Assalamualaikum

Year End Sales Dan Kempen Beli Barangan Malaysia Dengan PG Mall | Hujung tahun macam nie, banyak betul sale yang tengah berlangsung. Sampai kebas tangan nie asyik scroll pilih barang dan add to cart. Add to cart je tapi bila sale terus check out.

Sebelum tu, aku nak kongsikan dengan korang satu platform online shopping nie. Dan aku pasti korang akan tergila-gila macam aku sebab banyak sale.

Apa itu PG Mall?

Platform online shopping; PG Mall nie mula ditubuhkan sejak tahun 2017 lagi. Dan PG Mall ini platform e-dagang nombor satu di Malaysia dan satu-satunya e-dagang tempatan. Walaupun PG Mall baru lagi tetapi ia tersenarai sebagai Top 3 Most Visited Online Marketplace di Malaysia oleh ipriceinsight tau! Korang boleh baca disini https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/.

Selain itu, sekarang ramai yang lebih gemar benda yang mudah. Kalau nak buat apa-apa pembayaran pun nak mudah je. Dengan PG Mall, kaedah pembayaran sangat mudah. Kerana PG Mall satu-satunya platform online shopping yang menerima semua kemudahan pembayaran melalui e-wallet dan payment getaway.

PG Mall Year End Sales

Ini yang aku tunggu-tunggu. Sebelum nie aku asyik terlepas sale lain tapi year end sales aku akan pastikan aku tidak ketinggalan. Year end sales berlangsung bermula 01 December sehingga 31 December 2020. Semangat betul aku nak shopping nie! Kang lepas nie harga mahal, menyesal tak sudah.

Pelbagai tawaran menarik untuk pembeli dan ada kupon untuk korang tau! Korang tak nak ke diskaun nie? Dengan minimum pembelian RM50, korang akan dapat RM20 off hanya dengan menggunakan code KBBM20.

Dan kalau korang dah terlajak beli, lagi banyak diskaun korang akan dapat. Dengan minimum pembelian RM100, korang akan dapat RM30 off hanya dengan menggunakan code KBBM30. Fuhh! Untung tu!

Korang hanya taktahu tau! Dalam PG Mall nie, korang nak shopping barang keperluan semua ada. Dalam erti kata lain, tak perlu ke kedai dah. Beli je dengan PG Mall, tunggu abang courier hantar sampai depan rumah. Pandemik macam nie, elakkan bersesak di tempat orang ramai.

Barangan rumah, makanan, keperluan bayi dan kanak-kanak, kesihatan dan kecantikan, aksesori kereta, barangan elektronik dan lain lain. Semuanya ada dengan PG Mall. Cakap je nak apa, semua ada! Harga pun rendah dengan year end sales nie.

Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu support barangan tempatan. Jangan nak jaga standard sampai lupa support barangan tempatan. Kita support barang tempatan dengan #BarangBaikBarangKita. Maklumat lebih lanjut boleh rujuk disini https://pgmall.my/proudly-local-campaign.

Kalau korang pening nak cari local store yang menarik dalam PG Mall, aku nak kongsikan dengan korang 5 local store yang mungkin ada menjadi pilihan korang.

Indah Ilahi

Indah Ilahi merupakan local store yang menjual barangan keperluan seperti barangan elektronik. Harga yang sangat murah dan berpatutan.

Sarima Official

Untuk gayakan pakaian dengan lebih anggun, Sarima Official akan menjadi pilihan aku. Pelbagai pilihan menarik dan saiz.

Khang Shen Herbs

Siapa kata jamu tak ada jual? Nak beli kacip Fatimah, tongkat ali, herba semua ada dalam local store nie. Tak perlu nak risau ke kedai jamu Cina dah.

Trend Valley

 

Nak beli barangan bayi? Jangan bersesak bawa anak kecil ke kedai. Beli je dengan Trend Valley nie. Banyak pilihan dan corak menarik untuk si comel.

Urban Home

Nak beli barang elektrik, susah nak ke kedai? Dengan Urban Home, korang order sahaja. Sampai pun cepat je!

Free Shipping

Sepanjang year end sales nie, tawaran ekslusif free shipping dengan minimum pembelian RM30. Aku dah banyak add to cart nie. Rugi kalau korang lepaskan peluang yang ada! Jangan lupa shopping di PG Mall. Banyak diskaun yang di tawarkan.

More Info:

PG Mall: https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=801
Facebook: http://www.facebook.com/PGMallMalaysia
Instagram: http://www.instagram.com/pgmall.my/
Telegram: https://t.me/pg,alloffcial001 

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #yes #yearendsale2020 #freeshipping



Assalamualaikum

Minum Air Coklat Setiap Hari Pun Boleh Kurus? | Hari nie nak berceloteh sikit untuk lepaskan rasa jealous di hati. Jujur cakap, bila tengok orang lain kurus, alahai cantiknya body dia! Waktu tu, mula lah pasang angan-angan nak berbadan kurus macam orang lain. Penat dah tengok diri sendiri bulat macam belon panas tapi melantak tetap tak ingat dunia. Macam mana nak kurus kalau gini.

Walaubagaimanapun, hati semakin membuak-buak tatkala melihat ramai pengguna BOBBA FITZ menunjukkan testimoni masing-masing yang berjaya menurunkan berat badan hanya dengan minum air coklat setiap hari. Eh, minum air coklat setiap hari pun boleh kurus? Lain macam betul nie.

Dengan rasa ingin tahu dan keinginan untuk mencuba, nak dijadikan rezeki betul-betul dapat produk minuman diet dalam perisa coklat dengan nama Bobba Fitz ini. Produk minuman diet untuk kurus ini merupakan minuman diet pertama dalam perasa coklat boba dan ianya adalah produk kurus lulus KKM. Semestinya selamat untuk orang macam aku nak minum. Alhamdulillah. 

Jom Kenali Bobba Fitz Dengan Lebih Lanjut 

Sebelum mencuba sesuatu produk sudah semestinya kita kena tahu dulu apakah info mengenai produk tersebut. Begitu juga dengan produk minuman diet perasa coklat bobba yang diberi nama Bobba Fitz ini. Nak cuba, kena tahu dulu maklumat lanjut mengenainya barulah hati tak rasa risau. 

Untuk pengetahuan bersama, Bobba Fitz merupakan produk terbaru yang boleh dianggap sebagai salah satu minuman kurus terbaik daripada syarikat Tejja Herbs. Syarikat Tejja Herbs ini merupakan sebuah syarikat bumiputera yang aktif dalam menghasilkan produk dengan menggunakan bahan semulajadi. Dan menurut info yang tertera di website utama mereka, produk Bobba Fitz nie halal dan mempunyai kelulusan KKM juga.

Kandungan Yang Digunakan Dalam Penghasilan Minuman Diet Bobba Fitz

Kandungan bahan yang digunakan dalam penghasilan minuman Bobba Fitz ini dipilih secara terperinci dan diadun dengan rasa yang boleh diterima ramai. Hasilnya, minuman diet Bobba Fitz bukan hanya mempunyai banyak kelebihan dalam membantu tubuh badan tetapi juga mempunyai rasa yang sedap untuk diminum. Nampaknya syarikat Tejja Herbs benar-benar mengambil perhatian tentang perkara-perkara sebegini demi pelanggan.

