Assalamualaikum

Ketahui Punca Dan Cara Mengatasi Penyakit Tiga Serangkai Dengan Vitality Seven Berries | Sekarang penyakit menyerang tidak bergantung pada usia. Ada yang masih muda dan sihat tetapi penyakit tiga serangkai menyerang dalam diam.

 

Saban hari, makin banyak pesakit yang menghidap penyakit tiga serangkai di hospital. Makanan yang tidak sihat makin tukar dan makin ramai dikalangan kita tidak menjaga pemakanan. Makan secara berlebihan dan tidak bersenam.

Apa Itu Penyakit Tiga Serangkai

Penyakit tiga serangkai bermaksud penyakit darah tinggi, kencing manis dan tinggi kolesterol. Seseorang boleh menghidap salah satu atau gabungan ketiga-tiga penyakit tersebut. Ketiga-tiga penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi yang lebih berbahaya seperti serangan jantung, strok dan sakit buah pinggang.

 

Tanda-tanda Penyakit Tiga Serangkai

  • Sering sakit kepala
  • Sering kebas-kebas
  • Susah tidur malam
  • Badan lesu dan tidak bermaya
  • Nafas pendek dan cepat mengah
  • Senang stress

 

Punca Penyakit Tiga Serangkai

Punca Kolestrol Tinggi

  • Fungsi tiroid lemah
  • Buah pinggang bermasalahan
  • Pengambilan gula dan air karbohidrat
  • Usus pecah
  • Masalah hati atau lemak hati
  • Sukar turun berat badan


Punca Sakit Darah Tinggi

  • Gaya hidup tidak aktif
  • Perokok tegar
  • Obesiti
  • Paras kolestrol tinggi
  • Sejarah keluarga
  • Pengambilan alkohol
  • Pengambilan garam yang tinggi


Punca Sakit Kencing Manis

  • Pengambilan makanan dan minuman tinggi gula
  • Pengambilan ubat-ubatan
  • Sejarah keluarga
  • Malas bersukan atau workout
  • Pengambilan makanan yang tidak sihat 


Punca Sakit Jantung

  • Tekanan darah tinggi
  • Berat badan berlebihan
  • Kencing manis
  • Kurang bersenam
  • Merokok
  • Kandungan kolestrol tinggi
  • Mengambil minuman beralkohol
  • Mengamalkan diet tidak sihat

 

Oleh itu, jangan biarkan penyakit ini mengawal tubuh korang. Kita boleh rawatnya! Macam mana nak rawatnya? Kita rawatnya dengan Vitality Seven Berries. Vitality Seven Berries ialah meal replacement drinks berbentuk serbuk yang tinggi dengan serat yang membantu menurunkan paras kolestrol dalam badan, mengawal tekanan darah tinggi dan menurunkan paras gula dalam darah.

 

Fungsi Dan Khasiat Tujuh Buah Beri Dalam Vitality Seven Berries

 

Strawberry

  • Merendahkan tekanan darah
  • Tinggi antioksidan
  • Mengurangkan gula dalam darah
  • Menormalkan tahap darah


Raspberry

  • Kaya Vitamin C untuk mata
  • Melindungi tulang dan sendi
  • Kawal berat badan berlebihan
  • Baik untuk kesihatan kulit


Blueberry

  • Baik untuk kesihatan jantung
  • Menurunkan tekanan darah
  • Menurunkan kolestrol
  • Mencegah kanser


Blackberry

  • Menguatkan sistem tubuh
  • Sekat selera makan berlebihan
  • Seimbangkan gula dalam darah
  • Tinggi serat


Gooseberry

  • Meningkatkan metabolisma
  • Meneutralkan gula dalam darah
  • Mengawal berat badan


Gojiberry

  • Melancarkan peredaran darah
  • Mencegah kanser
  • Mencegah kolestrol tinggi
  • Memberi tenaga


Cranberry

  • Bantu detox tubuh badan
  • Kuatkan daya ingatan
  • Bakar lemak berlebihan
  • Lancarkan pencernaan

 

Vitality Seven Berries diperkaya dengan zat besi, kalium , kalsium & pelbagai khasiat yang baik. Khasiat Gabungan 7 buah berries ini didapati mempunyai khasiat semua jenis sayuran & 10 kali ganda nutrisi yang paling lengkap untuk tubuh badan. Ia juga sangat kaya dengan vitamin C , A & E menjadikanya sumber antioksidan paling bagus memberi tenaga dan kecerdasan sepanjang hari.

