Assalamualaikum


eczerma-atopic dermatitis


Cara Atasi Masalah Ekzema Yang Kronik | Mandian | Korang ada masalah ekzema? Gatal-gatal yang boleh kita tergaru-garu sampai luka kulit. Ekzema yang juga dikenali sebagai atopic dermatitis (kulit). Ekzema tidak semestinya bayi, orang dewasa juga masih ada ekzema ya.


Apakah Penyebab Ekzema?


  1. Keturunan yang mempunyai sejarah ekzema
  2. Alahan dari pelbagai punca
  3. Kulit kering, gatal dan sensitif pada cuaca dan keadaan yang panas, kain yang berbulu dan permukaan yang kasar
  4. Alahan pada bahan makanan dan lain-lain yang menyebab ekzema
  5. Punca lain yang boleh menyebabkan ekzema:
  6. Infeksi virus terhadap kulit
  7. Alahan terhadap bahan kimia; sabun, pencuci dan minyak wangi
  8. Lain-lain jangkitan


Tanda-tanda Ekzema


  1. Tompok-tompok yang gatal, terjadinya kulit kering dan gatal-gatal pada tangan, leher, muka dan kaki
  2. Kemerahan pada kulit, bersisik dan perubahan warna kulit
  3. Timbulnya bengkak-bengkak yang kecil pada kulit


Cara Merawat Ekzema


Seperti sedia maklum, ekzema ini tidak boleh sembuh tetapi boleh dirawat secara berkala. Macam mana nak merawat ekzema?


  1. Korang perlu menggunakan ubat pencegah gatal; antihistamin
  2. Gunakan losyen atau krim pelembap agar kulit tidak kekeringan yang menyebabkan gatal


Tetapi jika makin teruk atau tidak mengurangkan langsung, dapatkan rawatan doktor dengan segera.


Cara Atasi Masalah Ekzema


  1. Pastikan korang berada dalam bilik yang selesa dan pengudaraan yang sesuai
  2. Elakkan mandi air panas atau suam
  3. Elakkan memakai baju yang berlapis-lapis. Gunakan pakaian yang kain kapas dan nipis
  4. Jangan memakai pakaian menggunakan fabrik yang kasar dan tidak serap peluh
  5. Jangan menggunakan sabun antibakteria
  6. Kenal pasti alahan dari alahan


Sebamed Cleansing Bar Merawat Masalah Ekzema


eczema-sebamed


Aku yang mempunyai masalah ekzema sejujurnya sangat-sangat susah nak cari sabun bersesuaian dengan kulit aku. Pernah guna sabun antibakteria, menangis ye tahan gatal dan pedih akibat kulit menjadi terlampau kering.


Atas nasihat doktor, aku tukar sabun dan tidak lagi menggunakan sabun antibakteria. Aku hanya menggunakan sabun biasa. Tetapi sekarang aku baru mencuba Sebamed Cleansing Bar. Alhamdulillah.. sepanjang aku cuba sabun ini, aku tidak lagi hadap masalah kulit kering dan gatal.


Kandungan Sebamed Cleansing Bar


sebamed-eczema


Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Triticum vulgare starch, Stearic Acid, Cetearyl Alcohol, Palmitic Acid, Talc, Lactic Acid, Aqua, Lecithin, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Betaine, Panthenol, Inulin, Sodium Cocoyl Glutamate, Tocopheryl Acetate, Glycine, Magnesium Aspartate, Alanine, Lysine, Leucine, Benzophenone-4, Tartaric Acid, Parfum, CI 47005, CI 61570, CI 77891.


Sabun ini mempunyai klinikal test tau! Sebab tu aku yakin untuk menggunakannya. Dan aku akan terus gunakan sabun ini. Harga pun murah je! Jadi, aku sarankan kepada korang yang mempunyai ekzema untuk cuba Sebamed Cleansing Bar.



Assalamualaikum



Facebook Aku Disabled | Ingatkan hari yang indah, malangnya tidak. Bangun pagi tadi, ternampak notification Instagram. Aku ingatkan notification apa, terus access Instagram aku. Ehh! Kenapa dapat notification nie?



Haa! Aku dapat notification nie. Otak aku terus jem! Aku terus terfikir, akaun Instagram baru yang mana pulak nie? Aku tak rajin laa nak create akaun baru. Terus aku ke Accounts Center dan remove baru tu.


Klimaksnya bila aku nak upload gambar dalam Facebook. Baru klik icon Facebook, terus terlogout sendiri. Aku pelik laa. Bila nak login, tak boleh dah. Bila klik forgot password, tak dapat trace akaun aku. Masukkan nombor handphone dan email pun sama, tak dapat trace. Seolah-olah tak pernah wujud!



Entah anak manusia mana qnguyen.thanhtamqzqh nie! Emosi aku sepanjang hari tau gara-gara hilang Facebook. Dah laa kat situ tempat aku cari makan melalui review. Sedih tau! Facebook dah berusia 10 tahun. Penat aku create networking kat sana 😭


Lagi bernasib baik bila aku dapat selamatkan fanpages eyqahasnandotcom. Macam mana aku dapat selamatkan? Dulu aku sempat add husband aku untuk access fanpages tu. So, selamatlah pages tu. Friends dan followers aku untuk Facebook sahaja yang hilang 😭


Korang, mehh add Facebook baru aku 👉 Eyqa Hasnan.

Assalamualaikum


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Kenapa Korang Perlu Miliki Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i | Murah Dan Mampu Milik | Bila sejenis cepat terpengaruh, sangat berbahaya ya. Suami aku pun risau kalau aku nie cepat sangat terpengaruh. Pantang di tunjuk barang-barang baru dan best, confirm cepat je aku add to cart. Hahahahahaaa..


Korang korang! Sini sini.. aku nak meracun sikit. Korang pernah tak scroll shopee, ternampak wireless keyboard nie? Alaa.. wireless bluetooth yang retro keycap comel-comel macam aku nie. Bulat-bulat berwarna-warni seperti kehidupan yang ceria.


