Assalamualaikum

Kempen MyZakat@8 Bersama Lembaga Zakat Selangor | Bila sebut pasal zakat perniagaan, ada yang masih terpinga-pinga. Perlu ke bayar zakat perniagaan? Macam mana nak bayar zakat perniagaan? Dan yang paling terkejut bila masih ada yang tanya apa itu zakat perniagaan. Sebelum itu, aku perkenalkan dulu apa maksud zakat.

Apa itu zakat?

Dari segi bahasa, zakat merupakan kata terbitan dari kalimah ( زَكَى ) bermaksud suci dan subur, termasuklah bersih, berkat, berkembang, dan baik kepada harta zakat, pembayar zakat, dan penerima zakat.

Dan dari segi syarak, zakat adalah mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu.

Dengan mengeluarkan zakat, ia dapat memupuk rasa syukur dalam diri seseorang peniaga itu untuk lebih bersyukur terhadap nikmat-nikmat yang Allah telah berikan. Tidak dapat kita nafikan bahawasanya nikmat-nikmat yang Allah berikan kepada kita sangat banyak dan tidak terhitung. Berzakat adalah salah satu cara untuk kita melahirkan rasa syukur dengan nikmat yang telah diberikan.

Firman Allah SWT: Ada pun orang yang memberikan apa yang ada padanya pada jalan kebaikan dan bertakwa, serta dia mengakui dengan yakin akan perkara yang baik, maka sesungguhnya Kami (Allah) akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesenangan (syurga). Sebaliknya orang yang bakhil dan berasa cukup dengan kekayaan dan kemewahannya, serta dia mendustakan perkara yang baik, maka sesungguhnya Kami (Allah) akan memudahkannya untuk mendapat kesusahan dan kesengsaraan. (al-Lail: 5-10)

Apa itu zakat perniagaan?

Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada berasaskan pembuatan, perlombongan, perikanan, perkapalan, pembekalan, pertanian, perkhidmatan atau sebagainya dengan tujuan diperniagakan.


Kini Lembaga Zakat Selangor sedang mengadakan Kempen MyZakat@8 (Taksir . Tunai . Sempurna). Kempen ini mula berlangsung pada 15 Oktober 2018 sehingga 31 Disember 2018 ini. Dan korang masih lagi sempat untuk sertai. Pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi yang akan dibuat oleh e-cabutan dan diaudit.

Apa hadiah menarik itu? Antaranya komputer riba, telefon bimbit, tablet, hadiah saguhati dan baucer untuk pemenang. Macam mana nak menang? Haa sertai je kempen ini! Terus ke link Kempen MyZakat@8 untuk maklumat tentang terma dan syarat. Dan dibawah ini aku sertakan panduan taksiran zakat perniagaan.

Korang tunggu apa lagi tu? Ayuhhhhh usahawan semua! Sertai kempen ini sekarang. Masih berbaki 12 hari lagi untuk sertai. Klik link dibawah untuk mengisi borang penyertaan kempen ini. Segala syarat penyertaan disediakan untuk korang.


Dan untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan mengenai kempen ini, korang boleh hubungi terus dengan menggunakan maklumat dibawah ini:

Hubungi: 03-8314 2312 (Afzalika)/03-8314 2222(Jabatan Perniagaan)
Assalamualaikum


Minuman Campuran Botani: Surya Chlorophyll Kaya Dengan Multivitamin | Sebagai seorang manusia yang sangat tak suka makan sayur, menjadi salah satu masalah untuk mempunyai kulit yang sihat. Yelaa.. Nampak je sayur-sayuran yang kehijauan tu, dah terbayang-bayang betapa pahitnya! Kadang-kadang malu bila makan dengan staff, keliling pinggan aku penuh dengan sayur sebab asingkan. Tak makan!

Dengan itu, aku ingin memetik satu petikan:

Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa WHO menganggarkan, pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi boleh mengurangkan lima hingga 12 peratus kanser dan 20 hingga 30 peratus kanser usus.


