. Takkan bercuti pun nak pegang gajet je kan? Di Avillion Port Dickson, dorang dah sediakan aktiviti yang menarik sampai korang boleh lupakan gajet dan masalah korang.

Antara aktviti yang ditawarkan ialah Beach Volleyball di Riau Beach, tengok lebih daripada 30 spesies yang berlainan di sekitar resort, mulai dari Kingfishers hingga Black-Naped Orioles dan banyak lagi, melakukan aktiviti lasak seperti berkayak, jetski, banana bot, snorkeling dan banyak lain.

Tak rugi langsung kalau korang ke sini. Terlalu banyak aktiviti menarik untuk aku senaraikan kepada korang. Aku yang baru plan nak ke sana pun dah teruja lain macam nie. Reward selepas dapat rentas negeri. Asalkan kita jaga kita, kita jaga jarak, kita jaga SOP.

By the way, Avillion Port Dickson ini menerima sambutan yang sangat luar biasa dari penginap yang pernah menginap di sini tau antaranya ialah lokasi hotel nie yang sangat strategik, pemandangan yang sangat mengagumkan, bilik yang selesa dan banyak lagi.

Kalau korang nak ke sini, cepat-cepat booking sekarang! Aku dah booking nie. Tak sabarnya nak bercuti! Hello Avillion Port Dickson, aku datang nie~

Assalamualaikum

Company Inks Agreement with Sabah Bodybuilding Association, and Extends Partnership with Ten Times World Bodybuilding Champion Sazali Samad.

Joannes Staneslous, President of SBBA (center), Nelson Lee (L) and Benedict Yu (R), the directors of Nutrition Pro Sabah, at a sponsorship discussion for Mr Sabah and Mr Borneo 2021

Penampang, Sabah, 29 Sept 2021 – Sports Nutrition Pro Sdn Bhd (“Nutrition Pro”), one of Malaysia’s leading sports supplement retailers, opens its doors this month in Penampang, Sabah. Despite the prolonged lockdown of the fitness industry due to the COVID-19 pandemic this year, the company is still on track to achieve its all-time high revenue of RM20 million in 2021, an increase by over 60% from 2020.

Established in 2011, Nutrition Pro has successfully introduced world-renowned sports nutrition supplements to the fitness and bodybuilding market. Amongst some of the top global brands distributed are MMX Muscle Metabolix, Optimum Nutrition, Dymatize, MyProtein, MuscleTech, Scivation, Redcon1, Dream Tan, BSN and BPI Sports. The company is also the organiser of Mr. Perak, an annual bodybuilding competition in Ipoh, Perak.

Lawrent Cheong Yon Jean, director of Nutrition Pro

“Multiple Movement Control Orders (MCOs) initiated by the government to curb the spread of COVID-19 in 2020 and 2021 may have hampered the fitness industry. Despite the challenges, we were lucky to have managed to pivot our business model and focus on e-commerce, which has led to the growth in our revenue,” said Lawrent Cheong Yon Jean, director of Nutrition Pro.

He added that the company has also strived to help gyms and fitness centres to recover and recoup their losses. “Nutrition Pro has helped over ten gyms and fitness centres during this lockdown by expanding their business models to incorporate e-commerce and virtual personal training classes. This has helped them to sustain their income and hopefully, can be an added revenue for them when their operations resume.”

“What we strived for is the co-development and sustenance of the ecosystem by sharing our knowledge and by lending a helping hand. We hope that more gyms and fitness centres will utilise this opportunity to engage our services. Our comprehensive plans will ensure that they recover in the shortest amount of time possible.”

September 2021 also marked a new journey as the company launched its first East Malaysia outlet in Penampang, Sabah. “Over the past few years, we have witnessed an increase in demand by our customers in Sabah and Sarawak. I sincerely hope that our presence here will help to fulfil their demand and spur the growth of the local sports industry,” said Dr Benedict Yu, Managing Director of Nutrition Pro Sabah.

“Moreover, we have recently signed an agreement with the Sabah Bodybuilding Association (SBBA) to show our full support to the 2021 Mr Sabah and Mr Borneo that is slated at the end of the year. This will be our first foray in working with a sports association in Sabah and we hope that we can contribute more to the local sporting landscape,” he added.

(L-R) Adam Isaac, Operations Manager of Nutrition Pro and Sazali Samad, ambassador of Nutrition Pro at the contract extension signing ceremony

In the same month, the company also extended the contract of its ambassador, Sazali Samad, the ten times Mr. Universe. “We are pleased that he has decided to continue his journey with us and we look forward to more exciting content collaborations that will be released in our official Nutrition Pro YouTube and our social media pages,” Lawrent concluded.

For more info, visit https://nutritionpro.my/ or follow the company’s social media pages at:

Facebook: https://www.facebook.com/NutritionProMalaysia/
Instagram: https://www.instagram.com/nutritionpro.my/
YouTube: https://www.youtube.com/c/NutritionProMalaysia
TikTok: https://www.tiktok.com/@nutritionpro.my


ABOUT NUTRITION PRO
Established in 2011, Nutrition Pro is one of the leading sports nutrition retailers in Malaysia. With 12 outlets nationwide and 1 outlet in Singapore, the company has continued to support the local sports and fitness industries through various partnerships and collaborative efforts. In 2017, the company also secured its first exclusive Asia Pacific import and distributor license for the American brand, MMX Muscle Metabolix.

