Lulus Adsense Selepas 5 Kali Gagal

Assalamualaikum


Lulus Adsense Selepas 5 Kali Gagal | Selepas 5 kali permohonan google adsense gagal, akhirnya semalam lulus. Alhamdulillah.. Bagi aku, bukan senang nak lulus google adsense nie apabila blog pun ada isi merapu. Kunci lulus google adsense?

Sebenarnya, aku nie gigih google, tanya rakan blogger dan cuba baca Q&A google adsense cara nak lulus. Kalau nak kata give up, hampir jugaklah tapi aku nie sejenis berusaha sampai aku buntu. Hahahahaa.. Usaha tu penting weyy! Tak ada orang nak layan kita je selalu. Nanti orang menyampah asyik tanya je, usaha tak ada.

Aku jumpa perkongsian untuk lulus google adsense. 10 Tips Lulus Permohonan Google Adsense. Dengan izin Allah swt dan mungkin ini rezeki aku selepas cuba tips yang disediakan. Yang paling aku ingat, aku selalu semak broken links sebelum buat permohonan lagi. Aku akan pastikan 0 broken links.

Segala entry lama-lama contohnya segmen, giveaway, wordless, entry copy paste dan entry merepek seperti perkongsian link full episode drama pun aku akan masukkan ke dalam draft. Aku akan pastikan blog aku clear dari segala jenis benda yang tak sepatutnya. Kata kunci yang diboldkan disini, usaha! Nak lulus, clearkan mana-mana yang tak patut. Usaha okay usaha.

Selain itu, aku akan update blog aku nie dengan patah perkataan lebih daripada 300. Kenapa? Google adsense nakkan entry yang berkualiti daripada kita. Maka sila rajin update entry panjang-panjang ya tetapi berkualiti. Shortform? Tidak dibenarkan.

1. Make sure that your pages have sufficient text – websites that contain mostly images, videos or Flash animations will not be approved.
2. Your content should contain complete sentences and paragraphs, not only headlines.
3. Ensure that your website is fully built and launched before you apply for AdSense – do not apply while your site’s still in a beta or “under construction” phase or only consists of a website template.
4. Place the ad code on a live page of your website. It does not have to be the main page, but test pages that are empty except for the AdSense ad code will not be approved.
5. Provide a clear navigation system for your visitors so that they can easily find all of the sections and pages of your website.
Semoga entry ini bermanfaat untuk semua. Dan yang nampak iklan aku menari-nari dalam blog nie, janganlah lupa klik. Kalau nak tahu, itulah iklan adsense aku. Muahahahahahaaa.. Done riak! Gurau je okay.

45 comments:

  1. adakah template juga memainkan peranan? baru perasan eyqa tukar template blog lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah IQ. Kadang kala template jugak mainkan peranan. Sebab pernah terbaca artikel tentang tu..

      Delete
  2. Shortform pun tak boleh ya? Camtu memang banyak la lagi nak kena betul kan... hohohoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebolehnya dielakkan. Entry yang berkualiti seolah-olah kita tidak tahu berapa usia pembaca kita. Tulis penuh, elakkan shortform. Entry pun akan nampak menarik.

      Delete
  3. wahhhh tahniah yea.. jelesnya kak TB tengok.. kat TB dah aply banyak kali asik kena tendang aje.. lenguh dah nak try banyak kali.. takpelah Google Adsense tak approve kat sini, dia approve kat youtube pun takpelah.. tapi nak gak merasa.. huwwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaa try apply lagi akak. Guna email yang lain. Eyqa pun try je sampai jadi :D

      Delete
  4. wahh bagus juga mendidik kita untuk menghasilkan penulisan lebih kemas. Tak pernah lagi apply tengok ramai kawan dah apply dan dapat. ingat dulu intuk blog yang menulis dalam bahasa inggeris rupanya dalam bhs melayu pun blh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Google adsense pun nak lahirkan penulis yang baik. Maka, kita pun kena buat yang terbaik. Hihihii sama lah.. Ingatkan untuk bahasa inggeris je

      Delete
  5. Wah..tahniah..bukan senang kan..lepas kali ke 5 baru lulus..alhamdulillah..kena jaga- jaga tau takut terklik iklan sendiri..akak pun sama risau kalau terklik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak. Dulu pernah lulus tapi terklik iklan sendiri, terus kena banned. Nasib baik try guna email lagi, perbetulkan apa salah, akhirnya diluluskan lagi

      Delete
  6. Tahniah! saya telah di black list tanpa tahu apa salah saya.Yang i tau there is one time mana spammer came to my site. Masa black list USD300 hangus kat situ. Dah ar tak pernah withdraw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tu USD300. Bukan senang nak dapat banyak cenggitu. Try laa apply lagi guna email lain

      Delete
  7. tahniah.. saya pun makanbertahun juga sebelum lulus. lepas n kena ikut banyak peraturan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kena ikut peraturan baru dapat..

