Assalamualaikum

 

SLAE Cosmetic,Advertorial,Kecantikan,Organic Make Up,Kecantikkan,Make Up,Collaboration,SLAE Cosmetics,Penjagaan,SLAE,Review,
 

Make Up Tahan Lebih Lama Sepanjang Hari | Apabila bekerja sepanjang hari, kadang-kadang dalam aircond, kadang-kadang di tengah panas, boleh menyebabkan make up tidak tahan lama. Apatah lagi apabila berpeluh.


Kalau pakai foundation, tak kekal lama. Mesti bercapuk apabila berpeluh ataupun sebelum waktu Zohor tu, dah hilang foundation tu. Stress betul! Nak berjumpa dengan client pun segan jadinya. Nak touch up, makin bercapuk. Sudahnya, muka macam tak siap.

 

Selain itu, lipmatte yang tidak kekal lama. Makk aiii! Boleh buat gaduh tau. Wajah terus tampak pucat lesi. Minum air je, terus melekat kesan bibir pada gelas atau straw. Itu pun belum lagi melekat pada face mask.


Husband aku pernah tengok produk SLAÉ atas meja aku. Terus dia suggest agar aku menggunakan untuk pergi bekerja. Aku setuju kerana produk SLAÉ  nie mudah. Kecil dan mudah di bawa ke mana sahaja. Pagi tu terus aku guna Bare & Boujee Cushion Foundation.

 


Ini hasilnya selepas aku make up pada pagi semalam sebelum ke pejabat. Dah laa risau kalau tak kekal lama. Kang bila aku nak jumpa client, muka dah togel. Tapi takpe, aku tawakkal je. Bare & Boujee Cushion Foundation sebagai foundation harian aku dan Summerkiss Liquid Lipmatte (Tropical Pink) aku oleskan pada bibir termasuk jadikan sebagai blusher.

 


Alhamdulillah.. sampai ke petang masih bertahan dan kekal lama. Nak ambil husband balik kerja pun rasa excited. Muka masih cantik sampai ke petang. Tak perlu aku nak monyok sebab foundation bercapuk.

 

Baca: Eyqa Hasnan's Blog Tingkatkan Keyakinan Diri Dengan Make Up Organik Menggunakan SLAÉ


Disini aku cadangkan kepada korang. Kalau nak make up untuk kerja seharian atau ke mana-mana, produk SLAÉ seharusnya menjadi pilihan korang. The make up for work haruslah menyerlah! Baru ada keyakinan diri untuk bekerja sepanjang hari.


Website : https://www.SLAE.com.my
[Coupon Code for 10% OFF : Eyqa]
[First Time Purchase, will get extra 15%!]

Shopee : https://shopee.com.my/slae_hq
[Coupon Code for 10% OFF :  SLAEEyqa]

Instagram : https://www.instagram.com/slae_hq/
Facebook : https://www.facebook.com/slae.hq
TikTok : https://www.tiktok.com/slae_hq


Kalau korang tertanya-tanya kod produk mana yang sesuai dengan warna kulit korang, korang boleh hubungi terus perunding kecantikan SLAÉ http://wasap.my/60192225712/SLAECosmetics

Assalamualaikum


Taksir Zakat Sekarang Bersama Lembaga Zakat Selangor Dan Tebus Baucar | Bila sebut pasal zakat, pelbagai jenis zakat yang ada. Antaranya zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat wang simpanan, zakat KWSP, zakat emas, zakat perak, zakat pertanian dan zakat saham. Dan seperti kita tahu, sebagai umat Islam kita wajib menunaikan zakat seperti dalam rukun Islam yang ketiga.
 

Definisi Zakat


Zakat merupakan satu amalan yang dapat menyucikan diri dan harta yang dimiliki. Ianya merupakan salah satu rukun islam yang lima. Dalil kefardhuan ibadah zakat ini di antaranya adalah berdasarkan firman Allah S.W.T. yang bermaksud;

 
وَأَقِيمُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتُواْ ٱلزَّكَوٰةَ وَأَطِيعُواْ ٱلرَّسُولَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ
 

“Dan tunaikanlah solat dan laksanakanlah zakat; serta taatilah Rasul; nescaya kamu beroleh rahmat”.