Nutrition Pro is also the annual organiser of Mr Perak, and will expand its initiative to support Mr Sabah and Mr Borneo in 2011.
 
Media Contact
Sim Teong Eu
Head of Marketing
Sports Nutrition Pro Sdn Bhd
+6016 215 2328
sim@nutritionpro.com.my / sim.nutritionpro@gmail.com

Assalamualaikum

Bantal Quilted DAS Abdul Global (DAG) Bantu Aku Tidur Lebih Lena | Pernah tak korang alami sakit tengkuk akibat salah posisi tidur. Aku nie biasa terkena bila terlampau penat. Bangun je sakit tengkuk dan kepala. Dan punca sebenar ialah tidur dengan menggunakan bantal yang tidak sesuai.

Bila dah kerap sakit macam tu, aku terus buat keputusan tukar bantal. Nak tidur yang selesa, kena laa sediakan tempat dengan suasana yang selesa. Bantal yang berkualiti adalah kunci utama untuk dapatkan tidur yang lena.

DAS Abdul Global (DAG)

Sebelum nie pernah dengar je bantal DAS Abdul Global (DAG) nie. Bila dah sakit tengkuk sebab tidur menggunakan bantal keras tu, terus je aku google bantal yang terbaik di Malaysia. Bantal DAS Abdul Global (DAG) ini antara jenama bantal yang bertaraf hotel terbaik di Malaysia.

Apa lagi? Terus aku dapatkan bantal ini ya. Bantal terbaru keluaran DAS Abdul Global (DAG). Excited dah nak guna bantal nie. Maklum laa.. pengantin baru. Aku taknak sakit tengkuk atau husband aku alami sakit tengkuk tu.

Bantal Quilted DAS Abdul Global (DAG)

Bantal Quilted adalah keluaran terbaru DAS Abdul Global (DAG) dan ini adalah 2 dalam 1 bantal - microfiber fabrik dan microfiber fabrik dengan quilted pertama DAS Abdul Global (DAG). Rekaan quilted yang kemas dan eksklusif. Dengan isian Microfiber yang super lembut dan selesa untuk korang dapatkan tidur yang berkualiti. Bantal quilted DAS Abdul Global (DAG) ini direka khas dengan double piping untuk menyerlahkan kekemasan bantal.

Selain itu, teknologi fabrik yang digunakan boleh menyerap lembapan dan cepat kering tau! Dengan kelebihan ini dapat membantu mengurangkan masalah berpeluh ketika tidur. Tidur yang lebih selesa kerana bantal ini membantu menyesuaikan mengikut keadaan suhu persekitaran.

Bantal Quilted DAS Abdul Global (DAG) sangat pentingkan keselesaan pengguna. Bantal quilted terbaru ini selamat digunakan kerana ianya anti bakteria dan tidak berbau. Jadi tiada bau kepam pada bantal ya! Biasanya kita risau kalau bau kepam rambut melekat pada bantal.

Jika korang nak cuci bantal tersebut, tidak digalakkan untuk basuh menggunakan mesin basuh. Takut merosakkan keaslian isian bantal tersebut.

Aku dah tidur dengan bantal quilted nie. Seriously best sebab lembut. Bila bangun tidur, tak ada rasa sakit kepala atau sakit tengkuk. Memang puas hati dan highly recommended! Husband aku pun suka sangat dengan bantal nie.

Jadikan Hadiah Untuk Tersayang

Kalau nak bagi hadiah, coklat dah biasa. Tetapi kalau Bantal Quilted DAS Abdul Global (DAG) dijadikan sebagai hadiah, sangat sesuai dan nampak ekslusif ya. Didatangi dengan kotak yang warna menarik dan tak perlu balut dah.

Buat Duit Dengan DAS Abdul Global (DAG)

Kalau dah pakai bantal nie, takkan tak nak kongsikan dengan orang lain kan? Tapi kita kongsi kali nie sambil buat duit. Macam mana tu? Mudah je..

Korang tak perlu keluarkan modal dan pegang stok pun. Jadi, korang tak pening kepala fikir bila stok masih banyak kat tangan korang. Tak perlu susah-susah fikir nak keluar pos sebab semuanya HQ akan uruskan.

Korang hanya perlu promote je dengan menggunakan marketing tools yang disediakan. Dan founder DAS Abdul Global (DAG) sendiri akan guide korang setiap minggu tau! Tak ada pengalaman? Tak perlu risau dah. Korang mesti boleh! Zero to hero~

Mana Nak Dapatkan Bantal Quilted DAS Abdul Global (DAG) Dengan Harga Diskaun

Nak beli bantal, mestilaa nak harga diskaun kan? Mehh sini aku nak kongsikan dengan korang satu code untuk korang beli bantal quilted dengan harga super duper murah. Korang hanya klik link di bawah dan terus boleh beli dengan harga murah tau!

 https://daspillow.com/quilted-pillow?coupon=eyqa

Bagi korang yang berminat untuk cuba bantal-bantal DAS Abdul Global (DAG) nie, korang boleh layari website atau media sosial DAS Abdul Global (DAG) seperti di bawah:

Website: https://www.dasabdulglobal.com/

Facebook: https://www.facebook.com/dasabdulglobal/

Instagram: https://www.instagram.com/dasabdulglobalofficial/

Assalamualaikum

Kenangan Siapkan Barang Persediaan Perkahwinan | Selepas hampir dua tahun lebih bercinta, hampir tujuh bulan lebih bertunang, insyaAllah dengan izinNya, aku dan dia akan membina masjid yang diredhai olehNya.

