Assalamualaikum
Kenapa Wanita Basi Apabila Dirumah | Segala yang tertulis hanyalah kata-kata daripada seorang penulis; aku. Tiada kaitan dengan hidup atau yang telah meninggal dunia. Kang ada netizen kecam aku, mahu cair segala lemak ternakan aku yang dah bertahun-tahun nie. Ini sekadar pandangan aku. Aku tidak menjatuhkan mana-mana pihak atau apa pun pangkat. Baik? Sila teruskan bacaan.

Kenapa wanita basi apabila dirumah?
Seperti aku katakan, ini sekadar kata-kata aku. Jangan kecam! Wanita nampak basi apabila duduk di rumah dan tidak berhias. Bukan semua wanita surirumah begitu. Ada yang selalu berhias untuk tatapan suami; seperti mak aku. Ada yang dah penat nak berhias sebab sibuk dengan menjaga anak-anak dan kemas rumah.

Apabila wanita menjadi surirumah, penat dan letih mental, fizikal dan emosi menjadi 200%. Kenapa? Pernah dengar wanita bergelar surirumah ada Me-Time? Susah nak dapat Me-Time sebab sibuk menjaga anugerah Allah swt. Jadi, bila nak berhias cantik-cantik? Haa, dari sini terjadinya wanita basi.

Jika wanita bekerjaya, dia akan selalu hiaskan diri untuk ke tempat kerja. Sebab dia nak berhadapan dengan orang ramai. Tetapi sedar tak? Walaupun wanita tidak bekerjaya dan hanya bergelar surirumah nie, betapa besarnya pengorbanan dan pahala seorang surirumah. Dapat tengok anak-anak membesar depan mata, dapat sediakan makan minum untuk keluarga, dapat mengemas rumah dan rumah sentiasa kemas.



Jadi, kalau taknak jadi salah satu wanita basi, sila berhias. Jangan nak tunggu keluar baru nak hias cantik-cantik. Cantikkan diri untuk suami. Janganlah asyik nak jadi anak gorila seperti video di atas. Ingat! Ini sekadar perkongsian supaya rajinkanlah diri itu sentiasa cantik untuk suami. Jangan taktahu, sekarang nie musim babi khinzir langgar kebun orang. Semoga kebun kalian tidak dilanggar. Aminn..

Pekerjaan yang paling banyak mendapat pahal bagi wanita adalah menjadi surirumah. Pahalanya melebih segala pekerjaan di atas dunia.

Update!
Bagi wanita muslim, penting berhias untuk tatapan suami. Tetapi berhias juga perlu untuk semua. Takkanlah nak orang sekeliling tengok kita selekeh seperti caption Instagram budak-budak zaman 'Selekeh-Day'. Faham? Seperti biasa, jangan kecam 😂
Assalamualaikum


Cara Mudah Tingkatkan Pembaca Blog | Sementara idea mencurah-curah nak update nie sebab excited selepas ada google adsense, maka terupdate lah entry aku hari nie. Sebenarnya entry nie ditaip hari khamis lepas cuma publish hari nie. Maaf terlambat sebab tunggu masa yang sesuai dan tambah coretan berkenaan hal ini.

Aku nak kongsikan cara mudah aku dapat tingkatkan pembaca blog aku. Benda senang je tapi jadi susah bila sikap malas berleluasa dalam diri. Gituuuuuu! Nie perkongsian mudah je. Jangan ingat banyak sangat langkah-langkahnya 😂

Kerapkan update!
Aku kongsi tapi aku pun tak berapa buat 😂 Kerapkan update blog sebab apabila kerap update, dah semestinya blog kita sentiasa lalu di newfeeds reading list blog yang follow anda. Faham tak? 😴😴😴 Takpe, bacakan lagi dibawah.

Kongsikan!
Biasanya selepas aku update blog, aku akan kongsikan link entry tersebut di pages, groups blogger di facebook dan paling penting, aku akan sertai aktiviti tukar-tukar comments di Group Malaysia Lifestyle Blogger. Kalau korang rajin, insyaAllah pembaca blog makin meningkat. Jangan malas kalau nak berjaya.

Paling penting dan kurang dapat perhatian!
Cuba untuk tahu apa itu teknik SEO. Apa itu teknik SEO? Cuba google sendiri okay? Usaha itu penting. Hahahahaa.. Aku pun sampai sekarang masih cuba fahamkan apa itu SEO.

Rajinkan melawat jiran tetangga!
Haa kalau dah hidup berjiran tu, rajin-rajinlah melawat jiran tu. Maksudnya rajin-rajinkan diri terjah blog orang lain. Jangan nak tunggu orang singgah blog kita. Blogwalking dan tinggalkan comments. Kita harus mulakan langkah pertama!