Antara bahan utama yang ada di dalam minuman diet Bobba Fitz ini adalah:

Cocoa Powder
Serbuk koko yang terpilih jadikan perasa bobba yang sedap

Non-Diary Creamer
Krimer bukan tenusu ini sebagai pengganti kepada susu segar

Hoodia Gordonii
Hoodia merupakan tumbuhan seperti kaktus yang tumbuh di gurun Afrika Selatan, Botswana, Namibia dan Angola. Kebelakangan ini, Hoodia sangat popular dipasarkan kerana membantu untuk menurunkan berat badan. Tetapi dalam Bobba Fitz ini, Hoodia dimasukkan dalam kuantiti yang sedikit.

Fructose
Fructose tekandung di dalam buah-buahan dan gula fructose merupakan gula alami dari buah-buahan yang jumlah tidak terlalu banyak.

Whey Protein
Whey Protein dipasarkan sebagai makanan tambahan dalam produk kesihatan. Dan Whey Protein ini membantu untuk anti radang, kanser dan sebagainya.

Garcinia Combogia
Garcinia Combogia merupakan bahan terpenting dalam Bobba Fitz kerana membantu menurunkan berat badan. Dalam Bobba Fitz, Garcinia Combogia tiga kali ganda lagi cepat untuk turunkan berat badan.

7 Kelebihan Dan Keistimewaan Minuman Diet Bobba Fitz Dari Tejja Herbs Untuk Lelaki & Wanita

Bobba Fitz boleh diamalkan oleh lelaki dan wanita dengan syarat mesti berumur 18 tahun dan ke atas.

Minuman diet Bobba Fitz ini mempunyai banyak kelebihan hasil daripada isi kandungan bahan-bahan selamat dan semulajadi yang digunakan itu.Terdapat tujuh kelebihan utama pada Bobba Fitz yang menyebabkan ianya sangat istimewa.  Antara kelebihan tersebut adalah:

  1. Membakar lemak tepu dan kalori dengan kadar lebih cepat dan pantas
  2. Meningkatkan metabolisma untuk mempercepatkan lagi penurunan berat badan
  3. Minuman diet paling berkesan untuk mengurangkan selera makan
  4. Mencantikkan kulit
  5. Minuman kurus lelaki perempuan untuk membuang lebihan toksin dan mengempiskan perut dengan lebih cepat dan berkesan
  6. Membantu mengecilkan pinggang, lengan dan peha
  7. Minuman sedap untuk kurus ini membantu mengawal selera makan

Testimoni Pengalaman Sendiri Sebelum Dan Selepas Minum Bobba Fitz Selama 10 Hari

Sekotak Bobba Fitz mengandungi sebanyak 10 sachet dan 10 sachet ini adalah untuk pengambilan selama 10 hari. Alhamdulillah, walau pada awalnya bertujuan untuk review minuman Bobba Fitz, tetapi aku berjaya minum Bobba Fitz selama 10 hari tanpa sebarang masalah. Rasanya yang sedap buatkan aku rasa tak susah untuk minum setiap hari selepas breakfast.

Alhamdulillah.. selepas 10 hari aku amalkan Bobba Fitz ini sebagai minuman tambahan, berat badan aku kian menurun walaupun dalam angka yang kecil. Baru sekotak aku minum dah nampak perubahan! Sedangkan sebelum nie bukan main susah lagi nak turunkan berat badan. Pelbagai cara dah aku cuba tapi tak jalan.

Terkejut jugalah dengan result ni kerana ternyata hanya dengan minum minuman coklat setiap hari pun boleh kurus!

Nampaknya lepas nie boleh laa aku pakai baju lama-lama aku yang dah sekian lama aku peram dalam almari sebab tak muat. Tak sia-sia aku amalkan Bobba Fitz selepas breakfast setiap hari. Cepat je mengecil! Patutlah ramai yang cakap Bobba Fitz ni berkesan.

Kalau dulu sebelum aku amalkan Bobba Fitz, aku cepat sangat rasa lapar tau! Kerap ke dapur cari makanan, akulah tu. Kalau kat office pula, kerap sangat buka drawer cari jajan. Mulut ni asyik nak mengunyah je. Susah betul nak stop habit ni. Tapi lepas aku amalkan Bobba Fitz, semuanya makin berubah! Aku yang sekarang, dah tak kalut cari jajan macam dulu lagi. Kenyang je rasa perut ni tau!

Betul laa, Bobba Fitz nie dikenali sebagai minuman diet untuk turunkan berat badan. Tengok! Aku pun dah tak perlu risau lagi nak top up jajan dalam drawer. Sebab jajan yang sedia ada pun tak habis makan. Asyik kenyang je manjang camana aku nak telan.

Ini hasil untuk 10 hari, baru habis sekotaklah kiranya. Kalau beli dan minum lagi, mungkin berat badan akan terus menurun.

Ramai Pengguna Bobba Fitz Lain Memberikan Testimoni Yang Hampir Sama

Rasa kenyang dalam tempoh yang lama setiap hari bukan saja aku sorang yang rasa tapi pengguna Bobba Fitz yang lain turut merasakan hal yang sama. Besar kemungkinan disebabkan oleh kandungan bahan yang digunakan hingga mampu memberikan rasa yang lebih selesa dan kenyang pada perut berbanding dulu.

Di bawah ini adalah sebahagian daripada testimoni pengguna lain terhadap minuman diet Bobba Fitz. 



Cara Pengambilan Untuk Minum Bobba Fitz

Cara nak minum Bobba Fitz ni sebenarnya mudah saja. Ia bukan saja boleh dibancuh dengan air panas suam tetapi juga dengan air sejuk. Minum minuman diet Bobba Fitz ini benar-benar terasa seperti sedang minum minuman perisa coklat sedap yang kita sudah biasa. Kesan selepas pengambilannya pula adalah seawal 7 hingga 14 hari.

Langkah 1 : Campur satu sachet Bobba Fitz 20 gram ini bersama 120 ml air sejuk di dalam shaker

Langkah 2 : Shake sehingga semua larut

Langkah 3 : Sedia untuk nikmati sekali sehari selepas sarapan pagi

Jangan Risau, Harga Bobba Fitz Sangat Berpatutan Dan Berbaloi 

Bobba Fitz, rasanya memang wajib diri ini miliki Bobba Fitz untuk membantu meningkatkan metabolisma dalam badan. Jangan risau, harga masih di tahap mampu milik. Untuk seluruh Semenanjung Malaysia ia dijual dengan harga RM79 sekotak manakala untuk pasaran seluruh Sabah dan Sarawak pula, dengan harga RM89 sekotak.

Sekotak Bobba Fitz mempunyai 10 sachet. Untuk hasil lebih cepat, korang boleh grab sekali Bobba Toxx. Bobba Toxx ini berperanan sebagai detox bagi melancarkan lagi sistem pencernaan. Jadi jika diambil kedua-duanya secara bersama, InshaAllah hasil untuk turunkan berat akan lebih cepat berkesan lagi.


Boleh Sertai Team Tejja Herbs Untuk Tambah Duit Poket Sebagai Agent Dan Dropship

Jika korang nak tambah duit poket sebagai agent dan dropship, korang boleh sertai team Tejja Herbs sekarang untuk menjana pendapatan dari rumah. Mereka akan guide korang untuk sama-sama berjaya dalam dunia bisnes penjualan produk-produk keluaran syarikat mereka. Ada banyak lagi produk keluaran syarikat Tejja Herbs selain daripada Bobba Fitz, minuman diet perasa coklat boba ini.

