Assalamualaikum

Memiliki kulit wajah yang flawless tentunya menjadi impian semua wanita. Sayangnya, tidak semua wanita memiliki kulit wajah yang cantik, bersih dan sihat. Berparut, jerawat, garis-garis halus dan warna kulit wajah yang tidak merata sering kali menjadi penghalang untuk tampil cantik.

Untungnya, saat ini sudah banyak cara untuk menyembunyikan itu, salah satunya dengan menggunakan foundation. Alas bedak ini mampu menyembunyikan noda pada wajah dan juga meratakan warna kulit sehingga membuat tampilan wajah terlihat lebih sempurna. Selain itu, salah satu kuncinya ialah jenis foundation yang digunakan.

Namun, untuk mendapatkan hasil yang baik dan flawless, tentunya anda tidak boleh sembarangan memilih foundation. Jangan sampai alas bedak yang anda pilih merosakkan tampilan kulit wajah anda. Hal terpenting yang wajib anda lakukan adalah anda perlu kenal jenis kulit anda dan jenis foundation seperti apa yang sesuai untuk diaplikasikan pada wajah kamu. Masih tidak tahu memilih foundation yang sesuai untuk kulit wajah? Disini aku kongsikan rahsia penyelesaiannya.


LIQUID FOUNDATION 
  • Foundation jenis liquid nie sesuai untuk semua jenis kulit sebab ada sesetengah foundation dia ada tulis oil based or water based formula.
  • Untuk kulit berminyak, anda perlu cari foundation yang ada water based formula.
  • Untuk kulit kering pula, anda perlu cari foundation yang ada oil based formula.
  • Ada banyak shade yang boleh anda pilih mengikut jenis kulit. Dari yang putih gading hingga ke coklat gelap. Senang kita nak pilih shade yang sesuai sebab ada banyak pilihan. Jangan salah pilih warna foundation sudah.
  • Anda boleh apply liquid foundation nie menggunakan jari, sponge and stippling brush atau synthetic brush.


CREAM FOUNDATION 
  • Tekstur foundation ni memang tebal dan dapat cover parut-parut kat muka.
  • Sangat sesuai untuk orang yang berkulit kering sebab foundation jenis krim ni dia ada moisturizer untuk melembapkan kulit muka.
  • Tapi tak sesuai untuk kulit berminyak. Sebab tekstur dia pun krim dan berminyak. Apabila orang yang mempunyai kulit berminyak pakai pulak jenis krim, menyebabkan kulit muka tambah berminyak.
  • Foundation ni pun banyak shade. Biasanya jenis krim ni dia menjanjikan kulit muka yang licin macam anak patung lah, flawless cantik tak terkata lah dan macam-macam lagi.
  • Dah pakai nie, anda perlu lengkapkannya dengan memakai translucent powder. Tak tahu translucent powder tu apa? Sama seperti loose powder tetapi dia tak ada warna dan hanya bagi kesan gebu sahaja.
  • Cream foundation ini jangan pakai seperti bedak. Hanya dab dab sahaja sebab taknak bagi nampak berminyak sangat.
  • Lebih tahan lama apabila dipakai dan kadang kala cuci pun susah nak hilang. Jadi, sila pastikan guna makeup remover.
STICK FOUNDATION
  • Bagi yang ada masalah kulit berminyak, foundation ni memang sesuai dengan anda semua.
  • Tak sesuai untuk kulit kering kerana ia menyebabkan kulit muka akan lebih kering.
  • Foundation jenis ini berbentuk solid dan bila disapu kat muka, dia cepat rata dan sekata.
  • Tidak perlu pakai bedak!
  • Apabila tetap juga pakai bedak, muka korang akan nampak cakey atau bahasa mudah fahamnya terlalu tebal macam opera cina.
  • Foundation jenis ini dapat menyembunyikan parut, jerarwat dan tona tidak sekata diwajah anda.

MOUSSE FOUNDATION
  • Mousse foundation sekali tengok macam tanah liat pun ada.
  • Foundation jenis ni ibarat gabungan powder foundation dan liquid foundation. Bila pakai akan rasa seperti pakai foundation jenis powder tetapi dapat coverage seperyi liquid foundation.
  • Coverage dia superb jika pandai apply. Kulit kering kurang sesuai nak pakai yang ini kerana boleh nampak seperti pakai mask je. Kulit berminyak pun sama, kurang sesuai kerana ia mungkin buat kulit nampak terlebih sinar.
  • Kalau tak pandai pakai, elakkan jenis ni.
  • Matte finish and medium coverage.
  • Kalau sapu dan blend kat muka, dia cepat jadi kering macam bedak. So, tak payah pakai bedak.

SPRAY FOUNDATION
  • Jenis ni agak asing bagi kita kat Malaysia. Jarang tengok orang pakai jenis ni.
  • Foundation yang menjanjikan kesan matte. Tekstur ringan sesuai untuk nampak natural. Paling best, boleh pilih nak coverage macam mana.
  • Makin banyak kita apply, makin full coverage.
  • Memang ada kata spray je kat muka direct macam spray air tu.
  • Untuk kesan lebih baik, disarankan spray dulu pada berus atau span, baru apply pada muka.
  • Dengan cara ni boleh kawal penggunaan dan coverage kita nak. Bila dah biasa barulah apply direct pada muka.

9 Comments

  1. thanks info. Pernah guna fd jenis tu.Habis muka jadi cepat terbakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome. Bahaya tu, tak sesuai.

      Delete
  2. akak sesuai pakai foundation jnis bukan cecair. sebba kulit akk berminyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah, pakai jenis stick foundation lebih sesuai. Kang nampak makin berminyak

      Delete
  3. Replies
    1. Yesssss! Boleh tutup parut jerawat semua

      Delete
  4. Disebabkan CCL oiky skin . Lebih prefer pada liquid foundation waterbased

    ReplyDelete