Posting menarik!Akhir sekali, lakukan posting yang dapat menarik perhatian pembaca. Tak perlu cerita tak senonoh atau gosip murahan, cukuplah dengan tajuk yang gempak dan isi yang berkualiti. Penting! Jangan nak sibuk bercerita hal dalam kain orang.
Assalamualaikum


Lulus Adsense Selepas 5 Kali Gagal | Selepas 5 kali permohonan google adsense gagal, akhirnya semalam lulus. Alhamdulillah.. Bagi aku, bukan senang nak lulus google adsense nie apabila blog pun ada isi merapu. Kunci lulus google adsense?

Sebenarnya, aku nie gigih google, tanya rakan blogger dan cuba baca Q&A google adsense cara nak lulus. Kalau nak kata give up, hampir jugaklah tapi aku nie sejenis berusaha sampai aku buntu. Hahahahaa.. Usaha tu penting weyy! Tak ada orang nak layan kita je selalu. Nanti orang menyampah asyik tanya je, usaha tak ada.

Aku jumpa perkongsian untuk lulus google adsense. 10 Tips Lulus Permohonan Google Adsense. Dengan izin Allah swt dan mungkin ini rezeki aku selepas cuba tips yang disediakan. Yang paling aku ingat, aku selalu semak broken links sebelum buat permohonan lagi. Aku akan pastikan 0 broken links.

Segala entry lama-lama contohnya segmen, giveaway, wordless, entry copy paste dan entry merepek seperti perkongsian link full episode drama pun aku akan masukkan ke dalam draft. Aku akan pastikan blog aku clear dari segala jenis benda yang tak sepatutnya. Kata kunci yang diboldkan disini, usaha! Nak lulus, clearkan mana-mana yang tak patut. Usaha okay usaha.

Selain itu, aku akan update blog aku nie dengan patah perkataan lebih daripada 300. Kenapa? Google adsense nakkan entry yang berkualiti daripada kita. Maka sila rajin update entry panjang-panjang ya tetapi berkualiti. Shortform? Tidak dibenarkan.

1. Make sure that your pages have sufficient text – websites that contain mostly images, videos or Flash animations will not be approved.
2. Your content should contain complete sentences and paragraphs, not only headlines.
3. Ensure that your website is fully built and launched before you apply for AdSense – do not apply while your site’s still in a beta or “under construction” phase or only consists of a website template.
4. Place the ad code on a live page of your website. It does not have to be the main page, but test pages that are empty except for the AdSense ad code will not be approved.
5. Provide a clear navigation system for your visitors so that they can easily find all of the sections and pages of your website.
Semoga entry ini bermanfaat untuk semua. Dan yang nampak iklan aku menari-nari dalam blog nie, janganlah lupa klik. Kalau nak tahu, itulah iklan adsense aku. Muahahahahahaaa.. Done riak! Gurau je okay.
Assalamualaikum

Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian) Di Politeknik | Sebagai bekas pelajar bagi jurusan Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian), aku ingin berkongsi serba sedikit bagi memudahkan bakal-bakal pelajar untuk mengetahui lebih lanjut tentang jurusan ini. Benda baik kena kongsi, gituuuu! Kalau ada silap dalam perkongsian ini, yang mana boleh betulkan, sila tinggalkan komen ya.

Bidang teknologi maklumat ini sangat besar! Dan kalau korang ingin sambung pelajaran dalam bidang ini, pastikan minat korang terlebih dahulu. Jangan dah separuh jalan, nak patah balik. Rugi masa dan duit. Jom sama-sama kita fahami dulu apa jurusan Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian) ini.

Program ini direka untuk memperkenalkan pelajar kepada teori dan konsep rangkaian, rekabentuk, implementasi dan penyelenggaraan rangkaian komputer. Program ini memberi pengetahuan kemahiran di dalam Perkakasan Komputer, Organisasi Komputer, Asas Rangkaian, Perkhidmatan Internet, Switching dan Routing, Rekabentuk Rangkaian, Pengurusan Pelayan dan Keselamatan Rangkaian. Pelajar berpeluang mempelajari dan menggunakan perisian sumber terbuka dalam kursus Sistem Pengoperasian Sumber Terbuka dan Sistem Pangkalan Data. Kursus pengaturcaraan dan aplikasi lain termasuk di dalam program ini adalah Keperluan Pengkomputeran, Prinsip Pengaturcaraan, Asas Pengaturcaraan dan Pengaturcaraan Rangkaian, Keusahawanan serta Rekabentuk dan Analisa Projek.

Program ini juga menyediakan pelajar dengan kemahiran yang boleh dipindahkan dan pelbagai kemahiran yang membolehkan mereka untuk menyesuaikan dan menggunakan teknologi baru. Selain daripada kursus teknikal, pelajar juga mempelajari Komunikasi Bahasa Inggeris 1, 2 dan 3, Matematik, Pengajian Islam atau Pendidikan Moral, Tamadun Islam, Ko-Kurikulum, Soft Skills dan Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan untuk meningkatkan kompetensi mereka di dalam soft skills.