Nak sampai ke tahap ini, hanya Allah swt je yang tahu. Pelbagai ujian melanda, dugaan demi dugaan untuk sampai ke tahap sekarang. Gelak, ketawa, nangis, gaduh semua ada. Bercinta dan ditinggalkan kerana perangai pun pernah.

Aku pernah tanya dia, apa dia nak daripada aku. Aku tak cantik, aku baran. Aku tak ada apa-apa yang istimewa. Jawapan yang dia bagi sangat ringkas dan bermakna bagi aku, " Nak jadikan isteri ".

Tu pun selepas berbaik, aku hanya bagitahu dia kalau betul sayang aku, ada niat nak memperisterikan aku, datang masuk meminang. Tak lama selepas aku keluar ayat tu, dia ajak pergi beli cincin. Dan selepas seminggu beli cincin, keluarga dia datang masuk meminang dan bertunang.

Alhamdulillah.. selamat bergelar tunang orang pada 09 Januari 2021. Perjalanan baru untuk aku selepas bergelar tunangan orang. Masa dah bergelar tunangan orang, makin kuat dan besar dugaan yang datang. Kerap berselisih faham, diuji dengan kewangan sebab risaukan tak sempat dengan tarikh nikah yang makin dekat, masalah pandemik Covid-19 yang melanda. Kejap PKPP, PKPB, PKPD dan PKP. Nak decide tarikh nikah, entah berapa kali kena tukar tarikh.

Diuji lagi olehNya, pada 01 Jun 2021 jam 3.30 petang, nenek aku meninggal dunia. Sakitnya hanya Allah swt je yang tahu. Aku cuba fikir positive. Mungkin ini hikmahnya bila aku terpaksa tangguh nikah aku.

Baca: Perginya Insan Yang Aku Sayangi

Bila dah ada plan nak akad nikah, tetiba wujudnya Kluster Gong Pasir. Kampung aku sendiri. Akibatnya? PKPD selama sebulan lebih. Menangis! Memang aku menangis fikir hal nikah. Entah kenapa susah sangat nak bina masjid.

Tujuh bulan itu terlampau singkat untuk kami. Aku focus banyak benda pada satu masa sampai aku penat. Aku burn out! Aku menangis bila aku tak mampu. Pernah aku minta putuskan tali pertunangan sebab aku penat. Tapi dia tenangkan aku suruh bersabar.

Tanpa aku sedar, Allah swt bantu kami permudahkan segalanya. Duit cukup untuk beli barang hantaran, mudah untuk selesaikan borang-borang nikah, dapat rumah sewa yang dekat dengan tempat kerja dan harga sewaan yang murah. Rumah tu pun selesa.

Nak nangis bila nampak satu persatu selesai mengikut masa yang ditetapkan. Rasa macam tak bersyukur bila asyik merungut takut tak sempat nak siapkan semuanya. Sedangkan Allah swt dah permudahkan tanpa aku sedar.

Sekarang dah berdebar menanti saat untuk diijabkabulkan. Doakan untuk hubungan aku dan dia. Tak sangka bakal menjadi isteri pada usia 26 tahun. Dan tak sangka bakal menjadi isteri kepada seseorang yang aku tak pernah sangka dia yang aku sayang dan cinta walhal aku tak nak dia dulu.

By the way, ada doa yang aku amalkan sejak aku jatuh sayang padanya. Aku amalkan sampai sekarang dan insyaAllah berterus.

Ya Allah, jadikanlah dia (namanya) jodohku yang baik dari segi akhlak dan juga penciptaan (rupa paras). Jadikanlah dia seorang yang taat serta menjaga maruah diri, mampu membimbingku (nama sendiri) untuk ke jalan yang diredhai olehMu.

" If you love something, let it go free. If it doesn't come back, you never had it. If it comes back, love it forever ". - Douglas Horton

Assalamualaikum

Kempen 916 Gold Day Dan Kempen Beli Barangan Malaysia Di PG Mall | Penat dan kebas jari asyik scroll je cari barang keperluan. Nak keluar, malas dengan keadaan sekarang yang banyak virus menyerang. Nak mudah? Beli online je laa. Klik klik pilih, bayar dan tunggu sampai depan pintu rumah je.

Tapi kalau aku, aku akan PG Mall. Platform online shopping; PG Mall nie mula ditubuhkan sejak tahun 2017 lagi. Dan PG Mall ini platform e-dagang nombor satu di Malaysia dan satu-satunya e-dagang tempatan. Walaupun PG Mall baru lagi tetapi ia tersenarai sebagai Top 3 Most Visited Online Marketplace di Malaysia oleh ipriceinsight tau! Korang boleh baca disini https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/.

Selain itu, sekarang ramai yang lebih gemar benda yang mudah. Kalau nak buat apa-apa pembayaran pun nak mudah je. Dengan PG Mall, kaedah pembayaran sangat mudah. Kerana PG Mall satu-satunya platform online shopping yang menerima semua kemudahan pembayaran melalui e-wallet dan payment getaway.

Kempen 916 Gold Day

Nak labur duit beli emas, berbaloi atau tidak? Haruslaa berbaloi kerana emas tidak susut nilainya. Setiap hari makin tinggi nilainya. Tetapi bagi peminat emas, tidak menjadi masalah untuk melabur duit. Kerana emas ini aset untuk masa depan katanya.