Aku nie sejenis kalau nak menaip, mesti nak keycap yang soft ya. Aku pernah guna keyboard yang keycapnya a bit hard. Menyampah ye! Sekali dengan pakej lag teruk dan bunyi yang kuat. Keyboard aku sebelum nie keyboard mekanikal tu je. Tapi kali nie aku berubah angin. Kita cuba keyboard aku.


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Comel kan? Walaupun nie seorang yang anti warna pink, kadang kadang aku pilih pink untuk nampak ceria dan comel. Keyboard nie dah lama aku aim tapi aku nie mengumpul duit dulu. Beli menggunakan duit review yang aku dapat. Okay laa tu kan? Boleh dikatakan self reward untuk aku.


Korang! Aku nak bagitahu nie.. korang perlu dapatkan keyboard nie sekarang!


Kenapa Korang Miliki Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i didatangkan dengan 84 keycap dengan keyboard bersaiz 12.6 x 5.4 x 1.2 inci. Keyboard ini menggunakan dua biji batteri AAA dan korang boleh connect dengan mana-mana devices Mac, iOS, Windows, Android menggunakan bluetooth.


Ciri-ciri Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Keyboard yang ergonomik dan memberikan keselesaan kepada pengguna. Dengan noise-redusing techonology, bila korang tekan-tekan keyboard nie pun tak mengganggu ya bunyinya.


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Reka bentuk keycap yang retro dan unik ini juga dapat membantu mengurangkan keletihan jari jemari semasa tempoh penggunaan yang lama.


Selain itu, keyboard ini juga mempunyai button shortcut ya. Nak print screen, volume, copy paste semua ada. Mudah kan?


Jenama: Ajazz

Model: Papan Kekunci Bluetooth 308i

Versi Bluetooth: 3.0

Warna: Kuning, Kelabu, Hitam, Putih, Berbilang warna (Pilihan)

Kunci: 84

Saiz: 320 * 137 * 30.5mm / 12.6 * 5.4 * 1.2 inci

Tukar Kehidupan: 10 Juta Kali

Bateri: 2 * AAA

Keperluan Sistem: untuk Mac, iOS, Windows, Android

Berat: 300g / 10.6oz


Cara Connect Keyboard Dan Device


Mudah sangat! Nanti ada manual book. Kalau korang nak connect dengan device, pastikan device korang on bluetooth ya. Keyboard tu korang hanya tekan serentak button Fn + C selama 2 saat macam tu, terus boleh connect dan guna macam biasa.


Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i

Power saving pada keyboard ini akan membantu penjimatan bateri tau! Selepas 15 minit tiada penggunaan, keyboard ini akan auto sleep dan disconnect bluetooth dengan sendirinya.


Harga Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Keyboard nie boleh di dapatkan dengan harga bawah RM100. Aku beli yang aku punya dengan harga RM75.00 sahaja. Ada yang lagi murah tapi satu warna je laa keyboard. Tapi yang bagusnya seller nie, aku order je terus pos. Tapi dua hari baru sampai sebab courier shopee express.


Nahh link untuk korang membeli Wireless Bluetooth Keyboard Ajazz 308i


Berbaloi Ke Keyboard Ajazz 308i


Personally, bagi aku berbaloi. Keyboard sangat-sangat memudahkan kerja aku untuk guna dimana sahaja. Aku kadang-kadang menggunakan tablet untuk selesaikan tugasan dengan segera. Maka, bila ada keyboard nie, semuanya smooth je. Dengan saiz kecil dan harga mampu milik, sangat berbaloi memiliki keyboard Ajazz 308i.

Assalamualaikum


buat duit usd-intellifluence


Jana Duit Dalam USD Dengan Mudah | Bila tengok orang lain yang bergelar housewife jana duit melalui blog, mesti korang pun teringin kan? Sekurang-kurangnya menjadi side income yang menampung perbelanjaan yang lain.


Tapi macam mana nak jana duit dalam USD dengan mudah? Perlukan apa-apa requiremens blog ke? Haa.. aku tahu, mesti korang tertanya-tanya kan? Mehh sini aku terangkan kepada korang.


Aplikasi Intellifluence


buat duit usd-intellifluence


Intellifluence adalah aplikasi yang baru yang mempunyai influencer seperti korang yang ingin mencuba produk dan perkhidmatan dan akan mendapat ganjaran daripada hasil kerja tersebut.


buat duit usd-intellifluence

Bila korang dah register Intellifluence secara percuma, korang perlu mengisi profil korang dengan lengkap. Pastikan 100% baru mudah korang mendapat job lain tau! Tapi sebelum register tu, make sure blog korang dah ada domain sendiri tau!


Selain itu, semasa korang menunggu tawaran daripada client, korang boleh pergi Marketplace di mana client ada menyiarkan tawaran yang terbuka kepada semua influencer.


buat duit usd-intellifluence

Jika korang melihat peluang yang menarik perhatian anda di Marketplace, korang boleh memohon untuk mendapatkannya atau meminta butiran lanjut.


Dengan aplikasi Intellifluence ini, korang dapat jana duit dalam USD dengan mudah dan selamat ya. Kaedah pembayaran juga melalui akaun Paypal. So, make sure korang ada akaun itu. Tunggu apa lagi? Jom register sekarang!


Register disini 👉 Intellifluence.com

Assalamualaikum




Pelbagai Koleksi Permainan Online Dalam Platform Solitaire.org | Bila malam hujung minggu macam nie, memang aku akan buat aktiviti sendiri bersama suami aku. Contohnya layan movie sampai pagi atau bermain permainan online. Biasanya melalui telefon bimbit atau komputer.


Bermain games nie sebenarnya dapat menghilangkan tekanan tempat kerja tahu tak? Kalau aku main games, focus betul sampai suami aku tegur. Berjam-jam pun aku sanggup ya! Asalkan aku tak payah fikir masalah lain. Hihihihii..


Hye hye! Nak tahu tak? Aku jumpa satu platform games menggamit kenangan lalu. Solitaire.org seolah olah memberi aku ruang aku mengimbau zaman komputer kotak tu. Dulu selalu berebut komputer dengan ayah sebab nak games solitaire nie.


solitaire.org-games solitaire

Aku pun apa lagi.. terus layan games solitaire tau! Siap berebut dengan suami aku kali nie. Makan pun depan komputer. Apoooo? Hahahahaa.. perangai betul bila dah jumpa games macam nie. Dah laa dari dulu aku cukup addicted dengan games solitaire.