Untuk merawat masalah tak suka makan sayur nie, aku dah terjumpa sejenis minuman campuran botani yang sangat sesuai untuk aku dan anak-anak saudara aku yang tak suka makan sayur-sayuran. Yeay! Lepas nie kulit aku insyaAllah akan sihat dengan bekalan sayur yang secukupnya dalam minuman campuran botani ini.

Minuman Campuran Botani: Surya Chlorophyll [Lychee/Peach]


Aku memilih perisa laici. Seriously, sedap! Jadi, kalau ada masalah yang tak suka makan sayur tu, memang masalah selesai selepas minum minuman ini. Minuman klorofil ini telah diekstrak dari daun Mulberry yang bebas dari racun perosak. Mudah untuk diminum dan tiada bahan pengawet.



Selain itu, Surya Chlorophyll nie bukanlah pengganti sayur-sayuran tetapi menu tambahan yang mempunyai khasiat yang banyak dengan multivitamin dan mineral. Ia juga membantu untuk memperbaiki yang mempunyai masalah penghadaman, bau badan, nafas berbau dan yang paling penting dan akan menjadi kegemaran semua, membantu menjadikan kulit lebih cerah berseri dan bebas dari jerawat.

Surya Chlorophyll ini sememangnya dijamin dan mendapat pengiktirafan sijil HALAL/GMP/HACCP/BioNexus.

Cara Minum Surya Chlorophyll


Cara untuk minum Surya Chlorophyll nie sangat mudah. Hanya masukkan pati Surya Chlorophyll sebanyak 25ml ke dalam air sejuk atau suam dan terus minum. Sedap! Tidak perlu tambah apa-apa gula dan boleh dijadikan sebagai minuman harian tambahan.


Dapatkan Surya Chlorophyll Sekarang!

Bagi yang ingin mendapatkan Surya Chlorophyll ini, boleh terus dapatkan di Watson yang terdekat dengan segera. Untuk maklumat lanjut, boleh terus klik link bawah.

Assalamualaikum

Fernleaf UHT Terbaik Dari Ladang #100Mmmmm | Pelbagai kajian pengguna yang dijalankan menunjukkan bahawa ramai ibu bapa masih tidak menyedari tentang khasiat susu. Selain kandungan kalsium dan protein yang baik untuk tulang dan tumbesaran, ramai ibu bapa tidak sedar tentang zat lain yang terkandung dalam susu serta faedahnya kepada kanak-kanak.


Sekarang aku nak memperkenalkan Fernleaf UHT yang memang #100Mmmm. Susu Fernleaf ini 100% dari New Zealand dan kesegaran susu ini terjamin. Tahu tak? Lembu tenusu ini bebas meragut rumput yang subur dan segar. Padang rumput menghijau yang luas terbentang itu bagaikan satu tarikan memukau buat sesiapa saja yang mahu menghayati keindahannya. Buat manusia, kehijauan sebegitu me­nyajikan kepuasan menatap pemandangan yang tampak indah dan menenangkan, manakala bagi si lembu, itulah nikmat mengisi perut masing-masing dengan rumput yang tumbuh dengan kualiti tinggi.

Dengan itu, lembu tenusu ini dibiarkan bebas menghabiskan masa 90% sehari untuk meragut rumput dengan cuaca yang elok; cerah dan secara tak langsung, dapat menyerap kandungan Vitamin D yang sihat. Dan semestinya lembu tenusu ini dapat menghasilkan susu lebih berkualiti.


Di New Zealand, lembu tenusu ini dijaga dengan baik oleh pakar tenusu yang mahir dan mempunyai pengalaman lebih daripada 140 tahun dalam bidang perladangan tenusu. Oleh sebab itu New Zealand sangat dikenali sebagai peneraju dunia dalam industri tenusu. Peladangan di sana sangat komited dengan kerja mereka dan memberikan hasil yang berkualiti tinggi pada setiap peringkat pengeluaran susu. Bermula dari pemakanan lembu tenusu sehingga susu yang dihasilkan oleh lembu tenusu itu kepada pengguna.


