Assalamualaikum


Bayar Zakat Secara Online Lebih Mudah, Pantas Dan Selamat | Alhamdulillah.. hari nie hari yang ke-19 kita sebagai umat Islam menyambut bulan Ramadhan. Tetapi Ramadhan 1441H ini akan aku kenang dan ingat sampai ke akhir hayat. Kerana dunia sedang diuji dengan wabak pandemik Covid-19. Walaupun Covid-9-19 sedang melanda dunia, korang dah bayar ke belum tu? Zakat fitrah tu rukun Islam yang wajib kita selesaikan tau!

Tapi macam mana nak bayar zakat sekarang? Kita diarahkan untuk #stayathome dan menjaga jarak sesama sendiri untuk #breakthechain wabak ini. Haa! Sekarang dah boleh bayar zakat secara online agar lebih mudah, pantas dan selamat. Bayar zakat online? Tiada salam dan akad dengan amil dilantik. Boleh ke? Lembaga Zakat Selangor telah membantu kita untuk jelaskan hukumnya.


Pengertian Zakat Fitrah
Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

Rukun Zakat

خُذْ مِنْ أَمْوَٰلِهِمْ صَدَقَةًۭ تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَوٰتَكَ سَكَنٌۭ لَّهُمْ ۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ ۝

" Ambilah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. " - Surah At-Taubah (Ayat 103)

Syarat Wajib Zakat Fitrah 
Orang Islam yang wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk diri dan keluarga atau tanggungannya ialah: 
  1. Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.
  2. Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.
  3. Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan berkekalan Islamnya. 
  4. Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan.

Kadar Zakat Fitrah
Kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan 2.70 kg beras atau senilai dengannya. Kadar ini berdasarkan ketentuan oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri-Negeri.
Waktu Menunaikan Zakat Fitrah
Waktu menunaikan zakat fitrah terbahagi kepada 5:
  • Waktu Wajib
    • Apabila terbenam matahari akhir Ramadhan sehingga terbit matahari satu Syawal.
  • Waktu Afdal
    • Sebelum sembahyang Hari Raya
  • Waktu Sunat
    • Sepanjang bulan Ramadhan
  • Waktu Makruh
    • Selepas sembahyang hari raya sehingga terbenam matahari satu Syawal.
  • Waktu Haram
    • Selepas terbenam matahari satu Syawal.

Kini, Lembaga Zakat Selangor telah memperkenalkan satu kaedah pembayaran zakat secara online di www.zakatselangor.com.my. Ia merupakan satu platform transaksi kewangan secara atas talian yang menghubungkan antara bank-bank dalam urusan pembayaran zakat kepada Lembaga Zakat Selangor (MAIS).


Terdapat beberapa cara untuk korang bayar zakat secara atas talian ini. Antaranya:-

1. eZakat Pay
Dengan cara yang mudah:-

2) Aplikasi E-Wallet
Untuk melalui aplikasi dalam telefon bimbit, terdapat dua pilihan untuk membuat pembayaran zakat. Antaranya:-
  • GoPayz
  • Boost

Elektronik Zakat Online (EZO)
 
Selain itu, bagi memudahkan pembayar zakat untuk menyemak salinan bayaran zakat secara atas talian melalui Elektronik Zakat Online (EZO). Platform ini diperkenalkan juga untuk pembayar zakat menyemak bayaran zakat sepanjang tahun, mencetak penyata zakat dan mengemaskini maklumat peribadi. Golongan asnaf juga boleh mendaftar dan membuat semakan status bantuan.

Dan berita baik untuk pembayar zakat, sepanjang Ramadhan ini terdapat hadiah menarik menanti korang dan pemenang akan dipilih berdasarkan e-cabutan bagi semua kategori pemenang yang ditetapkan. Cara penyertaan:-
Jom tunaikan kewajipan kita sebagai seorang Muslim dengan lengkapkan rukun Islam yang keempat ini. Dengan membayar zakat, kita dapat membantu golongan yang tidak bernasib baik. Walaubagaimanapun, kita perlu kekalkan #stayathome dan #staysafe.

10 Comments

  1. Tak lama lagi. Jadi kena tunaikan zakat fitrah.

    ReplyDelete
  2. Setuju semua senang kat hujung jari sahaja.

    ReplyDelete
  3. Sekarang dah mudah, bayar online pun boleh.

    Cuma ada cas sikit, biasalah cas online transaction untuk payment system.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Charges tu biasa laa.. tapi mudah kan bila semuanya online je ;)

      Delete
  4. seb bek sy baca blog ni. hampirku terlupa. hehehe

    ReplyDelete