 

Kebaikan  Vitality Seven Berries

  • Mengawal tekanan darah tinggi
  • Mengawal gula dalam darah
  • Mengawal berat badan berlebihan
  • Mencegah dan melawan kanser
  • Melancarkan peredaran darah
  • Menyihatkan kulit, mata dan jantung
  • Melindungi tulang dan sendi
  • Memberi tenaga sepanjang hari
  • Membuang toksin dan kolestrol
  • Membersihkan usus

Cara Pengambilan Vitality Seven Berries

  • Ambil satu sachet Vitality Seven Berries sekali sehari sebelum sarapan
  • Campurkan satu sachet Vitality Seven Berries tersebut di dalam shaker bersama 250 ml - 300 ml air sejuk/air suam
  • Goncang sehingga sebati dan sedia untuk diminum

 

Sekotak Vitality Seven Berries ini hanya mengandungi 15 sachet sahaja. Kenapa 15 sachet sahaja? Cukup ke untuk tubuh badan kita? Jawapannya cukup! 1 sachet Vitality Seven Berries ini dapat memberi vitamin dan nutrisi lengkap untuk badan. Vitality Seven Berries ini juga memberi kesan positif selepas penggunaan 10-15 sachet sahaja kerana Vitality mempunyai 10x nutrisi lebih lengkap yg diperlukan tubuh badan.

Aku dah jatuh cinta dengan Vitality Seven Berries ini! Bila buka je sachet nak masukkan dalam shaker tu, dah terbau-bau manis masam buah beri tau. Bila minum, tak perlukan gula tambahan langsung. Dan selepas amalkan Vitality Seven Berries ini, aku perasan yang bila membuang, aku makin lawas. Paling best bila aku tak perlu nak ulang alik dapur cari makanan lagi dah. Kenyang!

 

Aku pun amalkan Vitality Seven Berries nie untuk membantu kawal selera makan aku. Paling best bila minuman ini sesuai untuk lelaki dan perempuan. Husband aku pun boleh minum!

 

Banyak kelebihan yang terkandung dalam satu sachet Vitality Seven Berries. Disini aku sertakan testimoni pengguna yang mengamalkan Vitality Seven Berries.



Assalamualaikum

Bagaimana Asyraf Khalid Boleh Berjaya? Datuk K Dedahkan Rahsia Disebaliknya | Sebut je nama Asyraf Khalid, terus terbayang muka Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa atau lebih dikenali dengan nama Datuk K salah seorang usahawan yang berjaya di Malaysia.

Datuk K Dedahkan Rahsia Disebalik Kejayaan Asyraf Khalid

Perubahan anak tiri Datuk Seri Siti Nurhaliza iaitu Asyraf Khalid disebabkan Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman dedah bapanya, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa atau Datuk K baru-baru ini.

Dalam satu hantaran video dikongsikan Asyraf pada semalam, Datuk K merakamkan penghargaan kepada Azizan yang dapat mengubah dan membimbing anaknya bukan saja dalam bisnes malah kehidupan dalam tempoh 3 tahun saja.

Menurut Asyraf ketika ditemui berkata, ucapan tersebut dibuat ketika makan malam dan sempena sambutan hari lahir bapanya di rumah ibu bapanya Isnin lalu.

"Membuat beliau bangga dengan saya merupakan 'big why' selama ini.

"Alhamdulillah, semuanya berubah bila bertemu dengan Mentor saya yang betul-betul ubah bisnes Mutyara, malah hidup dan memberikan saya banyak perspektif lebih baik," katanya dalam hantaran itu yang telah ditonton hampir 15,000 orang dalam tempoh beberapa jam saja.

Dr Azizan Ubah Sikap Asyraf Khalid

Dulu Asyraf merupakan budak nakal dan selalu mengecewakan bapanya serta merasakan diri ini sangat tak berjaya.

Tambah Asyraf, beliau faham perjalanannya masih jauh namun beliau sangat bersyukur dengan luahan bapanya buat pertama kali di hadapan mentor sendiri.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada bapa yang membesarkan saya sebegini, sentiasa beri bimbingan, tak berikan saya kesenangan dan sentiasa percaya meskipun banyak kegagalan dalam hidup.