Kenali Jenis Dan Kualiti Emas

EMAS 999

  • 99.9% adalah emas tulen tanpa campuran kandungan lain
  • Dikenali sebagai emas 24K (emas 24 karat)
  • Harga lebih mahal berbanding kualiti emas yang lain
  • Kualiti emas yang terbaik untuk simpanan dan juga pelaburan


EMAS 916

  • Mempunyai kandungan emas 91.6%
  • Mempunyai 8.4% adalah dari campuran kandungan lain seperti besi, tembaga, aluminium dan sebagainya
  • Dikenali juga sebagai emas 22K


EMAS 950

  • Mempunyai kandungan emas 95.0%
  • Mempunyai 5.0% campuran kandungan lain seperti besi, aluminium dan sebagainya
  • Dikenali emas 23 karat atau 23K


EMAS 850

  • Mempunyai kandungan 83.5% emas
  • Mempunyai 16.5% campuran kandungan lain iaitu besi, tembaga, aluminium dan sebagainya


EMAS 750

  • Mempunyai kandungan 75.0% emas
  • Mempunyai 25% ialah campuran kandungan lain iaitu besi, tembaga, aluminium dan sebagainya
  • Dikenali juga sebagai paun atau emas 18 karat (18K)


Untuk pengetahuan, emas 916 ini paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia kerana harga lebih rendah berbanding emas 999. Emas 916 ini juga mudah dibentuk mengikut rekaan semasa.

Tak lama lagi, PG Mall bakal mengadakan Kempen 916 Gold Day pada 15 hingga 17 September 2021. Sempena emas 916, maka Malaysia Gold Association (MGA) akan menjadikan tarikh 9.16 (September 16th) sebagai Hari Budaya Emas yang akan jatuh pada setiap tahun pada 16 September.

Elakkan Di Tipu, Beli Dengan Trusted Seller i.e PG Mall

Zaman sekarang banyak yang perlu kita berhati-hati kerana banyak scammer menggunakan teknik bermacam cara ibarat jarum halus kelindan sutera. Jadi, pastikan korang beli penjual yang diiktiraf seperti PG Mall nie.

Jadilah penggunakan yang tajam akal. Kempen akan berlangsung tak lama lagi nie, korang boleh laa melabur secara online dengan membeli emas 916 di PG Mall.

Diskaun Menarik Untuk Pembeli Emas 916

Untuk pembelian yang pertama, korang akan mendapat diskaun sebanyak RM25 dengan minimum pembelian RM400. Dan jika korang dah pernah shopping dalam PG Mall nie, korang boleh dapat diskaun sebanyak RM20 dengan minimum pembelian RM400 dan diskaun sebanyak RM40 dengan minimum pembelian RM600.

Sertai promosi PG Mall di Live Facebook setiap hari, korang akan mendapat diskaun sebanyak RM200 dengan minimum pembelian RM400.

Set reminder di telefon bimbit korang sekarang kerana opening promosi Kempen 916 Gold Day pada 15 September 2021, tepat pada jam 12.00 tengah malam tau! Korang boleh terus ke link https://pgmall.my/916-Gold-Day.

Kempen Beli Barangan Malaysia

Dalam PG Mall nie, korang nak shopping barang keperluan semua ada. Dalam erti kata lain, tak perlu ke kedai dah. Beli je dengan PG Mall, tunggu abang courier hantar sampai depan rumah. Pandemik macam nie, elakkan bersesak di tempat orang ramai.

Kempen Beli Barangan Malaysia berlangsung 01 September 2021 sehingga 31 Disember 2021 ini tau! Mesti banyak laa korang boleh membeli di PG Mall nie. Barangan rumah, makanan, keperluan bayi dan kanak-kanak, kesihatan dan kecantikan, aksesori kereta, barangan elektronik dan lain lain. Semuanya ada dengan PG Mall. Cakap je nak apa, semua ada!

Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu support barangan tempatan. Jangan nak jaga standard sampai lupa support barangan tempatan. Kita support barang tempatan dengan #jomsapotlokal.

Diskaun Menanti Dengan Kod Disediakan

Untuk pembelian yang pertama, korang guna kod KBBMNEW10 dan korang akan mendapat diskaun sebanyak RM10 dengan minimum pembelian RM30. Dan jika korang dah pernah shopping dalam PG Mall nie, korang boleh guna kod KBBM5 dan korang akan mendapat diskaun sebanyak RM5 dengan minimum pembelian RM30 dan kod KBBM10 untuk diskaun sebanyam RM10 dengan minimum pembelian RM50.

Selain itu, Kempen Beli Barangan Malaysia ini lebih menarik kerana kempen ini termasuk emas tau! So, berganda untung untuk korang membeli nanti. Maklumat lebih lanjut boleh rujuk disini https://pgmall.my/KBBM-2021.

Pada era globalisasi ini, semuanya makin canggih tau! Nak shopping apa-apa pun mudah je sekarang. So, apa kata korang install PG Mall dalam handphone korang sekarang. Nak tahu lebih lanjut, korang boleh terus ke laman web atau media social di bawah. Haa! Takkan baca je? Jom sama-sama kita kongsikan entry ini biar semua tahu kempen yang berlangsung nie. Benda baik kena kongsi!