Dulu pernah tau maa aku marah aku sebab aku terlampau addicted layan games solitaire nie. Yelaa, berjam-jam main sampai tak siapkan kerja sekolah. Tapi tu dulu, sekarang dah kerja dan dah berumahtangga, aku dah pandai bahagikan masa.


Selain itu, dalam platform Solitaire.org juga mempunyai pilihan lain. Banyak tau pilihan lain dan semestinya menggamit memori lama korang.


solitaire.org-solitaire-minesweeper

Minesweeper! Tipulah kalau korang tak pernah main games nie. Aku cukup geram kalau main games nie. Hahahahahaa.. tekan tekan je terus boom! Masa suami aku main games nie, baru dua tekan dah kena boom. Entah apa perangai laa asyik terkena periuk api.


solitaire.org-solitaire-minesweeper-word search
 

My favourite all the time, word search! Kalau permainan word search nie, aku cukup minat ya. Kalau bukan online pun, aku sanggup beli buku word search sampai bersiri-siri. Anak saudara sulong aku sangat mewarisi perangai aku. Minat main games word search. Tajamkan minda katanya.


Seriously, dalam permainan online bukan semuanya tidak elok ya. Masih ada games yang memberikan manfaat kepada kita dan anak-anak. Tak salah kalau korang memberi ruang dan peluang untuk anak-anak korang bermain asalkan pantau waktu.


Nak tahu kenapa aku suka bermain games dalam Solitaire.org? Kerana dalam platform nie tiada iklan. Maka tercapailaa hasrat aku untuk bermain tanpa gangguan. Hanya aku dan games sahaja. So, kalau korang nak hilangkan tekanan korang dengan games, disinilah tempatnya.


Assalamualaikum




Platform Permainan Online Yang Selamat Untuk Kanak-Kanak | Dalam kehidupan masing-masing semestinya mempunyai kenangan indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak. Kenangan yang sentimental value yang sangat tinggi. Aku juga mempunyai kenangan terindah itu.


Kenangan yang sentiasa mekar dan segar dalam ingatan. Menggamit kenangan dan membuatkan aku terlalu ingin ke masa lalu. Nak mengulangi kenangan itu. Bermain tanpa fikirkan masalah.



Semasa zaman kanak-kanak, aku merupakan budak yang sangat aktif dan lasak. Terjun longkang, tangkap ikan dalam paya, main layang-layang, main pasir, main bola sepak, baling selipar, lumba lari, getah dan sebagainya.


Sejujurnya, permainan zaman kanak-kanak dulu merupakan terapi untuk mengurangkan tekanan dalam pelajaran. Itu cara kanak-kanak zaman dahulu bergaul dan berkawan. Hiburan yang murah jika dibandingkan dengan kanak-kanak zaman sekarang.


Namun, zaman telah berubah. Berbeza dengan kanak-kanak zaman sekarang. Zaman sekarang semuanya dihujung jari. Masa berlalu terlalu pantas dan teknologi semakin canggih. Perkenalan dan berkawan juga melalui aplikasi permainan.


Cara mendidik melalui peredaran zaman


Kita tidak boleh membandingkan kaedah membesarkan anak-anak. Anak-anak zaman sekarang perlu mengikut peredaran zaman. Berikan sedikit waktu untuk anak-anak mengurangkan tekanan dan beban yang dorang lalui.


Apa yang aku perasan, anak-anak diusia 7 tahun sudah mempunyai tablet. Tidak dapat dipertikaikan lagi, itu cara-cara untuk kita sebagai ibu bapa perkenalkan gajet agar anak-anak mahir dan tidak ketinggalan dalam teknologi.


Kenalkan kepada anak-anak platform https://plays.org/



Tapi pernah tak korang perasan anak korang download pelbagai permainan sehingga full storage? Apa kata korang perkenalkan kepada mereka platform https://plays.org/ untuk bermain permainan. Dan korang juga boleh terus ke https://plays.org/games/ untuk melihat senarai permainan baru.


games online-educational

Bukan itu sahaja, dalam platform itu juga mempunyai educational games. Tidaklah anak-anak korang hanya terdedah kepada permainan semata-mata.


Dan jangan risau, dalam platform ini, permainan sentiasa ditambah dalam semasa ke semasa. Anak-anak korang takkan sempat bosan punya. Tunggu apa lagi? Jom main sekarang!

 Assalamualaikum





Mortgage Calculator UK Membantu Kiraan Pasaran Hartanah | Semasa Covid19 melanda dunia, seluruh negara terkena tempiasnya dari segi kesihatan, ekonomi yang meleset, hilang pekerjaan dan sebagainya. 


Tak lupa juga apabila kita terpaksa bekerja dari rumah. Dan apa yang aku perasan apabila bekerja dari rumah, perspektif terhadap hartanah semakin berubah. Beli rumah atau menyewa merupakan dua benda yang mempunyai pro and cons tersendiri.


Ada orang fikir menyewa lebih baik berbanding membeli rumah. Semuanya bergantung pada kewangan korang sendiri. Jika korang mampu, korang dah boleh membeli sebuah rumah. Tak perlu menyewa rumah lagi.



Menurut Bloomberg, Gilles Martin, yang syarikat ujian makmalnya Eurofins berkembang pesat semasa wabak itu, dan abangnya telah membeli empat vila dengan harga lebih daripada €130 juta di "Billionaire Peninsula"

Nampak tak? Walaupun Covid19 melanda diseluruh dunia dan pasaran hartanah turut terkesan, namun masih ada yang membeli untuk pelaburan jangka masa panjang.

Sekiranya jika korang memutuskan untuk membeli rumah namun tidak tahu cara pengiraan untuk kadar faedah pinjaman daripada pihak bank, korang boleh menggunakan Mortgage Calculator UK untuk membuat kiraan.

Mortgage Calculator UK




Mortgage Calculator UK pada asalnya memenuhi keperluan pasaran UK tetapi ia juga boleh digunakan walaupun korang membeli rumah di Malaysia. Ini kerana hanya unit mata wang dan harga rumah yang berubah.