"Saya ambil kegagalan itu sebagai pengajaran dan terima kasih kepada Mentor yang dapat mengeluarkan potensi yang ada dalam diri ini," jelasnya.

Dalam pada itu, Asyraf melihat Azizan sebagai mentor yang terbaik buat dirinya yang bukan hanya membimbing mengenai bisnes semata-mata malah secara holistik termasuk kepimpinan dan perhubungan sesama manusia dan bersama Maha Esa.

"Malah nilai-nilai baik ada dalam lingkungan anak didik Azizan dan RichWorks membuatkan beliau menjadi lebih baik lagi.

"Mereka meskipun sudah mencapai kejayaan pada satu tahap yang baik dengan jualan jutaan ringgit masih rendah diri, tidak lokek berkongsi ilmu dan perkara betul dilakukan," ujarnya.

Datuk K Cemburu Dengan Kejayaan Dr Azizan

Sementara itu, Datuk K dalam ucapannya turut mencemburui dan kagum kebolehan yang dimiliki Azizan melahirkan ramai usahawan jutawan.

“Saya pun cemburu dan kagum dengan Azizan, kerana ada kebolehan membina ramai jutawan yang mana saya tak boleh buat.

“Bayangkan jutawan yang Azizan bimbing ini, boleh mengingati Tuhan, beribadah, bersedekah daripada hasil kejayaan mereka, saya percaya sebahagian pahala akan dapat kepada beliau kembali kerana hasil bimbingan, didikan dan tunjuk ajarnya.

“Azizan memimpin tangan mereka semua, tunjuk mereka mana longkang, mana tempat nak kena langkah, mana tempat nak kena lompat, awak semua (rakan usahawan jutawan) sangat beruntung. Saya tak dapat ini semua ketika seusia anda dan masa memulakan perniagaan,” jelasnya.

Sementara itu, Datuk K turut mengingatkan bangsa usahawan yang berjaya tidak melupakan individu yang masih merangkak dan berusaha keras untuk mencapai kejayaan.

“Jangan lupa masyarakat lain, di luar sana ada juga orang yang tak berjaya seperti kita, jangan terlalu berbangga dan ego, tapi 'be humble, more humble and more humble', ajar mereka untuk capai kejayaan,” ujarnya.

Kelas Bimbingan Usahawan Bersama RichWorks

Datuk Wira Dr Azizan Osman telah memberikan bimbingan kepada lebih 700 usahawan jutawan cekal dalam perkembangan dan pertumbuhan perniagaan mereka yang luar biasa. Jumlah anggaran jualan tahunan untuk kumpulan usahawan ini telah mencecah RM1.5 bilion

Assalamualaikum

Tengok Gajah Di Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah | Selepas ke Deerland Park, Lanchang, wajib singgah di Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah. Dengan jarak antara dua tempat ini tersangat dekat. Maka, rugi kalau lepaskan peluang untuk tengok dan sayangi binatang ya.

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah adalah tempat pemuliharaan gajah yang dilaksanakan dan diuruskan oleh Persatuan Hidupan Liar Malaysia. Tujuan asal pusat ini adalah bertujuan menyelamat gajah-gajah liar di hutan-hutan seluruh negara akibat pembangunan di kawasan habitat asal mereka.

Di pusat ini korang juga akan dapat menonton tayangan video dokumentari selama 30 minit mengenai aktiviti dan program pemuliharaan yang dijalankan oleh pasukan. Ini akan memberikan pengalaman hidupan liar yang tidak boleh dilepaskan!

Seperti gajah yang tengah bagi makan tebu nie, namanya Ayu. Mempunyai sedikit kecacatan di bahagian kaki dan luka. Aku sempat bertanya pada petugas, katanya terkena gading gajah semasa mengawan. Tapi Ayu nie aktif dan baik tau!

Selain itu, pengunjung boleh membeli dan memberi gajah makan, menyaksikan petugas memandikan gajah di sungai tetapi bergantung pada paras air sungai ketika itu dan menyaksikan persembahan gajah. Ditekankan disini, persembahan gajah bermaksud persembahan berpendidikan. Bukan sarkas!

Hari Operasi: Setiap Hari
Waktu Operasi: 10.00 pagi - 04.30 petang
Lokasi: Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah, Kuala Gandah, 28500 Lanchang, Pahang.