Fernleaf UHT ini di datangkan dengan tiga variasi yang begitu menarik; Full Cream, Low Fat dan Chocolate. So yummy! Ia juga boleh didapati dalam pek 1 liter dan 200ml. Korang nak rasa juga? Boleh dapatkan di pasaraya berdekatan.

Jom kita sama-sama #100Mmmmm dengan Fernleaf UHT Malaysia.
Assalamualaikum


Kekal Putih Dengan Minuman Campuran Botani | Sejak aku bekerja di kawasan tepi pantai dan berpanas terik sewaktu berjalan untuk pergi lunch, memang kulit aku cepat gelap. Sunburn! Stress bila tengok cermin tu tak dapat digambarkan. Berbelang weyy pipi gebu aku nie.

Tetapi sekarang aku tak perlu risau lagi. Aku dah jumpa penawar untuk merawat masalah kulit aku. Bolehlah putih walaupun aku nie sejenis kulit terlebih masak sejak kecil. Hihihii.. Produk apa? Tak sabar ya korang nak tahu? Aku pun tak sabar nak bercerita.


KITSUI™ Whitenin BB menjadi pilihan aku. Kenapa? Aku nie masih muda. Aku nak jaga kulit dan kesihatan aku sebaik mungkin. Semua orang mempunyai fitrah untuk menjadi cantik. Jadi ini salah satu usaha aku. Selain skincare, produk minuman campuran botani ini juga membantu aku.

Hanya dengan campuran Acerola, Biji Anggur dan Beri, aku dapat nikmati minuman botani yang sedap ini. Seriously, memang aku tak tipu! Sedap dengan rasa beri itu.. Kesan pengambilan produk ini hanya dalam 1 - 2 minggu tetapi bergantung kepada tubuh seseorang itu juga.

Tapi, apa kelebihan KITSUI™ Whitenin BB ini kan?
  • Mencerah dan memutihkan seluruh wajah
  • Menghalang pembentukan blackhead & whitehead
  • Mengawal minyak berlebihan di muka
  • Menghalang penghasilan melanin kulit
  • Menutup liang pori terbuka
  • Menjadikan kulit lebih putih pink dan gebu
Banyak kelebihan tu. Sesuailaa untuk aku sejenis kulit berminyak nie. Ehh ehh! Korang pernah dengar ayat " Beauty is pain "? Tetapi tidak lagi sekarang. Nak cantik pun mudah je. Hanya perlu jaga pemakanan, exercises dan ambil supplement tambahan seperti KITSUI™ Whitenin BB ini. Mudah je kan?


Cerita punya cerita, macam mana ye nak minum KITSUI™ Whitenin BB? Senang je. Ambil 1 paket KITSUI™ Whitenin BB dan campurkan ke dalam 150ml air suam. Goncangkan sehingga larut dan minum. Nak lagi cepat kesan, minum air secukupnya untuk sepanjang hari.


Siapa nak beli, cepat serbu Watson atau Guardian sekarang. Aku dah, korang bila lagi? Nak tahu maklumat lebih lanjut, boleh terus klik link dibawah.

Facebook: Kitsui My
Instagram: Kitsui My
Assalamualaikum


Cantik Dengan Gaya Ringkas Hanya Dengan Hawa Skincare | Sekarang semua orang berlumba-lumba nak cantik. Bukan perempuan je malah lelaki sekarang pun ada lelaki cantik. Kita nie sebagai wanita yang original, takkan nak kalah kan? Jadi kita haruslah kena jaga luar dan dalam. Tapi macam mana nie? Lelaki cantik lagi flawless berbanding kita!

Jangan risau! Aku ada caranya untuk kongsikan dengan korang. Lepas nie confirm kita yang terbukti original ini lagi cantik. Hihihiii.. Hye! Macam mana nak cantik dengan gaya ringkas? Baca selanjutnya dibawah.