Menariknya menggunakan Mortgage Calculator UK kerana mudah sahaja nak guna. Kalau tengok dalam kalkulator tersebut, ada tertulis mengenai harga rumah, bilangan tahun sehinggalah total harga kena bayar termasuk bunga.

Kesimpulannya, kalau korang berminat nak beli atau ada perancangan untuk membeli rumah, korang bolehlah guna kalkulator tersebut agar perancangan korang lebih teratur.


Sebagai contoh hasil pengiraan yang aku telah buat. Jumlah pinjaman aku adalah £668,007.32 bersamaan RM3,566,194.90. Dan pinjaman bulanan yang perlu aku bayar adalah £2,126.69 bersamaan RM11,353.45.

Nampak tak gambarannya? Korang yang nak membeli rumah boleh membeli mengikut kemampuan kewangan masing-masing. Dan hanya dengan menggunakan Mortgage Calculator UK, korang boleh kira sendiri berapa kos bayaran bulanan yang perlu bayar. Mudah kan?

Assalamualaikum

Rebut Tawaran Jam Tangan Terbaharu Huawei GT 3 SE | Huawei Consumer Business Group (CBG) baru-baru ini melancarkan jam tangan pintar edisi terbaharunya, HUAWEI WATCH GT 3 SE.  Kini boleh didapati di  Kedai Dalam Talian Rasmi HUAWEI dan Kedai Pengalaman HUAWEI dengan hanya RM899, pengguna boleh membuat permintaan pra-pesanan mereka dan mendapat rebat segera RM200 untuk masa terhad sehingga 11 November 2022. 


Menyampaikan jam tangan pintar peringkat kemasukan yang canggih, HUAWEI WATCH GT 3 SE merangkumine keperluan penjelajah bandar, peminat sukan dan kecergasan, dan individu yang berfokuskan kesihatan. Menggabungkan fesyen dan fungsi, HUAWEI WATCH GT 3 SE membantu menangani masalah pengguna dan membolehkan mereka bergerak ringan untuk merangkul alam sekitar dengan reka bentuk yang ringan dan pemakaian yang selesa.


Ringan dan penuh ciri memenuhi keperluan peringkat kemasukan


Dibina dengan mengutamakan peminat sukan, estetika ringan dan berongga HUAWEI WATCH GT 3 SE menggabungkan fesyen dan fungsi, membolehkan pengguna meneroka persekitaran mereka dengan pakaian pergelangan tangan yang mudah dibawa dan ringan.


Terdiri daripada rupa yang sama sekali baharu, jam tangan ini memberikan pengguna pilihan yang lebih bergaya dan halus dalam reka bentuk antara muka baharu pada paparan warna AMOLED 1.43 inci. Paparan warna definisi tinggi jam tangan menggunakan resolusi definisi tinggi 466 x 466 dengan 326 PPI, membolehkan warna yang jelas dipersembahkan pada skrin.


Tambahan pula, skrin Corning Gorilla Glass digunakan, membawa jaminan rintangan haus dengan gentian polimer yang kukuh.


Walaupun menggunakan teknologi indah dan bahan tahan lama, HUAWEI WATCH GT 3 SE hanya mempunyai berat 35.6g (tanpa tali) dan ketebalan keseluruhan hanya 11mm (badan jam tangan). Jam tangan ini didatangkan dalam dua warna, hitam dan hijau, dengan pelbagai pilihin muka jam tangan. Selain daripada beribu-ribu tema muka jam tangan, pengguna boleh menggunakan foto OOTD dan Mod Potret untuk mencipta wajah jam tangan yang diperibadikan yang unik untuk mereka.


Dengan penggunaan yang meluas dan pengecasan pantas, HUAWEI WATCH GT 3 SE menyediakan penggunaan berterusan selama dua minggu sebelum perlu dicaj.


HUAWEI WATCH GT3 SE ialah Jam Tangan Pintar yang sempurna untuk sukan harian

Persekitaran fizikal di mana kita bersenam boleh menjadi keras pada masa-masa tertentu. Oleh itu, peminat sukan perlu diiringi oleh jam tangan pintar yang dapat menahan keadaan cuaca yang keras dan melampau.


HUAWEI WATCH GT 3 SE menyokong rintangan  air 5ATM  yang memenuhi standard ISO 22810:2010, membolehkan ia beroperasi pada kedalaman sehingga 50 meter selama 10 minit. Bekerjasama dengan lima sistem satelit utama: GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo dan QZSS, jam tangan ini menggunakan cip kedudukan GNSS lima sistem terbina dalam, berketepatan tinggi yang memberikan prestasi anti-gangguan yang sangat baik untuk semua latihan.


Untuk terus membantu pengguna dalam senaman mereka, HUAWEI WATCH GT 3 SE menyediakan lebih daripada 100+ mod sukan, pelan larian pintar dan juga algoritma TruSport™ Huawei yang dibangunkan sendiri yang memberikan penilaian dan cadangan sukan berwawasan berdasarkan pelbagai data berjalan.


Pembantu kesihatan yang sempurna untuk melindungi kesihatan anda dengan HUAWEI TruSleep™ 3.0


HUAWEI WATCH GT 3 SE menyediakan bacaan yang tepat mengenai keperluan keseluruhan pengguna bagi membantu dalam pemantauan kesihatan. Melalui HUAWEI TruSeen™ 5.0+ yang dibangunkan sendiri, HUAWEI TruSleep™ 3.0 dan teknologi pemantauan kesihatan siri Tru yang lain, HUAWEI WATCH GT 3 SE menyokong pemantauan kesihatan menyeluruh  yang mengesan kadar denyutan jantung, tidur, SpO2, tekanan dan kitaran haid.


Menyediakan pemantauan kadar denyutan jantung yang tepat, HUAWEI TruSeen™ 5.0+ mempunyai kapasiti data yang meningkat dengan kadar kehilangan isyarat yang dikurangkan. Dengan reka bentuk anti-gangguan dan pengurangan bunyi yang kuat, HUAWEI TruSeen™ 5. 0+ boleh mengatasi bunyi gerakan dengan lebih baik dan meningkatkan lagi ketepatan pengukuran kadar jantung apabila bersenam.