Website: https://pgmall.my/

Facebook: https://www.facebook.com/PGMallMalaysia/

Instagram: https://www.instagram.com/pgmall.my/

Tiktok: https://vt.tiktok.com/ZSJW1T1yG/


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #KempenBeliBaranganMalaysia #916GoldDay2021 #GoldDay

Assalamualaikum
 

7 Cara Memikat Hati Wanita Dengan Mudah | Tips nie ditujukan khas kepada anak-anak yang masih bujang/duda untuk memikat anak dara/janda, atau bahasa mudahnya perempuan masih bujang. Bukan untuk memikat isteri atau tunangan orang lain. Kau nak kena hempuk dengan cameti ke apa?

Wanita nie tak susah pun kalau nak pikat jika kena dengan caranya. Bukan apa, janganlah korang nak memikat menggunakan cara zaman 90an. Zaman dah berubah, gaya perempuan sekarang makin menggila! Harus kena pada tempat, masa dan cara. Macam mana? Jom baca!

1. Sentiasa Membuat Jenaka Intelek; Lawak 'Pandai'

Wanita memang suka lawak jenaka dan gelak ketawa menunjukkan mereka selesa dengan kita. Walaubagaimanapun, wanita yang kreatif adalah sedikit berlainan dari wanita biasa. Mereka menyukai jenaka yang intelektual atau berkaitan dengan minat mereka.

Anda perlu pandai menyusun jenaka anda secara selamba dan selain itu juga berinformasi. Sedikit lawak juga akan membuatkan jenaka itu lebih berkesan. Ingat! Lawak 'pandai' ya, bukan lawak 'bodoh'.


2. Sentiasa Buatkan Mereka Selesa

Wanita sebegini amat terbuka tentang jantina namun ada batas-batasnya. Pemikiran mereka agak selari dengan lelaki. Maka, topik-topik lelaki boleh dibincangkan dengan mereka asalkan tidak melangkaui batas.

Jangan biarkan mereka terasa terasing dalam topik perbualan anda ketika dalam perbualan kumpulan atau perseorangan. Mereka mungkin akan cuba masuk dalam perbualan anda tetapi ada golongan wanita yang agak malu ketika berbual dengan lelaki. Jadi anda perlu memberi ruang untuknya.


3. Hadiahkan Sesuatu Yang Unik

Jika anda hendak menghadiahkan sesuatu yang unik pada teman wanita anda yang kreatif, jangan berikan sesuatu yang biasa seperti bunga atau aksesori. Berikan sesuatu yang luar biasa bergantung pada minat teman wanita anda. Jikalau anda hendak menghadiahkan sesuatu yang biasa juga, sampaikan dengan cara yang unik dan luar biasa. Wanita yang kreatif amat menghargai kreativiti dan usaha yang dilakukan oleh teman lelaki mereka.

4. Tonton Cerita Wayang Lain Dari Yang Lain

Jikalau anda mempunyai teman wanita yang kreatif, pastikan cerita wayang itu menarik dan mempunyai teknik sinematografi dan efek visual yang lain dari yang lain.

Cerita romantik atau seram yang biasa membuatkan teman wanita anda berasa cepat bosan dan mereka mungkin rasa mengantuk atau mahu keluar cepat dari wayang. Selain itu, jika cerita wayang itu amat menyakinkan dan memukau teman wanita anda, mereka akan bercerita topik wayang tersebut selepas keluar panggung wayang.

Pastikan anda membuat kajian terhadap wayang tersebut sebelum menontonnya kerana teman wanita anda mungkin akan bertanya soalan trivia tentang wayang tersebut.

5. Fahami Bidang Yang Mereka Ceburi

Jikalau teman anda seorang yang kreatif, pastikan anda mengetahui atau cuba mendalami apakah bidang yang mereka ceburi. Walaupun anda mungkin tidak mengetahuinya, namun mereka amat gembira apabila anda mengambil tahu apa yang mereka buat ataupun cuba untuk mengetahuinya.

Mereka juga akan sentiasa cuba untuk menerangkan pada anda bidang yang mereka lalui. Jadi cubalah menambat hati mereka dengan mengambil kira minat mereka.
 

6. Romantik

Jika anda seorang yang romantik, ianya akan memberi kelebihan pada anda. Sajak dan kata-kata puitis akan dapat menambat hati wanita yang kreatif. Namun ianya perlu ikhlas dan lahir dari hati. Jika anda berniat sesuatu yang tidak baik, mereka akan segera mengesannya kerana hati mereka yang sensitif.


7. Sentiasa Ambil Berat

Hati wanita yang kreatif adalah sensitif. Jadi sentiasalah mengambil berat tentang mereka, perasaan mereka dan pendapat mereka. Sifat hormat pada satu sama lain juga adalah bagus untuk perhubungan.

Jeng jeng jeng... Ini sekadar pertolongan mudah atau tips untuk lelaki mendekati wanita yang masih bujang seperti aku *cough*. Tapi kalau korang yang lelaki ada cara tersendiri yang lebih mudah dan ianya menjadi apabila memikat wanita, jom kongsikan!
Assalamualaikum
 
 
Tips/Petua : Hilangkan Jerawat Dengan Cepat | Hari nie nak kongsi tips atau petua yang aku dapat dari facebook. Taktahulaa menjadi ke tak pada korang tapi untuk kali pertama aku buat semalam, so far okay. Itu pun baru kali pertama aku cuba. Hahahahahaa risau jugak kalau tiba-tiba kulit makin breakout.
 