Syarat Kemasukan
1. Warganegara Malaysia
2. Lulus SPM atau setaraf dengan memenuhi syarat minimum berikut:

        a. Lulus Bahasa Melayu
        b. Lulus Bahasa Inggeris
        c. Lulus Sejarah
        d. Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mata pelajaran berikut:

                 i.   Mathematics atau Additional Mathematics
                 ii.  Mana-mana DUA (2) mata pelajaran lain yang belum diambilkira kepujiannya

Subjek Semester *Subjek ini mungkin ada perbaharuan


Senarai Politeknik Yang Menawarkan

1. Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam
2. Politeknik Muadzam Shah, Pahang
3. Politeknik Mersing, Johor
4. Politeknik Tun Syed Nasir, Johor
5. Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis
6. Politeknik Seberang Perai, Penang
7. Politeknik Balik Pulau, Penang
8. Politeknik Mukah, Sarawak
9. Politeknik Ungku Omar, Perak
10. Dan lain-lain 😅

Prospek Kerja

Program ini memberi pengetahuan dan kemahiran dalam teknologi rangkaian komputer, pengurusan rangkaian dan keselamatan maklumat, sokongan pelayan dan multimedia interaktif yang boleh diaplikasikan kepada bidang kerjaya yang luas dalam perniagaan dan dunia industri ICT. Pegetahuan dan kemahiran yang diperolehi pelajar membolehkan mereka bersaing dalam pasaran kerja seperti Personel Penyelenggaraan, Personel Sokongan Rangkaian, Pentadbir Rangkaian, Ekskutif  Sokongan Maklumat / IT, Penyokong Teknikal Komputer, Jurutera Sokongan IT, Pembantu Jurutera Rangkaian, Pembangun IT dan Meja Bantu Teknikal.

Pesanan Kepada Semua

Pesanan kepada adik-adik yang ingin sambung pelajaran dan masih tertanya-tanya dalam bidang apa yang ingin diteruskan, aku cadangkan bidang IT kalau minat korang mendalam terhadap IT. Bidang teknologi maklumat nie sangat meluas dan pecahan terhadap bidang ini banyak. Jadi, pilih dengan betul dan fokus. Aku pun pelajar lepada Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian) di Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam. Alhamdulillah, tak sia-sia pilih bidang nie. IT makin meluas kerana teknologi sekarang makin pantas membangun!

Kepada adik-adik, selamat maju jaya!
Assalamualaikum


7 Cara Untuk Wanita Kelihatan Cantik | Hanya dengan 7 cara ini sebelum tidur, wanita akan kelihatan lebih cantik. Tidur malam merupakan waktu bagi merehatkan diri setelah seharian sibuk menguruskan pelbagai perkara disiang hari. Baik perkara di tempat kerja mahupun urusan rumahtangga dan anak-anak.

Oleh itu, sangatlah penting bagi kaum wanita mendapatkan rehat secukupnya dengan melakukan persediaan sebelum tidur demi mengekalkan kecantikan wajah dan kesegaran tubuh badan tatkala bangun dari tidur nanti.

1. Mandi
Mandi merupakan salah satu cara untuk menghilangkan tekanan sebelum tidur. Tubuh badan yang bersih dan segar mampu menenangkan diri sekaligus membantu untuk tidur dengan lebih selesa, lena dan nyenyak. Pastinya apabila mendapat tidur yang lena tanpa terjaga, mampu membuatkan diri lebih bertenaga secukupnya ketika bangun dipagi hari nanti.

2. Cuci Solekan Wajah
Sebelum tidur pastikan kulit wajah telah dicuci bersih dan bebas daripada sebarang solekan. Ini kerana jika tidur dengan solekan masih dimuka, ia akan mengakibatkan kulit wajah mengalami jerawat, iritasi, kedutan dan garisan halus. Jadi pastikan sebelum tidur kena cuci muka dahulu tak kiralah penat atau malas macam mana sekalipun. Barulah ketika bangun tidur nanti rasa lebih segar dan cantik!

3. Sapu Pelembap

Ini penting! Sapu pelembap atau losyen pada seluruh tubuh badan selepas mandi demi mengekalkan kelembapan kulit sepanjang malam.Jika tak sempat sangat pun, jangan lupa sekurang-kurangnya sapu krim malam dan krim mata sebelum masuk tidur. Kulit kering akan mengakibatkan wajah dan badan mudah berkedut dan terhasilnya garis-garis halus. Jadi, bila bangun pagi wajah akan kelihatan kusam, kering jika tidak memakai pelembap sebelum tidur.