HUAWEI TruSleep™ 3.0 adalah satu lagi bahagian daripada siri HUAWEI Tru yang menggunakan teknologi terkemuka dalam industri berasaskan cahaya inframerah untuk memantau tidur. Ia telah meningkatkan ketepatan dalam pengesanan tidur dengan pengesanan automatik tempoh tidur pengguna dan membentangkan struktur tidur dan tidur yang komprehensif (termasuk tidur ringan, tidur nyenyak, REM dan terjaga) dengan menganalisis fisiologi berdasarkan pergerakan badan, kadar jantung dan HRV. Selain itu, HUAWEI TruSleep™ 3.0, melalui Aplikasi Kesihatan HUAWEI, menyokong rakaman perbualan tidur dan penjejakan berdengkur untuk memberikan pandangan berguna kepada pengguna mengenai tabiat tidur mereka.


Untuk membantu pengguna mengekalkan gaya hidup sihat, HUAWEI Health App menyediakan banyak peringatan peribadi mengenai cabaran Hidup Sihat, pengambilan air harian, peringatan ubat-ubatan dan banyak lagi untuk memastikan pengguna kekal berada di landasan yang betul.


HUAWEI WATCH GT 3 SE ialah pembantu peribadi yang berguna untuk pengalaman pintar


Memperluaskan lagi ekosistem pintar setiap pengguna, HUAWEI WATCH GT 3 SE menyediakan pengalaman pintar yang lebih mudah. Sama ada menjawab panggilan telefon, carian maklumat, penjejakan kecergasan dan banyak lagi, pengguna akan dapat melakukan semuanya dari pergelangan tangan mereka sahaja. HUAWEI WATCH GT 3 SE melangkaui sempadan jam tangan pintar dengan merangkumi semua aspek senario kehidupan.


HUAWEI WATCH GT 3 SE menawarkan ciri-ciri berguna untuk pelbagai senario. Bagi pengguna yang ingin melancong, jam tangan ini menawarkan Map Navigation, fungsi penting bagi sesiapa sahaja di kawasan yang tidak dikenali. Dalam bidang permainan dan hiburan, ia menyokong  Radio MyTuner,  Infinity Loop, Muzik eSound dan banyak lagi. Dan untuk meningkatkan kecekapan dan kesihatan, ia menyediakan  TickTick Focus To-Do, Senaman Rumah dan banyak lagi.


HUAWEI WATCH GT 3 SE menyokong ciri pembantu suara pintar seperti muzik, senaman dan kawalan suara untuk menetapkan penggera. HUAWEI WATCH GT 3 SE serasi dengan telefon pintar Android dan iOS untuk sokongan ciri yang menyediakan pengguna menggunakan pembantu peribadi terbaik.


Untuk maklumat lanjut mengenai HUAWEI WATCH GT 3 SE, sila layari Laman Web Rasmi HUAWEI, laman Facebook Rasmi HUAWEI  atau Instagram untuk maklumat terkini. 


Assalamualaikum

Hadiah Eksklusif Bernilai Sehingga Rm6,500* Menanti Anda | KUALA LUMPUR, 9 NOVEMBER 2022 – Perhatian warga Malaysia! Panggilan terakhir untuk pra-tempah King of Flagship, Siri HUAWEI Mate50! Rebut peluang anda untuk membuat pra-tempahan siri HUAWEI Mate50 di serata HUAWEI Experience Store. Laman Web Rasmi HUAWEI, Stor Rasmi HUAWEI di Shopee, HUAWEI Flagship Store di Lazada dan Kedai Rakan Kongsi HUAWEI yang sah seperti SenHeng, senQ, Harvey Norman dan Urban Republic untuk menerima hadiah percuma bernilai sehingga RM1,450*.


Selain itu, anda juga berpeluang untuk mendapatkan hadiah hebat bernilai sehingga RM6,500 sekiranya anda pra-tempah Siri HUAWEI Mate50 di HUAWEI Experience Store tertentu, hadiah hebat termasuk Siri HUAWEI FreeBuds, Pin Touch 'n Go eWallet bernilai RM300*  dan berpeluang memenangi HUAWEI Vision S 65"*! Model flagship terbaru ini didapati dalam tiga varian iaitu HUAWEI Mate50 (8 GB RAM + 256 GB ROM), berharga RM3,699, dalam pilihan warna Hitam dan Perak; HUAWEI Mate 50 Pro (8 GB RAM + 256 GB ROM), berharga RM 4,499 dan HUAWEI Mate 50 Pro Orange Vegan Leather (8GB RAM + 512 GB ROM), berharga RM 5,299.


Freebies ekstra untuk pengguna Mate50: Log masuk atau daftar di aplikasi My HUAWEI untuk tebus ZUS Coffee secara PERCUMA.

 


Tunggu Apa Lagi! Pra-Tempah Sekarang Kerana Hadiah Menarik Menanti Anda!


Jadi apa yang anda tunggu lagi? Pra-tempah siri HUAWEI Mate50 sekarang sehingga 11 November 2022 di HUAWEI Experience Store yang disenaraikan di bawah, dan pergi ke HUAWEI Experience Store yang anda pra-tempah siri HUAWEI Mate50 pada Sabtu ini, 12 November 2022 untuk dapatkan telefon anda dan hadiah-hadiah menarik! (*T&S terpakai, sementara stok masih ada)


*Tertakluk kepada terma dan syarat. Hadiah eksklusif hanya layak untuk 50 Pelanggan Pertama yang beratur untuk dapatkan siri HUAWEI Mate50 pada 12 November 2022.


Jika anda terlepas berita menarik ini, tertera adalah perkara yang anda perlu tahu mengenai King of Smartphone Huawei:


Point and Shoot Seperti Pro


Melompat terus ke tarikan utama Mate50 baharu  adalah  teknologi pengimejan kamera mudah alih terkini, XMAGE, yang mempunyai  apertur fizikal boleh laras 10 saiz, Kamera Ultra Aperture, Mod Super Night, Potret Profesional dan Super Makro.