So, semalam gigihlaa aku rendam beras setengah jam dan blend bersama-sama kunyit hidup. Sepatutnya kena rendam beras tu semalaman tapi disebabkan level kesabaran sangat tidak subur, aku rendam sekejap je. Hasilnya? Beras tak lembut dan tak hancur sangat. Ehh! Okay apa, aku jadikan scrub.

Aku tempek kat muka selama setengah jam. Selepas sepuluh minit tempek tu, memang kulit akan rasa tegang tapi tak pedih. Gatal-gatal sikit je lepas tu tak rasa gatal dah. Bila dah setengah jam, reti-reti laa pergi cuci muka tu. Tapi janganlaa kau siram macam tu je muka dengan air. Ambil sedikit air untuk basahkan tapak tangan dan kau urut muka tu. Ala-ala pakai scrub mahal gitu.

Tonyoh-tonyoh area t-zone tu, buat bulatan penuh sekali di area pipi dan seluruh muka okay. Dalam 3 hingga 5 minit je. Kang lama-lama, cramp pulak tangan tu. Lepas tu, cuci laa muka sebersihnya. Cuci pakai cleanser selepas guna air biasa. Aku guna cleanser cetaphil je and rasa lembut je kulit lepas scrub macam tu.

Lepas tu, keringkan kulit muka tu, sapu dalacin t area jerawat yang tengah kembang mekar tu. Ingat! Jangan lepas kau scrub muka tu, kau expect jerawat kau terus dituai oleh scrub tu. Rajin-rajinlaa bersihkan muka tu. Aku pun nak try lagi malam nie. Sebab beras dah rendam lagi sejak semalam. Hahahahahahaaa..

Assalamualaikum

Ada Hantu Filem Pertama Arahan Hairul Azreen | Filem pertama arahan Hairul Azreen, 'Ada Hantu' telah menemui penonton secara eksklusif di Disney+ Hotstar bermula 13 Ogos 2021. Bagi aku jalan cerita memang best dengan plot twist tu.

Kalau baca review di Twitter pun, memang rata-rata memuji Hairul Azreen telah berjaya dalam filem ini. Korang patut tonton filem Ada Hantu. Aku tak tipu! Memang best dan kelakar dengan plot twist tu. Pelakon pun best ya!

Sinopsis

Mengisahkan tentang Aliff (Zahiril Adzim), ‘Youtuber’ dan skeptikal terhadap semua perkara ghaib, yang mencabar rakan-rakannya untuk bermalam di sebuah rumah lama, terbengkalai – dikhabarkan pernah dimiliki oleh jeneral tentera Jepun yang telah menyeksa dan membunuh semua orang di sekelilingnya dengan kejam – untuk membuktikan bahawa hantu itu tidak wujud. Ketika malam menjelang dan Aliff kehilangan rakan-rakannya, dia segera menyedari bahawa rumah itu bukan semua yang dia bayangkan.

Assalamualaikum
 

Tips/Petua : Cara Membuat Air Mawar Di Rumah | Kalau follow aku di Instagram, mungkin ada yang pernah tengok story instagram aku update cara membuat air mawar homemade. Sangat mudah dan cepat! InsyaAllah lebih berkesan sebab nie homemade dan tiada campuran bahan-bahan asing yang boleh memudaratkan kulit kita.
 

Bahan-Bahan

1. 7 kuntum bunga mawar (bunga ros)
2. 500 ml air

Cara-Caranya

1. Ambil kelopak bunga mawar dan masukkan ke dalam periuk yang bersih
2. Masukkan air ke dalam periuk dan hidupkan api yang kecil
3. Masak kelopak bunga mawar sehingga bertukar menjadi warna pucat
4. Tutup api dan biarkan sejuk seketika
5. Simpan didalam bekas

Mudah je kan? Lebih berkhasiat sebab air tangan sendiri. Guna bahan-bahan yang dijamin selamat je. Air mawar nie boleh amalkan setiap pagi dan malam. Sapu je kat muka dan rambut. Banyak khasiat tau!
 

Kelebihan Air Mawar

1. Mengatasi kulit kering dan sensitif
2. Mengatasi kulit berminyak
3. Mengurangkan masalah jerawat
4. Mencerahkan kulit wajah
5. Melambatkan penuaan
6. Menyegarkan mata
7. Menyihatkan rambut

Aku baru je berjinak-jinak cuba benda nie. Alhamdulillah, so far okay. Cuma masih kena amalkan. Nak cantik kena berusaha. Bukan sekelip mata je boleh cantik. So, selamat mencuba!

Assalamualaikum


Tips/Petua : Cara Membuat Aloe Vera Gel Homemade | Tips kali ini aku nak kongsi cara bagaimana nak buat aloe vera gel homemade. Aku suka try benda-benda homemade nie. Sebab lately dah tak berapa nak yakin dengan apa yang ada dipasaran. Banyak menipu je..

Bahan-Bahan

1. 3-4 keratan aloe vera (lidah buaya)
2. Air mawar
3. Blender dan pisau
 
 

Cara-Cara

1. Potong kulit hijau aloe vera dan ambil isi putihnya.
2. Masukkan isi putih aloe vera ke dalam blender dan masukkan sedikit air mawar.
3. Blend isi sehingga hancur
4. Simpan didalam botol atau botol spray
 
Done! Mudah sangatkan? Tak susah pun nak sediakan semua nie dengan syarat, RAJIN! Kalau rajin google, rajin usaha, rajin buat, insyaAllah dapatlaa hasilnya. Tadaaa! Aku dah buat amalkan jugak aloe vera gel homemade nie.