      Delete
  8. tahniah awak. i punya adsense untuk email syafierayamin.com tak accepted, tapi nasib baik i ada blog lagi satu, jadi sekarang i buat hostted email untuk 2 blogs. wee. 1 email untuk 2 blog Alhamdulillah dah berjaya ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau disapproved, try apply guna email lagi. Hihihiii alhamdulillah :)

      Delete
  9. Alhamdulillah tahniah. Sis pun sama jugak dulu..apply beberapa kali baru lps. Now tgh nk buat cam mana lah nk naikkan cpc n cpu tu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Kalau CPC/CPU tu nak naik, keyword penting. SEO semua tu

      Delete
  10. I never apply at google adsense but it looks good. Will apply now to get more income. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You should try it. Ya, most welcome :)

      Delete
  11. tak apa, usaha tangga kejayaan, apapun tahniah dah lulus adsense lepas ni ada income yang tetap lah dengan blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Terima kasih :* Nampak gayanya ada rezeki melalui adsense :)

      Delete
  12. ina lepas tukar domain.Dah apply..pastu takde jawapan lagi. huhuhuhu.. nak kena submit lagi ke eqa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try apply lagi Kak Ina. Apply dan terus apply. Tengok dia sent email macam mana nanti

      Delete
  13. Tahniah ye dah lulus adsense. Kinah dulu main apply je tanpa study apa kehendak adsense. Tapi bila dah kena tendang baru nak belakar sana sini. Alhamdulillah dah lulus. Harap adsense ni ok la tanpa sebarang masalah. Takut juga kan. Nak lulus punyalah payah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Hahahahaaa betul tu. Bukan senang nak lulus adsense nie

      Delete
  14. Tahniah. Bukan senang nak lulus adsense. Selamat menternak USD. Akak punya adsense tak lulus lepas tukar domain.. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih akak :* Alaa takpe, cuba lagi. Try email lain pulak

      Delete
  15. Tahniah.. kita 1st time apply tahun 2007 kot.. tp dah kena banned.. akaun sekarang nie, apply pada tahun 2008.

    Tp untuk youtube punya.. apply tahun 2014... tapi baru je kena terminate.. sebab kurang 1,000 subscribers dan kurang 4,000 jam tontonan hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun 2008? Masyuk tu bro. Dah nak sepuluh tahun. Kena terminate? Perghh! Sayangnya!

      Delete
  16. Wahhh...tahniah...Sally sampai sekarang masih usaha lagi nak dapatkan lulus ni haaa...hopefully soon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Sally :* InsyaAllah nanti dapat. Usaha lebih ya!

      Delete
  17. Ok lah lulus juga lepas 5 kali saya ni tak pernah lulus-lulus dari dulu tak tahu lah ada masalah apa dengan email ni entah lah mungkin dah kena blacklist seumur hidup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan cakap macam tu. Try tukar dan guna email lain pulak untuk apply.

      Delete
  18. Saya pun baru nak mencuba apply Adsense ni, haapnya berjaya lah

    ReplyDelete
  19. memang kena apply banyak kali ataupun bila niche dah more than 50% baru bileh approve.. nasib baik mine is Food 80% so sekali dah approve.

    Enjoy the adsense money!!!

    Racheal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh! Memang best sekali apply terus approve.

      Delete
  20. Tahniah..best bila dah lulus tp kenalah org rajin2 klik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Betul tu.. Kena ada yang rajin click laa

      Delete
  21. Tahniah, start earning with adsense now.. great news indeed

    ReplyDelete
  22. Wah! congrats and sometimes its not so easy to get it approve. They have their criteria to match before approval.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa.. Nasib baik kali kelima dah lulus. Huhuhuu

      Delete