Dengan memberi tumpuan kepada empat tonggak teknikal; sistem optik, struktur mekanikal, teknologi pengimejan dan pemprosesan pengimejan  - Mate50 menampilkan kamera mudah alih unik Huawei yang membawa kemajuan ketara dalam sistem pengimejan mudah alih.  Sistem Kamera Ultra Aperture dengan Aperture Fizikal Boleh Laras 10 Saiz, Apertur Terbesar Industri F1.4, Mod Super Night, Potret Profesional, dan Super Makro semuanya termasuk dalam Sistem Kamera XMAGE, yang mengatasi prestasi pendahulunya pada setiap peringkat.


Dengan Kata Lain, Anda Tidak Perlukan Pelindung Skrin


Selain itu, versi Huawei Mate50 Pro Orange Vegan Leather menggabungkan skrin dengan teknologi ketahanan seperti Anti-Scratch, Anti-Fall, dan tahan air sehingga kedalaman 6 meter.


Pensijilan tahan jatuh kaca lima bintang yang pertama dari SGS Switzerland, KunLun Glass, menubuhkan standard baru untuk ketahanan skrin. Dengan ketahanan sepuluh kali lebih kuat daripada siri Mate sebelumnya hasil daripada 10-quadrillion level nanocrystal pada skrinnya.


Bateri yang Lebih Pintar, Penggunaan Yang Lebih Lama


Peranti utama ini juga dilengkapi dengan teknologi bateri yang dipertingkatkan dengan Super Energy Boosting Technology untuk memaksimumkan sepenuhnya keupayaan telefon anda.


Untuk mencari titik manis antara hayat bateri, pengecasan pantas dan mudah alih, HUAWEI melengkapkan telefon pintar utamanya dengan 4,700mAh dan 66W HUAWEI SuperCharge. Di samping itu, Mod Kecemasan Bateri Rendah daripada HUAWEI menggabungkan bateri spesifikasi tinggi dan  teknologi SuperEnergy Boosting untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi telefon anda. Membolehkan anda terus berjalan walaupun berada dalam keadaan yang sukar, memberi anda sehingga 2 jam standby atau sehingga 12 minit panggilan telefon dengan hanya 1% bateri.


Langkah-Langkah Dipertingkatkan Untuk Melindungi Privasi Pengguna


Tidak perlu risau lagi kerana maklumat peribadi anda selamat dengan Huawei AppGallery kerana ia mempunyai pemeriksaan keselamatan terbina. Dengan mekanisme pemeriksaan privasi 4 peringkat yang menyediakan privacy lengkap dalam apa jua keadaan:


  • Pengesahan nama sebenar developer
  • Empat langkah pemeriksaan keselamatan
  • Keselamatan pemasangan
  • Operasi pertahanan


HUAWEI memastikan bahawa aplikasi selamat dari peringkat pembangunan sehingga ia dipasang dengan pemeriksaan keselamatan terbina dalam. Dengan hanya satu klik, pengguna boleh mengimbas virus, menyemak scammer, melindungi privasi anda, dan petua keselamatan.


Memperkenalkan EMUI13


Dalam meneruskan matlamat mereka untuk mewujudkan antara muka pengguna yang produktif dan cekap, Mate50 akan menjadi yang pertama untuk menggunakan EMUI13 untuk memberikan pengguna mereka Super Device Experience.


HUAWEI komited untuk membangunkan antara muka pengguna yang menyenangkan dari segi estetika dan fungsi. EMUI13 merangkumi elemen antara muka pengguna yang dipertingkatkan melalui Widget Perkhidmatan yang boleh memaparkan semua data yang diperlukan oleh pengguna. Tidak lupa fungsi di belakang tabir, EMUI13 akan membantu anda membebaskan sehingga 20GB ruang pada peranti anda dengan menggabungkan data yang serupa, memampatkan program yang jarang digunakan, dan mencegah muat turun berlebihan yang mungkin tidak diketahui oleh pengguna.


Untuk maklumat lanjut, mengenai berita terkini atau promosi mengenai Siri Mate50, sila layari Laman Web Rasmi HUAWEI, laman Facebook atau Instagram rasmi HUAWEI.


Assalamualaikum



Huawei Bakal Melancarkan Mate50 Tidak Lama Lagi | KUALA LUMPUR, 31 OKTOBER 2022 – TIDAK LAMA LAGI! HUAWEI Consumer Business Group (CBG) Malaysia, peneraju infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) global dan peranti pintar akan melancarkan barisan produk yang dinanti-nantikan pada tahun ini, Siri Mate50 pada 3 November 2022 - membolehkan rakyat Malaysia merasai rekaan elegan dan teknologi inovatif yang ditawarkan HUAWEI.

Memperkenalkan King of Flagship, HUAWEI Mate50 PRO, yang akan menggunakan sistem operasi EMUI terkini daripada HUAWEI. Peranti flagship ini dilengkapi teknologi kamera mudah alih berprestasi yang lebih baik daripada pendahulunya untuk memberikan rakyat Malaysia pengalaman mengagumkan sambil mengekalkan reka bentuk space ring klasik dengan sentuhan halus corak Clous de Paris.

TUNGGU JAP! ADA BANYAK LAGI NI!


Selain daripada Siri Mate50, HUAWEI juga akan memperkenalkan Siri nova 10, Watch GT 3 SE dan Siri Matepad! HUAWEI berhasrat untuk memenuhi setiap keperluan rakyat Malaysia untuk gaya hidup yang lancar dan produktif dengan menggabungkan yang terbaik antara fesyen dan praktikal. Siri nova 10, Siri Watch GT 3 SE dan Siri MatePad membuat penampilan julung kalinya pada hari yang sama dan akan membolehkan pengguna melakukan lebih banyak lagi dengan peneman digital yang unggul ini.

Sebagai tambahan kepada barisan produk baharu, HUAWEI juga akan memperkenalkan EMUI 13 baharu untuk Siri Mate50. Wajah baharu Perkhidmatan Mudah Alih Huawei (HMS) direka untuk mewujudkan pengalaman pengguna yang lancar serta melengkapkan pengalaman menggunakan peranti flagship menyeluruh ini - membolehkan HUAWEI melompat jauh ke arah kepenggunaan terutamanya untuk Huawei AppGallery. Untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna, 'Sophia', pembantu AppGallery juga akan tersedia untuk menyelesaikan sebarang kebimbangan mengenai isu berkaitan aplikasi HMS dengan berkesan.

