Resepi Ketam Goreng Kari

by - Monday, October 21, 2019

Assalamualaikum


Resepi Ketam Goreng Kari | Dah nak tengah malam, baru nak update blog pasal makanan. Hahahahaa.. Ini semua boleh buat stock time lapar. Lapar je tengah malam, scroll blog sendiri cari resepi dan tengok gambar-gambar makanan.

Macam biasa, aku suka masak-masak walaupun tak berapa nak pandai. Aku suka cuba-try-test tau apa-apa yang aku rasa aku mampu buat. So, dua tiga hari lepas aku ada buat ketam goreng kari versi malas. Yang mana nak makan tapi nak cepat siap, sila laa buat. InsyaAllah sedap tau! Kalau tak sedap, air tangan korang tak kena laa tu. Hihihii..

Bahan-bahan

1. 4 ekor ketam *siap cuci dan potong dua
2. 2 biji bawang merah *kisar/tumbuk
3. 3 ulas bawang putih *kisar/tumbuk
4. 1 sudu besar serbuk kari *bancuh dengan sedikit air
5. 1 sudu besar cili kisar/cili boh
6. 1 sudu besar sos tiram
7. 1 sudu besar sos cili
8. 2 tangkai daun kari

Cara-cara

1. Gaulkan ketam dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng sebentar, angkat dan ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan merah. Selepas itu, masukkan daun kari
3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak
4. Masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis seketika. Masukkan sedikit air agar tumisan tidak hangit. Perasakan dengan gula dan garam.
5. Akhir sekali, masukkan ketam dan gaulkan biar sekata dengan api yang perlahan dan biarkan seketika supaya kuah menjadi pekat. Siap!

Mudah je kan? Cuma aku nie suka tambah cili padi. Dan hari tu malas goreng sayur sebab lapar sangat. So, aku masukkan je kacang panjang dan ubi kentang. Tak lama pun masak nie. Sedap tau!

You May Also Like

6 Comments

  1. masak sendiri dan makan kat rumah sendiri lebih puas makan. comot pun takpe kan

    ReplyDelete
  2. wowww.. bestnya. Tak pernah lagi cuba masak kari ketam. Thanks .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try laa akak. Sedap tau! Dah boleh dengan ketam masak lemak. Hihihi...

      Delete
  3. Sedapnya ketam .. blh cuba resepi eyka nnt. Kalau kakya kat rumah anak2 suka masak lemak kuning ataupon masak lemka cili padi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kakya! Haa cuba try menu nie pulak. Sangat sedap okay!

      Delete