Assalamualaikum
Kenapa Wanita Basi Apabila Dirumah | Segala yang tertulis hanyalah kata-kata daripada seorang penulis; aku. Tiada kaitan dengan hidup atau yang telah meninggal dunia. Kang ada netizen kecam aku, mahu cair segala lemak ternakan aku yang dah bertahun-tahun nie. Ini sekadar pandangan aku. Aku tidak menjatuhkan mana-mana pihak atau apa pun pangkat. Baik? Sila teruskan bacaan.

Kenapa wanita basi apabila dirumah?
Seperti aku katakan, ini sekadar kata-kata aku. Jangan kecam! Wanita nampak basi apabila duduk di rumah dan tidak berhias. Bukan semua wanita surirumah begitu. Ada yang selalu berhias untuk tatapan suami; seperti mak aku. Ada yang dah penat nak berhias sebab sibuk dengan menjaga anak-anak dan kemas rumah.

Apabila wanita menjadi surirumah, penat dan letih mental, fizikal dan emosi menjadi 200%. Kenapa? Pernah dengar wanita bergelar surirumah ada Me-Time? Susah nak dapat Me-Time sebab sibuk menjaga anugerah Allah swt. Jadi, bila nak berhias cantik-cantik? Haa, dari sini terjadinya wanita basi.

Jika wanita bekerjaya, dia akan selalu hiaskan diri untuk ke tempat kerja. Sebab dia nak berhadapan dengan orang ramai. Tetapi sedar tak? Walaupun wanita tidak bekerjaya dan hanya bergelar surirumah nie, betapa besarnya pengorbanan dan pahala seorang surirumah. Dapat tengok anak-anak membesar depan mata, dapat sediakan makan minum untuk keluarga, dapat mengemas rumah dan rumah sentiasa kemas.



Jadi, kalau taknak jadi salah satu wanita basi, sila berhias. Jangan nak tunggu keluar baru nak hias cantik-cantik. Cantikkan diri untuk suami. Janganlah asyik nak jadi anak gorila seperti video di atas. Ingat! Ini sekadar perkongsian supaya rajinkanlah diri itu sentiasa cantik untuk suami. Jangan taktahu, sekarang nie musim babi khinzir langgar kebun orang. Semoga kebun kalian tidak dilanggar. Aminn..

Pekerjaan yang paling banyak mendapat pahal bagi wanita adalah menjadi surirumah. Pahalanya melebih segala pekerjaan di atas dunia.

Update!
Bagi wanita muslim, penting berhias untuk tatapan suami. Tetapi berhias juga perlu untuk semua. Takkanlah nak orang sekeliling tengok kita selekeh seperti caption Instagram budak-budak zaman 'Selekeh-Day'. Faham? Seperti biasa, jangan kecam 😂

44 Comments

  1. betul tu kak..kat rumah pki la make up ape2 pun..biar nmpk cantik hehe

    ReplyDelete
  2. setuju sangat .. istilah 'Me Time' sangat penting untuk suri rumah .. bagi masa untuk mereka yang bergelar suri rumah buat yang disukai .. tak pun bagi cuti setengah hari pun ok dah , sebab hati seorang ibu tetap pada anak dan suami ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kak Sal. Me-Time sangat bermakna jika surirumah dapat peluang rasai. Bukan mudah tau..

      Delete
  3. Good sharimg.ingatkan wanita basi apabila dirumah tu wanita jafi lemau sbb terperap je dlm rumah tak keluar berjalan ruoanya berhias untuk suami. Betul sangat.kita nak berhias cantik bukan setakat di luar rumah tp dlaam rumah pun kena berhias juga utk suami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihii.. Kaannn? Surirumah susah nak dapat me-time dan peluang untuk berhias cecantik dan rehatkan diri dengan selesa sangat tipis

      Delete
  4. Kalau ada anak seorang yang dah besar memang boleh ada Me Time insya allah. Moga kita semua berbahagia bersama keluarga masing2.

    ReplyDelete
  5. terkejut sy bila ada term wanita basi tu. Hahaha. Hopefully surirumah juga ada me time so that dia boleh cantikkan diri utk suami dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. New term; for me. Hihihihii.. Kalau dah jadi suami, bagilah isteri peluang untuk me-time.

      Delete
  6. Bagi saya la kan...penampilan diri harus di jaga bukan untuk just suami atau orang lain sahaja. Tetapi penting untuk diri kita dan build up self confidence and feeling happy. Tengok cermin dan tanya diri sendiri...siapa yang kita nampak dalam cermin tu.

    ReplyDelete
  7. pada pendapat SA plak..penampilan diri tu kena sentiasa jaga setiap waktu, bukan depan suami atau kat rumah je..wanita bekerja perlu juga ada inisiatif untuk jaga ketrampilan demi kerjaya. kalau dah datang kerja muka pucat je..management pun bosan nak tgok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. Sentiasa kena jaga. Sebab orang sekeliling pandang kita.