Untuk memastikan anda tidak terlepas sebarang berita atau promosi menarik seperti Pra-pesanan Eksklusif RM1 mereka, layari Laman Web Rasmi HUAWEI untuk membuat pra-pesanan sekarang dan berpeluang memenangi hadiah hebat daripada jumlah hadiah keseluruhan yang bernilai sehingga RM15,000!

Selain itu, jangan ketinggalan pelancaran Siri HUAWEI Mate50 dan Produk HUAWEI lain yang menarik pada 3 November 2022, melalui Laman Facebook Rasmi HUAWEI atau klik di sini untuk turut serta pada hari pelancaran nanti!

Assalamualaikum

 


Drama iQIYI - Rampas Cintaku Full Episode | Rampas Cintaku merupakan sebuah drama bersiri 15 episod yang disiarkan di platform penstriman iQIYI bermula 23 September, episod baharu setiap Jumaat dan Sabtu pukul 9 malam.

Sinopsis


Kisah Riz, jejaka muda yang terdesak untuk keluar dari kemelut hutang, kemiskinan dan gangguan Ah Long. Beliau membuat keputusan bekerja di kelab malam untuk gaji lebih tinggi, Di situ, beliau bertemu dengan ahli perniagaan wanita kaya dan terbilang bernama Datin Safieya. Walaupun sudah berkahwin dengan Dato Jeffri, Datin Safieya menggoda Rizal dan menjanjikannya kehidupan mewah sekiranya sanggup menjadi teman lelakinya. Dengan jalan cerita berliku, Rampas Cintaku pasti membuatkan penonton berdebar dan tertanya-tanya apakah yang akan berlaku seterusnya.


Assalamualaikum

 


Drama Slot Akasia - Sekali Lagi Cinta Kembali Full Episode | Drama adaptasi novel 'Sekali Lagi Cinta Kembali' karya Anna Milia akan mengisi slot Akasia TV3 iQIYI bermula 13 September 2022, setiap hari Isnin hingga Jumaat, pukul 7.00 malam di TV3 dan turut disiarkan melalui perkhidmatan penstriman iQIYI pada hari yang sama. Drama 28 episod terbitan A. Aida Production, diarahkan oleh Riza Baharudin. Menampilkan Aniq Suhair dan Siti Khadijah sebagai pelakon utama.


Sinopsis

Aira (Siti Khadijah Halim) adalah seorang gadis yang lantang bersuara tanpa berfikir dahulu. Selepas melakukan kesilapan mengambil alih tugas kaunselor secara tiba-tiba sewaktu ketiadaan Doktor Halina di pusat kaunseling, Aira secara tidak sengaja telah mengeruhkan keadaan dan mengakibatkan Alisa (Izzendra) dan Zafran (Zaki Azeman) bercerai kerana nasihatnya. Oleh kerana Zafran terlalu marah, dia telah mendesak Aira untuk mengganti rugi keadaan itu dengan bekerja di rumahnya sebagai penjaga Nek Som yang pelupa dan mengidap penyakit jantung.


Sebaiknya bermula tugas menjaga Nek Som, adik kepada Zafran, Hayyat (Aniq Suhair) merasakan segala tindak tanduk Aira tidak kena di matanya. Namun, Aira tetap menjaga Nek Som dengan penuh kasih sayang. Kemuliaan hati Aira itu membuka mata Hayyat tanpa disedari, tetapi dek rahsia yang disimpan dia tekad tidak ingin membuka kunci hatinya kepada mana-mana perempuan.


Perasaan cinta mula berputik di hati Aira, dia yakin cinta Hayyat memang untuknya walaupun dia tidak menzahirkan perasaan cinta tersebut. Dapatkah Hayyat mengatasi kisah silamnya demi kasih kepada Aira? Apakah rahsia gelap Hayyat yang dirahsiakan dan membuatnya tekad untuk tidak bercinta lagi? Bolehkah Aira menerima kekurangan Hayyat dalam mencari bahagia mereka?

 


 

Assalamualaikum



Kerana Local Skincare, Kulit Muka Aku Breakout | Selepas berminggu-minggu fikir, baru terbuka hati nak menaip tentang kulit muka breakout teruk. Nak menulis entry nie pun, perlukan kekuatan fizikal dan mental. Sama seperti yang aku hadap sekarang, mental kena kuat. Takboleh down bila orang sibuk kritik tentang kulit muka aku.


Aku mula-mula berjinak dengan local skincare nie sejak tahun 2014. Masa tu aku sambung belajar dan kulit yang sedia ada hitam manis nie bertambah gelap sebab masa tu tak pandai nak jaga muka. Tak pakai sunblock semua. Jadi, aku pun ikut saranan kakak aku dan dia laa perkenalkan local skincare.

Disini aku senaraikan produk tempatan yang pernah menghuni di kulit muka aku selama beberapa tahun nie. Dan setiap kali aku pakai, mampu beberapa bulan sahaja kulit cantik. Akibat daripada itu, aku tanggung sekarang dan sangat menyakitkan.

1. Ibu Putih
2. Dnars Skincare
3. Tati Skincare
4. Babies Blink Skincare
5. Glow Glowing Skincare
6. Deeja Skincare
7. Karisma Skincare
8. Kak Ell Skincare
9. Tia Amelia Skincare
10. Beautywise Rejuvenating Skincare

Ini antara yang aku pernah pakai. Aku senaraikan supaya korang lebih berhati-hati. Seksa tahu tak? Masa mula-mula pakai, ya Allah kulit aku cantik. Putih, licin dan glowing sangat. Tak make up pun apa. Ramai yang tegur muka nampak bersih. Tapi side effect tu orang taktahu.

Selepas seminggu puasa haritu, aku beli Beautywise Rejuvenating Skincare dengan seorang hamba Allah swt nie. Masa cuci muka tu, pedih dan gatal tapi aku gigih teruskan. Bila apply toner, sakit tu macam luka ditoreh tapi kena cuci dengan alcohol. Sakit dan aku masih teruskan! Bodohnya aku masa tu.