Mirelle Beauty Brightening Serum


Hanya dengan satu produk ini, korang dah kulit yang cantik dan sihat. Aku nie dalam proses nak merawat kulit kesan penggunaan produk yang tidak sesuai sebelum ini. Dan masih mencuba lagi serum ini. Nampaknya parut muka aku makin pudar. Mencerahkan kulit dengan memperbaiki kulit kusam, jeragat, noda dan bintik-bintik hitam. Dengan menggunakan Tea Tree Oil, Sakura dan Aloe Vera sebagai bahan utama, memang serum ini selamat untuk digunakan.


Kebaikan Mirelle Beauty Brightening Serum
  • Mengekalkan keremajaan kulit
  • Mengelakkan kedutan
  • Mengaktifkan sel kulit baru
  • Mencerahkan kulit daripada masalah kulit kusam
  • Melembapkan kulit dan melicinkan kulit wajah.
Mirelle Beauty BB Cream


Selain serum, aku juga dah cuba Mirelle Beauty BB Cream. Memang dengan beberapa calit di wajah, dapat cover sepenuhnya. Seronok! Madu, aloe vera, extract bunga sakura dan argan oil digunakan sebagai bahan utama yang berkualiti tinggi untuk merawat masalah kulit wajah.

BB cream ini juga membantu menutup liang-liang pori besar dan parut jerawat. Sememangnya tidak bercapuk! Aku pakai dari pagi sampai ke malam pun, masih kekal di wajah. Yang paling penting, tidak berminyak! BB cream ini mudah untuk dibersihkan dan mesra solat. Sangat sesuai untuk semua jenis kulit. So, tak ada masalah ya pada sesiapa yang masih mencari BB Cream yang sesuai.

Kebaikan Mirelle Beauty BB Cream
  • Krim pelindung dengan SPF30 yang melindungi wajah 97% dari sinaran UV merbahaya
  • Ia sesuai untuk kulit kering, normal, kombinasi dan sensitif
  • Menjadikan kulit muka lebih cerah dan gebu
  • Membantu menutup liang-liang pori besar dan parut jerawat
  • Tidak berminyak & bercapuk
  • Mudah dibersihkan & mesra solat
  • Menjadikan kulit muka anda lebih berseri apabila berpeluh.

Mirelle Beauty DD Cushion


DD Cushion! Menjerit aku bila dapat DD Cushion nie. Sebab dah banyak produk lain yang aku cuba tapi tak sesuai. Nampak bercapuk wey! Tapi bila aku cuba DD Cushion ini untuk pergi kerja, balik tu masih cantik lagi di wajah. Tak bercapuk dan memang rasa ringan je. Wajah nie rasa macam tak pakai apa-apa pun tau!

Dengan Mulberry Stemcell dan Argan Oil sebagai bahan utama dapat membantu kita untuk melindungi kulit wajah daripada sinaran UV dengan SPF50+. Lagi menarik DD Cushion nie boleh dijadikan skincare dan bedak asas untuk make up kita dengan full coverage. So, kalau korang tak sempat nak bersiap, dalam kereta pun boleh dab dab je. Senang kan? Terus cantik!

Kebaikan Mirelle Beauty DD Cushion
  • Krim pelindung dengan SPF50++ yang melindungi wajah 99% dari sinaran UV merbahaya
  • Ia sesuai untuk kulit kering, normal, kombinasi dan sensitif
  • Mengecilkan liang pori
  • Mencerahkan kulit cepat
  • Bertindak sebagai anti penuaan
  • Meratakan tona warna kulit
  • Melindungi kulit daripada persekitaran yang tercemar
  • Meredakan radang/cela
  • Mengurangkan minyak pada wajah
  • Tahan lama sehingga 8 jam
  • Menganjalkan kulit
  • Mengurangkan garis-garis halus
  • Full coverage 100%
  • Rasa sangat ringan pada wajah
  • Bauan yang sangat wangi seperti bedak bayi
  • Mesra wudhuk
  • Halal dan diluluskan oleh KKM
  • Mempunyai bahan semulajadi seperti Pati Mulberi & Minyak Argana

Hasilnya dengan menggunakan Mirelle Beauty Brightening Serum, Mirelle Beauty BB Cream dan Mirelle Beauty DD Cushion by Hawa Skincare. Aku melalui sepanjang hari dengan sifat perasan cantik! Hahahahaa..