Kaedah pembelian Bobba Fitz dan produk-produk keluaran syarikat Tejja Herbs yang lain mudah saja. Kalau korang nak grab Bobba Fitz dan Bobba Toxx khususnya, korang boleh WhatsApp terus ke talian +6012-5476657 atau korang boleh buat pembelian secara atas talian menerusi laman web rasmi Tejja Herbs sekarang!

BOBBA FITZ - Minuman Diet Pertama Rasa Coklat Boba
Nak Usaha Untuk Kurus? Boleh Cuba Bobba Fitz dari Tejja Herbs

Website : https://tejjaherbs.com/
Facebook : https://www.facebook.com/BobbaFitzHQ/
Instagram : https://www.instagram.com/bobbafitz.hq/

#bobbafitz #pengalamanminumbobbafitz  #minumandiet #minumankurus #tejjaherbs

Assalamualaikum

Jom Sertai Kempen Zakat Saham Dan Menang Hadiah Menarik | Bila sebut pasal zakat, banyak kategori zakat yang aku masih belum tahu. Bila lebihkan masa untuk gali cari ilmu tentang zakat, baru aku sedar banyak lagi jenis-jenis zakat. Antaranya zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat wang simpanan, zakat KWSP, zakat emas, zakat perak, zakat pertanian dan zakat saham.

Terus aku tertanya-tanya, saham pun ada zakat ke? Aku ingatkan saham nie hanya untung rugi sahaja. Cepat-cepat aku tanya orang yang lebih arif tentang zakat saham agar aku tidak tersilap faham kemudian hari.

Saham adalah satu bentuk aset kewangan yang baru yang tidak wujud pada zaman dahulu. Saham mewakili pemilikan sebahagian daripada modal syarikat yang mana turut membawa kepada keuntungan atau kerugian. Apabila saham disenaraikan di pasaran saham, nilainya mungkin berbeza dengan nilai asalnya. Ini kerana saham yang didagangkan akan membolehkan nilainya untuk turun naik mengikut faktor yang mempengaruhi permintaan dan penawaran, seperti pencapaian syarikat, keadaan ekonomi, kestabilan politik tempatan dan antarabangsa.

Kriteria Saham

Memiliki dan berurusniaga dengan saham adalah dibenarkan di sisi syarak, asalkan ianya terhindar dari aktiviti haram seperti riba, gharar, judi dan arak.


Dalil Zakat Saham

Para ulama telah menetapkan saham itu wajib dizakatkan oleh kerana nilai dan kekayaan seseorang boleh dibentuk dengan aktiviti jual-beli atau memiliki saham. Ia diambil berdasarkan dalil al-Quran berikut yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik, dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu.” [Surah Al-Baqarah (2): 267]

Rasulullah SAW telah bersabda melalui hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA yang bermaksud:

“Siapa sahaja yang menjadi tuan punya emas dan perak dan tidak menunaikan zakatnya, pada hari kiamat nanti akan disediakan kepadanya hamparan api yang dipananskan oleh neraka. Dengan api itulah akan diselarkan rusuk dan belakangnya?” (Sahih Muslim)

Pengiraan Zakat Saham 

Pemilik saham boleh mengasingkan pengiraan zakat atas saham kepada dua kumpulan iaitu saham yang masih dimiliki melebihi setahun dan saham-saham yang dijualbeli untuk tempoh kurang daripada setahun.  

Saham Dalam Syarikat Yang Mengeluarkan Zakat Perniagaan

Zakat tidak perlu dibayar atas saham dan dividen saham sekiranya sesebuah syarikat tersebut telahpun mengeluarkan zakat pecniagaan bagi pihak pemegang-pemegang sahamnya. Namun sekiranya syarikat tidak mengeluarkan zakat perniagaannya, maka individu yang memiliki saham syarikat tersebut wajib membayar zakat secara persendirian.

Senario 1: Syarikat Membayar Zakat

Seperti kaedah kiraan zakat perniagaan syarikat (persendirian dan awam) yang telah diluluskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor pada 26 Mac 2007 (rujuk Panduan Zakat Perniagaan terbitan LZS 2007).

Zakat perniagaan syarikat secara ringkas adalah mengikut dua kaedah berikut :-
Kaedah Modal Kerja = (Aset semasa – Liabiliti Semasa) +/- Pelarasan
Kaedah Modal Berkembang = (Ekuiti Pemilik + Liabiliti Jangka Panjang – Aset Tetap – Aset Bukan Semasa) +/– Pelarasan

Senario 2: Syarikat Tidak Membayar Zakat

Zakat dikenakan ke atas individu berdasarkan peratus nilai pegangan individu dalam syarikat tersebut.


Kempen Zakat Saham

Kempen Zakat Saham telah dianjurkan oleh Lembaga Zakat Selangor bermula 15 September 2020 sehingga 30 November 2020. Dan kempen ini terbuka kepada semua pembayar yang membuat bayaran zakat saham di Lembaga Zakat Selangor sahaja. Hanya satu penyertaan sahaja bagi setiap peserta. Jumlah bayaran zakat saham adalah bawah RM50000.

Peserta mestilah membuat bayaran zakat saham dan memenuhi semua kriteria yang dinyatakan dan menjawab semua soalan dengan betul bagi melayakkan diri dalam penyertaan kempen. Macam mana nak sertai? Mehh sini aku terangkan kepada korang.

Langkah 1:

Buat bayaran zakat saham melalui platform Ezakatpay https://fpx.zakatselangor.com.my/, cawangan Lembaga Zakat Selangor atau semua ejen kutip Lembaga Zakat Selangor.

Langkah 2:

Selepas selesai membuat bayaran zakat saham, scan QR Code di atas atau korang layari bit.ly/zakatsaham20202

Langkah 3:

Jawab soalan mudah yang disediakan dan lengkapkan maklumat diri

Mudah je kan? Hadiah istimewa menanti pembayar bertuah. Apa hadiah tersebut? Antaranya telefon bimbit, tablet, baucer dan hadiah saguhati. Menariknya! Apa tunggu lagi tu? Sertai sekarang!

Dan untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan mengenai kempen ini, korang boleh hubungi terus dengan menggunakan maklumat dibawah ini:

Website: Lembaga Zakat Selangor
Hubungi: 03-8314 2312 (Afzalika)/03-8314 2222(Lembaga Zakat Selangor)
Whatsapp: 011-2075 4557 (Afzalika)

Ingatlah! Sebagai Muslim kita diwajibkan menunaikan zakat kerana dengan mengeluarkan zakat dapat membersihkan jiwa dan mensucikan harta kita. Sentiasa letakkan zakat dihati dan dalam diri kita.

Assalamualaikum


8 Tips Penjagaan Asas Muka Breakout | Kalau korang pernah baca, aku sedang mengalami kulit breakout yang teruk. Makan masa bertahun-tahun untuk pulih apabila tersalah pilih produk muka.

Baca: Kerana Local Skincare, Muka Aku Breakout Part 1

Disebabkan aku pernah mengalami zaman gelap tu, aku nak kongsikan dengan korang macam mana nak jaga kulit muka akibat breakout. Disini 8 tips penjagaan asas muka breakout untuk korang semua.

