Assalamualaikum

Menggapai Awan Ke London Bersama Airbus A380 | Bila dah bekerja nie, perasaan ingin melancong ke keluar negara tu meluap-luap. Apatah lagi bila dah pegang duit sendiri. Kena menabung lagi nie. Tapi sejak dulu aku ingin jejak kaki ke London. Apa lagi, terus aku search apa yang menarik di London dan mencari info serta membuat plan untuk menjayakan misi Menggapai Awan Ke London Bersama Airbus A380 aku.

Apa yang menarik perhatian aku kali ini untuk menjayakan misi pertama ini ialah kapal terbang! Yang menjadi pilihan setelah mencari ialah Malaysia Airlines A380. Dan seperti menjadi pilihan ramai, haruslah nak seat tepi tingkap kan? Kononnya menenangkan dapat melihat awan putih di luar sepanjang perjalanan. Tengah search tentang flight pun dah terbayang-bayang pemandangan itu!

Selain itu, Airbus A380 ini merupakan pesawat penumpang terbesar di dunia dan perjalanan dari Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang Heathrow mengambil masa kira-kira 14 jam. Namun, semestinya perjalanan tidak begitu terasa lama kerana penumpang kebiasaannya akan tidur atau menikmati perkhidmatan hiburan yang disediakan. Antara yang disediakan oleh Malaysia Airlines ini dan boleh kita mengisi waktu terluang sepanjang perjalanan ialah menonton filem, mendengar lagu serta belajar Bahasa baru. Bestnya!

Gigih aku search sepuasnya tentang Airbus A380 nie berdasarkan pengalaman orang lain. Yelaa, kali pertama nak terbang tinggi. Tak pernah naik flight lagi, mestilah jakun sikit. Hihihiii.. Yang aku tahu tentang Airbus A380 selepas baca pengalaman yang lain, sepanjang perjalanan akan dihidangkan dengan dua hidangan utama dan beberapa makanan dan minuman ringan. Kacang masin haruslah ada dalam pesawat!

Hidangan menu pertama adalah ikan atau ayam yang dihidangkan bersama nasi dan sayur-sayuran. Selain itu, antara menu sampingan ialah salad segar, sepotong kek, keropok dan roti berserta cheese dan mentega. Itu baru hidangan menu pertama tau! Macam seronok je naik A380 nie. Mewah dengan makanan tau!

Hidangan menu kedua pula seharusnya sama pilihannya. Ikan atau ayam yang dihidangkan bersama nasi dan sayur-sayuran. Dan menu sampingan haruslah sama. Tetapi yang menarik pilihan aku, minuman pilihan yang ada ialah kopi, teh, air mineral, minuman berkarbonat dan jus buah. Jangan risau! Pramugara dan pramugari yang ramah-tamah sedia menawarkan refill untuk minuman. Tapi kalau aku nanti, air mineral tetap menjadi pilihan. Tak suka air manis! 

Tapi tahu ke korang? Aku nie sebenarnya ada beberapa tempat di London yang aku nak pergi. Ini antara plan aku yang wajib aku pergi! Nak jadikan kenangan kepada anak cucu nanti. Nikmati sementara masih bujang ini. Mana tahu pergi sana nanti boleh bawa balik calon menantu omputih untuk parent aku. Hihihii..

Hyde Park


Apa yang aku baca sebelum ini, Hyde Park nie menjadi tumpuan ramai dengan kedudukan taman di tengah bandar London ini. Pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh orang-orang sekitar, antanya jogging, berbasikal, main bola, berkelah dan lain-lain lagi. Tapi aktiviti wajib bagi pelancong haruslah bergambar disini. Berhampiran dengan Hyde Park ini juga ada Kensington Palace iaitu salah sebuah kediaman diraja.

Buckingham Palace


Buckingham Palace ini salah satu tempat wajib pergi jika ke London. Aktiviti yang menarik dan menjadi tumpuan disana ialah Changing Guard Ceremony yang antara upacara tertua dan terkenal. Nama sebenar adalah Guard Mounting. Upacara ini berlangsung untuk pertukaran shift antara pengawal-pengawal istana pada tarikh-tarikh tertentu.

Itu antara dua tempat yang menarik memang aku akan pergi kalau ke London nanti. London Eye, London Bridge, St. James Park, Primark, Queensway dan banyak lagi yang menarik disana. Sebenarnya, tempat yang aku nak pergi lebih kepada bergambar. Kerana aku ingin mencipta kenangan disana! 

Setelah aku membuat senarai pendek beserta budget untuk bercuti, insyaAllah aku menggunakan perkhidmatan Malaysia Airlines ke luar negara. Seharusnya Malaysia Airlines menjadi pilihan utama aku. Aku ingin berterima kasih kepada Malaysia Airlines kerana mengadakan Malaysia Airlines promotion, di mana mereka telah menawarkan pelanggan sehingga 40% tiket penerbangan ke destinasi terpilih serta pelbagai faedah perjalanan termasuk tambang kanak-kanak diskaun, bagasi tambahan dan tempahan hotel. Dan tawaran ini juga termasuk dengan tambang kami termasuk elaun bagasi diperiksa dalam 30 kg kelas ekonomi, ditambah makanan percuma dan hiburan dalam penerbangan unggul dan tiada caj kad kredit tersembunyi. Dengan tawaran ini, aku dapat pergi bercuti ke London, United Kingdom tidak lama lagi. Terima kasih, Malaysia Airlines!
Assalamualaikum


Resepi Lala Masak Pedas Mudah | Bila teringin nak makan lala, mesti nak masak yang mudah je. Malas nak masak yang guna banyak bahan. Yelaa, apatah lagi kalau dah lapar kan? Lauk nie kalau makan sekejap je. Sedar-sedar dah habis semangkuk lala. Hahahahaa..

Bahan-bahan

1. 1 kilo lala segar
2. 2 biji bawang besar *kisar
3. 5 ulas bawang putih *kisar
4. 2 cili besar *kisar
5. 8 cili padi *kisar
6. 2 cm kunyit hidup *kisar
7. Semangkuk kecil air asam jawa
8. 2 batang serai diketuk

Cara-cara

1. Masukkan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan serai yang telah diketuk
2. Masukkan lala dan gaulkan biar sebati dengan bahan tumisan dan tutup kuali dalam 5 - 10 minit
3. Perasakan dengan garam dan gula. Jika nak letak ajinamoto atau perasa yang lain, itulah optional anda
4. Masukkan air asam jawa dan gaulkan. Biarkan lagi 5 minit dan siap!


Mudah je kan? Aku buat semalam berkuah sikit sebab suka makan macam itu. Kalau nak berkuah sedikit, tambah air selepas masukkan lala. Jika taknak, jangan tambah air dah. Cukuplah dengan air asam jawa sahaja.
Assalamualaikum

Be The Best Among The Rest | Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak | Bila pandang kanak-kanak yang sedang membesar, perasan tak? Itu satu permulaan. Permulaan untuk mulakan bersedia hadapi asam garam kehidupan. Bila kanak-kanak nak belajar berjalan, mereka akan lalui proses berbaring, mengiring, meniarap, merangkak dan mengundur ke belakang. Selepas itu, baru mereka belajar duduk, berdiri dan bertatih. Kemudian, barulah melangkah yang kadang kala jatuh juga untuk stabilkan kedudukan. Begitu juga kehidupan dan perniagaan.

Aku pernah terbaca buku Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak terbitan Zy Printpack Sdn Bhd. Bila terbaca kisah yang tertulis, hati aku tersentap sendiri! Betulkah apa yang sedang buat ini? Aku terlalu berkira-kira untuk melangkah lebih jauh. Kerana terlampau takutkan rintangan dan halangan yang bakal aku terima. Sedangkan pasangan ini berdua mampu melakukannya tanpa berputus asa. Kenapa bukan aku?!

Catatan kisah hidup Zaidi Yusoff dan Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly. Kehidupan dua insan yang sangat unik, versatile, merendah diri dan penyayang. Suami isteri sehati sejiwa, seiring sejalan. Bukan setakat untuk dibaca tetapi untuk dijadikan teladan dan motivasi kepada mereka yang mahu berjaya dan menghargai hidup. Ia kisah hidup yang sangat menginsafkan, berbekalkan usaha, ketabahan, kesabaran dan tentunya kasih sayang.

Dari Lembah Ke Puncak berkisarkan sepasang suami isteri yang bermula dari bawah. Susah senang hadapi bersama sehingga berjaya sekarang! Pelbagai yang dilalui bersama jatuh, bangun, dikhianat dan ditikam oleh sahabat sendiri. Bukan mudah nak berjaya.


10 tahun yang lalu, tiada siapa yang kenal mereka. Bagaimana jerih perih dalam perniagaan yang hanya memulakan kilang di rumah sewa. Selepas baca buku nie, aku memang bangga kerana ada anak melayu yang berjaya walaupun mungkin akan ada yang mengalah jika diberikan ujian sebegitu.

" Saya yakin semua yang berlaku adalah rencana Allah swt " - Sharifah Ameelia Akma Mohd Ramly
Perniagaan yang dulunya dimulakan dengan RM3000 sahaja kini sudah menjangkau RM30 juta. Begitu besar nilainya. Inilah ganjaran apabila mereka tidak pernah lupa golongan yang memerlukan walaupun sesibuk mana mereka bekerja. Dan sebahagian hasil keuntungannya mereka akan salurkan melalui Yayasan Qaseh ZY Phyto.

" Saya ingat satu perkara, di dalam hak kita ada hak orang lain, rezeki Allah bagi untuk jadi jambatan kepada orang lain, bukan semua hak kita. Sebab itu Allah bagi dan terus bagi, Dia mahu melihat ke mana kita gunakan rezeki itu. Pada masa yang sama Dia tunjukkan kita jalan ke Jannah. Persinggahan akhir yang abadi. " - Zaidi Yusoff
Banyak kisah suka dan duka dalam buku ini. Terlalu pahit untuk diluahkan tetapi pasangan ini berani berkongsi kisah dukanya di dalam sebuah buku. Aku sanggup habiskan masa aku membaca buku yang suntikkan semangat aku. Hanya 23 bab dengan setebal 180 mukasurat sahaja.


Dapatkan segera! Dengan berharga RM49.90 untuk sebuah buku yang mampu buatkan korang tersenyum, menitik airmata dan sentiasa bermotivasi diri untuk terus bersemangat dalam mencapai sesuatu dalam hidup walaupun banyak kali gagal. Melalui buku ini diceritakan segala-galanya dengan harapan menjadi inspirasi kepada orang lain terutama golongan muda bahawa tiada yang mustahil untuk berjaya jika sanggup berusaha keras.

Jadikan kejayaan seseorang sebagai penguat semangat dan inspirasi kita untuk berjaya. Bukan dicemburui. Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang.

Kalau korang pun berminat nak miliki buku ini, boleh dapat contact Putri https://www.wasap.my/601128868898. Seriously, memang takkan menyesal! Sangat bermanfaat untuk kita. Jangan down jika kita gagal, sebenarnya kegagalan itu adalah satu permulaan.

" Satu perkara yang perlu kita ingat, siri-siri kegagalan kecil sepanjang kegagalan adalah perjalanan paling mahal dalam hidup kita. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mengambil pengajaran dari kegagalan tersebut. '' - Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak
Assalamualaikum


Resepi Nasi Goreng Ikan Cili Tumbuk | Sarapan pagi dengan nasi goreng ikan boleh buat berat badan naik wooo! Sedap! Nak cuba? Mehh sini aku kongsikan resepi istimewa nasi goreng ikan nie. Kalau orang Terengganu, memang suka sangat! Sebab masa zaman aku belajar, aku buat nasi goreng ikan nie, kawan aku tertanya-tanya sedap ke? 😑

Bahan-bahan

1. Nasi putih
2. 5 ekor isi ikan goreng dihancurkan (Boleh guna ikan selayang/selar/selar kuning/tongkol)
3. Segenggam cili kering dah direbus *tumbuk
4. 2 biji bawang besar *tumbuk
5. 6 ulas bawang putih *tumbuk
7. Sedikit belacan *tumbuk
8. Sayur-sayuran
9. Sos ikan *optional

Cara-cara

1. Tumbuk bahan-bahan bertanda dengan kasar. Nak blend pun boleh tapi jangan halus sangat bila blend
2. Tumis bahan-bahan tumbuk itu sehingga pecah minyak supaya bahan-bahan itu masak
3. Bila dah pecah minyak, masukkan isi ikan goreng. Isi ikan goreng dihancurkan dan dileraikan
4. Masukkan nasi putih dan gaul sekali. Perasakan dengan gula dan garam
5. Campak sayur-sayuran dan renjis sedikit sos ikan. Siap!





Nahhh! Siap pun nasi goreng ikan cili tumbuk aku. Nak lawankan dengan telur mata pun boleh. Tapi aku selalu lawankan dengan ikan kering. Makk aihh! Sedapnya. Kalau hujan-hujan makan nasi goreng ikan cili tumbuk nie, memang syiokk! Kalau korang nak cuba, boleh guna resepi nie. Mudah je! Sedap pun sedap..