Haaa! Ini makluman penting untuk korang supaya korang tidak ragu-ragu. Produk ini telah melalui proses R&D dan mempunyai lulusan KKM. Bukan seperti produk lain yang timbang kilo itu. Hawa Skincare ini Halal dan insyaAllah selamat.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh je terus ke link bawah:-

Website : www.hawaskincare.com.my
Facebook : https://www.facebook.com/hawaskincaremalaysia/
Instagram : www.instagram.com/mirellebeautyofficial
Assalamualaikum

Lazada Electronic Fair Sales 2018 Kini Bermula! | Bila sebut je elektronik, semestinya menjadi pilihan setiap orang tak kira peringkat umur. Sedangkan kanak-kanak sekarang sudah mempunyai barangan elektronik sendiri; telefon bimbit. Kau ada zaman kanak-kanak dulu? Hahahahahaa..

Tapi sekarang aku kongsi dengan korang mengenai Electronic Fair Sales 2018 by Lazada yang bermula 27 Ogos 2018 sehingga 29 Ogos 2018 ini. Wahh! Memang boleh dapatkan barangan yang menarik nie. Aku yang sememangnya suka beli barangan elektronik, dah boleh mula mencari.


Selain itu, lebih daripada 26 pilihan produk elektronik jenama antarabangsa yang dijual. Antaranya, Philips, Panasonic, Apple, ThinkCom, Asus dan banyak lagi. Weyy! Ini semua jenama yang berkualiti tinggi tau.

Yang lebih menarik dengan tawaran yang eksklusif dan diskaun sehingga 90% dari pelbagai produk elektronik. Huwarghh! Tak sabar nie nak terjah website Lazada.

Korang wajib membeli tau sepanjang jualan ini berlangsung. Kenapa? Korang boleh penjimatan hebat dengan flash sales 4 kali sehari sepanjang 27 Ogos 2018 sehingga 29 Ogos 2018, penjimatan tambahan sehingga 20% dengan lebih daripada 2500 baucer eksklusif yang dimenangi  dan yang menarik penghantaran percuma dan ansuran 0%.


Lazada Live TV & Social Media Contest
Jangan lepaskan juga peluang menarik ini! Lazada Live TV & Social Media Contest untuk menangi hadiah yang menarik! Wohooooooo!!! Dengan contest ini korang berpeluang menangi hadiah daripada Xiaomi, Asus, Harman, Logitech atau HP dan baucer Lazada sehingga RM300. Bila contest berlangsung?

25 Ogos 2018 berlangsung di Instagram @Lazada
26 Ogos 2018 berlangsung di Facebook @Lazada Malaysia
28 Ogos 2018 berlagsung di Lazada Live TV

Shake & Win Up To 4,000 Vouchers
Shake & Win bermula 22 Ogos 2018 sehingga 26 Ogos 2018 untuk penjimatan semasa korang membeli belah hanya Electronics Fair. Korang boleh menangi sehingga 4000 baucer. Macam mana nak menang?

1. Muat turun aplikasi Lazada dan daftar masuk akaun Lazada korang


2. Di laman utama, goncang setiap hari 22 Ogos 2018 sehingga 26 Ogos 2018 apabila tiga slot bermula (10.00 pagi sehingga 10.15 pagi, 2.00 petang sehingga 2.15 petang dan 9.00 malam sehingga 9.15 malam)
3. Terma dan syarat boleh baca disini Shake & Win 

Wohooo! Tak lama dah nak start. Aku pun dah nak shake and win nie! Korang apa tunggu lagi tu? Jom shake and win dulu. Nanti 27 Ogos 2018, kita pakat serbu website Lazada untuk membeli belah. Senang je, tak payah susah habiskan minyak kereta. Hujung jari je semua. Tunggu apa lgi? Bookmark kalendar sekarang! Lazada ini memang aplikasi membeli belah kegemaran aku. Murah dan berbaloi!