#temerlohunlimited #kampungstaydesamurni #homestaydesamurni #exploretemerloh2022 #temerlohbandarikanpatin #temerlohtitiktengahsemenanjung

Assalamualaikum

Back To Nature Di Deerland Park, Lanchang | Nak tengok binatang, tak perlu ke Zoo Negara dah. Kini ke Deerland Park, Lanchang, korang dapat tengok binatang dengan suasana back to nature. Dikelilingi pokok-pokok besar yang menjadikan suasana Deerland Park sejuk dan nyaman.

Deerland Park adalah milik persendirian Encik Abdullah Ahmad Bin Mahmud yang telah dibina pada tahun 1996. Dengan keluasan 10 ekar, Deerland Park ini mampu memuatkan lebih 10 jenis binatang. Matlamat utama Encik Abdullah Ahmad adalah untuk mengekalkan hidupan liar yang semakin pupus.

Seiring dengan nama Deerland Park, terdapat lebih 100 ekor rusa dengan kegunaan kandang rusa seluas 7 ekar. Yang menariknya tentang rusa, tanduk rusa akan gugur sendiri dan tumbuh tanduk yang baru. Jika rusa yang bergaduh sesama sendiri dan luka kecil, akan sembuh dalam masa seminggu jika rusa itu jilat.

Manakala rusa yang tumbuh tanduk dan keras, akan berlaga sesama sendiri menguasai kawasan. Sebab itu rusa akan ada yang luka dan ada juga yang mati. Jika ke Deerland Park, kita dapat sentuh rusa itu. Seronok! Banyak binatang lain yang terdapat disini.


Antara binatang yang terdapat disini ialah pelbagai jenis ular; ular sawa batik albino, ular sawa batik, corn snake. Selain tu, terdapat beberapa jenis burung, ayam dan itik. Kucing benggal turut terdapat disini. Sangat menarik!



Hari Operasi: Sabtu - Khamis (Tutup: Jumaat)
Waktu Operasi: 10.30 pagi - 04.00 petang (Isnin - Khamis) / 10.30 pagi - 05.00 petang (Sabtu - Ahad / Public Holiday)
Lokasi: Lanchang, 28500 Pahang, Malaysia
Harga Tiket: RM5 (Dewasa) / RM3 (Kanak-Kanak)


#temerlohunlimited #kampungstaydesamurni #homestaydesamurni #exploretemerloh2022 #temerlohbandarikanpatin #temerlohtitiktengahsemenanjung


Assalamualaikum

Temerloh Titik Tengah Semenanjung Menjadi Tumpuan Pelancong | Ingat je Temerloh, mesti terbayang-bayang ikan patin. Tapi ramai yang tidak tahu bahawa Temerloh merupakan Titik Tengah Semenanjung. Betul ke?

 

Latar Belakang Titik Tengah Semenanjung

Semenanjung Malaysia terbahagi kepada 11 negeri dan 2 wilayah persekutuan dengan keluasan 130 423 kilometer persegi. Pada tahun 2009, Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) telah melakukan kajian bagi penentuan titik tengah Semenanjung Malaysia dengan menggunakan tiga kaedah iaitu berdasarkan kaedah bentuk rupa bumi Semenanjung Malaysia, jisim Semenanjung Malaysia dan hitungan matematik.

Berdasarkan kepada kaedah-kaedah yang telah dicadangkan, kaedah hitungan matematik merupakan kaedah yang paling sesuai digunakan kerana ianya menghasilkan nilai satu titik konklusif dengan menggunakan formula nilai purata koordinat. Hasil kajian, lokasi titik tengah Semenanjung Malaysia adalah terletak di Kampung Paya Siput berhampiran Pekan Lanchang, Daerah Temerloh, Negeri Pahang.

Satu monumen telah dibina oleh pihak JUPEM bagi menandakan titik tengah Semenanjung Malaysia ini. Nilai koordinat titik tengah tersebut telah diperolehi daripada cerapan Sistem Penentududukan Sejagat (GPS) dan direkod dalam nilai saat terhampir iaitu Latitud 03° 29' 33" dan Longitud 102° 13' 10". Atas persetujuan Kerajaan Negeri Pahang, titik tengah Semenanjung Malaysia kini dikenali sebagai Temerloh Titik Tengah Semenanjung (T3S).