(Surah An-Nur 24:56)


Pengertian Zakat Menurut Bahasa


Zakat dari segi bahasa bererti bersih, suci, subur, berkat dan berkembang. Apabila seseorang itu berzakat, dia sebenarnya telah membersihkan harta yang dimiliki. Firman Allah S.W.T yang bermaksud;
 

خُذۡ مِنۡ أَمۡوَٰلِهِمۡ صَدَقَةٗ تُطَهِّرُهُمۡ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيۡهِمۡۖ إِنَّ صَلَوٰتَكَ سَكَنٞ لَّهُمۡۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ


“Ambillah sebahagian daripada harta mereka sebagai sedekah (zakat), agar dengan demikian akan membersihkan (harta) dan mensucikan (hati) mereka serta doakanlah mereka, kerana doamu itu akan membawa ketenangan untuk mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, Lagi Maha Mengetahui”.

(Surah At-Taubah 9:103)

Bila nak bayar zakat, tak perlu ke kaunter zakat dah. Terdapat cara yang lebih mudah untuk korang membayar zakat. Lembaga Zakat Selangor mengajak kita semua untuk taksir zakat sempena Bulan Taksir Zakat dan menang baucar. Sambil berzakat korang berpeluang dapat memenangi hadiah lagi tu.

Macam Mana Nak Tebus Baucar






Mudah sahaja! Korang hanya perlu ke https://jom.zakatselangor.com.my/, taksir zakat dan menang baucar. Kempen ini bermula 15 Jun sehingga 31 Julai 2022.

Semak Rekod Pembayaran Zakat Dengan E-Zakat Online (EZO)


Jika korang pernah membayar zakat melalui Lembaga Zakat Selangor, korang boleh menyemak butir-butir pembayaran korang yang lepas dengan https://jom.zakatselangor.com.my/.
 

Jenis-Jenis Zakat

 

Zakat Pendapatan

Terdapat dua kaedah mengira zakat pendapatan iaitu:
 
  • 5% atas semua pendapatan setelah ditolak had kifayah dan tolakan yang dibenarkan.
  • 5% atas semua pendapatan kasar.
 

Zakat Perniagaan

2.5% atas aset semasa bersih yang diselaraskan.
 

Zakat Simpanan

2.5% atas baki terendah dan melibihi nisab yang tersimpan selama setahun setelah ditolak faedah.
 

Zakat Saham

2.5% atas harga semasa (nilai pasaran) semua saham yang dimiliki pada hujung haul dan keuntungan tunai pada sepanjang haul yang diambil oleh pelabur.
 

Zakat KWSP

Sebelum mencapai umur 55 tahun (pemilikan belum sempurna)
2.5% dari jumlah pengeluaran KWSP adalah jumlah wajib zakat.Jumlah pengeluaran tidak mengira samada mencapai nisab. Jika jumlah pengeluaran KWSP dibawah nisab, hendaklah dicampurkan bersama pendapatan lain.
 
Setelah mencapai umur 55 tahun (pemilikan sempurna)
2.5% atas keseluruhan wang KWSP dizakatkan seperti kaedah zakat simpanan.
 
Dengan itu,tiada lagi tolakan caruman KWSP pada taksiran zakat pendapatan untuk yang masih bekerja dan membuat caruman KWSP
 

Zakat Emas

Emas perhiasan wanita ialah emas yang digunakan sebagai perhiasan di badan. Kiraan zakat emas perhiasan ini adalah 2.5% atas lebihan daripada uruf. Kadar semasa untuk uruf emas perhiasan (yang dikecualikan zakat) ialah 800 gram.
 
Emas bukan perhiasan ialah emas yang selain daripada perhiasan wanita yang dipakai di badan sama ada dalam bentuk mata wang simpanan, galian, peralatan rumah dan sebagainya. Kiraan zakat emas bukan perhiasan adalah 2.5% atas keseluruhan nilai emas, jika melebihi nisab 85 gram.
 

Zakat Perak

  • 2.5% atas perak yang dipakai atau disimpan sama ada menyamai atau melebihi 595 gram yang mengikut harga semasa.