      Delete
  8. BARu tahu maksud basi tu dalam entry ni.
    Ya, kita ni kena berhias. Janganlah serabut atau pucat sangat bila di rumah.. namun jangan berlebihan pula dalam berhias.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu pentingnya baca isi berbanding tajuk. Hihihii.. Betul tu.

      Delete
  9. Saya selalu terlepas pndang ttg isu ni. Terutama bila kat rumah sebenarnya penting untuk menjaga penampilan diri terutama didepan suami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong! Lebih baik hiaskan dan persiapkan diri untuk tatapan suami terlebih dahulu

      Delete
  10. I not a housewife type person. I always ensure myself update with different information, try new activities and improve myself. for those based at home, they can try some part time job that offer widely.

    ReplyDelete
  11. try the best tak jadi perempuan basi di hadapan mata suami

    ReplyDelete
  12. basi hahaha, i pun tak boleh duduk rumah lelama i jadi sangat lemau gitu, kadang-kadang kat rumah ni rasa jauh lagi penat especially kalau handle budak kecil gitu, hahahahhaha tapi i akan cuba usaha cari benda yang menarik untuk dilakukan dengan anak anak... kadang-kadang tidur terbungkang habiskan satu hari hahahahha..... makeup tu memang selalu dok main juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahahaa.. Duduk rumah kalau tak keluar pun takleh jugak. Perlukan udara segar gitu. Hihihii.. Main make up pun boleh supaya tak basi :D

      Delete
  13. Huhu betul la tu. Kinah ni fully housewife tipu la kalau kata tak pernah basi. Ada basi tapi kadang2 je bila dah terlampau letih nak uruskan segala hal. Mujurlah suami faham dan dia bila ada masa bawak ank main kat luar. Jadi kita kat rumah bolehlah "Me Time". Gunakanlah masa tu dengan sebaiknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa itu paling best! Dapat suami yang memahami dan faham keadaan isteri perlu me-time..

      Delete
  14. Yes sekarang wanita wajib berhias. Tak kira lah kerja apa jawatan sekali pun. Suri rumah pun lagi kena berhias. Nak tarik perhatian suami bila balik rumah nanti kan. biar setanding dengan wanita di luar sana kan.

    www.liahasty.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Surirumah pun mampu setanding wanita di luar sana :)

      Delete
  15. is funny to kategorikan basi, but well i do agree.. many women neglected themselves after married. but to maintain good relationship of course we need to maintain the look and support we have before marriage. this is just my 2cents opinion

    Racheal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahaa kategori basi lebih muda difahami..

      Delete
  16. Aduhaiii sian nya lah jadi isteri yang basi ya, rugi tau. Apa kata kita mula berhias2 diri supaya kelihatan fresh from the oven gitu hihi or segar dari ladang hihi

     Jom kita mulakan Affiliate Marketing Program untuk tambah pendapatan

    ReplyDelete
  17. Sepatutnya begitulah. Berhias jugak bila ada kat rumah kan. Tapi kalau ada anak berderet ni kadang-kadang terlepas pandang jugak. Sebab penat uruskan rumahtanggan dan anak-anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah.. Benda normal kalau tak sempat bersiap bila ada anak-anak..

      Delete
  18. rumah tangga setiap darinya mempunyai pengalaman dan cara yg berbeza dalam menguruskan hal ehwal tapi cara untuk masing2 menerima atau satu sama lain dan sentiasa mencari jln dlm melayari bahtera

    ReplyDelete
  19. Hahaha...ayat baru ni "BASI". Sis pun sekarang sentiasa basi kat rumah...nak berhias pun tak dok laki..hahaha. Dulu masa ado laki berhias gak lah sb tak nak dia tgok pompuan lain..tapi tak jalan gak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahaaa.. Kak Hanny!!! Kih kih kih.. Takpe, takde jodoh yang panjang.

      Delete
  20. hahaha
    mula2 pelik juga apa yg basi
    dah baca baru faham
    yes wanita kena berhias
    lelaki pun kena jaga ketrampilan
    baru fair :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa.. Kena baca content baru faham. Hihihi.. Betul tu!

      Delete
  21. ameen. hai ray singgah nak jmput join n meriahkan GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete
  22. setuju sangat dengan pendapat eyqa.tak kira di rumah mahupun di luar.wanita perlu berhias.. takkan nak comot aje kan? bagi yang dah berkahwin.Takkan nak comot? lelaki aje memang begitu.Katanya tak pe isteri tak mekap kat luar..tetapi....?? hurmmm..

    ReplyDelete
  23. setuju wanita ni kena berhias di rumah, diluar bersederhana bila berhias.

    ReplyDelete
  24. Aikk kakya pon ada satu entri nak guna video ni hahahaa.. kakya dah draft tapi tak pos lagi sebab cam kena ubah jer sikit2 hahaha.. ni semua gara2 suami kakya la yang htr video ni suruh tgk.. kikikiki lawak kan.. Prof Dr Mohd Nor Mamat ni mmg KakYa dan suami suka dgr ceramah2 dia mmg best.. Dia ni adik ipar ke abang ipar Ustazah Siti Nor Bahyah Mahmod.. memang best cara dia ramai suka..hehehe

    ReplyDelete