Baca: Kerana Local Skincare, Muka Aku Breakout Part 2

#1 Elakkan whitening produk

Produk pemutih diibaratkan cendawan tumbuh selepas hujan. Aku tegaskan disini, whitening produk sangat tidak bagus untuk kulit berjerawat. Kalau korang nak pakai whitening produk, pastikan rawat jerawat dulu. Whitening produk yang ada di drugstore sahaja ye kalau nak beli tu.

#2 Pilih produk yang sesuai

Nak rawat dan jaga muka, pastikan yang bersesuaian dengan kulit muka. Jangan asyik dengar cakap orang je. Pilih yang disyorkan oleh dermatologist. Jangan cepat terpengaruh dengan produk cerah dalam masa 7 hari tu.

Baca: Tips/Petua : Hilang Jerawat Dan Parut Dengan Mudah

#3 Lap muka menggunakan tisu atau tuala khas

Big no kalau korang tak asingkan tuala mandi dengan tuala khas untuk muka. Jangan lap muka menggunakan tuala yang korang dah buat lap badan tu. Asingkan! Dan tukar tuala muka tu setiap hari lagi bagus. Kalau malas nak guna tuala muka, gunakan tisu pun boleh.

#4 Elakkan scrub muka ketika berjerawat teruk

Jika muka korang tengah berjerawat kembang mekar, elakkan scrub. Betul, scrub nie bagus untuk tanggalkan sel-sel kulit mati. Tapi jika jerawat mekar dan korang scrub muka, itu menyebabkan keadaan makin teruk.

#5 Jangan sentuh muka

Kalau korang suka sentuh muka, korang memang sama macam aku. Rasa macam gatal je tangan nie nak pegang-pegang muka sendiri. No no no! Kita sendiri tak pasti sama ada tangan kita bersih atau tidak. Sebab tu jerawat bukan main lagi beranak pinak.

#6 Picit jerawat

Nie kalau korang suka picit jerawat, memang betul sama macam aku. Pantang ada jerawat, confirm berdiri depan cermin, rapatkan hidung kat cermin dan picit jerawat. Nak picit jerawat tak salah. Yang salah bila salah caranya. Mula laa tinggalkan parut hitam

Cara picit jerawat yang betul ialah menggunakan jari, bukan kuku. Keluarkan nanah, darah dan akhir sekali cecair jernih. Bila dah keluar cecair jernih, tu maknanya dah keluar habis dah jerawat tu. Ataupun korang boleh pakai ubat atau cream untuk kecutkan jerawat.

#7 Moisturizer itu wajib

Moisturizer berfungsi sebagai pelembap muka dan membantu untuk mengekalkan kelembapan muka. Jangan pernah tinggal moisturizer ini. Kalau kulit berminyak atau combination, boleh cari moisturizer yang water based.

#8 Minum air putih

Mana-mana tips yang korang baca mengenai kecantikan atau kesihatan, memang akan tegaskan untuk minum air putih sekurang kurang 8 gelas sehari. Korang jangan culas untuk minum air putih.

Kesan semua ini bergantung pada individu itu sendiri. Kuncinya ialah rajin dan konsisten barulah hasilnya menarik.

Assalamualaikum

Karang Gigi Hilang Dan Gigi Kekal Bersih Dengan Whitekish Magic Charcoal | Gigi merupakan aset penting dalam kehidupan seseorang. Kerosakan gigi yang teruk seperti berlubang pastinya akan menjejaskan rupa paras kamu, sekali gus mengurangkan keyakinan diri.

Oleh itu, penjagaan gigi amatlah penting. Kalau kita bercakap dengan orang, mereka akan pandang senyuman kita. Kalau senyum, gigi kuning dan karang gigi jelas, dorang pun tak sanggup nak teruskan borak lagi. Apatah lagi kalau mulut berbau. Betul tak?

Pernah dengar tak arang mampu bersihkan gigi? Arang dipercayai mempunyai mekanisme seperti magnet untuk menarik serta memerangkap kotoran pada gigi. Apabila seseorang itu berkumur, secara teorinya kotoran terbabit akan keluar bersama. So, kalau korang penggemar minum air kopi atau merokok, arang sangat membantu!


Whitekish Magic Charcoal membantu bersihkan gigi dan buang karang gigi

Aku telah diperkenalkan satu produk baru iaitu Whitekish Magic Charcoal. Masa mula-mula nak try produk nie, aku macam was-was tau! Betul ke boleh bersihkan gigi nie?

Whitekish Magic Charcoal ialah pemutih gigi yang mengandungi bahan semulajadi iaitu arang aktif dari tempurung kelapa dan tanpa bahan penghakis (peroxide). Dengan penyerapan segala 'food chemical' dan membunuh bakteria yang menyebabkan mulut berbau, ia juga dapat membantu untuk membersih dan memutihkan gigi.

Whitekish Magic Charcoal membantu menyelesaikan masalah:

  • Gigi Kuning
  • Mulut berbau
  • Karang gigi

Kelebihan Whitekish Magic Charcoal:

  • Memutihkan gigi
  • Membunuh bakteria yang menjadi punca mulut berbau
  • Membantu menghilangkan karang gigi
  • Neutralkan tahap pH dalam mulut

Cara penggunaan yang betul dan tepat:

  • Minggu Pertama: Penggunaan dua kali sehari
  • Minggu Kedua: For well-maintained, penggunaan hanya dua kali seminggu
  • Guna berus gigi yang diberikan atau berus gigi yang lembut
  • Gosok secara perlahan-lahan

 

Tambahan penting!

Bila korang dah mula guna dua kali seminggu tu, hari yang korang tak guna whitekish magic charcoal nie korang perlu guna ubat gigi biasa yang mengandungi fluorida tu. Fluorida ialah mineral semula jadi yang boleh menguatkan lapisan luar gigi dan membantu mencegah kerosakan gigi.

KKM Approved

Whitekish Magic Charcoal nie ada kelulusan KKM.

Aku punya feedback selepas beberapa kali penggunaan Whitekish Magic Charcoal nie, gigi aku nampak lebih bersih dan putih. Cuma selepas aku dua kali penggunaan untuk well-maintained, aku akan guna ubat berfluorida.

Kesannya mungkin berbeza pada setiap orang. Dan aku tegaskan disini, korang perlu guna Whitekish Magic Charcoal seperti yang dinasihatkan. Jangan tersalah guna!

So, kalau korang nak cuba produk Whitekish Magic Charcoal nie, korang boleh terus ke laman web di bawah atau terus hubungi nombor yang tertera.

Website: Whitekish

Call/WhatsApp: 017 614 4029

Assalamualaikum


Hari nie nak shared tips untuk hilangkan jerawat dan parut dengan mudah. Mudah bukan bermaksud dalam masa 24 jam akan hilang tetapi mudah untuk kita dapatkan dan guna. Tak leceh pun! Jangan salah faham. Lagipun, aku baru nak masuk tiga bulan kalau tak silap guna produk nie. Bukan local product yang penyebab kulit aku jadi breakout teruk.