Hari ketiga, kulit muka dan bibir aku mula menggelupas. Aku contact seller tu tapi dia reply " Nak cantik memang sakit ". Aku pun bersabar. Tapi aku taktahan. Kulit aku jadi extra kering tau! Aku kerap basahkan muka sebab taktahan. Perit kulit muka bila jadi extra kering termasuk bibir aku. Genap hari ketujuh, aku google tentang skincare tu.


Stop! Terus aku stop skincare tu. Aku takut! Aku takut nak hadapi side effect muka breakout tapi aku tak berani nak teruskan. Aku fikir lagi tiga minggu nak raya dan muka aku akan breakout kalau aku stop skincare tu. Selepas aku fikir, aku terus contact seorang kenalan Instagram aku. Dia salah seorang beauty consultant Mary Kay.

Dia tanya aku apa masalah kulit aku, skincare apa aku pakai semuanya and dia suruh aku stop immediately. Yess! Aku terus stop tau sebab aku dah takut. Aku order skincare Mary Kay yang Set Botanical but not one set laa. Aku order for starter dulu sebab aku breakout skin sekarang. Dan di bawah nie muka aku masa breakout teruk sekarang.


Dua minggu! Dua minggu aku tak pakai apa-apa tau. Aku hanya cuci muka pakai Cetaphil sahaja sementara tunggu skincare Mary Kay sampai ke tangan aku. Hari ketiga selepas aku stop local skincare tu, muka aku mula tunjukkan perubahan. Jerawat, parut hitam, tompok-tompok hitam, kusam, kulit tidak sekata dan berminyak teruk muka. Aku malu! Aku mula down dan jauhkan diri dari partner aku. Aku taknak dia tengok muka aku buruk!

Walaubagaimanapun, sekarang aku cuba positif kan diri aku. Aku invest sedikit duit aku untuk beli beberapa barang muka di drugstore. Nanti aku akan kongsikan dengan korang apa yang aku pakai. Dan hasilnya kita tunggu nanti okay?

Cuma aku nak sampaikan kepada korang yang masih amalkan local skincare. Belum terlambat untuk korang stop! Aku dah menyesal dan sekarang aku terpaksa laburkan duit aku untuk pulihkan kulit muka aku yang rosak kerana local skincare.

Dan kepada yang breakout kerana local skincare, semoga korang tabah! Aku tahu apa yang korang rasa dan aku tahu macam mana peritnya nak berhadapan dengan orang lain. Kemana sahaja mesti orang akan tanya masalah kulit kita. Tak marah bila orang tanya cuma kecewa sebab diri nie masih belum kuat mental untuk terima soalan sebegitu.

InsyaAllah bila kulit aku dah okay dengan hasil skincare seperti gambar tu, aku akan kongsikan dengan korang tau! Aku pun tak sabar nak tengok hasilnya.
 
**Ini adalah perkongsian aku. Mungkin bahan kandungan di dalam skincare tak sesuai dengan kulit wajah aku.

Assalamualaikum

 


Perkahwinan Yang Menyatukan Dua Jiwa | Bila dah masuk alam rumahtangga, baru aku sedar betapa besarnya tanggungjawab yang perlu digalas oleh suami dan isteri. Perkahwinan bukan sekadar menjaga diri daripada dosa dan maksiat, malah memperluaskan hubungan kekeluargaan. Selain itu, pasangan juga perlu mempunyai kefahaman tinggi dalam ilmu rumahtangga.



Hidup berpasangan adalah fitrah semula jadi alam dan setiap sesuatu itu ada pasangannya seperti siang dan malam. Begitulah juga manusia, perkahwinan menemukan pasangan untuk bersama mengharungi segala suka duka kehidupan.

 


Perkahwinan juga bertujuan memperluaskan hubungan kekeluargaan antara keluarga lelaki dan perempuan dan mengembangkan zuriat keturunan yang soleh. Islam memberi panduan kepada generasi muda yang ingin berkahwin.

 


Ada yang ingin berkahwin untuk menjaga diri daripada dosa dan maksiat tetapi khuatir sama ada rezekinya mencukupi bagi menanggung keluarga. Sebenarnya, kita perlu yakin bahawa rezeki akan dimudahkan melalui perkahwinan.


Sejujurnya, masa awal perkahwinan, aku kerap selisih faham. Betul laa, bila dah kahwin baru kita kenali perangai sebenar pasangan kita. Bukan aku nyatakan suami aku banyak kekurangan tetapi bila dah kahwin, perangai dan sikap tu baru kita belajar nak kenali dan mendalami.

 


Ujian Mematangkan Usia Perkahwinan


Pada fasa inilah paling banyak dugaan seperti sukar memahami sikap pasangan kerana waktu bercinta jarang pasangan akan menunjukkan sikap sebenar.



Kenangan Awal Perkahwinan


Masa awal perkahwinan, duit simpanan aku dan suami guna untuk beli keperluan rumah. Beli set bilik tidur, dapur gas, peti ais dan mesin basuh. Itu sahaja ya! Makan bersila je dekat ruang tamu. Takde entertainment apa-apa. Sweet moment sangat masa tu!

 

Selepas dua bulan, abang aku bagi set kerusi dan meja makan. Alhamdulillah, dah boleh makan di meja dan berehat di kerusi. Sekarang serba sedikit tambahkan barangan yang ada. Bersyukur dengan apa yang ada dan hidup bersederhana.



Kenangan takkan boleh beli dan tak pernah jual dimana mana. Aku sangat menghargai apa yang suami aku lakukan untuk bahagiakan aku. Usaha dia untuk senangkan aku, berikan aku nafkah cukup aku yang nampak.


Orang luar hanya nampak kekurangan tetapi takkan pernah nampak usaha. Orang luar hanya tahu pertikaikan tetapi tidak pernah menolong atau memberi moral support. Cukuplah kita dan pasangan hanya tahu apa usaha yang telah kita lakukan. Cukuplah kita tahu macam mana pasangan kita membanting tulang berpeluh keringat untuk menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami dan ketua keluarga.


رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

“ Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami, pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami sebagai imam bagi orang-orang yang bertaqwa. ”