Assalamualaikum
Lepas aku post je entry Baiki Atau Pilih Laptop Recon, terus ayah suruh trade in je laptop. Rasa nak menangis, mengamuk and menjerit pun ada masa tu. Tiga tahun lebih weyy laptop tu dengan aku and tu laptop pertama aku. Gila tak sayang!

Tapi nak buat macam mana kan? Tu atas arahan ayah aku. So, terima je laa. Masa aku cakap kat tauke kedai tu yang aku nak trade in, dia macam taknak kasi. Sebab dia cakap kalau trade in kena bought something laa.

So, aku try bodek sampailaa dia cakap okay. Hahahahahaa.. Kalau aku ambil laptop rosak tu buat apa kan? Better aku trade in je. Dapatlaa duit tu sikit. Lepas tu, dengan rasmi tak rasminya aku dah takde laptop. Sumpah sedih!

Sekarang harapkan laptop rumah nie je laa. Tapi sekarang aku masih menunggu panggilan kerja. Taktahu laa dapat ke tak. Dah banyak tempat aku submit resume. Dapat ke tak tu semuanya urusan Dia. Aku hanya mampu berdoa dan berharap je. Harap-harap aku dapatlaa kerja tu. Tak puas weyy bila tak dapat pegang duit hasil sendiri. Doakan aku dapat kerja ya!
Assalamualaikum
Stress sangat bila mood nak update blog nie mencurah-curah tapi laptop dah rosak. Stress weyy! Tu laa satu-satunya laptop pertama aku. Ayah belikan laptop tu bila dapat tahu aku boleh sambung belajar. Elok je habis belajar, laptop jahanam terus.

Punca laptop rosak? Tertumpah air masak tanpa sedar. Nampak tumpah atas lid tu je, bila dah lap and try on, takleh. Esoknya hantar ke kedai, dah berkarat and salah satu RAM slot ada kesan terbakar. Try tanya range kalau cuba-cuba baiki laptop tu RM600.

Orang tu cakap kalau trade in RM120. But kalau trade in mesti kena beli something kan? Takleh dapat duit tu. Seriously confius okay! Taktahu nak buat pilihan sama ada baiki yang taktahu dapat elokkan laptop tu atau tak ataupun grab je laptop recon tu. Kalau nak beli baru, kesian jugak nak suruh ayah belikan. Baru je habiskan tiga ribu lebih untuk decoration bilik aku. Takkan nak suruh belikan laptop baru lagi!

By the way, kalau ada yang tertanya-tanya apa itu laptop recon, boleh baca and rujuk my previous entry Apa Itu Komputer/Laptop Recon. And walaupun dah habis belajar, laptop still penting bagi aku. Mana tahu ada rezeki bekerja nanti nak guna laptop, takkan masa tu baru nak terhegeh-hegeh cari laptop.

So, apa pendapat korang? Baiki atau pilih recon je? One more thing, laptop aku yang rosak tu Lenovo je and Intel Core 3. Laptop recon tu jenama Dell Intel Core 5.
Assalamualaikum

Image result for laptop photography tumblr
RECON adalah kata pendek dari perkataan RECONDITIONING, atau dalam bahasa melayu bermaksud PEMULIHAN (DIBAIKPULIH, DIPERBAIKKAN). Dengan ini bermaksud KOMPUTER RECON ini adalah komputer terpakai/telah dipakai (bukan yang rosak atau reject) dan diperbaikkan semula oleh kami pada tahap maksima termasuk spray, cuci, re-programming dan lain-lain proses upgrade seperti tambah RAM, HARDISK, PROCESSOR. Komputer Recon yang kami jual kebanyakan di import dari luar negara dan kebanyakan komputer ini sebelumnya diguna di Pejabat sahaja. Komputer yang kami jual diberi WARRANTY HARDWARE selama 3 BULAN.

Jadi, kenapa memilih KOMPUTER RECON?

Harga murah! Setiap pembelian pasti harga menjadi keutamaan. Sama seperti komputer terpakai. Harganya lebih murah berbanding yang baru kerana komponen dan program yang agak sedikit lama. Walaupun lama tetapi masih boleh digunakan.

Jimat! Biasanya komputer terpakai dijual dengan pakej. Satu pakej termasuk CPU, monitor, speaker, keyboard dan mouse. Tidak perlu membeli satu demi satu.

Tiada perbezaan ketara dengan komputer baru! Contoh paling mudah, jika membeli komputer yang digunakan oleh makmal sekolah atau universiti. Beza teknologi cuma 2 hingga 3 tahun. Jika membeli untuk rumah, ia masih boleh dikatakan berbaloi kerana komputer masih boleh digunakan selama mungkin selagi mampu.

Selamatkan bumi dari lambakan komputer di pasaran! Go green!

Mudahnya, kenapa masih membeli komputer baru jika masih boleh berjimat sehingga 80%. Wang boleh digunakan untuk perkara lain yang lebih penting. Jadilah pembeli bijak.