Tapi aku letak air mawar banyak sebab aloe vera aku berbau kuat sangat. So, nak hilangkan bau tau memang letak air mawarlaa ceritanya. Amalkan setiap hari okay.. Setiap kali lepas cuci muka memang aku sapu benda nie.

Kalau kulit muka tu burn, boleh sapu sebab aloe vera nie bersifat sejuk. Sangat-sangat sesuai! Ingat, kena rajin. Baru semuanya akan menjadi. Kalau malas, kirim salam je laa kepada cantik. Memang susah nak cantik.

Assalamualaikum

Resepi Turun Temurun Nasi Lemak Menggunakan Santan Kotak | Makan nasi lemak dan minum kopi o. Sedapnya! Terbayang-bayang nasi lemak yang ada ikan bilis, kacang, telur dan timun. Boleh bertambah tiga pinggan tu.

Lagipun, nasi lemak ini boleh dimakan bila-bila masa sahaja. Kadang-kadang masak nasi lemak pagi, boleh buat makan tengahari sekali, kan? Jimat kau! Nasi lemak nie sama seperti nasi ayam. Tak renyah dan tak banyak bahan melainkan korang nak lauk kayangan.

Hari nie aku nak kongsikan dengan korang resepi nasi lemak yang menggunakan santan kotak. Rahsia nasi lemak yang sedap terletak pada sambalnya tau!

Bahan-bahan nasi lemak

1. 4 pot beras
2. 2 kotak santan
3. 2 sudu besar gula
4. 1 sudu kecil garam
5. 1 sudu besar minyak masak
6. 4 helai daun pandan

Cara-cara masak nasi lemak

1. Cuci beras sehingga dan rendam beras dengan air bersih 15 minit
2. Buang air beras itu, masukkan dua kotak santan. Menggunakan kotak santan itu, masukkan dua kotak air bersih
3. Selepas itu, masukkan daun pandan, gula, garam dan minyak masak. Kacau rata dan masukkan periuk nasi.
4. Kalau nasi tak masak lagi tapi periuk nasi dah berbunyi, abaikan. Jangan gaul lagi nasi. Tekan sekali lagi sehingga nasi masak, baru gaul.

Bahan-bahan sambal nasi lemak

1. 4 biji bawang besar *kisar
2. Segenggam cili kering *kisar
3. Sedikit belacan *kisar
4. Segenggam ikan bilis *kisar
5. Setengah sudu kecil asam jawa
6. Gula
7. Garam

Cara-cara masak sambal nasi lemak

1. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dengan menggunakan api yang kecil sahaja
2. Masukkan asam jawa, gula dan garam. Kacau rata dan siap!

Mudah je kan sambalnya? Sambal nasi lemak nie paling mudah dan sedap tau! Tak renyah dan tak banyak bahan digunakan.

Korang boleh laa goreng ikan bilis, rebus telur, goreng kacang dan potong timun. Hidangkan bersama dengan nasi lemak tu. Nak tambah ayam goreng, sambal sotong pun sedap tau!

Macam video aku sertakan nie. Sambal nasi lemak tu aku buat dua jenis. Satu sambal kosong dan sambal satu lagi aku masukkan kerang. Perghh! Tak pandang kiri kanan dah. Secukup rasa! Selamat mencuba korang.

Assalamualaikum


Permulaan Yang Tidak Berkat | Entah kenapa terdetik nak update tentang keberkatan. Mungkin sebab terjadi depan mata aku sampai aku asyik fikir dan tertanya-tanya je. Simpati dengan apa yang terjadi dan risau dengan apa yang bakal terjadi. Kalau Allah swt turunkan bala, dengan aku sekali kena tempiasnya.

Let's say kita mulakan perniagaan tapi duit untuk jadikan modal tu bukan sumber yang halal. Nak berniaga perlu menguasai ilmu perniagaan. Jangan nak berniaga membabi buta sehingga yang salah pun langgar je. Matlamat tidak menghalalkan cara.

Etika Niaga Islam:-

1. Bebas dari benda atau aktiviti haram
2. Jujur dan amanah
3. Memenuhi janji
4. Tidak bersumpah palsu
5. Layanan baik/tolak ansur/ihsan
6. Hutang mesti dilunaskan
7. Pentingkan kualiti
8. Tiada penindasan dan bersikap adil
9. Tiada aktiviti menyorok
10. Tidak lalai

Jika kita berniaga dan ada restaurant sendiri yang terpampang nama kita. Bangga tak? Mestilah bangga kan? Tapi bagaimana dengan modal kita? Halal tak sumbernya? Berkat tak? Dalam perniagaan kita, ada aktiviti riba tak? Agak-agak kalau riba, halal tak?

Contoh, sumbernya tidak halal, kita sebagai ketua nie tak solat, tak jujur dan sebagainya. Agak-agak macam mana perniagaannnya? Ketua yang tidak bertolak ansur, tidak memberikan layanan baik kepada pekerja, macam mana hasilnya? Tahukah pekerja itu adalah salah satu pembawa rezeki.