Untuk maklumat lanjut, sila layari:-
Facebook: Lazada Malaysia
Instagram: @Lazada
Assalamualaikum

Menggapai Awan Ke London Bersama Airbus A380 | Bila dah bekerja nie, perasaan ingin melancong ke keluar negara tu meluap-luap. Apatah lagi bila dah pegang duit sendiri. Kena menabung lagi nie. Tapi sejak dulu aku ingin jejak kaki ke London. Apa lagi, terus aku search apa yang menarik di London dan mencari info serta membuat plan untuk menjayakan misi Menggapai Awan Ke London Bersama Airbus A380 aku.

Apa yang menarik perhatian aku kali ini untuk menjayakan misi pertama ini ialah kapal terbang! Yang menjadi pilihan setelah mencari ialah Malaysia Airlines A380. Dan seperti menjadi pilihan ramai, haruslah nak seat tepi tingkap kan? Kononnya menenangkan dapat melihat awan putih di luar sepanjang perjalanan. Tengah search tentang flight pun dah terbayang-bayang pemandangan itu!

Selain itu, Airbus A380 ini merupakan pesawat penumpang terbesar di dunia dan perjalanan dari Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang Heathrow mengambil masa kira-kira 14 jam. Namun, semestinya perjalanan tidak begitu terasa lama kerana penumpang kebiasaannya akan tidur atau menikmati perkhidmatan hiburan yang disediakan. Antara yang disediakan oleh Malaysia Airlines ini dan boleh kita mengisi waktu terluang sepanjang perjalanan ialah menonton filem, mendengar lagu serta belajar Bahasa baru. Bestnya!

Gigih aku search sepuasnya tentang Airbus A380 nie berdasarkan pengalaman orang lain. Yelaa, kali pertama nak terbang tinggi. Tak pernah naik flight lagi, mestilah jakun sikit. Hihihiii.. Yang aku tahu tentang Airbus A380 selepas baca pengalaman yang lain, sepanjang perjalanan akan dihidangkan dengan dua hidangan utama dan beberapa makanan dan minuman ringan. Kacang masin haruslah ada dalam pesawat!

Hidangan menu pertama adalah ikan atau ayam yang dihidangkan bersama nasi dan sayur-sayuran. Selain itu, antara menu sampingan ialah salad segar, sepotong kek, keropok dan roti berserta cheese dan mentega. Itu baru hidangan menu pertama tau! Macam seronok je naik A380 nie. Mewah dengan makanan tau!

Hidangan menu kedua pula seharusnya sama pilihannya. Ikan atau ayam yang dihidangkan bersama nasi dan sayur-sayuran. Dan menu sampingan haruslah sama. Tetapi yang menarik pilihan aku, minuman pilihan yang ada ialah kopi, teh, air mineral, minuman berkarbonat dan jus buah. Jangan risau! Pramugara dan pramugari yang ramah-tamah sedia menawarkan refill untuk minuman. Tapi kalau aku nanti, air mineral tetap menjadi pilihan. Tak suka air manis! 

Tapi tahu ke korang? Aku nie sebenarnya ada beberapa tempat di London yang aku nak pergi. Ini antara plan aku yang wajib aku pergi! Nak jadikan kenangan kepada anak cucu nanti. Nikmati sementara masih bujang ini. Mana tahu pergi sana nanti boleh bawa balik calon menantu omputih untuk parent aku. Hihihii..

Hyde Park


Apa yang aku baca sebelum ini, Hyde Park nie menjadi tumpuan ramai dengan kedudukan taman di tengah bandar London ini. Pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh orang-orang sekitar, antanya jogging, berbasikal, main bola, berkelah dan lain-lain lagi. Tapi aktiviti wajib bagi pelancong haruslah bergambar disini. Berhampiran dengan Hyde Park ini juga ada Kensington Palace iaitu salah sebuah kediaman diraja.