Cukup menarik jugak, mercu monumen Temerloh Titik Tengah Semenanjung pacakan 5 batang buluh di dalam yang dicondongkan menghala ke arah kiblat sebagai mewakili 5 Rukun Islam. Sangat menarik dan membawa makna yang besar.

Dengan menggunakan konsep hentian, Temerloh Titik Tengah Semenanjung juga menawarkan plaza komersial iaitu gerai, tandas, wakaf, surau, taman rekreasi dan permainan kanak-kanak.






Hari Operasi: Sabtu - Khamis (Tutup: Jumaat)
Waktu Operasi: 10.00 pagi - 04.00 petang (Isnin - Khamis) / 10.00 pagi - 05.00 petang (Sabtu - Ahad)
Lokasi: Kampung Paya Siput, Lanchang, Temerloh.
Harga Tiket: RM5 (Dewasa) / RM3 (Kanak-Kanak)


#temerlohunlimited #kampungstaydesamurni #homestaydesamurni #exploretemerloh2022 #temerlohbandarikanpatin #temerlohtitiktengahsemenanjung 

Assalamualaikum

Pelbagai Sajian Hidangan Masakan Di Warung Moh, Ngeteh Kita | Bila dah penat berjalan di Temerloh, mesti korang tertanya-tanya tempat makan mana yang hidangkan makanan yang lazat, kan? Sebab bukan nak jumpa kedai yang betul-betul hidangkan makanan yang lazat.

Pelbagai jenis hidangan yang disajikan di Warung Moh, Ngeteh Kita yang terletak di Kampung Batu Tutur. Bermula makanan pagi, tengahari, minum petang dan malam. Kiranya sepanjang hari boleh makan di warung ini.

Yang lebih menarik lagi, warung ini juga menerima tempahan katering. Serba boleh ya! Dengan kedudukan warung di tepi jalan besar dan mempunyai ruangan parking yang luas, memudahkan lagi pelanggan untuk ke warung ini.

Sebelum menikmati sajian hidangan masakan yang dihidangkan, sempat berborak dengan Encik Kamaruddin Bin Ibrahim, Pengurus Besar, Tourism Pahang berkenaan pelancongan negeri Pahang terutama daerah Temerloh.

Aku yang menikmati hidangan nie pun tambah nasi ya! Lauknya sedap dan tom yam tu tak kedekut betul. Berbaloi dan puas hati makan! So, jangan ingat bila datang Temerloh kena nikmati hidangan ikan patin sahaja. Pilihan menu lain pun ada tau!

Hari Operasi: Khamis - Selasa (Tutup: Rabu)
Waktu Operasi: 07.00 pagi - 11.00 malam
Lokasi: Kampung Batu Tutur, 28020 Temerloh, Pahang.

#temerlohunlimited #kampungstaydesamurni #homestaydesamurni #exploretemerloh2022 #temerlohbandarikanpatin #temerlohtitiktengahsemenanjung


Assalamualaikum

Merentasi Sungai Pahang Dengan River Cruise di Taman Esplanade | Rugi kalau tak naik river cruise di Taman Esplanade nie. Pemandangan yang cantik dan sungai yang terbentang luas menjadikan lagi kita terasa nyaman.

Di Taman Esplanade ini, korang yang datang dengan keluarga dapat beristirehat di tepi sungai yang terbentang luas. Banyak kemudahan yang disediakan di Taman Esplanade ini. Antaranya korang dapat menaiki river cruise untuk merentasi Sungai Pahang.

Harga untuk menaiki river cruise juga murah sahaja. Jangan risau! Keselamatan disini terjaga. Sebelum menaiki bot, korang perlu pakai life jacket dan ketatkan mengikut kesesuaian. Selepas itu, baru korang dibenarkan untuk menaiki bot.

Selain itu, terdapat sebuah jambatan gantung yang menghubungkan Taman Esplanade dan Restoran Saiful Patin Gulai Masam. Dengan ketinggian 40.22 meter dan panjang 86 meter hanya boleh dilalui 3 hingga 4 orang sahaja dalam satu masa.

Lokasi: Jalan Ibrahim, 28000 Temerloh, Pahang

#temerlohunlimited #kampungstaydesamurni #homestaydesamurni #exploretemerloh2022 #temerlohbandarikanpatin #temerlohtitiktengahsemenanjung