4. Berus Gigi
Secara jujurnya, berapa kerap gosok gigi setiap hari? Ramai wanita mengaku mereka selalu terlupa gosok gigi sebelum tidur dan rasa ia tak apa, kerana akan lakukannya pada waktu pagi nanti. Banyak kajian menyatakan tabiat tidak menggosok gigi sebelum tidur boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang serius. Antaranya termasuklah masalah jantung. Jadi rutin menggosok gigi secara konsisten sebelum tidur adalah amalan yang baik dan mengurangkan risiko penyakit. Tidur pun rasa lebih selesa bila gigi dan digosok bersih!

5. Minum Segelas Air Lemon
Minum segelas air lemon sebelum tidur akan memberi hidrasi pada tubuh dan membantu membersihkan kulit ketika tidur. Cuba amalkan mulai malam ini, kesannya bila terjaga pada esok pagi, kulit akan lebih anjal dan berseri-seri. Setelah terjaga dari tidur pula nikmati segelas air lemon ia akan mempercepatkan metabolisma, meningkatkan tenaga, serta emosi yang lebih baik sepanjang hari.

6. Dapatkan Tidur Secukupnya
Tidak dapat dinafikan tidur yang cukup membantu wajah kelihatan lebih cantik dan menawan tanpa mengira berapa pun umur kita. Ramai yang tahu, tidur yang cukup memerlukan 7 hingga 8 jam sehari setiap malam. Tapi ramai yang tak tahu bahawa wanita perlu masuk tidur pada waktu yang paling tepat iaitu jam 11 malam hingga 3 pagi untuk kelihatan lebih cantik ketika bangun pagi. Ini kerana tidur pada waktu ini kulit sedang mengalami proses ‘repairing and restoring’. Jadi pastikan masuk tidur sekitar pukul 11 malam dan dapatkan sekurang-kurangnya 7 jam waktu tidur untuk mendapatkan manfaat kecantikan ini.

7. Meditasi/Muhasabah Diri
Ini paling penting. Sebelum tidur disarankan muhasabah diri, minta maaf pada pasangan, maafkan semua orang dan buang segala perasaan negatif. Lakukan juga amalan doa mahupun zikir-zikir sebelum tidur. Jiwa yang tenang dan bersikap positif mampu menghilangkan tekanan, membuatkan tidur lebih lena dan bahagia sekaligus mampu menyerlahkan wajah yang menawan ketika bangun dari tidur nanti.

Jadi apa tunggu lagi, jangan bertangguh mulakan rutin ini mulai malam ini untuk kelihatan lebih cantik dan berseri di pagi hari nanti.

credit to: Mingguan Wanita
Assalamualaikum


5 Sebab Perlu Rasai Keenakkan Sambal Hitam Pahang Minionlicious Enterprise | Dulu masa viral sambal hitam pahang nie, aku selalu tertanya-tanya sedap ke? Bukan masam ke sebab ada belimbing buluh. Dan sedap ke makan dengan nasi panas-panas je?

Ternyata sangkaan aku meleset. Sedap weyy sambal hitam pahang ikan talang nie. Masam-masam pedas sambal hitam nie boleh buatkan makan nasi tambah lagi. Tak percaya? Korang wajib cuba sambal nie. Macam berhantu je sambal nie.


Kenapa wajib cuba sambal hitam pahang ikan talang nie?
Dengan menggunakan ikan masin jeruk talang yang terpilih yang ditumis bersama bawang besar, cili api, belimbing buluh rebus yang dimasak selama 8 jam bagi seimbangkan rasa masam, masin, manis dan pedas. Kalau korang sejenis yang tak sempat masak, malas masak atau dah tak ada idea nak masak, memang sambal hitam pahang ikan talang penyelesaiannya.

 

Nak makan dengan apa?
Kalau keluar persoalan nak makan dengan apa, jawapan yang mudah je. Boleh je makan dengan apa-apa. Kalau makan roti pun best oii! Semalam aku makan dengan nasi panas dan sambal sotong tetapi aku tambah tiga sudu sambal hitam pahang ikan talang. Hasilnya? Dua kali tambah nasi!

Sambal hitam pahang ikan talang je ke?
Haruslah tidak! Bukan sambal hitam pahang ikan talang je yang ada, sambal hitam pahang ikan bilis kering dan basah juga ada. Memang syok kalau ada tiga jenis stok nie. Boleh pilih nak makan nak yang mana.

Baru tiga sebab kan? Mana lagi dua sebab? Itu sebabnya korang perlu cuba! So, korang akan tahu apa lagi dua sebab perlu cuba sambal hitam pahang ikan talang nie. Nak beli tak? Kalau nak, boleh contact je mana-mana menggunakan platform dibawah.