Agigah Lembaga Zakat Selangor

 
Kisah dibawah merupakan sebuah perkongsian yang aku ambil daripada Facebook Lembaga Zakat Selangor.

Allah uji, tanda Allah sayang

"Memang perit, tapi itulah sebaik-baiknya yang Allah telah tentukan. Mungkin ada sesuatu kekhilafan saya, yang saya terleka, lalai, sehingga Allah izinkan mereka untuk meracun ternakan ikan keli saya" ujar Encik Muhammad Sam, pengusaha ternakan ikan keli.

Ternakan ikan keli yang diusahakan sejak tahun 2019 yang lalu, dengan kuantiti 50,000 ekor anak benih ikan keli, sambutan amat meberangsangkan. 

"Sehari, saya dapat membekalkan 60kilogram ikan keli ke beberapa buah kedai makan sekitar Bandar Baru Bangi, Kajang dan Semenyih".

Syawal 1443 yang lalu, detik pahit yang dilalui oleh Muhammad Sam, apabila semua ternakannya dikhianati, diracun tanpa meninggalkan sedikit pun. Hasil usahanya beberapa bulan, hilang sekelip mata sahaja. 

Dengan kudrat yang masih ada, Encik Muhammad Sam keluar menjala dan menjaring ikan di sungai-sungai sekitar rumah untuk menampung perbelanjaan harian.

Menyara isteri dan 7 orang anak, 2 darinya telah bekerja dan membantu sedikit sebanyak kos keperluan di rumah termasuk rumah sewa. Manakala 5 orang anak lagi masih bersekolah.

Alhamdulillah, atas ehsan pihak surau Al-Kauthar Bandar Baru Bangi serta jemaah, kutipan derma kilat dijalankan. Hasil terkumpul, diserahkan kepada beliau untuk keperluan harian. Dengan bermodalkan RM450, Encik Muhammad Sam membuat tempahan sebanyak 5000 ekor anak benih ikan keli, dan kini memulakan ternakan kembali.

Zakat Selangor, segera menziarahi untuk mendapatkan sedikit info tambahan serta keperluannya setelah dia mendaftar sebagai asnaf fakir miskin. Alhamdulillah, dengan kiraan had kifayah pendapatan isi rumah, maka beliau layak.untuk didaftarkan sebagai asnaf miskin.

Seterusnya pihak Zakat Selangor akan menyalurkan bantuan asasi untuk tempoh 6 bulan sehingga Disember 2022 selain akan dibantu modal perniagaan permulaan bagi tujuan meneruskan perniagaannya nanti.

"Terima kasih Lembaga Zakat Selangor, terima kasih pembayar zakat di Selangor, 6 bulan mendatang ini saya akan usahakan untuk keluar dari asnaf sekiranya ternakan ini berjaya, saya yakin dengan kuasa Allah atas ujian ini" – Encik Muhammad Sam
Dengan demikian, perintah wajib berzakat adalah sama seperti perintah menunaikan solat. Selain itu, zakat juga merupakan rukun islam yang ketiga dari lima rukun islam. Hal ini disebut dalam sabda Nabi S.A.W;

بُنِىَ الإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسٍ شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ ، وَإِقَامِ الصَّلاَةِ ، وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ ، وَالْحَجِّ ، وَصَوْمِ رَمَضَانَ

“lslam itu terbina atas lima perkara: bersaksi bahawa sesungguhnya tiada tuhan melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad utusan Allah, mendirikan solat, mengeluarkan zakat, mengerjakan dan menunaikan puasa pada bulan Ramadhan”.

(Riwayat Bukhari & Muslim)


No tel : 1-300-88-4343

Assalamualaikum

Tingkatkan Keyakinan Diri Dengan Make Up Organik Menggunakan SLAÉ | Sebagai seorang wanita yang bekerjaya, aku sangat menitikberatkan penampilan terutamanya solekan walaupun sekadar solekan nipis sahaja. Tanpa calitan lipstick, blusher dan eyeliner rasa tidak lengkap.

Aku tercari-cari set solekan yang mudahkan aku untuk jenis solekan ringan sahaja selepas solat dalam waktu bekerja. Akhirnya aku terjumpa dengan produk SLAÉ yang kini menjadi pilihan orang ramai.


Baca: Enam Punca Make Up Bercapuk Dan Tidak Tahan Lama


Aku nie pernah ada sejarah kulit muka breakout. Nak tutup jerawat, parut tu susah betul kalau tersilap caranya. Kalau aku nak make pun, aku akan prep muka aku terlebih dahulu agar solekan lebih tahan lama dan kekal cantik.


Bare & Boujee Matte Liquid Foundation


Bare & Boujee Matte Liquid Foundation aku jadikan sebagai concelaer kerana teksturnya sangat ringan dan mudah diblend. Disebabkan ada eyebag dan tutup parut jerawat, aku memang gunakan Bare & Boujee Matte Liquid Foundation.

Bare & Boujee Cushion Foundation

Hot selling SLAÉ! Bare & Boujee Cushion Foundation ini mengandungin SPF50 PA++ tau! Selain mempunyai fungsi sebagai foundation, ianya juga dapat melindungi kulit dari sinaran UV yang merbahaya.

Aku paling suka kerana mudah dipakai dan tekstur ringannya. Hanya dab dab je, dah siap! Paling terbaik apabila full coverage.

Dengan pemilihan warna Light Beige, Natural Beigi dan Coco Beige. Sesuai dengan semua tona kulit wajah. Hanya perlu pilih mana yang sesuai sahaja.

Bare & Boujee Compact Powder


Compact powder memang aku tak boleh tinggal selepas make up. Bare & Boujee Compact Powder ini akan berikan effect matte dalam solekan tau! Apatah lagi aku sejenis kulit wajah berminyak, maka ini membantu aku untuk kawalan lebihan minyak pada wajah.

Maniskan Wajah Dengan Bloom This Way Powder Matte Lipstick (Dusty Peony)

Apabila wajah dah make up dengan cantik, sempurnakan wajah dengan Bloom This Way Powder Matte Lipstick (Dusty Peony) sebagai pengganti blusher.

Nak wajah nampak manis dan ayu, calitkan matte lipstick sebagai blusher dan lipstick tau!

Cantik Dan Lentikkan Bulu Mata Dengan Feline Triple Threat Mascara

Sejenis bulu mata apabila pakai, melentik bukan main lagi. Memang terus akan nampak effect mata galak. Dengan Feline Triple Threat Mascara yang diformulasikan teknologi melebatkan dan memanjangkan bulu mata, memang menjadi all time favorite and hot selling!

Apa yang menariknya mascara nie adalah tak comot, mesra wudhuk dan sangat bagus untuk bulu mata bawah. Selain itu, senang untuk cuci. Tak tinggalkan kesan hitam selepas dicuci.

Bibir Munggil Dengan Summerkiss Liquid Lipmatte (Tropical Pink)

Warna yang lembut dan cantik. Yang menarik apabila tidak mengeringkan bibir dan pastikan cepat hilang selepas makan. Dengan pemilihan warna yang menarik, buatkan wajah tampak berseri. Pigmented apabila apply pada bibir, kalau pakai mask, tak melekat pada mask tu.

Bibir gelap? Lipmatte ini full coverage untuk bibir gelap. So, tidak akan ada masalah jika korang ada masalah bibir gelap.

Diskaun Istimewa Untuk Semua

Untuk pengetahuan korang, terdapat diskaun istimewa untuk korang semua. Produk terbaik mestilah ada diskaun istimewa untuk korang.

Website : https://www.SLAE.com.my
[Coupon Code for 10% OFF : Eyqa]
[First Time Purchase, will get extra 15%!]

Shopee : https://shopee.com.my/slae_hq
[Coupon Code for 10% OFF :  SLAEEyqa]

Instagram : https://www.instagram.com/slae_hq/
Facebook : https://www.facebook.com/slae.hq
TikTok : https://www.tiktok.com/slae_hq


Kalau korang tertanya-tanya kod produk mana yang sesuai dengan warna kulit korang, korang boleh hubungi terus perunding kecantikan SLAÉ http://wasap.my/60192225712/SLAECosmetics