Buckingham Palace


Buckingham Palace ini salah satu tempat wajib pergi jika ke London. Aktiviti yang menarik dan menjadi tumpuan disana ialah Changing Guard Ceremony yang antara upacara tertua dan terkenal. Nama sebenar adalah Guard Mounting. Upacara ini berlangsung untuk pertukaran shift antara pengawal-pengawal istana pada tarikh-tarikh tertentu.

Itu antara dua tempat yang menarik memang aku akan pergi kalau ke London nanti. London Eye, London Bridge, St. James Park, Primark, Queensway dan banyak lagi yang menarik disana. Sebenarnya, tempat yang aku nak pergi lebih kepada bergambar. Kerana aku ingin mencipta kenangan disana! 

Setelah aku membuat senarai pendek beserta budget untuk bercuti, insyaAllah aku menggunakan perkhidmatan Malaysia Airlines ke luar negara. Seharusnya Malaysia Airlines menjadi pilihan utama aku. Aku ingin berterima kasih kepada Malaysia Airlines kerana mengadakan Malaysia Airlines promotion, di mana mereka telah menawarkan pelanggan sehingga 40% tiket penerbangan ke destinasi terpilih serta pelbagai faedah perjalanan termasuk tambang kanak-kanak diskaun, bagasi tambahan dan tempahan hotel. Dan tawaran ini juga termasuk dengan tambang kami termasuk elaun bagasi diperiksa dalam 30 kg kelas ekonomi, ditambah makanan percuma dan hiburan dalam penerbangan unggul dan tiada caj kad kredit tersembunyi. Dengan tawaran ini, aku dapat pergi bercuti ke London, United Kingdom tidak lama lagi. Terima kasih, Malaysia Airlines!
Assalamualaikum


Resepi Lala Masak Pedas Mudah | Bila teringin nak makan lala, mesti nak masak yang mudah je. Malas nak masak yang guna banyak bahan. Yelaa, apatah lagi kalau dah lapar kan? Lauk nie kalau makan sekejap je. Sedar-sedar dah habis semangkuk lala. Hahahahaa..

Bahan-bahan

1. 1 kilo lala segar
2. 2 biji bawang besar *kisar
3. 5 ulas bawang putih *kisar
4. 2 cili besar *kisar
5. 8 cili padi *kisar
6. 2 cm kunyit hidup *kisar
7. Semangkuk kecil air asam jawa
8. 2 batang serai diketuk

Cara-cara

1. Masukkan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan serai yang telah diketuk
2. Masukkan lala dan gaulkan biar sebati dengan bahan tumisan dan tutup kuali dalam 5 - 10 minit
3. Perasakan dengan garam dan gula. Jika nak letak ajinamoto atau perasa yang lain, itulah optional anda
4. Masukkan air asam jawa dan gaulkan. Biarkan lagi 5 minit dan siap!


Mudah je kan? Aku buat semalam berkuah sikit sebab suka makan macam itu. Kalau nak berkuah sedikit, tambah air selepas masukkan lala. Jika taknak, jangan tambah air dah. Cukuplah dengan air asam jawa sahaja.
Assalamualaikum

Be The Best Among The Rest | Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak | Bila pandang kanak-kanak yang sedang membesar, perasan tak? Itu satu permulaan. Permulaan untuk mulakan bersedia hadapi asam garam kehidupan. Bila kanak-kanak nak belajar berjalan, mereka akan lalui proses berbaring, mengiring, meniarap, merangkak dan mengundur ke belakang. Selepas itu, baru mereka belajar duduk, berdiri dan bertatih. Kemudian, barulah melangkah yang kadang kala jatuh juga untuk stabilkan kedudukan. Begitu juga kehidupan dan perniagaan.