#1 Apricot St.Ives

Aku guna apricot St.Ives untuk scrub muka aku yang berjerawat dan berparut nie. Serious talk, selepas aku scrub memang kulit rasa smooth je. Caranya picit je 2 cm ke tapak tangan dan sapu ke muka. Buat urutan yang korang suka. PENTING! Sental sikit celah-celah hidung tu. Jerawat suka membiak disitu. Dan selepas puas buat urutan free tu, bolehlaa cuci ya. Amalkan dua atau tiga kali seminggu!
 

#2 Cetaphil

Paling famous pada abad kali ini! Cetaphil! Okay, please take note ya. Cuci muka guna cetaphil nie selepas buat urutan scrub free tu. Dah scrub tu, kena laa guna cleanser yang macam nie. PENTING! Cetaphil nie tidak berbuih. Jangan ingat expired pulak! Cetaphil nie ada untuk oily skin. Guna sikit pun dah okay. Lepas tu cuci ya.
 

#3 Ginvera Marvel White

Selepas scrub dan cuci, aku guna toner Ginvera Marvel White. Super best toner nie! Lepas je spray dimuka, perghh! Fresh weyy! Tak rugi pun kalau cuba. Toner nie ada extract green tea. So, bau tu memang best. PENTING! Toner nie boleh spray terus ke muka dan ratakan dengan kapas atau spray ke kapas dan ratakan ke muka.
 

#4 Organic Aid

Selepas pakai toner, aku sapu nipis moisturizer Organic Aid Vitamin E 1000I.U. Moisturizer nie sangat sesuai untuk hilangkan parut-parut degil. PENTING! Kalau parut teruk sangat, boleh dapat yang 4000I.U.

#5 Dalacin T

Bagi yang jerawat masih kembang mekar, jangan pakai toner atau moisturizer sebelum tidur. Selepas scrub dan cuci, just perlu dab dab je Dalacin T. PENTING! Hanya dab dab di jerawat yang kembang mekar tu. Dalacin T nie antibiotik tau. Jangan suka hati nak dab dab merata tempat.
 

#6 Garnier Make Up Remover

Jangan selepas seharian muka ditempek dengan make up, just scrub dan cuci je. PENTING! Tolong pakai make up remover nie. Buang segala jenis bahan terlarang di kulit muka. Selepas itu, baru scrub dan cuci.

Ini hanyalah tips/petua yang berkesan pada kulit aku. Dan ini semua boleh dapatkan di Watson atau Guardian berdekatan. Harga semua mampu milik mampu dapat. Jangan risau! InsyaAllah bukan seperti local product yang jahanamkan kulit aku.
Assalamualaikum


Hari nie nak bagi tips yang berguna kepada semua yang ingin memilih kerja atau tempat kerja. Tidak kira sama ada fresh graduated atau yang ingin berhijrah ke company lain. Harap dapat membantu dan kalau ada tambahan, sila tinggalkan comments. Nanti aku update yang mana berguna.
 

1. Sesuai Dengan Kelayakan

Sebuah pekerjaan akan lebih mudah dan menyenangkan apabila anda bekerja di bidang yang sesuai dengan kelayakan yang dimiliki. Anda akan lebih menikmati dan merasa selesa dengan suasana kerja serta tugas-tugas yang menjadi tanggungjawab anda di tempat kerja kerana kelayakan anda dapat dipraktikkan untuk menyelesaikan semua pekerjaan.

Namun, apabila anda memilih untuk bekerja di luar kelayakan atau 'lari bidang' dengan alasan tertentu, maka adalah sangat penting untuk memiliki tekad dan kemampuan yang tinggi untuk mempelajari hal-hal baru yang sesuai dengan proffesion yang anda pilih. Tidak salah jika 'lari bidang', asalkan anda mempunyai tanggungjawab untuk menghadapi risiko dalam bidang yang baru.

2. Gaji

Kebanyakan orang akan menjadikan gaji sebagai watak utama dalam memilih pekerjaan. Kerana itu ramai yang memilih bertahan di sebuah tempat kerja yang menawarkan gaji besar meskipun skop kerja yang tidak begitu selesa dan menyenangkan, atau mereka yang memilih bertukar kerja ke tempat kerja baru dengan alasan untuk mendapatkan gaji yang lebih besar.

Gaji merupakan faktor yang sangat penting dalam pekerjaan, oleh kerana itu selalu pertimbangkan secara matang dan tidak terburu-buru mengenai hal ini. Bila anda memutuskan untuk berhenti dan mencari pekerjaan, pastikan gaji yang didapatkan di tempat yang baru akan lebih baik dan sesuai dengan jumlah kos yang akan anda perlukan, contohnya duit minyak, tol dan sewaktu dengannya.

3. Prestasi Syarikat

Bekerja pada sebuah syarikat besar akan membuat anda memiliki sebuah kebanggaan dan prestasi tersendiri. Hal ini juga akan mempengaruhi kemudahan yang disediakan dan keselesaan yang anda akan dapat di syarikat tersebut kerana sebuah syarikat besar semestinya memiliki kemampuan lebih untuk menjaga kebajikan pekerja.

Anda juga akan mendapat banyak faedah berbanding syarikat lain sehingga anda tidak ingin bertukar tempat kerja lain. Anda akan kekal di syarikat itu!

4. Lokasi Tempat Kerja

Paling penting untuk dipertimbangkan kerana ini akan mempengaruhi emosi anda di tempat kerja setiap harinya. Bekerja di bandar besar dan tempat kerja yang lokasinya jauh dari tempat tinggal akan membuat anda harus menghabiskan banyak masa di atas jalanraya. Hal ini sangat merugikan dan membuang banyak masa berharga anda.

5. Pengalaman Yang Akan Anda Dapat

Walaupun syarikat tempat anda bekerja hanya sebuah syarikat kecil, anda tetap dapat manfaatnya sebagai tempat untuk belajar sementara dan sebagai batu loncatan untuk dapat menembus syarikat yang lebih besar di waktu yang akan datang.

TAMBAHAN : Tegakkan Integriti

Setiap orang akan menghadapi dugaan masing-masing dalam alam pekerjaan. Walaupun belum berada dalam pekerjaan atau jawatan yang sesuai dengan keinginan, memiliki integriti yang tinggi di setiap pekerjaan merupakan hal yang wajib dimiliki. Kerana setiap kali anda berada di luar zon selesa, akan selalu ada hal yang boleh dipelajari dan digunakan sebagai bekalan untuk mencapai kejayaan pada masa akan datang. Dengan begitu, anda harus bersiap sedia dengan pengalaman yang cukup bekerja di tempat yang anda inginkan!
Credit to Cermati
Assalamualaikum


7 Cara Mudah Mencari Tempat Latihan Industri/Praktikal | Walaupun hampir tiga tahun meninggalkan zaman latihan industri atau lebih mudah dikenali sebagai praktikal, aku akan berkongsi 7 cara mudah mencari tempat latihan industri/praktikal kepada pelajar-pelajar yang sedang mencari atau bakal mencari tempat-tempat itu.

1. Tetapkan hala tuju

Paling penting dan utama, tetapkan hala tuju kita. Sebelum nak pilih tempat tu, kena tahu dengan lebih mendalam tentang bidang yang kita sedang belajar. Contohnya; belajar bidang Tourism, takkan nak pilih syarikat IT. Kenapa kena tahu? Pernah dengar tak tuah ayam nampak dikaki? Haa kita belum tahu tuah kita dimana. Kalau ada rezeki, boleh diserap sebagai pekerja tetap di syarikat itu. Sebab itu pentingnya tetapkan hala tuju.

2. Kecilkan skop

Kecilkan skop bidang yang korang belajar untuk lagi mudah mencari tempat praktikal. Contohnya IT. IT nie bidang sangat meluas! Software, hardware, system, application, networking, programming semua bawah satu bumbung iaitu IT. Jadi bagaimana nak kecilkan skop? Tentukan kekuatan korang! Kalau korang kuat atau mudah pecut dalam programming, pilih syarikat yang ada menyediakan peluang yang dalam bidang programming. Contohnya kalau Jobstreet, ada mencari jawatan programmer untuk latihan industri.

3. Cari syarikat dan selidik latarbelakang syarikat

Pernah dengar atau terbaca kisah belajar bidang kesetiausahaan tetapi praktikal kena photostat kertas kerja pembantu tadbir dan buat air. Pernah? Nak jadi macam tu ke? Atau belajar bidang IT tetapi kau kena buat sales kat luar. Haa sebab itu kena gali dalam-dalam syarikat yang bersesuaian dan selidik latarbelakang syarikat. Penting tau walaupun nampak macam tak masuk akal.

4. Tanya pendapat

Sebelum buat apa-apa keputusan, tanya pendapat orang lebih berpengalaman. Tapi ingat! Hanya pendapat dan pandangan serta nasihat. Kalau sejenis yang keji, tak perlu. Orang lebih berpengalaman mungkin akan kongsikan suasana dan bagaimana cara mudah untuk kita belajar dalam alam pekerjaan.

5. Resume dan cover letter

Pernah dengar cover letter? Cover letter nie penting tau! Jangan nak hantar resume semata-mata. Tahu tak betapa pentingnya cover letter kerana ia sebagai pembuka bicara kita. Tak ada lah terus baca resume. Macam mana nak buat resume? Sila google!

6. Email dan call syarikat

Apa korang lepas hantar resume tu terus selamat diterima laa ye? Ingat ada yang rajin ke nak belek email atau surat satu-satu? Ada sesetengah syarikat masukkan email korang dalam trash je terus. Sebab tu wajib hubungi syarikat tersebut. Bagitahu pukul berapa dan tarikh korang hantar email itu

7. Dah selesai? Tunggu jawapan

Dah selesai 1-6 langkah-langkah tu, maka tawakkal je laa. Usaha pun korang nak buatkan? Kalau diterima, alhamdulillah. Bersyukurlah.. Jangan lupa padaNya. Kalau dah berlatihan industri tu, jujur dan lakukan yang terbaik. Tetapi jangan perasan macam pekerja tetap pulak untuk kau arah orang.
 

Amaran!!!

Kalau nak cari tempat latihan industri, carilah awal-awal. Buat list syarikat satu semester awal. Contohnya latihan industri semester enam, masa semester empat tu dah buat list. Semester lima terus hantar resume dan call je. Jangan last minutes! Syarikat pun malas nak terima sebab dah taktahu korang sejenis pelajar suka buat kerja last minutes. Kalau tak diterima, meraunglah kau!

Dan, jangan focus pada duit. Maksudnya jangan focus pada elaun yang dibayar. Kalau dapat syarikat yang dekat dengan rumah dan tidak dibayar elaun, terima je. Sebab? Tak semua syarikat sediakan elaun. Kalau dapat syarikat dalam bidang korang, dekat dengan rumah dan dibayar elaun, itu bonus buat korang. So, goodluck!

Assalamualaikum


Resepi Spaghetti Aglio Olio Seafood | Dah jemu makan nasi, kita makan western pulak. Spaghetti aglio olio seafood jadi pilihan sebab aku kurang minat carbonara dan bolognese. Lagipun spaghetti aglio olio paling mudah. Tak renyah pun nak buatnya.

Aku nak kongsikan dengan korang macam mana nak masak spaghetti aglio olio seafood yang sangat mudah nie.

Bahan-bahan

1. 400 gram spaghetti
2. Secubit garam
3. Minyak zaitun
4. 10 ulas bawang putih *cincang halus
5. 2 sudu besar cili flakes
6. 1 sudu besar daun parsley
7. 2 sudu kecil lada hitam
8. 8 ekor udang *bersih dan toskan
9. 2 ekor sotong *potong, bersih dan toskan
10. Lobak merah *potong dadu
11. Tomato ceri *potong dua
12. Broccoli
13. Capsicum *potong dadu
14. 1 sudu kecil oregano
15. 3 sudu besar keju parmesan *optional
16. Lemon *optional

Cara-cara

1. Didihkan air di dalam periuk, masukkan garam dan minyak zaitun. Kemudian, masukkan spaghetti dan biarkan sehingga lembut. Angkat dan toskan!
2. Panaskan minyak zaitun di dalam kuali, tumis bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan udang, sotong dan apa-apa seafood yang korang nak letak
4. Masukkan cili flakes, lada hitam dan secubit garam
5. Masukkan tomato ceri, lobak merah, broccoli dan capsicum
6. Masukkan spaghetti dan gaul rata
7. Taburkan oregano dan parsley dan gaul rata
8. Akhir sekali, taburkan keju parmesan, perahkan sedikit jus lemon dan siap!

 

Assalamualaikum

Drama Slot Megadrama - Perempuan Tanpa Dosa Full Episode | Drama adaptasi novel Perempuan Tanpa Dosa karya Fatinilam Sari Ahmad di slot MegaDrama, Astro Ria. Dibintangi oleh Kamal Adli, Uqasha Senrose dan Uyaina Arshad. Drama terbitan Juita Viden dibawah arahan Michael Ang. Ditayangkan bermula 6 Oktober, setiap Isnin hingga Khamis pukul 10 malam di Astro Ria dan Ria HD.

Sinopsis

Demi maruah, Datuk Majid terpaksa mengahwinkan anak tunggalnya, Lily dengan Rizal dan Rizal hanya akan melepaskan Lily sebaik saja Lily selamat melahirkan anak yang dikandungnya. Sebagai imbuhan, Rizal meminta sejumlah wang dan dengan wang tersebut dia membina hidup di kampung halamannya. Saat perasaan sayang dan kasih Lily pada Rizal mula bercambah, Eddie datang semula untuk merebut kasih Lily dan juga anak di dalam kandungan. Walaupun pada mula, Lily tekad memilih untuk terus bersama Rizal tetapi perasaannya menjadi berbelah bagi tatkala dia mengetahui akan hubungan Rizal dengan Usu Sakinah. Lalu dia pergi membawa diri dan anaknya pulang ke Kuala Lumpur. Menyedari keadaan Lily dan Rizal, Usu Sakinah telah menguburkan harapannya terhadap Rizal lalu merima pinangan Rahman. Tika ketiadaan Lily, Rizal benar-benar merasa kehilangan dan kerinduan dan menyedari bahawa dia telah mula menyayangi Lily dan cuba memujuk Lily kembali ke pangkuannya. Berjayakah Rizal?

 Assalamualaikum

12 Tips Tingkatkan Trafik Blog | Sebagai seorang blogger, kita mesti nak setiap perkongsian dalam blog nie sentiasa melonjak naik. Bukan mudah untuk tingkatkan trafik blog apatah lagi kalau kita hentam kromo sahaja. Semuanya memerlukan masa dan cara untuk tingkatkan trafik blog.

Kalau sekadar untuk suka-suka, mesti tak kisah pasal trafik. Tetapi selepas kita tahu hanya dengan trafik blog, kita boleh jana pendapatan, barulah gigih nak tingkatkan trafik blog. Am I right? Hihihii..

Disini aku akan kongsikan dengan korang macam mana nak tingkatkan trafik blog selepas beberapa bulan aku cuba praktikkan. Alhamdulillah.. menjadi tau tips nie! Kaedahnya mudah, antara korang usaha atau tidak untuk lakukannya.

Tips 1: Info yang bermanfaat

Kalau sebelum nie selepas je aku taip segala ayat dalam blog, terus aku hit button publish tanpa semak semula isi kandungan dalam tu. Itu salah!

Sebelum korang hit button publish tu, pastikan artikel tu bermanfaat untuk semua walaupun sekadar luahan perasaan korang. Jangan tajuk gempak macam Majalah Mangga tapi isi hampeh!

Tips 2: Pengisian yang padat dan lengkap

Google nie suka kalau pengisian blog kita padat dan lengkap. Kalau lebih daripada 300 patah perkataan tu sangat bagus tetapi bukan sekadar banyak patah perkataan je. Pengisian haruslah bermanfaat!

Aku pun masih praktikkan benda nie. Tingkatkan dulu pengisian dalam artikel baru boleh tingkatkan trafik blog.

Tips 3: Manfaatkan SEO

SEO (Search Engine Optimization) nie sangat terkenal di bibir para blogger. Hanya yang mahir mampu praktikkan SEO sepenuhnya dalam sesuatu artikel mereka. Tetapi tak bermakna kita tak mampu tau!

Dengan sedikit ilmu tentang SEO pun dapat membantu untuk tingkatkan trafik blog. Kuncinya, rajin belajar dan rajin untuk usaha!

Korang boleh belajar banyak benda tentang SEO, keywords dan banyak lagi dengan Bite Media Consultants.

Tips 4: Pautan ke artikel lama

Bila dah lama artikel korang publish dan artikel tu tak berapa menarik, memang tenggelam takkan timbul laa kan. Korang perlu tahu bahawa interlink adalah salah satu cara untuk meningkatkan trafik blog.

Kenapa? Bila dah update artikel baru, selitkan sekali artikel lama dah entry tersebut. Dengan kaedah tersebut, pembaca akan habiskan masa lebih lama dalam blog korang.

Tips 5: Responsive template blog

Pemilihan template blog memainkan peranan penting tau! Pilh template blog yang responsive dan pastikan template tersebut mudah untuk pembaca navigate ke sesuatu artikel lain.

Tips 6: Register google analytics

Dah register Google Analytics? Setiap hari aku akan semak trafik blog aku melalui google analytics. Berpandukan google analytics, aku akan tahu artikel mana yang menjadi pilihan ramai, berapa orang yang singgah, bounce rate dan banyak lagi!

Bounce rate tu penting tau! Apabila bounce rate aku tinggi, aku gelabah semua. Bounce rate tu mainkan peranan penting untuk blog tau.

Tips 7: Update blog secara konsisten

Jangan setahun sekali nak update blog. Korang perlu update blog secara konsisten agar pembaca tahu yang blog nie masih wujud. Nanti orang lupa kewujudan blog kita jika jarang sekali baru update.

Sebagai permulaan, update blog seminggu sekali. Kemudian, korang boleh cuba buat kekerapan untuk update blog. Satu entry setiap hari? Boleh cuba?

Baca: 4 Hal Berkaitan Broken Link

Tips 8: Emailkan artikel baru kepada pembaca

Kalau korang perasan widget aku ada follow by email kan? Aku wujudkan benda tu untuk memudahkan urusan aku. Macam mana?

Setiap kali aku update artikel terbaru, followers aku akan terima notifikasi melalui email. Maka secara tak langsung, followers aku akan tahu terdapat artikel baru. Mudah bukan?

Tips 9: Ping link artikel baru ke media sosial

Selain tips 8 aku tu, ping link artikel ke media sosial. Media sosial mempunyai pengaruh sangat tinggi! Dan itu sangat membantu untuk menarik pengunjung ke blog kita.

Sebagai contoh, groups dalam facebook. Aku join banyak groups blogger dalam facebook. Jadi, setiap kali aku publish artikel terbaru, aku akan ping aku punya link artikel disitu.

Tips 10: Galakkan pembaca untuk kongsikan artikel

Pastikan dibawah artikel korang terdapat button share to media sosial. Kerana cara itu mudahkan pembaca untuk kongsikan artikel korang ke media sosial mereka. Secara tak langsung kenalan mereka tahu kewujudan dan artikel menarik korang.

Tips 11: Bina networking sesama blogger

Rakan blogger merupakan rakan maya kita. Jadi, korang tak boleh beranggapan mereka itu musuh untuk bersaing. Kita perlu berinteraksi sesama blogger supaya dapat berkongsi tips tentang blog, event bersama dan sebagainya.

Networking itu penting untuk luaskan lagi pengalaman dan lebarkan sayap dalam dunia blogging ini.

Tips 12: Guna kaedah backlink sesama blogger

Pernah dengar kaedah backlink? Kaedah ini sangat menarik tau! Kerana dengan kaedah backlink, kita dapat membantu sesama blogger untuk memperkenalkan lagi artikel mereka.

Macam mana kaedah backlink? Korang masukkan link artikel blog mereka dalam artikel korang dan mereka buat sama seperti korang buat.

Dan ini sahaja tips yang aku kongsikan dengan korang. Macam aku terangkan di atas, aku pun masih praktikkan lagi sebab aku nak lonjakkan lagi trafik blog aku.

Assalamualaikum


Koleksi Resepi Mudah, Sedap Dan Jimat | Aku kongsikan dengan korang beberapa himpunan resepi mudah, sedap dan jimat. Jangan anggap bila mudah tu tak sedap tau! Rasa tetap sedap dan mengenyangkan.

Resepi Ayam Goreng Kunyit

Bahan-bahan

1. 200 gram dada ayam *potong dadu, cuci bersih dan toskan
2. 3 sudu tepung jagung
3. 1 sudu serbuk kunyit
4. Secubit garam
5. Kacang panjang *potong
6. Lobak merah *potong
7. 1 biji bawang besar *potong
8. 1 tangkai cili besar *potong

Cara-cara

1. Gaulkan dada ayam dengan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam. Perap sekurang-kurangnya 10 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan
3. Apabila ayam hampir masak, masukkan kacang panjang dan lobak merah
4. Akhir sekali, masukkan bawang besar dan cili yang telah dipotong
5. Gaul seketika dan sedia untuk dihidangkan

Resepi Udang Kari Goreng Cili Kering

Bahan-bahan

1. 10 ekor udang segar *bersih dan toskan
2. 1 sudu kecil serbuk kari
3. 8 tangkai cili kering *potong
4. 2 biji bawang merah *potong
5. 3 ulas bawang putih *diketuk
6. 1 biji bawang besar *blend
7. Lobak merah *boleh tukar kepada sayur-sayuran lain

Cara-Cara

1. Gaulkan udang bersama serbuk kari dan bawang yang telah blend, dan perapkan seketika
2. Panaskan minyak, tumiskan cili kering, bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
3. Kemudian, masukkan lobak merah yang telah dipotong
4. Masukkan udang dan masak seketika
5. Perasakan dengan gula dan garam
6. Gaul sebati dan siap

Resepi Sotong Masak Kicap Lemon

Bahan-bahan

1. 3 ekor sotong sederhana besar *potong, cuci dan toskan
2. 1 biji bawang holland *dipotong bulat
3. 2 biji bawang merah *blend
4. 2 ulas bawang putih *blend
5. 2 biji cili padi *potong
6. 2 batang bendi *potong
7. 1 sudu kecil blackpepper
8. 1 sudu kecil lada sulah
9. 2 sudu kecil jus lemon
10. 1 sudu kecil serbuk kunyit
11. 3 sudu besar kicap

Cara-cara

1. Perapkan sotong yang telah dicuci dengan serbuk kunyit, lada sulah, blackpepper, jus lemon, bawang merah dan bawang putih selama 20 minit
2. Panaskan kuali dan letak sedikit minyak. Masukkan sotong yang telah diperap dan biarkan sehingga separuh masak
3. Masukkan bendi dan gaul seketika
4. Masukkan kicap dan korang boleh tambah sedikir air jika nak berkuah
5. Perasakan dengan garam dan gula
6. Taburkan bawang holland dan cili padi yang telah siap dipotong
7. Gaul biar sekata dan siap!

Resepi Udang Masak Blackpepper

Bahan-bahan

1. 10 ekor udang *bersih dan toskan
2. 1 biji bawang merah *potong
3. 3 ulas bawang putih *potong
4. 2 biji cili api *potong
5. Brokoli
6. Lobak merah
7. 2 sudu sos tiram
8. 3 sudu sos blackpepper
9. 1 sudu kecil blackpepper
10. 1 sudu kecil lada sulah *optional
11. Sedikit air

Cara-cara

1. Panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan bertanda yang telah dipotong sehingga naik bau
2. Masukkan sos tiram, sos blackpepper dan sedikit air
3. Masukkan udang dan gaul sekejap
4. Masukkan brokoli dan lobak merah. Gaulkan dan biar seketika
5. Masukkan 1 sudu blackpepper dan lada sulah
6. Perasakan dengan bahan perasa
7. Gaul rata dan siap!

Resepi Kupang Masak Pedas

Bahan-bahan

1. 1 kg kupang *bersih dan toskan
2. 2 biji bawang besar *kisar
3. 3 biji bawang merah *kisar
4. 5 ulas bawang putih *kisar
5. 20 tangkai cili kering *kisar
6. Air asam jawa
7. 2 sudu sos tiram
8. 1 batang serai *diketuk
9. 1 biji bawang besar *dipotong bulat

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan serai yang diketuk
3. Masukkan sos tiram
4. Masukkan kupang dan gaul dengan bahan tumisan
5. Masukkan air asam jawa dan gaul biar sebati
6. Tutup kuali 5 minit supaya kupang masak
7. Perasakan dengan garam dan gula
8. Tabur bawang besar yang dipotong bulat dan siap!

Resepi Lala Masak Pedas

Bahan-bahan

1. 1 kilo lala segar
2. 2 biji bawang besar *kisar
3. 5 ulas bawang putih *kisar
4. 2 cili besar *kisar
5. 8 cili padi *kisar
6. 2 cm kunyit hidup *kisar
7. Semangkuk kecil air asam jawa
8. 2 batang serai diketuk

Cara-cara

1. Masukkan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan serai yang telah diketuk
2. Masukkan lala dan gaulkan biar sebati dengan bahan tumisan dan tutup kuali dalam 5 - 10 minit
3. Perasakan dengan garam dan gula. Jika nak letak ajinamoto atau perasa yang lain, itulah optional anda
4. Masukkan air asam jawa dan gaulkan. Biarkan lagi 5 minit dan siap!

Resepi Ketam Goreng Kari

Bahan-bahan

1. 4 ekor ketam *siap cuci dan potong dua
2. 2 biji bawang merah *kisar/tumbuk
3. 3 ulas bawang putih *kisar/tumbuk
4. 1 sudu besar serbuk kari *bancuh dengan sedikit air
5. 1 sudu besar cili kisar/cili boh
6. 1 sudu besar sos tiram
7. 1 sudu besar sos cili
8. 2 tangkai daun kari

Cara-cara

1. Gaulkan ketam dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng sebentar, angkat dan ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan merah. Selepas itu, masukkan daun kari
3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak
4. Masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis seketika. Masukkan sedikit air agar tumisan tidak hangit. Perasakan dengan gula dan garam.
5. Akhir sekali, masukkan ketam dan gaulkan biar sekata dengan api yang perlahan dan biarkan seketika supaya kuah menjadi pekat. Siap!

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahan

1. 10-20 ekor udang galah/udang harimau
2. 3cm kunyit hidup *kisar/tumbuk
3. 1 kotak santan
4. 15-20 batang cili padi *kisar/tumbuk
5. 1 biji bawang merah kecil *kisar/tumbuk
6. 2 helai daun kunyit diracik halus
7. 1 cawan air
8. 2 batang serai dititik

Cara-cara

1. Panaskan kuali dan masukkan bahan yang dikisar dan masukkan air sedikit demi sedikit
2. Masukkan daun kunyit, serai dan biarkan seketika
3. Masukkan udang dan biar bertukar warna menjadi merah.
4. Pastikan api sentiasa kecil
5. Masukkan santan dan sentiasa kacau supaya tak pecah minyak.
6. Perasakan dengan garam dan gula
7. Sedia untuk dihidangkan. Siap!

Resepi Ayam Bakar Oven


Bahan-bahan

1. Seekor ayam yang bersih dipotong dan dicuci
2. 10 ulas bawang putih (Boleh lebihkan kalau suka) *kisar/tumbuk
3. 6 cili padi *kisar/tumbuk
4. 2 inci halia *kisar/tumbuk
5. 2 sudu besar lada hitam *kisar/tumbuk
6. 3 sudu besar madu
7. 2 sudu besar sos tiram
8. 3 sudu besar kicap manis
9. 2 sudu besar sos blackpepper *Optional

Cara-cara

1. Tumbuk bahan-bahan bertanda
2. Masukkan bahan-bahan siap ditumbuk bersama madu, sos tiram, kicap manis dan sos blackpepper ke dalam bekas dan masukkan ayam, gaul sehingga sebati.
3. Perapkan ayam bersama bahan-bahan itu sekurang-kurangnya setengah jam.
4. Susun ayam di atas dulang oven yang telah dilapik dengan aluminium foil.
5. Panas oven dengan suhu 230°c selama 10minit.
6. Bakar dengan suhu 230°c selama 30minit. Selepas 30minit, balikkan ayam dan curahkan sos perapan ayam tadi diatasnya dan masak lagi 15minit.
7. Siap dan sedia untuk dihidangkan!

Resepi Kerepek Paru Lembu

Bahan-bahan

1. Paru lembu yang siap di rebus
2. 2 sudu serbuk kunyit
3. Garam
4. Ajinomoto *optional

Cara-cara

1. Potong baru nipis-nipis
2. Gaulkan bersama serbuk kunyit, garam dan ajinomoto
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga garing
4. Angkat dan toskan. Siap!