" Hati tidak akan senang jiwa tidak akan tenteram kerana hati dan jiwa tidak dapat dipuaskan dengan rezeki tidak berkat. Jangan fikirkan segala kenikmatan adalah diredhai. Rezeki yang tidak berkat hanya akan memusnahkan diri kita sendiri dari usaha yang tidak akan cukup, hati yang tidak akan puas dan keimanan yang semakin jauh. " - Irfan Khairi

Kadang-kadang kerana perkara sebegitu, perniagaan kurang maju. Untung makin turun, rugi makin naik, pekerja membawa diri dan sebagainya. Kita sebagai ketua kena duduk tenangkan diri, dekatkan diri kepada Allah swt dan fikirkan apa punca sebenarnya. Kita kena faham, permulaan sebuah perniagaan seperti matematik. Kalau formula salah, jawapannya tetap salah walaupun guna formula lain. Setiap satu ada formula tersendiri. Permulaan kena betul!

Assalamualaikum

Drama Awesome TV - Keluarga Instafamous Full Episode | Keluarga Instafamous, pada setiap Khamis hingga Ahad, jam 9:00 malam di Awesome TV saluran 123, Astro atau saluran 112, MyTV. Bagi anda yang terlepas beleh menontonnya di www.awesometv.my.

Sinopsis

Mengisahkan tentang Zali dan keluarganya yang hidup dalam kemewahan dengan menjadi seorang Instafamous. Satu Malaysia menyukai keluarga Zali dan keluarganya serta video-video mereka di sosial media meraih berjuta tontonan. Namun, disebalik dunia glamour dari Youtube, Tik Tok dan Instagram, mereka sebenarnya sama seperti keluarga lain yang mempunyai isu tersendiri, kerisauan, krisis dan sebagainya.

Assalamualaikum
 

Tips/Petua : Bedak Yang Sesuai Dengan Kulit Wajah | Bedak boleh dikatakan menjadi modal penampilan wanita. Dengan menggunakan bedak, seorang wanita terkadang merasa lebih percaya diri dengan penampilannya. Kenapa? Bedak bukan sahaja membuat wajah tampak lebih segar tetapi juga mampu menutup masalah kecantikan pada wajah seperti halnya jerawat, gelap bawah mata dan sebagainya.
 
Namun, terkadang bedak juga mampu buatkan rasa tidak percaya diri sesetengah wanita seperti wajah terlihat tampak lebih tua, wajah terlihat seperti memakai topeng dan lain sebagainya. Sebetulnya, penyebabnya adalah kerana mereka tidak mengetahui bagaimana cara memilih bedak yang tepat. So, bagaimana cara memilih bedak yang tepat?
 
 

Kulit Berminyak

Kulit berminyak sebetulnya memberikan impak yang baik kerana sesetengah orang mampu melambatkan penuaan. Namun sayangnya, kulit berminyak ini membuat wanita merasa risau dan takut dalam memakai bedak yang sangat mudah hilang.

Apakah bedak yang sesuai? Jika anda memiliki kulit wajah berminyak, ianya lebih baik jika anda memilih loose powder yang jenisnya antikilap agar tidak membuat wajah mengkilap. Cara gunakannya biasanya dengan menggunakan puff atau brush yang ditepuk-tepukkan ke wajah dengan lembut.

Kulit Normal

Memiliki kulit wajah normal tentunya diimpikan bagi semua wanita. Selain tidak mudah mendapat masalah kecantikan di wajah, wanita yang memiliki wajah normal bebas memilih jenis-jenis bedak yang diinginkannya sama ada itu bedak tabur, compact powder ataupun two way cake.

Kulit Kering

Bagi yang memiliki kulit kering, bedak yang harus menjadi pilihan untuk melengkapkan penampilan wajah adalah bedak compact two way cake. Kenapa? Kerana bedak ini sudah memiliki foundation yang membuat wajah kelihatan lebih basah atau lembab. Untuk buatkan bedak tahan lama apabila membuat sapuan diwajah, anda perlu basahkan sedikit span dengan air kemudian sapukan pada wajah.

Assalamualaikum


Tips/Petua : Bedak Sesuai Warna Kulit | Hari nie aku nak kongsikan cara memilih atau membeli bedak yang sesuai dengan warna kulit. Nie penting tau! Salah pilih tona warna, nampak peliklaa muka kau sepanjang hari.

Kulit Gelap

Walaupun memiliki kulit gelap, tak semestinya kita mesti hadkan penggunaan bedak. Sebab bedak yang kita gunakan akan membuat wajah kita tampak lebih segar. Bagaimana memilih bedak untuk kulit gelap? Pilihlah bedak yang warna kecoklatan atau tropical beige.

Kuning Langsat

Wanita Asia rata-rata memiliki kulit yang bertona kuning langsat. Jika memiliki warna kulit yang demikian, warna bedak yang harus anda pilih adalah warna yang kekuningan atau yellow beige.
 

Kulit Sawo Matang

Jika memiliki kulit sawo matang atau kulit yang tidak terlalu gelap namun tidak juga kuning langsat, sila pilih bedak dengan warna natural beige.

Kulit Putih

Bagi yang memiliki kulit berwarna putih, anda bebas memilih warna bedak. Tetapi pilihlah bedak yang warna putih atau yang disebut sebagai white cream.

Kulit Kemerahan

Terakhir! Jika memiliki kulit kemerahan, pastikan untuk memilih bedak warna ivory.