Aku pernah terbaca buku Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak terbitan Zy Printpack Sdn Bhd. Bila terbaca kisah yang tertulis, hati aku tersentap sendiri! Betulkah apa yang sedang buat ini? Aku terlalu berkira-kira untuk melangkah lebih jauh. Kerana terlampau takutkan rintangan dan halangan yang bakal aku terima. Sedangkan pasangan ini berdua mampu melakukannya tanpa berputus asa. Kenapa bukan aku?!

Catatan kisah hidup Zaidi Yusoff dan Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly. Kehidupan dua insan yang sangat unik, versatile, merendah diri dan penyayang. Suami isteri sehati sejiwa, seiring sejalan. Bukan setakat untuk dibaca tetapi untuk dijadikan teladan dan motivasi kepada mereka yang mahu berjaya dan menghargai hidup. Ia kisah hidup yang sangat menginsafkan, berbekalkan usaha, ketabahan, kesabaran dan tentunya kasih sayang.

Dari Lembah Ke Puncak berkisarkan sepasang suami isteri yang bermula dari bawah. Susah senang hadapi bersama sehingga berjaya sekarang! Pelbagai yang dilalui bersama jatuh, bangun, dikhianat dan ditikam oleh sahabat sendiri. Bukan mudah nak berjaya.


10 tahun yang lalu, tiada siapa yang kenal mereka. Bagaimana jerih perih dalam perniagaan yang hanya memulakan kilang di rumah sewa. Selepas baca buku nie, aku memang bangga kerana ada anak melayu yang berjaya walaupun mungkin akan ada yang mengalah jika diberikan ujian sebegitu.

" Saya yakin semua yang berlaku adalah rencana Allah swt " - Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly
Perniagaan yang dulunya dimulakan dengan RM3000 sahaja kini sudah menjangkau RM30 juta. Begitu besar nilainya. Inilah ganjaran apabila mereka tidak pernah lupa golongan yang memerlukan walaupun sesibuk mana mereka bekerja. Dan sebahagian hasil keuntungannya mereka akan salurkan melalui Yayasan Qaseh ZY Phyto.

" Saya ingat satu perkara, di dalam hak kita ada hak orang lain, rezeki Allah bagi untuk jadi jambatan kepada orang lain, bukan semua hak kita. Sebab itu Allah bagi dan terus bagi, Dia mahu melihat ke mana kita gunakan rezeki itu. Pada masa yang sama Dia tunjukkan kita jalan ke Jannah. Persinggahan akhir yang abadi. " - Zaidi Yusoff
Banyak kisah suka dan duka dalam buku ini. Terlalu pahit untuk diluahkan tetapi pasangan ini berani berkongsi kisah dukanya di dalam sebuah buku. Aku sanggup habiskan masa aku membaca buku yang suntikkan semangat aku. Hanya 23 bab dengan setebal 180 mukasurat sahaja.


Dapatkan segera! Dengan berharga RM49.90 untuk sebuah buku yang mampu buatkan korang tersenyum, menitik airmata dan sentiasa bermotivasi diri untuk terus bersemangat dalam mencapai sesuatu dalam hidup walaupun banyak kali gagal. Melalui buku ini diceritakan segala-galanya dengan harapan menjadi inspirasi kepada orang lain terutama golongan muda bahawa tiada yang mustahil untuk berjaya jika sanggup berusaha keras.

Jadikan kejayaan seseorang sebagai penguat semangat dan inspirasi kita untuk berjaya. Bukan dicemburui. Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang.

Kalau korang pun berminat nak miliki buku ini, boleh dapat contact Putri https://www.wasap.my/601128868898. Seriously, memang takkan menyesal! Sangat bermanfaat untuk kita. Jangan down jika kita gagal, sebenarnya kegagalan itu adalah satu permulaan.

" Satu perkara yang perlu kita ingat, siri-siri kegagalan kecil sepanjang kegagalan adalah perjalanan paling mahal dalam hidup kita. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mengambil pengajaran dari kegagalan tersebut. '' - Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak