Assalamualaikum


Iklan AdSense Kerap Tidak Muncul | Selepas kenangan Lulus Adsense Selepas 5 Kali Gagal nie berjaya, aku nie berangan laa banyak dapat income tapi tak seperti yang indah aku angankan itu. AdSense lulus tetapi bila add layout, kejap je muncul. Lepas tu hilang. Entah ke mana hilangnya aku tak pasti.

Aku mula ambil mudah. Aku abaikan AdSense. Tapi bila tengok bloggers update AdSense dorang mencanak naik, aku mula cemburu. Terus aku sibuk membaca pasal AdSense. Kenapa kerap tidak muncul. Adakah template blog mainkan peranan jugak?

Aku terjumpa blog sifu Hasrul Hassan yang kongsikan tentang AdSense ini. Semalam aku terus godek-godek dengan menggunakan tips itu, alhamdulillah iklan tu masih kekal dan tidak hilang lagi.,Mungkin aku yang sambil lewa selama nie sampai tak sedar apa yang patut aku buat untuk mengatasi masalah iklan AdSense yang kerap tidak muncul nie.

Selain itu, blog yang membantu aku untuk selesaikan masalah ini blog Sis Hawa. Seriously, sangat membantu. Dan aku harap selepas nie masalah tidak berulang lagi. Aku nie kerap tukar template tau! Dan bila dah tukar template tu, mula laa tak setting code untuk AdSense. Maka, tak dapat apa laa iklan aku tu.

Banyak cara untuk mengatasi masalah tu, korang rajinkan diri untuk membaca. Selain dua blog yang aku mention tu, korang boleh je google lagi. Banyak je bloggers yang share tentang masalah nie. Jangan cakap tak jumpa! Korang je malas nak usaha,. Jangan jadi pemalas macam aku. Kan dah rugi. Sedangkan benda boleh selesaikan. Huhuhu...
Assalamualaikum


Normal Lelaki Yang Suka Tengok Perempuan Cantik | Selepas godek-godek entry lama, terjumpa entry Kenapa Wanita Basi Apabila Dirumah. Jadi entry hari nie sambungan kepada entry wanita basi itu. Boleh ke? Alaa.. Kalau tak boleh pun kenapa kan? Blog akuuuuu.. Hahahahaaa..

Menjadi fitrah lelaki sukakan perempuan cantik. Cantik dan manis itu bonus. Disini ada entry 7 Cara Untuk Wanita Kelihatan Cantik. Semua manusia atas muka bumi nie cantik. Tiada istilah tak cantik. Kalau jadi yang cakap korang tak cantik or tak handsome, dia tu sedang menghina ciptaan Allah swt. Aku pun selalu dikutuk. Tapi perlu ingat, Gemuk Tak Semestinya Perlu Dihina.

Oleh kerana itu, lelaki yang baik akan menundukkan pandangannya daripada meliar melihat wanita yang cantik dan menarik dengan bernafsu kerana boleh membawa kesan yang sangat negatif. Walaupun ada yang kata lelaki tengok perempuan cantik untuk cuci mata sahaja. What?!

Tapi adakah korang tahu, terdapat lima benda yang lelaki akan lihat pada seorang wanita untuk pertama kali. Wow! Lima benda nie akan membantu korang untuk tahu lebih lanjut apa yang lelaki normal nie suka tengok perempuan cantik.


1. Bentuk badan dan ketinggian
'Filter cover my flaws' itu benda yang common. Betul? Jadi korang dalam gambar dan realiti sebetulnya berbeza. Sebab itu apabila bersemuka, lelaki lebih suka melihat dan tenung. Dan lelaki yang tinggi lebih gemar wanita yang sedikit rendah daripada mereka dan begitu juga sebaliknya.

2. Maniskah senyuman mu itu
Manis ke tak senyuman tu? Hahaha.. Wanita yang mempunyai air muka yang garang atau 'masam', pastikan korang maniskan muka apabila bertemu dengan lelaki. Kerana senyuman tu pengikat hati tau.

3. Lirikkan mata
Mata salah satu tarikan selain daripada senyuman. Lelaki gemar merenung ke dalam mata wanita. Seperti yang kita tahu, renungan mata dapat melihat sama ada seseorang itu berbohong atau tidak. Mata sangat memainkan peranan yang penting; mata yang suka meliar, suka menjeling, terjegil, mata yang redup atau sentiasa berkelip.

4. Aset seorang wanita

Aset antara terpenting dan perlu dijaga. Jangan dibiar menjadi tatapan umum kerana aset wanita menjadi tarikan utama lelaki. Jangan pula kita menggelarkan lelaki itu bermata keranjang kalau kita sendiri berpakaian tidak senonoh. Lelaki nie boleh membuat andaian hanya dengan melihat aset wanita. Hati-hati tau!

5. Aksesori

Aksesori merupakan pertolongan sederhana yang membantu wanita untuk nampak lebih berkeyakinan. Tetapi jangan terlalu sarat dengan aksesori. Cukuplah sekadar jam atau rantai tangan.

Maka, pesanan buat kita yang bergelar wanita; ibu, isteri, menantu dan anak, yakinlah dengan diri kita. Jika dulu kita dipilih kerana terbukti kita seorang yang cantik dimatanya. Percayalah, kita semua nie cantik. Bukan kita tak cantik cuma kita malas nak cantikkan diri sendiri. Betul kan?
Assalamualaikum


Rabun Punca Sakit Kepala | Gigih update blog selepas cuti Deepavali. Biasa laa macam aku cakap dalam entry ini yang cakap nak update everyday tapi hampeh kan? Cakap je lebih.. Kekangan masa kerja melampaui segalanya. Kerlasss kau ayat!

Sebenarnya aku nak kongsikan kisah rabun aku yang makin teruk. Bagi aku bila power cermin mata dah cecah seratus nie, teruk dah. Sebab aku dah penat nak sangkut cermin mata atas hidung nie. Bila make up, kena pakai cermin mata. Orang dah tak nampak eye shadow merelip aku nie. Setiap tahun aku tukar cermin mata dan confirm bila check mata, power aku naik. Adoii! Penat laa macam nie..

Cermin mata pertama aku pada tahun 2015. Masa tu power mata kiri aku 75 dan kanan pun 75. Cermin mata kedua aku pada tahun 2016. Power mata aku kiri masih 75 dan kanan dah naik ke 125. Cermin mata ketiga aku pada tahun 2017. Power makin naik; kiri 125 dan kanan 150. Selepas setahun aku pakai, aku cuba risik-risik kedai untuk buat cermin mata baru. Alaa macam gambar atas tu. Hahahahaa.. Bila check, naik herlokkkk weyy! Power mata kiri aku dah 175 dan mata aku 200.

No wonder kalau aku pakai cermin mata, aku masih rasa kabur. Bila buka cermin mata, kabur teruk rasa. Power silau kiri dan kanan masih 75. Terkejut jugak bila power makin naik. Aku nie sejenis suka pakai contact lens. Aku masih tertanya-tanya adakah contact lens punca rabun makin tinggi. Dan ini laa punca aku kerap sakit kepala. Sejak aku tukar cermin mata, alhamdulillah kadang-kadang je sakit kepala menyerang.

Haritu memang aku kerap sakit kepala. Aku selalu tuam menggunakan ice pack bila nak rehat sebab  tak tahan sakit kepala. Apatah lagi bila aku over-stressed kerja dan terlampau penat. Masa tu sakit kepala macam nak pecah. Ingatkan naik darah ke apa. Rupa-rupanya sebab power rabun aku makin naik. So, kalau korang pun ada gejala macam aku nie, pergi laa check mata tu.
Assalamualaikum


Resepi Ketam Goreng Kari | Dah nak tengah malam, baru nak update blog pasal makanan. Hahahahaa.. Ini semua boleh buat stock time lapar. Lapar je tengah malam, scroll blog sendiri cari resepi dan tengok gambar-gambar makanan.

Macam biasa, aku suka masak-masak walaupun tak berapa nak pandai. Aku suka cuba-try-test tau apa-apa yang aku rasa aku mampu buat. So, dua tiga hari lepas aku ada buat ketam goreng kari versi malas. Yang mana nak makan tapi nak cepat siap, sila laa buat. InsyaAllah sedap tau! Kalau tak sedap, air tangan korang tak kena laa tu. Hihihii..

Bahan-bahan

1. 4 ekor ketam *siap cuci dan potong dua
2. 2 biji bawang merah *kisar/tumbuk
3. 3 ulas bawang putih *kisar/tumbuk
4. 1 sudu besar serbuk kari *bancuh dengan sedikit air
5. 1 sudu besar cili kisar/cili boh
6. 1 sudu besar sos tiram
7. 1 sudu besar sos cili
8. 2 tangkai daun kari

Cara-cara

1. Gaulkan ketam dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng sebentar, angkat dan ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan merah. Selepas itu, masukkan daun kari
3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak
4. Masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis seketika. Masukkan sedikit air agar tumisan tidak hangit. Perasakan dengan gula dan garam.
5. Akhir sekali, masukkan ketam dan gaulkan biar sekata dengan api yang perlahan dan biarkan seketika supaya kuah menjadi pekat. Siap!

Mudah je kan? Cuma aku nie suka tambah cili padi. Dan hari tu malas goreng sayur sebab lapar sangat. So, aku masukkan je kacang panjang dan ubi kentang. Tak lama pun masak nie. Sedap tau!
Assalamualaikum


PCOS Mengganggu Hidup Aku | Setelah kian lama tak update blog kesayangan nie, hari nie tekadkan diri nak update. And sama macam sebelum nie, niat nak update blog setiap hari. Tercapai ke tak? Hahaha.. Tak berani nak cakap sebab waktu kerja aku sangat busy. Orang nampak macam aku makan gaji buta, but I'm not! Aku masih tahu halal haram oi..

Semalam masa tengah mandi, terdetik dalam hati. Kenapa aku tak update blog eh? Kalau ikutkan banyak cerita aku bercerita dalam blog. Blog nie kan dunia maya aku. Tanpa gangguan sesiapa. Aku boleh luahkan apa sahaja. Takde laa nampak berkisahkan cerita produk semata-mata. Ahh gituwwww! Terus pagi nie buka blog and taip entry nie. Nak update malam tadi tapi tu laa. Mengantuk sangat mata semalam.

Ehh panjang betul mukadimah aku! Okay, let's we begin.

Korang pernah dengar pasal Sindrom Ovari Polisistik (PCOS) tak? PCOS ini ialah gangguan hormon biasa yang mempengaruhi wanita dalam lingkungan umur reproduktif atau kata mudah yang belum menopause dan keadaan yang boleh mengganggu kesuburan wanita, hormon dan penampilan seseorang wanita.

Punca PCOS tidak diketahui tetapi boleh dikaitkan dengan penyakit yang diwarisi oleh ahli keluarga yang lain. Namun, gejala yang timbul akibat PCOS ini juga berpunca daripada ketidakseimbangan hormon dalam badan. Wanita yang menghidap PCOS ini mempunyai paras hormon testosteron yang lebih tinggi dari biasa dan menyebabkan seseorang wanita itu menyerupai lelaki.


Apakah simpton penyakit PCOS?

  • Kitaran haid yang tidak teratur, berpanjangan dan dalam kuantiti yang banyak
  • Kenaikan berat badan atau obesiti
  • Kencing manis
  • Kolesterol tinggi
  • Kemandulan
  • Ketumbuhan bulu yang berlebihan seperti lelaki seperti misai, janggut dan di bahagian dada
Kenapa aku sibuk bercerita pasal PCOS nie? Apa kaitannya? Bagi aku, ini kisah duka aku yang mengganggu hidup aku. Taktahu dah sahih atau belum. Doktor yang check aku masa kali pertama cakap ada, dua orang doktor yang check aku semalam follow up cakap tak ada. Yang mana lagi betul? Aku buntu dan aku masih ragu-ragu. Kalau tak ada, alhamdulillah. Kalau ada, moga semuanya baik-baik sahaja.

Aku ada masalah haid tidak teratur sejak Tingkatan 4. Aku anggap benda tu normal. Bila aku turunkan berat badan, masalah haid tidak teratur aku selesai. Bila aku sambung belajar, terjadi lagi! Dan aku perasan aku ada lebihkan bulu; misai. And aku anggap benda tu sebab aku always pakai mask. So, tertarik bulu-bulu halus dan tumbuh misai. Hahahahaa itu anggapan aku dulu!

Bila aku masuk alam pekerjaan, haid tidak teratur kadang-kadang sahaja terjadi. Dan aku terbiasa dengan situasi sebegitu. Sampai laa tahun nie, aku alami sakit perut bahagian kiri. Kerap dan sakit secara tiba-tiba. Aku tiba-tiba terdetik pasal cyst. Esokkannya terus ke Klinik Kesihatan untuk check. Bila aku cerita pada doktor, doktor suruh aku baring untuk scan. Doktor cakap perut belah kiri sedikit bengkak. Bila scan lagi, doktor kata ada something bersaiz 4cmX2cm.


Doktor cakap mungkin PCOS. Terus aku dihantar ke makmal untuk ambil darah dan doktor aku siapkan surat untuk follow up dengan pakar di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Terengganu. Tapi sepanjang aku berjalan dari bilik doktor ke makmal, aku tak nampak apa. Mata aku kabur. Tahan sebak! Macam tak percaya. Lagi sebak bila doktor tanya aku ada plan nak kahwin atau tak. Plan nak kahwin tu memang ada. UjianMu untukku besar sungguh.

Lepas ambil darah semua tu, aku terus masuk kereta. Menangis! Aku tengah hadap benda tu seorang diri. Aku cuba call D tapi dia tak angkat. Masa tu aku dah fikir nak dia lepaskan aku. Sebab? Risiko bila seorang wanita penghidap PCOS nie susah untuk hamil. Aku takut benda tu! Emo teruk aku hari tu. Menangis sepanjang jalan. Berhenti menangis pun bila dah masuk parking office.

After three weeks, aku ke Klinik Kesihatan lagi untuk ambil result darah dan surat. Doktor lain pulak yang rawat aku. Doktor suruh aku baring untuk scan lagi sebab result aku okay. Semuanya normal. Bila doktor scan, doktor cakap tak ada apa dalam perut aku. Clear! Tak macam scan sebelum nie. Doktor panggil doktor bilik sebelah untuk scan aku and betul, clear!

Aku sedikit lega tapi apa yang 4cmX2cm hari tu? Apa yang doktor tu scan tiga minggu lepas? Apa yang menyebabkan aku selalu sakit? Aku tertanya-tanya sampai sekarang. Walaupun doktor cakap tak ada PCOS tapi aku masih perlu berjaga-jaga. Disebabkan aku ada masalah berat berlebihan, aku perlu turunkan berat badan.

Lega tapi tak macam dulu. Aku masih berjaga-jaga. Perut belah kiri aku masih sakit. Doa yang baik-baik untuk diri ini. Aku sangat-sangat perlukan sokongan. Seriously, masa doktor cakap first check up tu, aku lemah. Aku tak mampu nak hadapi. Aku kalah..